2013-03-08 12:39:03
Φωτογραφία για Υποβαθμίζεται η Μικροχειρουργική Κλινική Άνω Άκρων του ΚΑΤ
Την υποβάθμιση της καταξιωμένης Μικροχειρουργικής Κλινικής Άνω Άκρων του ΚΑΤ έχει δρομολογήσει η διοίκηση του νοσοκομείου, γεγονός το οποίο ήδη έχει σοβαρές συνέπειες στην αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών που δέχεται καθημερινά η κλινική.

Η Μικροχειρουργική Κλινική Άνω Άκρων του ΚΑΤ δέχεται τεράστιο όγκο περιστατικών που αφορούν το χέρι και άνω άκρο, μιας και είναι η μοναδική εξειδικευμένη οργανωμένη κλινική Μικροχειρουργικής στο ΕΣΥ. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η λίστα αναμονής στα τακτικά χειρουργεία της Μικροχειρουργικής Κλινικής Άνω Άκρων είναι τρία χρόνια, ενώ για το 2012 οι ιατροί της κλινικής εξέτασαν στα πρωινά τακτικά ιατρεία 19.500 ασθενείς, ενώ οι υπόλοιπες κλινικές από 1.000 μέχρι 5.200.

Με μια πρωτοφανή απόφαση του διοικητή Ε. Βουμβουλάκη τον Ιούνιο 2012, οι ασθενείς με κατάγματα και τραύματα στο χέρι περιμένουν να χειρουργηθούν καθημερινά μετά τις 7 το απόγευμα, γιατί το χειρουργείο «παραχωρήθηκε» σε άλλη κλινική του νοσοκομείου για να χειρουργεί μη-επείγοντα και προγραμματισμένα περιστατικά
. Δηλαδή τα επείγοντα περιστατικά με τραύμα και κάταγμα στο χέρι περιμένουν να χειρουργηθούν μέχρι αργά το βράδυ ή ακόμα και μέρες για να εξυπηρετηθούν και πάλι προσωπικά οφέλη. Το «παράδοξο» είναι ότι η συγκεκριμένη κλινική που κάνει χρήση της εφημερίας, δεν εφημερεύει ποτέ και δεν δέχεται ποτέ ούτε ένα επείγον περιστατικό, ενώ η «χαριστική» απόφαση του διοικητή αφορά αποκλειστικά συγκεκριμένη ιατρό.

Η υπόθεση έφτασε τον περασμένο Οκτώβριο και στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών έπειτα από καταγγελία του διευθυντή της Μικροχειρουργικής Κλινικής Άνω Άκρων Νικόλαου Γεροσταθόπουλου, που επισήμανε ότι είναι παράνομο να πραγματοποιούνται τακτικά χειρουργεία με ραντεβού το απόγευμα σε νοσοκομεία που εφημερεύουν και τα έκτακτα να περιμένουν στους διαδρόμους. Αμέσως η εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών κάλεσε τον διοικητή κ. Βουμβουλάκη και του ζήτησε εξηγήσεις. Ο διοικητής του ΚΑΤ απάντησε ότι θα φροντίσει να αποκαταστήσει την δυσλειτουργία που έχει δημιουργηθεί, αλλά ποτέ δεν έδωσε λύση.

Παράλληλα έχουν ενημερωθεί η διοίκηση της 1ης ΥΠΕ, όπως και το γραφείο του Υπουργού Υγείας, που ζήτησαν έστω και καθυστερημένα την επίλυση του θέματος. Ο διοικητής του Νοσοκομείου του ΚΑΤ σε επικοινωνία μαζί τους ανέφερε «ότι διαπιστώθηκε το πρόβλημα που προκλήθηκε με την απόφαση του και θα την αλλάξει», αλλά φαίνεται ότι κάποια «σκοτεινή δύναμη» δεν τον αφήνει να την εκδώσει. Οι σοσιαλιστικές και κοινωνικού χαρακτήρα ανακοινώσεις του Διοικητή προς τους εργαζομένους του Νοσοκομείου μάλλον έρχονται σε αντίθεση με τις προθέσεις του.

Έως σήμερα, εξακολουθούν να χειρουργούνται τα προγραμματισμένα περιστατικά με ραντεβού από την ίδια ιατρό, και τα έκτακτα παραμένουν στο διάδρομο, δημιουργώντας πολλές φορές άσχημο κλίμα μέσα στο νοσοκομείο από αγανακτισμένους συνοδούς και ασθενείς που ταλαιπωρούνται.

Μήπως θα πρέπει να θρηνήσουμε θύματα για να αποκατασταθεί η νομιμότητα, αφού η ακεραιότητα των ασθενών βρίσκεται όλο αυτό το διάστημα σε κίνδυνο;

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ «ΚΑΤ»

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

Α΄ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

ΚΛΙΝΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΧΕΡΙΟΥ – ΑΝΩ ΑΚΡΟΥ -ΜΙΚΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ