2013-03-11 18:34:02
Φωτογραφία για «Μεταλλεία χρυσού στο Δήμο Αριστοτέλη – Πρόκληση ανάπτυξης ή περιβαλλοντική και οικονομική απειλή – Διαβούλευση για την κοινωνική συνοχή»
από το Γραφείο Τύπου

Αίτημα για σύγκληση Ειδικής Δημόσιας Συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, με θέμα... «Μεταλλεία χρυσού στο Δήμο Αριστοτέλη – Πρόκληση ανάπτυξης ή περιβαλλοντική και οικονομική απειλή – Διαβούλευση για την κοινωνική συνοχή», κατέθεσε σήμερα η Περιφερειακή Παράταξη «ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ : Μέτωπο ανάπτυξης» με επικεφαλής τον Μάρκο Μπόλαρη στον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Α. Μπάμιατζη.

Το πλήρες κείμενο του αιτήματος έχει ως εξής:

Προς τον Πρόεδρο

του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας

κ. Αντώνιο Μπάμιατζη

Θέμα: Αίτημα για σύγκληση Ειδικής Δημόσιας Συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας με θέμα «Μεταλλεία χρυσού στο Δήμο Αριστοτέλη – Πρόκληση ανάπτυξης ή περιβαλλοντική και οικονομική απειλή – Διαβούλευση για την κοινωνική συνοχή»

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Είναι συστατικό στοιχείο της δημοκρατικής λειτουργίας τα κρίσιμα μεγάλα ζητήματα να επιλύονται με διάλογο, με διαβούλευση, με ορθό λόγο, με γνώση και τεκμηρίωση. Τους τελευταίους μήνες στα γεωγραφικά όρια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα στο Δήμο Αριστοτέλη κορυφώνεται καθημερινά η ένταση και δοκιμάζεται η κοινωνική συνοχή, με αφορμή την επένδυση για εξόρυξη χρυσού.

Είναι φανερό όμως ότι η απάντηση στην αγωνία της τοπικής κοινωνίας για τις πηγές στο Κρυονέρι που υδροδοτούν τη Βόρεια Χαλκιδική δεν μπορεί να είναι επιχείρηση με ΜΑΤ, αλλά απάντηση επιστημονικά και αντικειμενικά τεκμηριωμένη: υπάρχει ή δεν υπάρχει διακινδύνευση; Εάν γίνει η εξόρυξη κινδυνεύει ο υδροφόρος ορίζοντας ή όχι;

Γεωλόγοι, υδρογεωλόγοι, Έλληνες και ξένοι, εντοπίζουν τον υδροφόρο ορίζοντα, τον συσχετίζουν με το πρόγραμμα εξόρυξης και απαντούν με επιστημονικά δεδομένα.

Όταν αγωνιούν οι πολίτες για διακινδύνευση περιβαλλοντικής καταστροφής σ’ένα τόσο όμορφο και ευαίσθητο οικοσύστημα και αναδεικνύουν τους φόβους τους για τις αλυσιδωτές συνέπειες από το περιβάλλον στον τουρισμό, στην οικονομία, στην κοινωνία, η νόμω κρατούσα δημοκρατική κυβέρνηση επιβάλλεται να ελέγχει και να οργανώνεται, με συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, ώστε να πείθει ότι θέλει και μπορεί να προστατεύσει το περιβάλλον, τους πολίτες και τις δραστηριότητές τους σε μία απ’τις ομορφότερες περιοχές της Ελλάδας.

Επειδή μέχρι σήμερα η διακινδύνευση που τίθεται με την εξόρυξη χρυσού στη Βόρεια Χαλκιδική, και μάλιστα στο Δήμο Αριστοτέλη, δεν αντιμετωπίζεται με την απαραίτητη επιστημονική τεκμηρίωση ούτε όσον αφορά στη διακινδύνευση για την υδροδότηση ούτε όσον αφορά στη διαφύλαξη του περιβάλλοντος, την τουριστική ανάπτυξη και την οικονομία των τοπικών κοινωνιών. Και βέβαια επειδή η σύμβαση που έχει υπογραφεί δεν προβλέπει έσοδα για το ελληνικό δημόσιο, αντίστοιχα του όγκου και της αξίας του μεταλλεύματος. Απεναντίας, ο υπάρχων τεράστιας αξίας μεταλλευτικός πλούτος παραδίδεται στην ιδιωτική εταιρεία έναντι, όπως καταγγέλεται, πινακίου φακής.

Επειδή οι μέχρι σήμερα παρεμβάσεις διχάζουν την τοπική κοινωνία και έχουν εγκαταστήσει κλίμα καχυποψίας, φόβου και έντασης, ενισχύοντας και ανατροφοδοτώντας ακραίες λογικές και πρακτικές, είναι επιτακτικό στην πατρίδα του Αριστοτέλη να δράσουμε αριστοτελικώς:

Στα «Πολιτικά» του Σταγειρίτη φιλοσόφου υπάρχουν πολλοί παραλληλισμοί ανάμεσα στους πολιτικούς άρχοντες και τους καλούς γιατρούς. Η υγεία θεωρείται ότι είναι ισορροπία ορισμένων παραγόντων, ανάμεσα σε δύο άκρα, σε δύο υπερβολές. Η πρόταση του Αριστοτέλη αφορούσε την επικράτηση του «μέτρου» στην πολιτεία και στην κοινωνία.

Επειδή η πολιτική πρόταση του Αριστοτέλη παραμένει ισχυρή και επίκαιρη και για όλους τους ως άνω λόγους, ζητούμε την ειδική σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με θέμα «Μεταλλεία χρυσού στο Δήμο Αριστοτέλη – Πρόκληση ανάπτυξης ή περιβαλλοντική και οικονομική απειλή – Διαβούλευση για την κοινωνική συνοχή», προκειμένου να λειτουργήσει ως forum διαβούλευσης, σε πρώτη φάση. Στη συνεδρίαση θα πρέπει να εκπροσωπηθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι και οι εμπλεκόμενοι φορείς, ήτοι ο Δήμος Αριστοτέλη, οι δημοτικές παρατάξεις, οι αρμόδιοι επιστήμονες και επιστημονικοί φορείς, το Συντονιστικό Όργανο των κατοίκων της περιοχής, οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία χρυσού, η εταιρεία μετάλλευσης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τα αρμόδια Ερευνητικά Κέντρα, έτσι ώστε να δοθεί στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη συνέχεια η δυνατότητα ανάληψης ουσιαστικών πρωτοβουλιών.

Για την

Περιφερειακή Παράταξη

«ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ : Μέτωπο ανάπτυξης»

Μ. Μπόλαρης
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ