2013-03-11 11:44:57
Φωτογραφία για Δύο συμβάσεις 1,6 δισ. από ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και μία δίωξη...!!!
ΟΡΑΤΕΣ ΟΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΟΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ

 

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ

Η πρόσφατη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΟΠΑΠ Α.Ε. να ολοκληρώσει το διαγωνισμό για την επιλογή τεχνολογικού παρόχου, που χρόνιζε επί δυόμισι έτη, και να υπογράψει τη σύμβαση με την εταιρεία Intralot, συμφερόντων Σ. Κόκκαλη (φωτ.) μερικές ημέρες πριν από την τελική έκβαση της αποκρατικοποίησης του οργανισμού, μόνο συμπτωματική δεν μπορεί να είναι.

Μπορεί η επιλογή της Intralot, ως αναδόχου, να έχει γίνει εδώ και μήνες έπειτα από διεθνή διαγωνισμό (στον οποίο συμμετείχε και ο μεγάλος της αντίπαλος, η GTECH/Lottomatica), όμως ο χρόνος υπογραφής της σύμβασης μπορεί να δημιουργήσει εμπλοκή στη διαδικασία.

Προς καθυστέρηση

Αυτό αναφέρουν πηγές που ασχολούνται με την αποκρατικοποίηση, υποστηρίζοντας ότι με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης στο παρά πέντε και τη δεδομένη καθυστέρηση της έγκρισής της από τη γενική συνέλευση των μετόχων του οργανισμού μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα, μεταθέτοντας ή και αναβάλλοντας τη διαδικασία, αφού χρονικά συμπίπτει με την υποβολή των οικονομικών προσφορών των υποψήφιων επενδυτών.


Ενδεικτικό της αδικαιολόγητης πολιτικής του ίδιου του ΟΠΑΠ - πρόεδρος του οποίου είναι ο Κ. Λουρόπουλος (φωτ. δεξιά) είναι ότι δεν ανακοίνωσε ούτε καν το τίμημα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ η ανακοινωθείσα διάρκεια της σύμβασης -τρία χρόνια- αποκαλύφθηκε εκ των υστέρων ότι είχε και «ουρά» δύο έτη επιπλέον.

Το ενδεχόμενο της καθυστέρησης της αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ και άλλων εταιρειών είναι περισσότερο ορατό για έναν ακόμη λόγο. Η παραίτηση του Τάκη Αθανασόπουλου από τη θέση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ το περασμένο Σάββατο (με αφορμή την άσκηση ποινικής δίωξης στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ, στο οποίο ήταν πρόεδρος, για την ανάθεση έργου στη ΜΕΤΚΑ το 2007) μπορεί να σταθεί εμπόδιο στη λήψη σημαντικών αποφάσεων του Ταμείου, το οποίο «τρέχει» σχεδόν το σύνολο του προγράμματος αξιοποίησης/πώλησης της δημόσιας περιουσίας. Θυμίζουμε ότι όταν το ΤΑΙΠΕΔ έμεινε ακέφαλο για μεγάλο διάστημα το 2012 λόγω των πολιτικών εξελίξεων (εκλογές 2012) έλαβε μόνο μία απόφαση αποκρατικοποίησης σε διάστημα 6 μηνών (πώληση του IBC στον όμιλο Λάτση).

Συμβάσεις 1,6 δισ.

Στη σκιά άσκησης ποινικής δίωξης στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ για έργο ύψους 220 εκατ. ευρώ που δόθηκε στην εταιρεία ΜΕΤΚΑ το 2007 υπεγράφησαν την προηγούμενη εβδομάδα δύο νέες μεγάλες συμβάσεις από τις υπό κρατικό έλεγχο εταιρείες που βρίσκονται σε διαδικασία αποκρατικοποίησης. Πρόκειται για τη ΔΕΗ και τον ΟΠΑΠ, οι διοικήσεις των οποίων υπέγραψαν συμβάσεις συνολικού ύψους 1,6 δισ. ευρώ με τους ομίλους ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και Intralot αντίστοιχα.

«Μύλος» το ΤΑΙΠΕΔ από την παραίτηση Αθανασόπουλου

Βραχυκύκλωμα στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και την μήνιν της τρόικας προκαλεί η παραίτηση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), Τάκη Αθανασόπουλου, λόγω απαγγελίας κακουργηματικών κατηγοριών από τη Δικαιοσύνη για αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ στο οποίο ήταν πρόεδρος.

Ο Τ. Αθανασόπουλος Θα είναι η δεύτερη φορά που μέσα σε οκτώ μήνες αλλάζει ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ μετά την αποπομπή της προηγούμενης διοίκησης Κουκιάδη - Μητρόπουλου.

Ακόμα κι αν η θέση καλυφθεί άμεσα, ο νέος πρόεδρος θα χρειαστεί την έγκριση της Βουλής για να αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του. Ετσι, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν σημαντικές καθυστερήσεις στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων το οποίο βρίσκεται στην πιο ευαίσθητη περίοδο, διότι εντός της άνοιξης έχουν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν οι δύο πιο σημαντικοί διαγωνισμοί για την πώληση του ΟΠΑΠ και των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ. Η αλλαγή στην ηγεσία του Ταμείου μπορεί να προκαλέσει και παράπλευρες ανακατατάξεις στις διοικήσεις των προς αποκρατικοποίηση εταιρειών, όπως συνέβη το περασμένο καλοκαίρι όταν η τότε νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ τοποθέτησε «δικούς της ανθρώπους» στις θέσεις λήψης των αποφάσεων.

Παράπλευρη καραμπόλα στη διοίκηση της Ελληνικό Α.Ε.

Του ΑΡΓΥΡΗ ΔΕΜΕΡΤΖΗ

Σύγκρουση συμφερόντων πολλών δισ. ευρώ με επίκεντρο την έκταση των 6.000 στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού φαίνεται ότι υποκρύπτει το θρίλερ με τη διπλή «καρατόμηση» του καθηγητή αρχιτεκτονικής του Χάρβαρντ Σπύρου Πολλάλη από την κορυφή της Ελληνικό Α.Ε., αλλά και από τη θέση, ταυτοχρόνως, του απλού μέλους του Δ.Σ. του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ).

Ο Σ. Πολλάλης Το τελευταίο 48ωρο, σε συνδυασμό με την παραίτηση του Π. Αθανασόπουλου από την ηγεσία του Ταμείου αποκρατικοποίήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), απελευθερώθηκαν οι φήμες και τα σενάρια για την παράλληλη «καρατόμηση» Πολλάλη. Χωρίς να αποκλείεται η εκδοχή επικοινωνιακού αντιπερισπασμού εις βάρος του κ. Πολλάλη από την πλευρά του κ Αθανασόπουλου, λόγω της ανοιχτής κόντρας που υπάρχει εδώ και πολλές εβδομάδες μεταξύ τους για τον τρόπο αξιοποίησης -ουσιαστικά, εκποίησης- της έκτασης του Ελληνικού. Κύκλοι της Ελληνικό Α.Ε. μιλώντας προς την «Ε» δεν επιβεβαίωναν ότι τέθηκε θέμα ο κ. Πολλάλης να παραιτηθεί από τις θέσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας αξιοποίησης του Ελληνικού, ούτε από τη θέση μέλους του Δ.Σ. του ΟΡΣΑ, δίνοντας την εικόνα πως μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε φτάσει επίσημη σχετική ενημέρωση στον ίδιο τόσο από το υπουργείο Οικονομικών όσο και από το μέγαρο Μαξίμου.

Σημειώνεται ότι ο κ. Πολλάλης συγκρούστηκε με τον κ. Αθανασόπουλο όταν με δημόσιες παρεμβάσεις του διαφώνησε με την πώληση της συνολικής έκτασης σε έναν επενδυτή ιδιώτη, υποστηρίζοντας ότι «με αυτό τον τρόπο δεν θα υπάρξει ανάπτυξη, ούτε το Δημόσιο θα μεγιστοποιήσει τα οφέλη του από την αξιοποίηση της έκτασης». Η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα, μετά την επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στην Ντόχα, προβάλλει ως επενδυτική επιτυχία του πρωθυπουργού ότι το Κατάρ επιστρέφει στο Ελληνικό. Ο κ. Πολλάλης προτείνει την τμηματική αξιοποίηση της έκτασης, αφού προηγουμένως το Δημόσιο εντάξει την περιοχή του πρώην αεροδρομίου σε σχέδιο πόλης και εξασφαλίσει όλες τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις, για να μην υπάρχουν εμπλοκές με τους επενδυτές. Το σχέδιο του κ. Πολλάλη, που προβλέπει επίσης πολλούς επενδυτές για πολλές χρήσεις στο Ελληνικό, δίνει προτεραιότητα στην πώληση κατά προτεραιότητα του παραλιακού μετώπου του Αγίου Κοσμά, αφού διευρυνθεί η έκτασή του, με μετατόπιση του οδικού άξονα της παραλιακής προς το βουνό, ώστε να διέρχεται η κυκλοφορία από τον κεντρικό διάδρομο του παλαιού αεροδρομίου.

ΔΕΗ: δύο μεγάλα έργα Του Ν. ΚΩΤΣΙΚΟΠΟΥΛΟΥ

Σε μία κρίσιμη στιγμή κατά την οποία η ΔΕΗ υπέγραφε την κατασκευή ενός άλλου, μεγαλύτερου ακόμα έργου στην Πτολεμαΐδα -με κόστος επένδυσης 1,4 δισ. ευρώ-, ήρθε η είδηση της άσκησης ποινικής δίωξης για το έργο του Αλιβερίου, το οποίο είχε ανατεθεί στη ΜΕΤΚΑ.

Το νέο έργο της Πτολεμαΐδας, που υπεγράφη το περασμένο Σάββατο 9 Μαρτίου, αφορά την κατασκευή σύγχρονης λιγνιτικής μονάδας 660 MW, η οποία θα αντικαταστήσει παλαιότερες μονάδες.

Κατά σύμπτωση, και για το έργο αυτό -στο οποίο ανάδοχος είναι τώρα η εταιρεία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με υπεργολάβο θυγατρική εταιρεία της HITACHI- διενεργείται προκαταρκτική εξέταση. Η σύμβαση του έργου, πάντως, θα εγκριθεί από έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ στις 29 Μαρτίου.

Την υποστήριξή της στο νέο έργο της Πτολεμαΐδας έχει εκφράσει με κατηγορηματικό τρόπο η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και το τοπικό σωματείο «Σπάρτακος».

Αντίθετα, σε ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ για την υπόθεση του Αλιβερίου, κάνει λόγο για σκάνδαλο...

Από τη ΔΕΗ πάντως, όταν ρωτήθηκαν σχετικά με τη δίωξη για την υπόθεση του Αλιβερίου, περιορίστηκαν να πουν ότι είναι θέμα της Δικαιοσύνης και προς το παρόν δεν έχουν καμία ενημέρωση.

Η νέα σύμβαση για την Πτολεμαΐδα υπεγράφη από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Αρθούρο Ζερβό και τον διευθύνοντα σύμβουλο της αναδόχου εταιρείας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γεώργιο Περιστέρη σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Εκπαίδευσης Ορυχείων στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας (Πτολεμαΐδα).

Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Μάκης Παπαγεωργίου, που εκπροσώπησε την κυβέρνηση, μεταξύ άλλων είπε: «Αυτή η επένδυση είναι μία οριστική, αμετάκλητη "ψήφος εμπιστοσύνης" στην Ελλάδα και την εθνική μας οικονομία. Είναι μία ακόμη "ψήφος εμπιστοσύνης" στις προσπάθειες της κυβέρνησης να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα προγραμματισμού επενδύσεων αυτού του βεληνεκούς».

και μία σύμπτωση

Ενδεκαμελές ήταν το διοικητικό συμβούλιο την περίοδο κατά την οποία επικυρώθηκε η επίμαχη σύμβαση μεταξύ ΔΕΗ και ΜΕΤΚΑ για το έργο κατασκευής της μονάδας του Αλιβερίου.

Στο Δ.Σ. μετείχαν γνωστά ονόματα, μεταξύ αυτών και οι παραιτηθέντες, από την προεδρία του ΤΑΙΠΕΔ, Τ. Αθανασόπουλος και από τη γενική γραμματεία του υπουργείου Οικονομικών Γ. Μέργος.

Εναντίον του Δ.Σ. της ΔΕΗ εκείνη την περίοδο ασκήθηκε ποινική δίωξη, αλλά δεν σημαίνει ότι είναι κατηγορούμενοι. Αλλα μέλη στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ ήταν: Στις 6 Ιουνίου 2007 και λίγο πριν από την υπογραφή της σύμβασης, θέση πήρε ο σημερινός γενικός γραμματέας Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης, Σπύρος Ευσταθόπουλος. Αντίθετα με τους κ. Αθανασόπουλο και Μέργο, ο κ. Ευσταθόπουλος δεν έχει παραιτηθεί.

Μετείχε ακόμα ο πρόεδρος της ΓΣΣΕ, τότε και σήμερα, Ιωάννης Παναγόπουλος και οι εκπρόσωποι της εργαζομένων της ΔΕΗ Γεώργιος Μαρινίδης και Ιωάννης Τσαρούχας.

Στο Δ.Σ. επίσης μετείχε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωσταντίνος Μίχαλος που έχει διευκρινίσει ότι δεν υπερψήφισε τη σύμβαση.

Στο ίδιο Δ.Σ. ο γνωστός νομικός και σήμερα μέλος του του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας Ιωάννης Γιαννίδης και ως αντιπρόεδρος ο καθηγητής του ΕΜΠ και μέλος της Ακαδημίας Ν. Χατζηαργυρίου.

Μετείχαν τέλος, ο Μιχαήλ Κορτέσης, επικεφαλής της Mazda και της Στακόρ και μέλος της διοίκησης του ΙΟΒΕ, όπως άλλωστε και ο Τ. Αθανασόπουλος και ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Ευάγγελος Μαγείρου.

Ν. ΚΩΤΣ.

 ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
communenews
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ο κόσμος είναι επίπεδος
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
"Ο κόσμος είναι επίπεδος"
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ