2013-03-09 22:35:03
Φωτογραφία για Υπό συγκρότηση το Μέτωπο για την αλλαγή πορείας της χώρας
Γράφει ο Μαγια

Σε ένα παιχνίδι, που εξ αρχής είναι στημένο, τα όργανα των επικυρίαρχων ξαναχτυπούν, προαναγγέλλοντας και νέα καταιγίδα μέτρων στην ήδη ρημαγμένη κοινωνία.

Σε πρώτο πλάνο τα γιουσουφάκια της καθεστωτικής προπαγάνδας, που αναμασάνε την ίδια άθλια επιχειρηματολογία, περί σκληρών διαπραγματεύσεων της …ευθυτενούς κυβέρνησης, που …ανθίσταται …σθεναρά (το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;…), με τους άκαμπτους και ανάλγητους εκπροσώπους των δανειστών. Το χαβά τους, δηλαδή, όταν ο πρωθυπουργός, στη σημερινή συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αξία», σε μια πρωτόγνωρη έκρηξη ειλικρίνειας, αποφεύγει να μιλήσει για διαπραγμάτευση, διευκρινίζοντας πως «με την τρόικα δεν υπάρχει εμπλοκή, αλλά διεξάγεται συζήτηση για το πώς θα εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα»!

Επί της ουσίας η συγκυβέρνηση, αδιαφορώντας για τη δυστυχία των Ελλήνων, αναζητά τρόπους να διαχειριστεί επικοινωνιακά τη χρεωκοπία του μνημονιακού …«μονόδρομου».


Και τούτο γίνεται εμφανές, αν κρίνουμε και από το πέπλο σιωπής που έχουν απλώσει τα καθεστωτικά Μέσα πάνω από το διεθνές φόρουμ, που συνδιοργανώνουν στην Αθήνα το Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής και το Levy Economics Institute της Νέας Υόρκης, με κεντρικό θέμα τη δημιουργία ενός κοινωνικού και πολιτικού μετώπου που θα σπάσει τα δεσμά του Μνημονίου και θα εφαρμόσει την εναλλακτική πολιτική πρόταση για την ανασυγκρότηση της χώρας.

«Η λύση που μηχανεύονται οι αρχιτέκτονες του δόγματος Μέρκελ», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΙΝΕΡΠΟΣΤ Γεράσιμος Αρσένης «αναφέρεται σ' ένα σχέδιο νέου καταμερισμού εργασίας μέσα στην Ευρώπη, όπου η Ελλάδα κι άλλες χώρες του Νότου θα αποτελέσουν το φθηνό εργατικό περίγυρο του Βορρά, κυρίως της Γερμανίας και όπου ξένες επιχειρήσεις θα λειτουργούν επικερδώς, αφού πρώτα εξαγοράσουν τον ελληνικό πλούτο σε εξευτελιστικές τιμές».

Ο πρώην υπουργός θέτει ως στόχο για την αντιμετώπιση της κρίσης την ανάπτυξη συμμαχιών στην Ευρώπη και τη δημιουργία «αρραγούς κοινωνικού μετώπου» αποφασισμένου να δώσει τη μάχη για μια καλύτερη πατρίδα. «Για μας η εξίσωση λύνεται με αύξηση της παραγωγής και στήριξη του κοινωνικού κράτους», είπε και τόνισε ότι βασική προϋπόθεση είναι «να αποβάλουμε το φοβικό σύνδρομο που έχει μπει στο πετσί μας από τη θεραπεία σοκ στην οποία έχουμε υποβληθεί από τη μνημονιακή προπαγάνδα».

Για την αναγκαιότητα συγκρότησης ενός «ευρέως κοινωνικού και πολιτικού μετώπου» που θα απαντήσει στην «επείγουσα ανάγκη για αλλαγή πορείας σε ρήξη με τη στρατηγική των μνημονίων και εφαρμογή μιας νέας πολιτικής», μίλησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Δραγασάκης, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να στηρίζεται σε τρεις «κοινούς τόπους». Πρώτον, στην υπεράσπιση και διεύρυνση της δημοκρατίας. Δεύτερον, στην εφαρμογή προγράμματος άμεσης αναστροφής της καταστροφικής πορείας, ανόρθωσης της κοινωνίας, μετασχηματισμού του κράτους και ανασυγκρότησης της οικονομίας. Τρίτος κοινός τόπος, ο διάλογος για το περιεχόμενο ενός νέου υποδείγματος, οικονομικού, κοινωνικού και αξιακού, που θα αποτελέσει τη μακροπρόθεσμη και βιώσιμη απάντηση στην κρίση.

Την ανάγκη «επιθετικής αναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου» προκειμένου να δοθεί νέα ώθηση στην ανάπτυξη, επεσήμανε ο πρόεδρος του Levy Economics Institute, Δημήτρης Παπαδημητρίου, υπογραμμίζοντας ότι μόνο ένα σχέδιο τύπου Μάρσαλ, ύψους 40-50 δισ. ευρώ μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από την ύφεση.

Η γενική γραμματέας της Διεθνούς Ένωσης Σοσιαλιστικών Νεολαιών (IUSY), Μπεατρίς Ταλεγκόν υπογράμμισε πως «δεν μπορούμε να περιμένουμε το μέλλον. Το μέλλον ήδη μας ξεπέρασε. Πρέπει τώρα να λύσουμε το πρόβλημα» για να προσθέσει πως «πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, γιατί υπάρχουν λύσεις και πρέπει να παλέψουμε για αυτές». Η Μπεατρίς Ταλεγκόν (σ.σ. γνωστή από την κριτική που άσκησε πρόσφατα στον πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργο Παπανδρέου σχετικά με την πολυτέλεια, που επικρατεί στα συνέδρια που διοργανώνει η Σοσιαλιστική Διεθνής) αναφέρθηκε και πάλι στον Γ. Παπανδρέου, σχολιάζοντας (για την περίοδο της συνάντησης στις Κάννες) πως «ο κ. Παπανδρέου μαζί με τους Θαπατέρο (πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας) και Σόκρατες (πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας) δεν ήταν αρκετά ενωμένοι για να κάνουν την κατάλληλη χειρονομία απέναντι στο Σαρκοζί και τη Μέρκελ», κάνοντας παράλληλα τη γνωστή χειρονομία.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε πως η κρίση είναι βαθιά και πολιτική. «Χρειάζονται ευρωπαϊκές λύσεις για μια κοινωνική οικονομία και υπεράσπιση της δημοκρατίας, για να συμπληρώσει πως «καμία χώρα δεν μπορεί από μόνη της να αντιμετωπίσει τις πολυεθνικές και το σύστημα των offshore».

Ο καθηγητής Διεθνούς Οικονομίας, Ντάνι Ρόντρικ τόνισε ότι η συνταγή της μονόπλευρης λιτότητας και του αποπληθωρισμού που ακολουθείται στην Ελλάδα αποτελεί τραγωδία για τη χώρα, επισημαίνοντας ότι αυτό που λείπει είναι η στρατηγική ανάπτυξης και οικονομικής ανάκαμψης.

Ο καθηγητής Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης άσκησε κριτική στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), λέγοντας πως η συντηρητική νομισματική πολιτική που ακολουθεί, σε αντίθεση με τη νομισματική πολιτική άλλων κεντρικών τραπεζών (Fed, κεντρική τράπεζα Ιαπωνίας, κεντρική τράπεζα Ελβετίας), κάνει ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση.

Ο καθηγητής Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Οικονομίας και πρώην υπουργός, Παναγιώτης Ρουμελιώτης σημείωσε πως πρέπει να σταματήσουν οι πολιτικές που οδηγούν σε ύφεση, ανεργία και κοινωνικές εκρήξεις και τελικά στην αποσταθεροποίηση της ευρωζώνης. Επιπλέον, επεσήμανε πως για την Ελλάδα χρειάζεται μια συμφωνία όπως αυτή που υπογράφηκε το 1953 για τη διαγραφή του χρέους της Γερμανίας (με παράλληλη στήριξη της γερμανικής οικονομίας μέσω του σχεδίου Μarshall) καθώς, όπως είπε, είναι αδύνατο να πληρώσει το χρέος της και όλες τις υποχρεώσεις της (τόκους κ.λπ.). Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ