2013-03-12 22:09:39
Φωτογραφία για Οι Δήμοι σκοτώνουν τα περίπτερα - Θυσία στο βωμό πολυεθνικών συμφερόντων...!!!
«Βουνό »τα προβλήματα που καλούνται να ξεπεράσουν καθημερινά οι περιπτεράδες στην προσπάθεια τους για επιβίωση.

 

Τα μέλη του Δ.Σ. του Σωματείου Επαγγελματιών Περιπτερούχων και Καπνοπωλών Αττικής μιλούν στο ΧΩΝΙ για αυτά ,αλλά και για τους τρόπους αντιμετώπισης τους .

Επίθεση στην τακτική που ασκούν οι Δήμοι αναφορικά με τα περίπτερα κάνουν τα μέλη του Δ.Σ. του Σωματείου Επαγγελματιών Περιπτερούχων και Καπνοπωλών Αττικής. Οι Γιώργος Δούκας , Γιάννης Κίτσης, Γιώργος Παξιμάδης, Παύλος Γιαννόπουλος, Κωνσταντίνος Αλεξίου και Αναστάσιος Τσεσμελής, μιλούν Στο ΧΩΝΙ για τα προβλήματα που ταλανίζουν τα περίπτερα, ενώ αποκαλύπτουν και τις κινήσεις του Σωματείου τους που θα τους φέρουν σε απευθείας επαφή με πέντε υπουργεία, έτσι ώστε να τεθούν επί τάπητος όλα τα θέματα που ταλανίζουν τον κλάδο.

Ερωτ: Μαθαίνουμε πως τα προβλήματα με τους Δήμους εξακολουθούν να υφίστανται...


Γιώργος Δούκας:

Περιμένουμε διευκρινιστική εγκύκλιο για όλα τα κενά της νέας νομοθεσίας από το  υπουργείο Εσωτερικών . Γνωρίζουμε πως το υπουργείο περιμένει προτάσεις από όλα τα σωματεία, αλλά και εισήγηση από το υπουργείο Υγείας. Τελευταία μαθαίνουμε πως υπάρχει σκεπτικισμός και για την στροφή των περιπτέρων προς τις Περιφέρειες. Έχουμε πολλά προβλήματα με τους Δήμους στους οποίους ανήκουμε αυτή τη στιγμή. Για παράδειγμα, οι Δήμοι καταργούν θέσεις περιπτέρων. Φυσικά, όλα αυτά γίνονται λόγω του Πολυνομοσχεδίου, που έδωσε στους Δήμους το δικαίωμα να έχει 70% δημοτικά περίπτερα. Απαιτούμε την θεσμική μας θωράκιση για την επαγγελματική μας στέγη ως περιπτερούχοι καπνοπώλες.

Ιωάννης Κίτσης:

Το πρόβλημα είναι ότι οι Δήμοι δεν καταργούν μόνο, αλλά ξηλώνουν περίπτερα για τα οποία υπάρχουν κάτοχοι άδειας και στη συνέχεια δεν προκηρύσσει θέσεις. Οι άνθρωποι αυτοί μένουν ξεκρέμαστοι λοιπόν, χωρίς περίπτερα και θέσεις. Θα έπρεπε πρώτα να προτείνονται οι νέες θέσεις και μετά να καταργούνται οι παλιές.

Ερωτ: Κάποια Super Market έχουν κάνει κάποια μικρά καταστήματα Γιώργος Δούκας:

Αυτά δεν μας απασχολούν. Αυτό που μας απασχολεί είναι το ότι βάζουν χέρι στα περίπτερα. Το περίπτερο δεν μπορεί να είναι δημοτικό. Ήταν ευεργέτημα από την αρχή και έτσι πρέπει να παραμείνει. Προσπαθούν να κλείσουν τα περίπτερα και να τα εκμεταλλευτούν στο μέλλον εκείνοι ως δημοτικά. Πρέπει να αλλάξει ο νόμος και να γυρίσουμε στους Περιφερειάρχες. Πρέπει να αποκτήσουν κοινόχρηστους χώρους και να έχουν διαφημιστικά δικαιώματα στις τέντες. Έτσι θα έχει έσοδα και η Περιφέρεια. Αυτό υποστηρίζουμε από την αρχή και νομίζω ότι τώρα άρχισαν να το σκέφτονται όλοι.

Ερωτ: Τι πρόβλημα υπάρχει με τους κοινόχρηστους χώρους;

Γιώργος Δούκας:

Οι Δήμοι καταστρατηγούν τα τετραγωνικά μέτρα στα περίπτερα. Κάποιοι Δήμοι δίνουν κανονικά τετραγωνικά μέτρα και τους πληρώνουμε και κάποιοι άλλοι δεν δίνουν με αυθαίρετες αποφάσεις. Οι ίδιοι, παραχωρούν σε καφετέριες και μάντρες αυτοκινήτων χώρους και δεν αφήνουν τον περιπτερά να απλώσει ένα σταντ. Δεν μπορούν να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Δεν είναι μόνο ότι υπάρχουν διαμαρτυρίες από εμάς, αλλά έχουν εξοργιστεί και οι εκδότες. Οι εκδότες βλέποντας τις πωλήσεις τους να μειώνονται, έχουν καταλάβει τώρα ότι το να πληρώνει ένας περιπτεράς το σταντ από τη μία (5.000-10.000 πρόστιμο) και από την άλλη να υπάρχει ένας συνταγματικός νόμος που υποχρεώνει τον περιπτερά να έχει αναρτημένα σε θέση προβολής περιοδικά. Πρέπει να παρέμβει επιτέλους και η ΕΣΗΕΑ και οι εκδότες.

Ιωάννης Κίτσης:Ο νόμος που ισχύει περί κατάληψης κοινόχρηστου χώρου στα περίπτερα έχει ψηφιστεί από το 1983. Τότε, υπήρχαν πέντε εφημερίδες και τρία περιοδικά. Σήμερα που υπάρχουν 5.000 τίτλοι και είσαι υποχρεωμένος από το νόμο να τα έχεις αναρτημένα, είναι λογικό να χρειάζεσαι κάποιο χώρο για να τα προβάλεις. Δεν μπορεί εν έτη 2013 με ένα νόμο του 1983 να πληρώνουμε πρόστιμο επειδή κάνουμε σωστά τη δουλειά μας. Είναι αντιφατικό αυτό.

Κωνσταντίνος Αλεξίου:

Όπου υπάρχει δυνατότητα, το περίπτερο πρέπει να παίρνει έναν χώρο, πληρώνοντας όσα πληρώνουν και οι επιχειρήσεις δίπλα από αυτό. Όταν κάνω παράνομη κατάληψη στο τετραγωνικό το πρέπει να πληρώνω 600 Ευρώ επί 200%. Αυτό σημαίνει 1.600 Ευρώ! Αυτά όλα για ένα σταντ, το οποίο έχει πάνω εφημερίδες και περιοδικά. Αυτό το σταντ θα βγάλει ποτέ τα χρήματά του; Φανταστείτε πως όσο πληρώνω εγώ ένα σταντ, ο σουβλατζής δίπλα μου πληρώνει 8 τραπέζια! Και τα τραπέζια σε εκείνον φέρνουν κέρδος. Σε εμένα το σταντ τι φέρνει; 6 λεπτά στο Ευρώ;

Ερωτ: Οι πρώτες εντυπώσεις του Κλάδου από το 2013;

Κωνσταντίνος Αλεξίου:

Υπάρχει μια πτώση 20-30% στους δύο πρώτους μήνες. Ειδικά αυτό το διάστημα. Αν σκεφτείς μάλιστα ότι είχαμε πτώση τζίρου και πιο πριν τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα. Επίσης, πολλά περίπτερα έχουν κλείσει και πάλι υπάρχει πτώση. Κανονικά θα έπρεπε να είναι μικρότερη ή να μην υπήρχε, από την στιγμή που έχουν κλείσει τόσα σημεία. Τα περισσότερα από αυτά μάλιστα πολύ δύσκολα θα ανοίξουν και πάλι.

Ερωτ: Με το μέτωπο των καπνοβιομηχανικών προϊόντων, τι έχει συμβεί;

Γιώργος Δούκας:

Το κάπνισμα δεν μειώθηκε. Μπορεί οι πωλήσεις μας να μειώθηκαν, όμως το κάπνισμα δεν έχει μειωθεί, όπως άλλωστε περιμέναμε. Βλέπουμε μια έκρηξη του λαθρεμπορίου, το οποίο έχει ήδη φτάσει στο 35%. Αυτό φαίνεται εύκολα και από τα έσοδα που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, όσον αφορά στον ΕΦΚ των καπνικών  μόνο για τον μήνα Ιανουάριο. Το έλλειμμα των 153 εκατομμυρίων ευρώ δηλαδή. Πάμε και στη φορολογία. Εδώ και τέσσερα  χρόνια,  δεν εξαιρούν τα καπνικά προϊόντα από την περαίωση. Μας κάνουν δηλαδή διπλή φορολόγηση. Δεν γίνεται να δουλεύεις κάρτες κινητής τηλεφωνίας με 3%, τσιγάρα με 3% και να έρχεται στο τέλος της χρονιάς το κράτος και να υπολογίζει την περαίωση στο 2% του τζίρου μας.

Ιωάννης Κίτσης:Ο στριφτός καπνός έχει γίνει είδος πολυτελείας. Καλύτερα να παίρνει πουράκια ο κόσμος παρά στριφτό καπνό. Έτσι λοιπόν, αφού οι πολίτες πέρασαν από τα τσιγάρα στον καπνό, τώρα φεύγουν από τα νόμιμα μαγαζιά και πάει στις λαϊκές. Έχει μεγάλο κόστος αυτό και όχι μόνο στα έσοδα του Κράτους. Χάνονται θέσεις εργασίας, χάνει χρήματα το ΙΚΑ, χάνει χρήματα το ΤΕΒΕ... Το λαθρεμπόριο είναι πολύ μεγάλη πληγή.

Παύλος Γιαννόπουλος:Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Είναι πλέον θέμα επιβίωσης. Το πιο βασικό από όλα είναι η κερδοφορία στα καπνικά. Ένα περίπτερο προσελκύει κατά κύριο λόγο τον καπνιστή και μετά τον υπόλοιπο κόσμο. Όσο τα καπνικά μένουν έτσι, τα πράγματα θα γίνονται πιο δύσκολα. Από εκεί ξεκίνησε ο κατήφορος για εμάς.

Γιώργος Παξιμάδης:Δυστυχώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι πολλά... Είναι το θέμα με τα καπνικά, το πολυνομοσχέδιο και η  απελευθέρωση του επαγγέλματος, τα προβλήματα με τους Δήμους και τις απαιτήσεις τους. Και φυσικά η εγκληματικότητα, για την οποία δεν μιλάει κανένας. Οι περιπτεράδες είμαστε εύκολοι στόχοι και έχουμε πληρώσει μεγάλο φόρο αίματος τα τελευταία χρόνια. Όσο για το μέλλον; Αυτό είναι συνυφασμένο με το μέλλον της χώρας. Επειδή τα φορολογικά είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη δική μας δουλειά, αν δεν σταματήσει να φορολογείται ο απλός λαός, τότε δεν θα δούμε θεού πρόσωπο ούτε εμείς.

Ερωτ: Ποιες ενέργειες θα γίνουν από το Σωματείο σας, έτσι ώστε να λυθούν αυτά τα προβλήματα;

Γιώργος Δούκας:

Θα ετοιμάσουμε πέντε υπομνήματα για το κάθε υπουργείο το οποίο περιλαμβάνει τομείς που μας αφορούν. Θα τα καταθέσουμε στα υπουργεία Οικονομικών, Υγείας, Τύπου, Ανάπτυξης και Εσωτερικών και στη συνέχεια θα ενημερώσουμε τους βουλευτές για να καταθέσουν ερωτήσεις. Παράλληλα θα ζητήσουμε συνάντηση με τους ΣΕΚ (Σύνδεσμος Ελληνικών Καπνοβιομηχανιών), ΕΣΚΕΕ (Ελληνικός Σύνδεσμος Καπνικών Εταιρειών Ευρώπης) και το υπουργείο Οικονομικών για να κλειδώσουμε το θέμα που αφορά στα ποσοστά στα καπνικά, τις κάρτες κινητής τηλεφωνίας και τη φορολόγησή μας. Είναι τρία κομβικά σημεία τα οποία πρέπει να τελειώσουμε.

Ερωτ: Το σωματείο Θεσσαλονίκης κατέθεσε αίτηση για την ένταξη του Κλαδού στο ΕΣΠΑ. Πως κρίνετε την κίνηση αυτή;

Γιώργος Δούκας:

Είναι μια πολύ καλή κίνηση, η οποία θα βοηθούσε. Το υποστηρίζουμε κι εμείς αυτό. Μακάρι να γίνει, γιατί ο κλάδος έχει εξαιρεθεί από το ΕΣΠΑ. Είναι λυπηρό για εμάς. Είναι σαν να μας λέει το υπουργείο ότι "τον δικό σας τον κλάδο δεν τον υπολογίζω". Η ένταξή μας στο ΕΣΠΑ θα βοηθούσε στον εκσυγχρονισμό των περιπτέρων.

Ερωτ: Για ποιο λόγο όμως οι περιπτερούχοι «χτυπιούνται» τόσο άγρια;

Γιώργος Δούκας:

Στόχο έχουν βάλει τα 7 δις που κάνει η μικρή λιανική ως τζίρο.  Εκεί στοχεύουν τα super market... Θέλουν να σκοτώσουν τη μικρή λιανική για να τραβήξουν το ποσό αυτό τα πολυεθνικά συμφέροντα.

Κωνσταντίνος Αλεξίου:

Οι ξένοι ανοίγουν τα καταστήματα, όμως απορροφούν όλο το κέρδος και εδώ δεν μένει τίποτα. Ενώ τα χρήματα που παίρνουμε εμείς μένουν εδώ. Ό,τι περισσέψει, που δεν περισσεύει, θα μπει στην ελληνική τράπεζα και όχι στην HSBC.

Αναστάσιος Τσεσμελής:

Ο κόσμος έχει παρεξηγήσει κάποια πράγματα. Δεν είμαστε χρυσωρυχεία. Πρέπει να τονίσουμε τα ποσοστά με τα οποία δουλεύουμε. Σε μια εφημερίδα που κοστίζει ένα ευρώ, εμείς βγάζουμε 6 λεπτά μεικτά. Σε μια κάρτα των 10 ευρώ, βγάζουμε 10 λεπτά μεικτά. Σε ένα πακέτο τσιγάρα, εμείς βγάζουμε 8 λεπτά μεικτά. Όταν έρθει κάποιος δώσει 20 ευρώ θα πει πως... ο περιπτεράς κονόμισε... Πάνω από 20 λεπτά μεικτά όμως, δεν έχει βγάλει.

ΤΑ ΤΡΙΑ ΣΤΑΔΙΑ ΠΟΥ …ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΠΩΛΗ !

Βαγγέλης Παπαγιάννης (Νομικός Σύμβουλος  Σωματείου  Επαγγελματιών Περιπτερούχων και Καπνοπωλών Αττικής)

«Η πρόσφατη αναδιάρθρωση στην λιανική αγορά καπνού δεν έχει στόχο το άνοιγμα του επαγγέλματος του καπνοπώλη, αλλά την κατάργησή του όπως το ξέραμε. Ήταν μία μεθόδευση που ξεκίνησε εδώ και κάποια χρόνια. Το πρώτο στάδιο ήταν η συρρίκνωση του κέρδους από τα τσιγάρα με πρόσχημα την φορολογία. Το δεύτερο στάδιο ήταν να μην χορηγούνται νέες άδειες σε σχολάζοντα περίπτερα με πρόσχημα τον Καλλικράτη. Το τρίτο στάδιο ήταν η αιφνιδιαστική και χωρίς καμία δημόσια συζήτηση ή προπαρασκευή κατάργηση του επαγγέλματος με το τελευταίο μεσοπρόθεσμο.

Ειδικά το τελευταίο αυτό βήμα ήταν τόσο βιαστικό, που έχει εγείρει σωρεία θεμάτων νομιμότητας, αλλά και δογματικής ενότητας με άλλες διατάξεις που ισχύουν και δεν έχουν καταργηθεί. Αυτό όμως δεν ήταν και τυχαίο. Οι αλλαγές ήταν εσπευσμένες γιατί έπρεπε τα περίπτερα να κλείσουν άμεσα και να παραδώσουν τα κλειδιά στα super market και τις μεγάλες αλυσίδες λιανικής. Στόχος των διατάξεων ήταν η συρρίκνωση του περιπτέρου και άμεσα, με τη θεσμική διαμόρφωση ανταγωνιστικού μειονεκτήματος των μέχρι σήμερα επαγγελματιών ώστε να αποχωρήσουν.

Γι' αυτό και με υπομνήματα και παραστάσεις στα αρμόδια Υπουργεία, τη Βουλή αλλά και ένδικα βοηθήματα όπου χρειαστεί, θα τεθούν επί τάπητος όλα τα προβλήματα συνταγματικότητας, συμβατότητας με την κοινοτική νομοθεσία, συμμόρφωσης με τις διατάξεις περί αθέμιτου ανταγωνισμού, αλλά και με διεθνείς συμβάσεις. Θα κληθούν όλοι να τοποθετηθούν γιατί τα πράγματα είναι απλά. Η κάποιος είναι με τις αλλαγές και θέλει τους αναπήρους, τους περιπτερούχους και τις οικογένειές τους στο δρόμο ή ενάντια στις αλλαγές αυτές.»
communenews
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
€4,500 για την αγορά σκλάβας…
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
€4,500 για την αγορά σκλάβας…
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ