2013-03-13 20:54:03
Φωτογραφία για Δύο νέα έργα διαχείρισης απορριμμάτων ενέκρινε η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ
Δύο νέα έργα διαχείρισης απορριμμάτων, στην Κέρκυρα και την Περιφέρεια Ηπείρου ενέκρινε με αποφάσεις της η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ, που συνεδρίασε σήμερα... υπό την προεδρία του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστή Χατζηδάκη.

Στη συνεδρίαση μετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Σταύρος Καλογιάννης, οι υφυπουργοί Νότης Μηταράκης και Κυριάκος Βιρβιδάκης, η γενική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Μάρω Ευαγγελίδου, ο ειδικός γραμματέας ΣΔΙΤ Νίκος Μαντζούφας, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο Δήμαρχος Κέρκυρας Γιάννης Τρεπεκλής.

Η απόφαση της Διυπουργικής ελήφθη ύστερα από αιτήσεις που υπέβαλαν στην Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ του υπουργείου Ανάπτυξης η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Κερκυραίων, οι οποίοι μπορούν πλέον να προχωρήσουν στην προκήρυξη των αντίστοιχων διαγωνισμών.


Η εγκατάσταση της Κέρκυρας αποτελεί το πρώτο έργο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων που υλοποιείται σε νησιωτική περιοχή. Η εγκατάσταση θα διαχειρίζεται ετησίως περίπου 87 χιλ. τόνους, το σύνολο δηλαδή των αστικών απορριμμάτων που παράγονται στη διοικητική έκταση της Κέρκυρας και θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα διαχείρισης απορριμμάτων.

Οι υποδομές της Περιφέρειας Ηπείρου αντίστοιχα, θα διαχειρίζονται περίπου 150 χιλ. τόνους, περιλαμβάνοντας το σύνολο των αστικών στερεών αποβλήτων που παράγονται σε ολόκληρη τη διοικητική έκταση της Περιφέρειας Ηπείρου.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Διυπουργικής, οι ιδιωτικοί φορείς σύμπραξης για τα δύο έργα θα επιλεγούν με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου και θα αναλάβουν τη μελέτη, κατασκευή, συντήρηση, τεχνική διαχείριση και λειτουργία των υποδομών διαχείρισης απορριμμάτων στις εν λόγω περιοχές, για χρονικό διάστημα έως 27 έτη.

Και για τα δύο έργα προηγήθηκε έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο της σχετικής Προγραμματικής Σύμβασης, ώστε φορείς υλοποίησης να οριστούν ο Δήμος Κέρκυρας και η Περιφέρεια Ηπείρου αντίστοιχα.

Η αξία των συμβάσεων των δύο νέων έργων ανέρχεται σε 210 εκ ευρώ, ενώ η συνολική αξία των συμβάσεων ΣΔΙΤ στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων ανέρχεται πλέον στα 2,1 δις ευρώ.

Τα έργα αναμένεται να προκηρυχθούν εντός του Απριλίου 2013, ενώ παράλληλα, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την ανάθεση 10 επιπλέον έργων επεξεργασίας απορριμμάτων με ΣΔΙΤ ανά την Ελλάδα:

Δυτική Μακεδονία

Αξιολογούνται οι δεσμευτικές προσφορές τριών υποψηφίων για τις εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίες υπεβλήθησαν το Δεκέμβριο 2012. Είναι το πρώτο έργο το οποίο φθάνει στο τελικό στάδιο της διαδικασίας και για το οποίο έχει ήδη εγκριθεί επί της αρχής χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Πελοπόννησος

Έχει ολοκληρωθεί ο ανταγωνιστικός διάλογος για το έργο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων Πελοποννήσου και προετοιμάζονται τα τελικά τεύχη ώστε να κληθούν οι υποψήφιοι να καταθέσουν τις δεσμευτικές τους προσφορές.

Ήδη έχει εξασφαλιστεί συγχρηματοδότηση για το έργο, παράλληλα με ιδιωτικούς πόρους, με την εκχώρηση πόρων από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Ηλεία – Αιτωλοακαρνανία – Σέρρες

Οι διαγωνισμοί για τη διαχείριση απορριμμάτων Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας και Σερρών συνεχίζονται, μετά την απόρριψη από το Συμβούλιο της Επικρατείας του συνόλου των προσφυγών υποψηφίων κατά των αντίστοιχων αποφάσεων προεπιλογής.

Έχει ξεκινήσει η διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου και για τους 3 διαγωνισμούς, με τη συμμετοχή όλων των προεπιλεγέντων σχημάτων, ενώ αναμένεται η υποβολή δεσμευτικών προσφορών εντός του 2013 και για τα 3 έργα.

Αττική

Προκηρύχθηκαν τον Νοέμβριο 2012 οι 4 διαγωνισμοί για τα έργα ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής και υποβλήθηκαν φάκελοι εκδήλωσης ενδιαφέροντος ως εξής:

1. Για το έργο υλοποίησης της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων Βορειοανατολικής Αττικής (Γραμματικό): υπέβαλαν στις 22 Ιανουαρίου 2013 8 υποψήφια σχήματα.

2. Για το έργο υλοποίησης της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων Νοτιοανατολικής Αττικής (Κερατέα):υπέβαλαν στις 24 Ιανουαρίου 2013 8 υποψήφια σχήματα.

3. Για το έργο υλοποίησης της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων Δυτικής Αττικής (Άνω Λιόσια): υπέβαλαν στις 29 Ιανουαρίου 2013 7 υποψήφια σχήματα.

4. Για το έργο υλοποίησης της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων Δυτικής Αττικής (Φυλή): υπέβαλαν στις 5 Φεβρουαρίου 2013 7 υποψήφια σχήματα.

Αξιολογούνται οι φάκελοι των υποψηφίων.

Αχαΐα

Προκηρύχθηκε το Φεβρουάριο 2013 η Α’ Φάση του διαγωνισμού για την υλοποίηση των εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων Αχαΐας με ΣΔΙΤ. Η προθεσμία για την υποβολή φακέλων εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι η 2α Απριλίου 2013.

Συνολικά, η εκτιμώμενη αξία των συμβάσεων ανέρχεται σε 2,1 δις ευρώ, με παράλληλη αξιοποίηση και κοινοτικών πόρων κατά 40-60% του επενδυτικού κόστους των έργων.

Η υλοποίηση των έργων αυτών αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 3.000 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο κατασκευής τους και περισσότερες από 2.500 μόνιμες θέσεις εργασίας κατά την 25ετή περίοδο λειτουργίας των εγκαταστάσεων.

ΣΔΙΤ στη διαχείριση απορριμμάτων

Οι διαγωνιστικές διαδικασίες επιτρέπουν όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες που καλύπτουν τις απαιτήσεις των περιβαλλοντικών στόχων, της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας. Η ανοιχτή τεχνολογία ενισχύει τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των διαγωνιζομένων και την επιλογή της βέλτιστης λύσης από πλευράς της τοπικής αυτοδιοίκησης και των δημοτών της, με πλήρη διαφάνεια και εξασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Βασικό κριτήριο επιλογής του αναδόχου θα είναι το χαμηλότερο τέλος χρήσης που θα κληθεί να καταβάλλει ο δημότης, παράλληλα με την επίτευξη όλων των περιβαλλοντικών στόχων.

Στις ΣΔΙΤ, το Δημόσιο διατηρεί τον ισχυρό εποπτικό του ρόλο, ενώ παράλληλα αξιοποιείται η εμπειρία και τεχνογνωσία που διαθέτει ο ιδιωτικός τομέας. Το Δημόσιο καθορίζει μεταξύ άλλων τις προδιαγραφές του έργου, εποπτεύει την υλοποίησή του και την τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων του ιδιώτη καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασης, διασφαλίζοντας το δημόσιο συμφέρον. Με τον θεσμό των ΣΔΙΤ, το Δημόσιο δεν υλοποιεί απλώς μια υποδομή αλλά προμηθεύεται ολοκληρωμένες υπηρεσίες. Σε αυτά τα έργα, το τελικό ζητούμενο είναι η αποτελεσματική λειτουργία τους και η ενιαία ευθύνη του αναδόχου αποτελεί πολύ σημαντικό παράγοντα επιτυχίας, αφού δεν έχουμε κατακερματισμό ευθυνών.

Η κατασκευή και λειτουργία των μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων επιφέρει μεταξύ άλλων την υλοποίηση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την ενδεχόμενη αξιοποίηση των απορριμμάτων για παραγωγή ενέργειας, την επίτευξη των Κοινοτικών στόχων για ανακύκλωση υλικών (γυαλί, χαρτί – χαρτόνι, μέταλλα, πλαστικά, ξύλο) και μείωση των υπολειμμάτων που οδηγούνται σε υγειονομική ταφή, και κυρίως, την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.
ipop.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ