2013-03-14 21:19:02
Φωτογραφία για Κίνδυνο... επανάστασης αν συνεχιστεί η λιτότητα βλέπει ο Γιούνκερ!
«Υπάρχει ρίσκο κοινωνικών επαναστάσεων με τη συνεχιζόμενη λιτότητα στην Ευρώπη». Αυτά τα λόγια χρησιμοποίησε ο πρώην πρόεδρος του eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για να περιγράψει το κλίμα που αναμένεται να διαμορφωθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων ανάμεσα στους ηγέτες που υποστηρίζουν τις πολιτικές λιτότητας και σε αυτούς που ζητούν μέτρα ανάπτυξης για την Ευρώπη.

Τη σκυτάλη από τον πρωθυπουργό του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου έλαβε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Έλιο ντι Ρούπο ο οποίος προσερχόμενος στο κτήριο Justus Lipsius των Βρυξελλών δήλωσε «πως η λιτότητα βλάπτει σοβαρά την υγεία», ενώ ακόμα και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο αναφερόμενος και αυτός στα μέτρα λιτότητας στην Ευρώπη δήλωσε στους δημοσιογράφους πως «έχουμε αγγίξει το ανώτατο αποδεκτό όριο»

Οι συζητήσεις κατά τη διάρκεια της εαρινής συνόδου κορυφής αναμένονται εξαντλητικές και οι αρχηγοί των κρατών και κυβερνήσεων και ιδίως οι 17 της ευρωζώνης έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα με αυτούς που υποστηρίζουν την πολιτική λιτότητας, ίσως με πιο χαλαρά μέτρα, και συνασπίζονται κυρίως με τη Γερμανία και σε αυτούς που ζητούν την εφαρμογή ενός μείγματος πολιτικής που θα εγγυάται τη δημοσιονομική πειθαρχεία αλλά θα περιλαμβάνει και αναπτυξιακά μέτρα και οι οποίοι συντονίζονται με τη Γαλλία.
. Το βασικότερο ζήτημα στο οποίο θα εστιάσουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και κυρίως οι «17» της ευρωζώνης είναι αυτό της αύξησης της απασχόλησης καθώς η ανεργία στον ευρωπαϊκό Νότο αγγίζει ιστορικά ποσοστά.

Τόσο η Βαρκελώνη, όσο και το Παρίσι ερμηνεύοντας τα αποτελέσματα των ιταλικών εκλογών ζητούν χαλάρωση της σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και ευελιξία στους στόχους μείωσης των ελλειμμάτων την ίδια ώρα που το Βερολίνο επιμένει στην ανάγκη λήψης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων από τις αδύναμες ευρωπαϊκές οικονομίες.

Κύπρος

Το ζήτημα της Κύπρου αναμένεται να κυριαρχήσει στις συναντήσεις των 17 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης που θα λάβουν χώρα ανεπίσημα το βράδυ της Πέμπτης και επισήμως την Παρασκευή την ώρα που η Ρωσία και η Ουκρανία φαίνεται να εξετάζουν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι ηγέτες των χωρών της ευρωζώνης επιθυμούν να καταλήξουν σε καταρχήν συμφωνία για το πρόγραμμα της Κύπρου το αργότερα μέχρι το βράδυ της Παρασκευής λαμβανομένης υπόψη και την πρόοδο που έχει σημειώσει η Λευκωσία, σχετικά με την εφαρμογή της νομοθεσίας για την καταπολέμηση του βρώμικου χρήματος.

Προς χαλάρωση των δημοσιονομικών περιορισμών

Όσον αφορά στο οικονομικό σκέλος των συζητήσεων των Ευρωπαίων ηγετών, αυτές αναμένεται, σύμφωνα με το Bloomberg, να επικεντρωθούν στη χαλάρωση των δημοσιονομικών περιορισμών που είχε απαιτήσει η Γερμανία, καθώς η οικονομική ύφεση και η διογκούμενη ανεργία στη Νότια Ευρώπη έχουν φέρει σε δεύτερη μοίρα την κρίση χρέους.

Το δημοσίευμα του Bloomberg, που επικαλείται προσχέδιο του τελικού κειμένου συμπερασμάτων, αναφέρει ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα υποστηρίξουν, στη διήμερη σύνοδο κορυφής, σχέδια για «διαρθρωτικές» αξιολογήσεις των εθνικών προϋπολογισμών.

«Σημαντική πρόοδος γίνεται στην κατεύθυνση διαρθρωτικά ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και η πρόοδος αυτή πρέπει να συνεχιστεί» αναφέρει το προσχέδιο, το οποίο δίνει έμφαση σε «δημοσιονομική προσαρμογή φιλική προς την ανάπτυξη».

Η διατύπωση αυτή, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αποτελεί «κωδικό» για τη χορήγηση μεγαλύτερου χρονικού περιθωρίου, με στόχο τη μείωση των ελλειμμάτων σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που επιβάλλει την εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων, αμύνθηκε, σημειώνει το δημοσίευμα, στις επιθέσεις που δέχεται από χώρες της Νότιας Ευρώπης ότι είναι πολύ αυστηρή και στις προειδοποιήσεις από τη Βόρεια Ευρώπη ότι γίνεται πολύ χαλαρή.

«Ο ισχυρισμός ότι η Επιτροπή επιδιώκει ανελαστικά τις πολιτικές λιτότητας δεν ισχύει» ανέφεραν χθες σε σημείωμά τους (policy paper) ο Μάρκο Μπούτι και ο Νίκολας Καρνό από τη Διεύθυνση Οικονομικών της Κομισιόν, προσθέτοντας: «Ούτε προφανώς ισχύει η αντίθετη κατηγορία ότι το πλαίσιο έχει γίνει πιο αδύναμο».

Το πρόγραμμα της διήμερης Συνόδου

Οι εργασίες της Συνόδου της ΕΕ αρχίζουν στις 18:00 (ώρα Ελλάδος), με την καθιερωμένη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Μάρτιν Σουλτς.

Μετά το δείπνο εργασίας των «27», στις 23:00 (ώρα Ελλάδος) θα συνεδριάσουν οι 17 ηγέτες της ευρωζώνης, προκειμένου να καταγράψουν την οικονομική κατάσταση στις χώρες του ευρώ, παρουσία των προέδρων της ΕΚΤ, κ. Μάριο Ντράγκι και του Eurogroup, κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, κ. Ντέιβιντ Κάμερον, θα κάνει μια σύντομη ενημέρωση για την προετοιμασία της Συνόδου της Ομάδας των Οκτώ (G8) τον Ιούνιο.

Στη συνέχεια, οι «27» θα εξετάσουν τις σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία, στο πλαίσιο της τακτικής ανταλλαγής απόψεων για τους στρατηγικούς εταίρους. Πρόκειται για μια ανοιχτή συζήτηση, χωρίς επίσημα συμπεράσματα.

Πηγή: protothema
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ