2013-03-13 19:04:39
Φωτογραφία για ΥΠΕΞ: Θα διασφαλίσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας
Απάντηση στην τουρκική ρηματική διακοίνωση

Η ελληνική κυβέρνηση θα διασφαλίσει όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, διαμηνύει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του για τη ρηματική διακοίνωση που έστειλε η Αγκυρα στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, σε απάντηση της ελληνικής ρηματικής διακοίνωσης της 20ης Φεβρουαρίου 2013.

Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΞ, η τουρκική ρηματική διακοίνωση αμφισβητεί το δικαίωμα των ελληνικών νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, κατά παράβαση του άρθρου 121 της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας, το οποίο σύμφωνα με τη διεθνή νομολογία έχει εθιμικό -και άρα υποχρεωτικό- χαρακτήρα, που δεσμεύει όλες τις χώρες της Διεθνούς Κοινότητας.

Στο πλαίσιο αυτό διαβεβαιώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση, σε συνέχεια και των πρόσφατων ενεργειών της, θα διασφαλίσει όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, όπως αυτά απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο.

Με τη ρηματική της διακοίνωση στις 20 Φεβρουαρίου, που δημοσιεύθηκε και στο Law of the Sea Bulletin, η Ελλάδα ενημερώνε τον ΟΗΕ για την ενέργεια της Τουρκίας τον Ιούλιο του 2012 να παραχωρήσει άδειες έρευνας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας.


Ωστόσο σε απάντησή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υποστήριζε ότι οι ισχυρισμοί της Ελλάδας στερούνται στηρίγματος στο διεθνές Δίκαιο κα προανήγγειλε την αποστολή ρηματικής διακοίνωσης στον ΟΗΕ από την Άγκυρα.

Ισχυριζόταν μάλιστα, ότι οι άδειες που έχουν εκδοθεί από το 2007 μέχρι σήμερα προς την ΤΡΑΟ (Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων Τουρκίας) αφορούν περιοχές της ανατολικής Μεσογείου εντός της υφαλοκρηπίδας όπου η Τουρκία έχει κυριαρχικά δικαιώματα έρευνας και εξόρυξης των φυσικών πηγών, διεκδικώντας ουσιαστικά υφαλοκρηπίδα νοτίως της Ρόδου και του Καστελόριζου.

Ξεκαθάριζε τέλος, ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει χρήση των δικαιωμάτων της «που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο».

Η Τουρκία επικαλείται το Δίκαιο της Θάλασσας χωρίς όμως να το έχει υπογράψει, παρατηρήσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τη διάρκεια ομιλίας του από το βήμα του συνέδριο Athens Energy Forum 2013, λίγες μέρες πριν τη συνάντησή του με τον τούρκο ομόλογό του στην Κωνσταντινούπολη

«Η Τουρκία δίνει “οικόπεδα” επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νοτίως της Ρόδου, για έρευνα. Εξηγήσαμε ότι αυτός ο χώρος, βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας βρίσκεται μέσα στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Η Άγκυρα απάντησε ότι διαφωνεί με αυτή μας τη θέση και επικαλείται επίσης το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Υπάρχει όμως μια μικρή διαφορά: Εμείς το επικαλούμαστε το Δίκαιο της Θάλασσας ενώ το έχουμε υπογράψει, ενώ η απέναντι πλευρά το επικαλείται χωρίς να το έχει υπογράψει», είχε επισημάνει ο Πρωθυπουργός και εκτίμησε ότι καλύτερος τρόπος να λυθούν διαφορές είναι με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.

Το σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο προέταξε ο κ. Σαμαράς και στις δηλώσεις του με τον κ. Ερντογάν μετά τη συνάντηση της 4ης Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη, ενώ ο τούρκος πρωθυπουργός μίλησε για «αμοιβαία επωφελή λύση».

Λίγες μέρες αργότερα, η τουρκική πλευρά εμφανίστηκε πιο υποχωρητική, με τον υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ, να δηλώνει σε συνέντευξή του στη Hurriyet Daily News, ότι τα ενεργειακά ζητήματα δεν θα γίνουν αιτία έντασης με την Ελλάδα και ότι η Άγκυρα δεν έχει προς το παρόν πρόθεση να προχωρήσει σε έρευνες στο Αιγαίο.

Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει την ρηματική διακοίνωση της Αθήνας, ο κ. Γιλντίζ επανέλαβε ότι επιθυμία της τουρκικής πλευράς είναι να χρησιμοποιήσει τα ενεργειακά θέματα όχι ως λόγο δημιουργίας έντασης αλλά υπέρ της ανάπτυξης.

Μετά την ελληνική και η τουρκική ρηματική διακοίνωση θα δημοσιευθεί στο Law of the Sea Bulletin κατά τη συνήθη πρακτική που ακολουθείται για χώρες με αντικρουόμενες θέσεις για το Δίκαιο της Θάλασσας. Αν θα δοθεί συνέχεια στο όλο ζήτημα, θα εξαρτηθεί κατά πόσο θα υπάρξει κάποια άλλη κίνηση, όπως για παράδειγμα η υποβολή νέου εγγράφου από την Ελλάδα που θα περιγράφει τις ναυτικές συντεταγμένες της χώρας, ανέφερε διπλωματική πηγή.

«Η τουρκική ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ αποκαλύπτει τις διεκδικήσεις της Άγκυρας για τα ενεργειακά κοιτάσματα του Αιγαίου και την υποτακτική στάση της εξωτερικής πολιτικής Σαμαρά» σχολίασε η Χρυσή Αυγή, προσθέτοντας πως «το Αιγαίο είναι ελληνική θάλασσα και τα ενεργειακά κοιτάσματα της ελληνικής ΑΟΖ δεν τίθενται σε διαπραγμάτευση».

Ναυτεμπορική
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ