2013-03-08 15:40:28
Φωτογραφία για Ο,τι κατάλαβε, κατάλαβε…
Mετά το σκληρό μάθημα από την Μπάρτσα, ο Μιχάλης Στεφάνου σχολιάζει τη λήξη του… σχολικού έτους για τον Ολυμπιακό, που είναι πλέον υποχρεωμένος να «εξεταστεί» και να κριθεί με βάση τα όσα έμαθε μέχρι τώρα.

Η ήττα από την Μπαρτσελόνα δεν είναι καταστροφική για τον Ολυμπιακό. Προς το παρόν τουλάχιστον, διότι αν η Σιένα κάνει κανένα… κουφό διπλό απόψε στη Μόσχα, η δεύτερη θέση πάει περίπατο και πλέον μπαίνει σε σχετικό κίνδυνο ακόμη και η υπόθεση πρόκρισης. Aκραίο βέβαια το συγκεκριμένο σενάριο, αλλά και μόνο το γεγονός ότι οι ερυθρόλευκοι έχουν πλέον το βλέμμα τους αλλού, δεν είναι και ό,τι καλύτερο.

O νούμερο ένα σύμμαχος τη δεδομένη στιγμή λέγεται ψυχραιμία. Αρκεί, η σφαλιάρα από την πολύ ανώτερη ομάδα του Πασκουάλ χθες στο ΣΕΦ, να αποδειχτεί διδακτική για όλους στο ερυθρόλευκο στρατόπεδο. Ήταν άλλωστε το τελευταίο μάθημα της χρονιάς. Από εδώ και πέρα τα… βιβλία κλείνουν και ξεκινούν οι «εισαγωγικές εξετάσεις». Κάθε λάθος κοστίζει ακριβά και δεν διορθώνεται.


Η Μπαρτσελόνα ήρθε στο Φάληρο και ουσιαστικά έθεσε τον Ολυμπιακό προ των ευθυνών του. 

Αποκάλυψε όλες τις αδυναμίες του και τον ανάγκασε να προβληματιστεί σοβαρά εν όψει της τελικής ευθείας στην ευρωλίγκα. Μακάρι και να τον αφύπνισε, αλλά αυτό είναι κάτι που θα το διαπιστώσουμε στη συνέχεια. Αν πάντως ήταν υποχρεωτικό να κάνουν ακόμη μια κακή ήττα οι πρωταθλητές Ευρώπης, χίλιες φορές που ήρθε στο συγκεκριμένο ματς. Άλλη δυνατότητα για...κακή παρένθεση δεν θα υπήρχε, όπως είχαμε αναλύσει τις προηγούμενες μέρες.

Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος, η αισιόδοξη. Που προβλέπει ανασύνταξη, αναθεώρηση κάποιων πραγμάτων, και αντεπίθεση. Έτσι κι αλλιώς, ο Ολυμπιακός δεν θα ξαναβρεί μπροστά του αντίπαλο επιπέδου Μπαρτσελόνα, διότι πολύ απλά δεν υπάρχει. Στα μέτρα του είναι και η Σιένα και η Μακάμπι και η Κίμκι. Να το πάμε και παραπέρα; Ούτε η Ρεάλ, ούτε η Εφές, ούτε η ΤΣΣΚΑ συγκρίνονται ως τώρα με τους μπλαουγκράνα.

Η άλλη όψη του νομίσματος, έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι ερυθρόλευκοι δεν διόρθωσαν απολύτως τίποτα σε σχέση με το πρώτο παιχνίδι κόντρα στους Καταλανούς, ενώ «χάλασαν» και τα όποια θετικά στοιχεία είχαν δείξει στη Βαρκελώνη. Η ομάδα του Πασκουάλ νίκησε με δύο διαφορετικούς τρόπους: Και σε κλειστό ματς από την άμυνα της και σε ανοιχτό από την επίθεσή της.

Την πρώτη φορά καθήλωσε τους Πειραιώτες στους 68 πόντους χωρίς να επηρεαστεί από τις λιγότερες ασίστ, και το τραγικό ποσοστό της στα τρίποντα (11%). Ένα ποσοστό, που ίσως να λησμόνησε ο Μπαρτζώκας όταν σχολίασε για τις χθεσινές επιδόσεις των παικτών του έξω από τα 6μ.75, ότι με τόση αστοχία (12%) δεν μπορείς να ζητάς κάτι περισσότερο. Μπορείς, αρκεί να είσαι συνεπής στην άμυνα.

Ο Ολυμπιακός είχε χθες ακριβώς τα ίδια ποσοστά σε δίποντα και τρίποντα με αυτά της Μπαρτσελόνα στο πρώτο μεταξύ τους παιχνίδι. Τα ριμπάουντ ήταν και πάλι μοιρασμένα και οι ασίστ ξανά υπέρ του φιλοξενούμενου. Κι όμως, έχασε ακόμη πιο εύκολα αυτή τη φορά, επειδή επέτρεψε στον αντίπαλο του να κάνει πάρτι στην επίθεση, σκοράροντας 90π. με ποσοστά… ελευθέρων βολών. Οι Καταλανοί έκαναν συνεχώς το ίδιο πράγμα (συνεργασία ψηλών μετά το πικ εν ρολ, έστω και ως δυνατότητα), αλλά φάρμακο δεν βρέθηκε ποτέ.

Για ακόμη μία φορά υπήρξε ανισορροπία στις επιδόσεις των παικτών του, με τρεις να ξεχωρίζουν σαν τις... μύγες μες το γάλα (Σπανούλη, Πάουελ, Πρίντεζη) και τέσσερις να είναι εκτός αγώνα (Άντιτς, Παπανικολάου, Περπέρογλου, Σλούκας). Ο τρόπος που είναι δομημένος ο Ολυμπιακός, καθιστά σχεδόν απαγορευτικές τέτοιες τεράστιες διαφορές στην απόδοση των παικτών. Δυστυχώς, όμως, δεν πρόκειται για κάτι ασυνήθιστο. Σε αρκετά παιχνίδια κάποιοι φαίνεται ότι τραβάνε σχεδόν όλο το κουπί και κάποιοι άλλοι …περνάνε χωρίς να ακουμπήσουν. Ευτυχώς, όχι πάντα οι ίδιοι, ούτε στην μία, ούτε στην άλλη κατηγορία.

Οι καταιγιστικοί ρυθμοί της ευρωλίγκας δεν επιτρέπουν στον Ολυμπιακό να σταθεί περισσότερο στην κακή χθεσινή βραδιά, η οποία αν διαχειριστεί σωστά, μπορεί να αποτελέσει το τελευταίο και πλέον ηχηρό συναγερμό. Η ομάδα έχει πολλά ακόμη να βγάλει από μέσα της, αλλά πρέπει να βρει τον τρόπο να το κάνει με βάση τα μαθήματα που της έχουν δοθεί έως τώρα. Ό,τι κατάλαβε ο καθένας, κατάλαβε. Πλέον ήρθε η ώρα της κρίσης. Για όλους ΥΓ1. Σπουδαία στιγμή το θερμό χειροκρότημα αναγνώρισης στην Μπαρτσελόνα και ανύψωσης ηθικού στους παίκτες του Ολυμπιακού. Εκπληκτική μπασκετική ατμόσφαιρά στο ΣΕΦ. Απαιτούνται κι άλλες τέτοιες.

ΥΓ2. Πέρυσι ο Ίβκοβιτς είχε πει στους παίκτες του μετά τη δεύτερη βαριά ήττα από την ΤΣΣΚΑ στο ΤΟΡ 16, ότι θα τους βοηθήσει για τον τελικό. Αν ο Ολυμπιακός βγει δεύτερος, τότε ο μόνος τρόπος να ξανασυναντήσει την Μπάρτσα που επίσης τον κέρδισε δυο φορές στο ΤΟΡ 16, είναι στον τελικό…

ΥΓ3. Κανένα παιχνίδι δεν χάθηκε από τις τέσσερις άστοχες βολές της τεχνικής ποινής. Η Μπάρτσα είχε συνολικά πολύ καλύτερη παρουσία και ήταν θέμα χρόνου και ροτέισον να ξαναπάρει τα ηνία του αγώνα.

πηγή: katimagiko.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ