2013-03-11 01:20:03
Φωτογραφία για Παρουσίαση της Νέας Κλίμακας Εντάσεων Tsunami New Integrated Tsunami Intensity Scale (ITIS-2012)
Από το Γραφείο Τύπου

Μια νέα Παγκόσμια κλίμακα για την εκτίμηση των εντάσεων... των επιπτώσεων των Tsunami, θα τεθεί σε ισχύ μετά τα μεγάλα καταστροφικά γεγονότα του 2004 στον Ινδικό Ωκεανό και του 2011 στην Ιαπωνία, μετά από πρόταση Ελλήνων Επιστημόνων.

Η Ερευνητική Επιστημονική Ομάδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με επικεφαλής τον Καθηγητή Ευθύμη Λέκκα, Πρόεδρο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας και Αντιπρόεδρο του ΟΑΣΠ, και τους ερευνητές Εμμανουήλ Ανδρεαδάκη, Ειρήνη Κωστάκη, Ελίνα Καπουράνη, δημοσίευσαν μετά από αυστηρή διαδικασία στο μεγαλύτερο και πιο αναγνωρισμένο Σεισμολογικό περιοδικό στην Παγκόσμια Επιστημονική Κοινότητα, Bulletin of the Seismological Society of America την ανωτέρω πρόταση η οποία περιλαμβάνει μια σειρά νέων κριτηρίων με βάση τα οποία θα εκτιμώνται στο εξής οι εντάσεις των Tsunami.

Η επιστημονική δημοσίευση έχει τίτλο “A Proposal for a New Integrated Tsunami Intensity Scale (ITIS-2012)” και είναι υπό έκδοση από το επιστημονικό περιοδικό.


Ειδικότερα, η νέα κλίμακα εκτίμησης εντάσεων με τίτλο Integrated Tsunami Intensity Scale 2012 και ακρωνύμιο ITIS2012, περιλαμβάνει τα εξής 6 κριτήρια, τα οποία συναξιολογούνται:

1. Φυσικά χαρακτηριστικά το φαινομένου (ύψος κύματος, διείσδυση κύματος στη ξηρά, μέγιστο υψόμετρο κατάκλισης, κτλ)

2. Επιπτώσεις στο ανθρώπινο περιβάλλον (αντίληψη του φαινομένου, αντίδραση ,συμπεριφορά, αριθμός θυμάτων)

3. Επιπτώσεις σε κινούμενα αντικείμενα (μικρές βάρκες, σκάφη, βαριά αντικείμενα, σιδηρόδρομος, αυτοκίνητα κτλ)

4. Επιπτώσεις σε έργα υποδομής (λιμενικές εγκαταστάσεις, αντιδιαβρωτικά έργα, έργα προστασίας από Tsunami, βιομηχανικές εγκαταστάσεις κτλ)

5. Επιπτώσεις στο γεωπεριβάλλον (ανύψωση και καταβύθιση φλοιού, μορφολογικές αλλοιώσεις, διάβρωση, μεταφορά και απόθεση συντριμμιών, αποψίλωση χλωρίδας κτλ)

6. Επιπτώσεις στο δομημένο περιβάλλον (σε παντός είδους κατασκευές και κτίρια σε αστικό και μη περιβάλλον, ήτοι κατασκευές με φέρουσα τοιχοποιία, κατασκευές οπλισμένου σκυροδέματος, ξύλινες κατασκευές, μεταλλικές κατασκευές).

Η κλίμακα ως 12βάθμια, είναι απόλυτα συμβατή με τις ήδη υπάρχουσες κλίμακες και ευρέως χρησιμοποιούμενες 12βάθμιες μακροσεισμικές κλίμακες εντάσεων, και ειδικότερα με την EMS1998 (European Macroseismic Scale - 1998), η οποία προσδιορίζει μακροσεισμικές εντάσεις σε δομημένο περιβάλλον και με την ESI2007 (Environmental Seismic Intensity scale - 2007), η οποία προσδιορίζει μακροσεισμικές εντάσεις με βάσει τις επιπτώσεις στο φυσικό - μη δομημένο περιβάλλον.

Η κλίμακα είναι εφαρμόσιμη τόσο σε ιστορικά γεγονότα, όσο βέβαια και σε σύγχρονα τσουνάμι, στα οποία ενσωματώνεται και τα δεδομένα νέων τεχνολογιών, όπως για παράδειγμα τη χρήση δορυφορικών εικόνων και σύγχρονων εργαλείων (Google Earth), ενώ αναμένεται να χρησιμοποιηθεί ευρέως σε όλο τον κόσμο.

Η παγκόσμια πρώτη παρουσίαση της νέας κλίμακας θα λάβει χώρα τη Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013 και ώρα 19:00, 2 χρόνια μετά το μεγάλο τσουνάμι της Ιαπωνίας το 2011, στο Κεντρικό Κτίριο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30), Αίθουσα Ι. Δρακόπουλου. Την εκδήλωση οργανώνει το Εργαστήριο Μελέτης & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε σύμπραξη με την Ελληνική Γεωλογική Εταιρεία, το ΓΕΩΤΕΕ (Γεωτεχνικό Επιμελιτήριο Ελλάδος) και τον ΟΑΣΠ (Οργανισμός Αντισεισμικής Προστασίας).
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ