2013-03-13 14:03:02
Φωτογραφία για Ετοιμάζεται η Κρητική σπιρουλίνα - Τον Μάιο ξεκινά στο Ρέθυμνο η παραγωγή
Την ώρα που η επιχειρηματικότητα έχει μείνει πίσω και αγροτική ανάπτυξη δεν υπάρχει, δίνεται μία δυνατότητα στον τόπο να αναπτυχθεί και να δοθεί οικονομική ανάσα τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε Το βήμα αυτό έχει ήδη γίνει από το Ρεθεμνιώτη Γιώργο Μαραβελάκη καθώς στο Μαρουλά Ρεθύμνου κατασκευάζεται θερμοκήπιο για την παραγωγή σπιρουλίνας που θα ξεκινήσει τον προσεχή Μάιο και αποτελεί μία ευκαιρία για τον τόπο μας με την απασχόληση εργαζόμενων σε αυτό.

Η μοναδική περιοχή στην Ευρώπη η οποία παράγει μέχρι στιγμής σπιρουλίνα είναι η παραγωγική μονάδα στη Νιγρίτα Σερρών από τον κ. Γιώργο Τσιρόπουλο.

Τι είναι η σπιρουλίνα

Είναι γένος βρώσιμων κυανοβακτηρίων και φαίνεται κάτω από μικροσκόπιο. Παράγει θρεπτικές ουσίες με τη βοήθεια του ηλιακού φωτός και του διοξειδίου του άνθρακα της ατμόσφαιρας και περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ένας οργανισμός.


Είναι θερμόφιλο φυτικό είδος και για να παραχθεί χρειάζεται ηλιοφάνεια και υψηλή θερμοκρασία.

Θρεπτικές Ιδιότητες Σπιρουλίνας

Η σπιρουλίνα είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής, ανήκει στην κατηγορία υπερτροφών και περιέχει πρωτεΐνες, λιπίδια, σάκχαρα, βιταμίνες Ε, Β1, Β5 και Β6, σίδηρο, β-καροτένιο, αντιοξειδωτικά, λιπαρά οξέα, χλωροφύλλη και μεταλλικά στοιχεία. Αποτελεί πηγή βιοχημικού οργανικού σιδήρου και ως τροφή δεν είναι καθόλου τοξική. Το κυανό χρώμα της οφείλεται στην φυκοκυανίνη, ενώ το πράσινο στην χλωροφύλλη.

Σύμφωνα με τα όσο μας είπε η φαρμακοποιός Χαριστή Χιωτάκη, η σπιρουλίνα λαμβάνεται είτε με τη μορφή ταμπλέτας είτε ως κάψουλα. Θεωρείται, μάλιστα, η «γιαγιά των υπερτροφών» καθώς είναι ένας πανάρχαιος οργανισμός 3,5 δισεκατομμυρίων ετών. Είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής για όλες τις ηλικίες, βοηθά τον άνθρωπο στο να ενισχύσει το ανοσοποιητικό του σύστημα και χρησιμοποιείται από:

- μαθητές και φοιτητές για θρέψη και τόνωση

- αθλητές αφού έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη

- γυναίκες με σιδηροπενική αναιμία

- ηλικιωμένους που έχουν εξαθλιωμένο οργανισμό

- όσους κάνουν δίαιτα

- όσους έχουν εποχιακή τριχόπτωση κυρίως την άνοιξη και το φθινόπωρο

Για την παραγωγή σπιρουλίνας μίλησε στο «Ρ» ο καθηγητής Βιοτεχνολογίας και μέλος της Ακαδημίας Επιστημών Νέας Υόρκης, κ. Γιώργος Τσιρόπουλος, ο οποίος ασχολείται με την παραγωγή σπιρουλίνας στη Νιγρίτα Σερρών. «Η σπιρουλίνα είχε χρησιμοποιηθεί μαζικά στο ατύχημα του Τσέρνομπιλ στη Ρωσία και πάνω από 50.000 παιδιά τα οποία πήραν σπιρουλίνα γλίτωσαν από τις συνέπειες της ραδιενέργειας. Επιπλέον, χρησιμοποιείται από τη NASA για τους αστροναύτες δεδομένου ότι είναι πολύ συμπυκνωμένη τροφή», ανέφερε σχετικά με τις χρήσεις της σπιρουλίνας ο κ. Τσιρόπουλος.

Καλλιέργεια σπιρουλίνας

Η καλλιέργεια στις Σέρρες γίνεται σε θερμοκήπιο και είναι προστατευμένη. Τα νερά που χρησιμοποιούμε εκεί είναι του δικτύου τα οποία, όμως, περνάνε από ένα σύστημα φίλτρων και αποστειρώνονται με UV ώστε να είναι πεντακάθαρα με αποτέλεσμα το προϊόν που παίρνουμε να είναι πολύ καθαρό. Υπάρχει ένα σύστημα θέρμανσης στο Μαρουλά το οποίο θα εφαρμοστεί και είναι πρωτοποριακό. Θα χρησιμοποιήσουμε μόνο ηλιακή ενέργεια και δε θα έχουμε τίποτε άλλο το οποίο να ζεσταίνει. Εκεί εμπλέκεται και το κέντρο ερευνών «Δημόκριτος» το οποίο έχει κάνει μία κατασκευή έτσι ώστε να συγκεντρώνουμε τον ήλιο και να ζεσταίνουμε το νερό χωρίς να χρησιμοποιούμε πετρέλαιο και άλλα καύσιμα. Επομένως, θα είναι ένα σπουδαίο γεωπονικό – βιολογικό πείραμα με την έννοια ότι η καλλιέργεια πλέον της σπιρουλίνας θα μπορεί να γίνεται και εκτός γεωθερμικών πεδίων σε μέρη τα οποία έχουν μεγαλύτερη ηλιοφάνεια και ηπιότερο κλίμα ούτως ώστε να παίρνουμε πολύ καλύτερη ποιότητα.

Γιατί επιλέχθηκε ο Μαρουλάς

Η μονάδα των Σερρών έχει μία καλή παραγωγή αλλά επειδή η σπιρουλίνα είναι θερμόφιλο φυτικό είδος πρέπει να κολυμπάει όλο το χρόνο σε ζεστό νερό 30-35 βαθμών Κελσίου. Στη Μακεδονία το να έχεις τέτοια θερμοκρασία δεν είναι εύκολο. Στη Νιγρίτα έχουμε ποσότητα ζεστού νερού από τη γεωθερμία, αλλά δεν έχουμε τη μεγάλη ηλιοφάνεια που έχει η Κρήτη και συγκεκριμένα ο Μαρουλάς. Για να υπάρξει, λοιπόν, μία πολύ καλή παραγωγή σπιρουλίνας πρέπει να υπάρχει υψηλή ροή φωτονίων, ζεστό νερό και τεχνολογία για τη διαδικασία επεξεργασίας του φυτού που στην προκειμένη περίπτωση έχουμε αυτήν την τεχνολογία από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια την οποία θα εφαρμόζουμε στην Ελλάδα. Περιμένουμε ότι η σπιρουλίνα που θα παραχθεί στο Μαρουλά, και γενικότερα στην Κρήτη, θα είναι αρίστης ποιότητας, ακόμη καλύτερη από τη σπιρουλίνα της Νιγρίτας γιατί θα έχουμε υψηλότερο ρυθμό φωτοσύνθεσης, επομένως και τα πολύτιμα βιομόρια της σπιρουλίνας θα είναι περισσότερα και σε καλύτερη ποιότητα.

Εμπορικό μέρος

Η σπιρουλίνα δεν καλλιεργείται πουθενά στην Ευρώπη και επιδίωξη μας είναι να αναπτύξουμε την καλλιέργεια της σπιρουλίνας στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Κρήτη δεδομένου ότι ήδη έχουμε εμπορικά εξασφαλίσει μεγάλες παραγγελίες για την Ευρώπη. Στην Ευρώπη δεν καλλιεργείται σπιρουλίνα εξαιτίας των κλιματικών συνθηκών και της έλλειψης ηλιοφάνειας. Είναι μία ευκαιρία να αναδειχθεί αυτή η καλλιέργεια και να τροφοδοτήσει όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση δεδομένου ότι η σπιρουλίνα που καταναλώνουν στην Ευρώπη είναι κυρίως από Αμερική. Η μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής σπιρουλίνας στον κόσμο βρίσκεται στην Καλιφόρνια και έχει έκταση 500 στρεμμάτων. Υπάρχει άλλη μία στη Χαβάη και οι δύο αυτές εφοδιάζουν Αμερική και Ευρώπη. Πιστεύω ότι η προσπάθεια αυτή θα είναι επιτυχής για να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα κρητικά προϊόντα, έτσι κι αλλιώς, είναι γνωστό ότι είναι αρίστης ποιότητας, επομένως ο σχεδιασμός του να βγει στην αγορά η σπιρουλίνα Κρήτης είναι κάτι το οποίο οι ειδικοί έδωσαν το «πράσινο φως» και συμφώνησαν ότι η σπιρουλίνα Κρήτης θα έχει ένα λαμπρό εμπορικό μέλλον.

Για την παραγωγή σπιρουλίνας στο Μαρουλά, μίλησε στο «Ρ» και ο κ. Γιώργος Μαραβελάκης, ηλεκτρολόγος μηχανικός – συνεργάτης του κ. Τσιρόπουλου, ο οποίος θα διαθέσει την έκτασή του για το σκοπό αυτό.

Ο κ. Μαραβελάκης τόνισε: «Όλη η Κρήτη ενδείκνυται για τέτοιου είδους παραγωγή επειδή έχει ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες. Επειδή εγώ είμαι από το Άδελε και έχω μία έκταση δύο στρεμμάτων στο Μαρουλά, η οποία τηρεί τις προδιαγραφές, η περιοχή ήταν ό, τι πρέπει για την καλλιέργεια σπιρουλίνας και έτσι αποφασίσαμε με τον κ. Τσιρόπουλο να συνεργαστούμε για την παραγωγή αυτή. Το θερμοκήπιο είναι υπό κατασκευή αυτή τη στιγμή, οι εγκαταστάσεις είναι πολύ ακριβές, θα ξεκινήσει η παραγωγή το Μάιο και θα είναι μία οικονομική ευκαιρία για τον τόπο με την απασχόληση ατόμων που θα εργάζονται σε αυτό».
flashnews.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ