2013-03-15 01:37:03
από το Γραφείο Τύπου
Η Έλενα Ράπτη, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, μέλος του Δικτύου Κοινοβουλευτικών για τον τερματισμό της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών και συντονίστρια της εκστρατείας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα, μίλησε σήμερα, Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013 στην εαρινή συνεδρίαση του Δικτύου Κοινοβουλευτικών στο Βερολίνο, με αντικείμενο εργασιών την αντιμετώπιση της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.
Η κ. Ράπτη στην ομιλία της στη συνεδρίαση, παρουσίασε το εθνικό πλαίσιο για τη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών, τις σκέψεις και τις προτάσεις της για την επίλυση κρίσιμων θεμάτων, όπως η εναρμόνιση των εθνικών νομοθεσιών στο θέμα της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, ενώ παρουσίασε για πρώτη φορά στα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης τους κύριους άξονες των πρωτοβουλιών της χώρας μας στο πλαίσιο της εθνικής εκστρατείας που έχει σχεδιάσει για το παραπάνω θέμα, οι οποίες έγιναν αποδεκτές στο σύνολό τους με ικανοποίηση από τους ευρωπαίους συναδέλφους της.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας της.
ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
ΒΕΡΟΛΙΝΟ, 14/03/2013
Κύριε Πρόεδρε,
Αξιότιμες κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Όταν ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη είναι θύμα σεξουαλικής βίας τότε ασφαλώς κάτι οφείλουμε να αλλάξουμε και μάλιστα γρήγορα, αποτελεσματικά και μόνιμα, ώστε να δημιουργήσουμε μια κοινωνία ασφαλή για όλα τα παιδιά, βάζοντας ταυτόχρονα τις βάσεις για έναν καλύτερο κόσμο.
Η χώρα μας συμμετέχει ουσιαστικά στον αγώνα κατά της παιδικής κακοποίησης, όχι απλά ως μέλος διεθνών οργανισμών, κινήσεων και πρωτοβουλιών, ως συνυπογράφουσα όλες τις σχετικές συνθήκες και διακηρύξεις
(ενδεικτικά αναφέρω
· το άρθρο 34 της Σύμβασης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού (νόμος 2101/1992) όπου προβλέπεται ότι τα συμβαλλόμενα κράτη παίρνουν όλα τα κατάλληλα μέτρα για να εμποδίσουν τη γενετήσια εκμετάλλευση των παιδιών για την παραγωγή θεαμάτων ή υλικού πορνογραφικού χαρακτήρα,
· τη Σύμβαση 182 του Διεθνούς Οργανισμού Παιδικής Εργασίας (νόμος 2918/2001),
· το Προαιρετικό Πρωτόκολλο του ΟΗΕ για την Εμπορία Παιδιών και την Παιδική Πορνεία και Πορνογραφία (νόμος 3625/2007),
· τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των παιδιών κατά της γενετήσιας εκμετάλλευσης και κακοποίησης - Σύμβαση του Lanzarote (νόμος 3727/2008)
· το Πρωτόκολλο του Παλέρμο (νόμος 3875/2010),
αλλά και με μια συστηματική οργάνωση και δουλειά στο συγκεκριμένο πολύ ευαίσθητο πεδίο κοινωνικής πολιτικής.
Είναι αλήθεια πως παρά την κρισιμότητα του θέματος, οι χώρες της Ευρώπης δεν έχουν κατορθώσει να επιτύχουν ένα ομοιόμορφο πλαίσιο κανόνων προστασίας των παιδιών, με αποτέλεσμα οι διαφορές στις διατάξεις των νόμων γύρω από τη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών να δημιουργούν ασάφειες, κενά στην ποινική ευθύνη και μεταχείριση, έλλειψη αλληλοενημέρωσης μεταξύ των κρατών και άρα παράθυρα διαφυγής ανάμεσα σε χώρες με διαφορετικούς ποινικούς νόμους.
Η διαφορετική ωστόσο κατηγοριοποίηση της σεξουαλικής βίας και των ορίων ενηλικίωσης στα διαφορετικά νομικά συστήματα, δυστυχώς αποδυναμώνει ακόμη την έννομη προστασία των παιδιών - θυμάτων. Παρά την κοινή δράση που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο των Υπουργών το 1997 για την ποινικοποίηση όλων των μορφών σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών, παρά το γεγονός πως περισσότερες χώρες της Ευρώπης εφαρμόζουν πλέον την αρχή της εκτός επικράτειας επιβολής νόμων αναφορικά με την παιδική σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση και παρά τις σημαντικές κοινές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες σε αυτό το επίπεδο, δυστυχώς δεν έχει επιτευχθεί ακόμη η αναγκαία για την προστασία των παιδιών πλήρης εναρμόνιση της σχετικής νομοθεσίας. Και αυτό είναι ένα σημείο στο οποίο οφείλουμε να εργαστούμε με πολύ επιμονή, γιατί αποτελεί μια αναγκαία κατά την εκτίμησή μου συνθήκη προκειμένου να ισχυροποιήσουμε το πλαίσιο προστασίας των παιδιών.
Σε ό,τι αφορά το εθνικό πλαίσιο της χώρας θα ήθελα να αναφέρω:
- την ψήφιση του νόμου 3500/2006 για την ενδοοικογενειακή βία που προβλέπει αυστηρές διατάξεις για τις περιπτώσεις άσκησης κάθε μορφής βίας στο οικογενειακό περιβάλλον.
Με την 40719/13-9-2011 Υπουργική Απόφαση συγκροτήθηκαν από το Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο για την αντιμετώπιση της παιδικής κακοποίησης, Ομάδες Προστασίας Ανηλίκων, σε κάθε δήμο, που λειτουργούν με ευθύνη κοινωνικών λειτουργών και οι οποίες δέχονται:
α) ειδοποιήσεις από την εθνική γραμμή παιδικής προστασίας,
β) καταγγελίες για κακοποιήσεις ανηλίκων και
γ) εισαγγελικές εντολές για τη διεξαγωγή της σχετικής έρευνας.
Πρόσφατη κρατική πρωτοβουλία αποτελεί επίσης η Κοινή Υπουργική Απόφαση 49540/2011 με αντικείμενο το συντονισμό των δράσεων και των υπηρεσιών της παιδικής προστασίας κατά εξουσιοδότηση του άρθρου 8 του ν. 3961/2011.
Θα ήθελα να σημειωθεί πως η χώρα μας, υιοθετώντας την ανάγκη αυστηρότερου πλαισίου ποινών για τα εγκλήματα κατά των παιδιών, αναμόρφωσε τα σχετικά πεδία του Ποινικού Κώδικα, στον οποίο περιλαμβάνεται πλέον σειρά διατάξεων για την καταπολέμηση του φαινομένου της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.
Τέλος, έχει παραδοθεί σχέδιο νόμου από Ειδική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, για την κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για το έγκλημα στον Κυβερνοχώρο και του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου, σχετικά με την ποινικοποίηση πράξεων ρατσιστικής και ξενοφοβικής φύσεως, που διαπράττονται μέσω συστημάτων υπολογιστών. Ήδη εξετάζεται η προώθηση του ως άνω κυρωτικού σχεδίου νόμου προς ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων.
7 τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας
1) 1056 Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά (Χαμόγελο του παιδιού)
Λειτουργεί δωρεάν, 24 ώρες, κάθε μέρα
2) 1107 Εθνική Γραμμή Παιδικής Προστασίας
Λειτουργεί δωρεάν, 24 ώρες, κάθε μέρα
3) 116-111 Ευρωπαϊκή Γραμμή Στήριξης Παιδιών και Εφήβων
Λειτουργεί δωρεάν, Δευτέρα έως Παρασκευή: 14:00-20:30, Σάββατο: 9:30-14:00
4) 80011 80015 Γραμμή Βοηθείας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ
Λειτουργεί δωρεάν, Δευτέρα έως Παρασκευή: 9:00πμ-3:00μμ
5) 115 25 Γραμμή Μαζί για το Παιδί της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί»
Λειτουργεί με χρέωση μιας αστικής μονάδας, Δευτέρα έως Παρασκευή: 9:00πμ-9:00μμ
6) 800 11 32 000 Γραμμή του Συνηγόρου του Παιδιού για παιδιά
Λειτουργεί δωρεάν, Δευτέρα έως Παρασκευή: 9:00πμ-4:00μμ
7) 11012 Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη)
Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για το συγκεκριμένο θέμα θα πρέπει επίσης να αναφερθεί το έργο του προκατόχου συναδέλφου μου στο Συμβούλιο της Ευρώπης κ. Μιχάλη Κατρίνη, που στη διάρκεια της θητείας του οργάνωσε εκδηλώσεις σε τέσσερις πόλεις της χώρας μας, ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών στο πλαίσιο της εκστρατείας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Το έργο αυτό θα συνεχιστεί.
Είναι λοιπόν κομβικής σημασίας να αναπτύξουμε τους μηχανισμούς διάγνωσης πιθανής κακοποίησης των παιδιών με τρόπους διαρκείς και ασφαλείς. Να αποκωδικοποιούμε τις εκμυστηρεύσεις του, να παρατηρούμε τις αλλαγές της συμπεριφοράς του, να εξετάζουμε πιθανές σωματικές και ψυχικές του εκδηλώσεις, να μη διστάζουμε να ζητούμε τη συνδρομή ειδικών για το θέμα που λόγω της πολυπλοκότητάς του υπερβαίνει τα δικά μας όρια γνώσης.
Η αντιμετώπιση ωστόσο είναι το τελευταίο στάδιο της προσπάθειας προστασίας των παιδιών. Η βαρύτητα στο σχεδιασμό οφείλει να είναι στο επίπεδο της πρόληψης. Εκεί απαιτείται ένα πολύ ευρύ δίκτυο εμπλεκομένων, με απόλυτο συντονισμό, ώστε να δημιουργήσουμε μια δυναμική συνεχούς ενημέρωσης που θα διατηρήσει το θέμα σε μια μόνιμη επικαιρότητα, αλλά και μια σειρά πρακτικών συμβουλών, μεθόδων και εκπαίδευσης που από κοινού με τη δημόσια έμφαση στο θέμα θα επιτύχουν τη μείωση των περιστατικών παιδικής κακοποίησης και θα δώσουν τη δυνατότητα καλύτερης διαχείρισης του θέματος.
Προσωπικά από το 1998 που εκλέχτηκα Δημοτική Σύμβουλος στο Δήμο Θεσσαλονίκης δραστηριοποιήθηκα ως μέλος αρχικά και ως πρόεδρος στη συνέχεια στο δημοτικό βρεφοκομείο Άγιος Στυλιανός, όπου φιλοξενούνται βρέφη ολίγων ημερών μέχρι 4-5 ετών. Βρέφη εγκαταλελειμμένα ή κακοποιημένα που φτάνουν στο ίδρυμα με απόφαση του εισαγγελέα.
Έζησα από κοντά το φαινόμενο και είχα την ευθύνη του συντονισμού αυτής της μεγάλης προσπάθειας παροχής φροντίδας και της εύρεσης ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για τη φιλοξενία ή υιοθεσία των παιδιών.
Ως Δημοτική Σύμβουλος επίσης ορίστηκα, επί σειρά ετών, μέλος της διοίκησης του Παπάφειου Ορφανοτροφείου.
Tο 2000 μαζί με μια ομάδα φίλων δημιουργήσαμε την Κοινωνική Οργάνωση «Αγάπη», η οποία έχει ως στόχο να φέρνει τα προβλήματα στην επιφάνεια, να τα αναλύει διεξοδικά και να αναζητεί λύσεις σε αυτά. Η Κοινωνική Οργάνωση «Αγάπη» μέχρι σήμερα ανάμεσα σε άλλα σημαντικά κοινωνικά θέματα δραστηριοποιήθηκε ενεργά στο θέμα της ενδοοικογενειακής βίας, της κακοποίησης των παιδιών, της σεξουαλικής τους εκμετάλλευσης καθώς και στην ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο. Στην Κοινωνική Οργάνωση «Αγάπη» οργανώσαμε δεκάδες ανοιχτές συζητήσεις με τη συμμετοχή των πολιτών αλλά και των μαθητών σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, έρευνες κοινού, εκστρατείες σε όλη την Ελλάδα και προβολή κοινωνικών μηνυμάτων σε κάθε πρόσφορο μέσο δημοσιότητας, ώστε να δημιουργήσουμε μια ισχυρή δυναμική γύρω από την ανάγκη αντιμετώπισης πολλών σύγχρονων προβλημάτων.
Με την πολύτιμη εμπειρία των τελευταίων 15 ετών επιθυμώ και επιδιώκω να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις αποτελεσματικά στην επίτευξη του στόχου του Συμβουλίου της Ευρώπης στη χώρα μου.
Προσδοκώ λοιπόν να δρομολογήσω μια νέα πρωτοβουλία ενημέρωσης που στο παρελθόν υλοποίησα με επιτυχία, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει μια σειρά από δράσεις.
Ενδεικτικά μόνο αναφέρω προς διάλογο:
- Τη δημιουργία τηλεοπτικού spot, με τη μορφή κοινωνικού μηνύματος, που θα προβληθεί από τα κρατικά και ιδιωτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης (τηλεόραση, ραδιόφωνο, internet)
- Τη σύνταξη μνημονίων συνεργασίας με το Υπουργείο Παιδείας προκειμένου να πραγματοποιηθούν ομιλίες σε σχολεία για την ενημέρωση μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών αλλά και με φορείς και ομοσπονδίες που θα μπορούσαν να προβάλλουν το μήνυμα μέσα από τις δράσεις τους (πχ Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, Super league football clubs, ΣΕΓΑΣ κλπ)
- Ενημέρωση των πολιτών από υπαίθρια stands σε κεντρικά σημεία πόλεων και σε χώρους υψηλής επισκεψιμότητας διανέμοντας έντυπο υλικό για την κακοποίηση των παιδιών
- Δημόσιες εκδηλώσεις και ανοιχτές ενημερωτικές συζητήσεις με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων και φορέων που δραστηριοποιούνται σε θέματα αντιμετώπισης παιδικής κακοποίησης
- Τις συνέργειες με την Εκκλησία της Ελλάδος, συλλόγους, σωματεία και Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις που αναπτύσσουν δράσεις γύρω από το θέμα (Χαμόγελο του Παιδιού κλπ)
- Τη δημιουργία ιστοσελίδας για την ενημέρωση των πολιτών γύρω από το θέμα και την προώθηση μιας διαρκούς εκστρατείας ευαισθητοποίησης με χρήση του υλικού της καμπάνιας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» του ΣτΕ
- Την παραγωγή και διανομή ribbon καμπάνιας ευαισθητοποίησης.
Ασφαλώς θα μπορούσαν να συζητηθούν και άλλες δράσεις που θα μεταφέρουν με ένταση και αποτελεσματικότητα το μήνυμα σε ολόκληρη την κοινωνία και θα συνδράμουν στην κοινή εθνική προσπάθεια για την εξάλειψη του φαινομένου.
Και βεβαίως είμαι ανοιχτή σε οποιαδήποτε πρόταση που κρίνετε πως θα μπορούσε να βοηθήσει στην προσπάθεια αυτή, που θα ήταν μάλιστα εξαιρετικό αν θα μπορούσε να εφαρμοστεί μαζικά και ταυτόχρονα μαζί με άλλες εθνικές αντιπροσωπείες των χωρών που εκπροσωπούνται στο Συμβούλιο, ώστε να λάβει η πρωτοβουλία μεγαλύτερη δημοσιότητα και να βοηθήσει ουσιαστικά στους στόχους μας.
Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Αυτό που από τη δική μου πλευρά θέλω σήμερα να καταθέσω είναι πως σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, όπως έχει ειπωθεί και επιβεβαιωθεί στην πράξη, συνεχίζουμε την προσπάθειά μας με την ίδια θέρμη, ώστε ο παιδικός κόσμος να μείνει ανόθευτος και απαραβίαστος χωρίς παρεμβάσεις που αφήνουν το στίγμα τους πάνω στα παιδιά για μια ζωή.
Σας ευχαριστώ .
Tromaktiko
Η Έλενα Ράπτη, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, μέλος του Δικτύου Κοινοβουλευτικών για τον τερματισμό της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών και συντονίστρια της εκστρατείας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα, μίλησε σήμερα, Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013 στην εαρινή συνεδρίαση του Δικτύου Κοινοβουλευτικών στο Βερολίνο, με αντικείμενο εργασιών την αντιμετώπιση της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.
Η κ. Ράπτη στην ομιλία της στη συνεδρίαση, παρουσίασε το εθνικό πλαίσιο για τη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών, τις σκέψεις και τις προτάσεις της για την επίλυση κρίσιμων θεμάτων, όπως η εναρμόνιση των εθνικών νομοθεσιών στο θέμα της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, ενώ παρουσίασε για πρώτη φορά στα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης τους κύριους άξονες των πρωτοβουλιών της χώρας μας στο πλαίσιο της εθνικής εκστρατείας που έχει σχεδιάσει για το παραπάνω θέμα, οι οποίες έγιναν αποδεκτές στο σύνολό τους με ικανοποίηση από τους ευρωπαίους συναδέλφους της.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας της.
ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
ΒΕΡΟΛΙΝΟ, 14/03/2013
Κύριε Πρόεδρε,
Αξιότιμες κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Όταν ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη είναι θύμα σεξουαλικής βίας τότε ασφαλώς κάτι οφείλουμε να αλλάξουμε και μάλιστα γρήγορα, αποτελεσματικά και μόνιμα, ώστε να δημιουργήσουμε μια κοινωνία ασφαλή για όλα τα παιδιά, βάζοντας ταυτόχρονα τις βάσεις για έναν καλύτερο κόσμο.
Η χώρα μας συμμετέχει ουσιαστικά στον αγώνα κατά της παιδικής κακοποίησης, όχι απλά ως μέλος διεθνών οργανισμών, κινήσεων και πρωτοβουλιών, ως συνυπογράφουσα όλες τις σχετικές συνθήκες και διακηρύξεις
(ενδεικτικά αναφέρω
· το άρθρο 34 της Σύμβασης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού (νόμος 2101/1992) όπου προβλέπεται ότι τα συμβαλλόμενα κράτη παίρνουν όλα τα κατάλληλα μέτρα για να εμποδίσουν τη γενετήσια εκμετάλλευση των παιδιών για την παραγωγή θεαμάτων ή υλικού πορνογραφικού χαρακτήρα,
· τη Σύμβαση 182 του Διεθνούς Οργανισμού Παιδικής Εργασίας (νόμος 2918/2001),
· το Προαιρετικό Πρωτόκολλο του ΟΗΕ για την Εμπορία Παιδιών και την Παιδική Πορνεία και Πορνογραφία (νόμος 3625/2007),
· τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των παιδιών κατά της γενετήσιας εκμετάλλευσης και κακοποίησης - Σύμβαση του Lanzarote (νόμος 3727/2008)
· το Πρωτόκολλο του Παλέρμο (νόμος 3875/2010),
αλλά και με μια συστηματική οργάνωση και δουλειά στο συγκεκριμένο πολύ ευαίσθητο πεδίο κοινωνικής πολιτικής.
Είναι αλήθεια πως παρά την κρισιμότητα του θέματος, οι χώρες της Ευρώπης δεν έχουν κατορθώσει να επιτύχουν ένα ομοιόμορφο πλαίσιο κανόνων προστασίας των παιδιών, με αποτέλεσμα οι διαφορές στις διατάξεις των νόμων γύρω από τη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών να δημιουργούν ασάφειες, κενά στην ποινική ευθύνη και μεταχείριση, έλλειψη αλληλοενημέρωσης μεταξύ των κρατών και άρα παράθυρα διαφυγής ανάμεσα σε χώρες με διαφορετικούς ποινικούς νόμους.
Η διαφορετική ωστόσο κατηγοριοποίηση της σεξουαλικής βίας και των ορίων ενηλικίωσης στα διαφορετικά νομικά συστήματα, δυστυχώς αποδυναμώνει ακόμη την έννομη προστασία των παιδιών - θυμάτων. Παρά την κοινή δράση που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο των Υπουργών το 1997 για την ποινικοποίηση όλων των μορφών σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών, παρά το γεγονός πως περισσότερες χώρες της Ευρώπης εφαρμόζουν πλέον την αρχή της εκτός επικράτειας επιβολής νόμων αναφορικά με την παιδική σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση και παρά τις σημαντικές κοινές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες σε αυτό το επίπεδο, δυστυχώς δεν έχει επιτευχθεί ακόμη η αναγκαία για την προστασία των παιδιών πλήρης εναρμόνιση της σχετικής νομοθεσίας. Και αυτό είναι ένα σημείο στο οποίο οφείλουμε να εργαστούμε με πολύ επιμονή, γιατί αποτελεί μια αναγκαία κατά την εκτίμησή μου συνθήκη προκειμένου να ισχυροποιήσουμε το πλαίσιο προστασίας των παιδιών.
Σε ό,τι αφορά το εθνικό πλαίσιο της χώρας θα ήθελα να αναφέρω:
- την ψήφιση του νόμου 3500/2006 για την ενδοοικογενειακή βία που προβλέπει αυστηρές διατάξεις για τις περιπτώσεις άσκησης κάθε μορφής βίας στο οικογενειακό περιβάλλον.
Με την 40719/13-9-2011 Υπουργική Απόφαση συγκροτήθηκαν από το Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο για την αντιμετώπιση της παιδικής κακοποίησης, Ομάδες Προστασίας Ανηλίκων, σε κάθε δήμο, που λειτουργούν με ευθύνη κοινωνικών λειτουργών και οι οποίες δέχονται:
α) ειδοποιήσεις από την εθνική γραμμή παιδικής προστασίας,
β) καταγγελίες για κακοποιήσεις ανηλίκων και
γ) εισαγγελικές εντολές για τη διεξαγωγή της σχετικής έρευνας.
Πρόσφατη κρατική πρωτοβουλία αποτελεί επίσης η Κοινή Υπουργική Απόφαση 49540/2011 με αντικείμενο το συντονισμό των δράσεων και των υπηρεσιών της παιδικής προστασίας κατά εξουσιοδότηση του άρθρου 8 του ν. 3961/2011.
Θα ήθελα να σημειωθεί πως η χώρα μας, υιοθετώντας την ανάγκη αυστηρότερου πλαισίου ποινών για τα εγκλήματα κατά των παιδιών, αναμόρφωσε τα σχετικά πεδία του Ποινικού Κώδικα, στον οποίο περιλαμβάνεται πλέον σειρά διατάξεων για την καταπολέμηση του φαινομένου της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.
Τέλος, έχει παραδοθεί σχέδιο νόμου από Ειδική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, για την κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για το έγκλημα στον Κυβερνοχώρο και του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου, σχετικά με την ποινικοποίηση πράξεων ρατσιστικής και ξενοφοβικής φύσεως, που διαπράττονται μέσω συστημάτων υπολογιστών. Ήδη εξετάζεται η προώθηση του ως άνω κυρωτικού σχεδίου νόμου προς ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων.
7 τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας
1) 1056 Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά (Χαμόγελο του παιδιού)
Λειτουργεί δωρεάν, 24 ώρες, κάθε μέρα
2) 1107 Εθνική Γραμμή Παιδικής Προστασίας
Λειτουργεί δωρεάν, 24 ώρες, κάθε μέρα
3) 116-111 Ευρωπαϊκή Γραμμή Στήριξης Παιδιών και Εφήβων
Λειτουργεί δωρεάν, Δευτέρα έως Παρασκευή: 14:00-20:30, Σάββατο: 9:30-14:00
4) 80011 80015 Γραμμή Βοηθείας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ
Λειτουργεί δωρεάν, Δευτέρα έως Παρασκευή: 9:00πμ-3:00μμ
5) 115 25 Γραμμή Μαζί για το Παιδί της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί»
Λειτουργεί με χρέωση μιας αστικής μονάδας, Δευτέρα έως Παρασκευή: 9:00πμ-9:00μμ
6) 800 11 32 000 Γραμμή του Συνηγόρου του Παιδιού για παιδιά
Λειτουργεί δωρεάν, Δευτέρα έως Παρασκευή: 9:00πμ-4:00μμ
7) 11012 Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη)
Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για το συγκεκριμένο θέμα θα πρέπει επίσης να αναφερθεί το έργο του προκατόχου συναδέλφου μου στο Συμβούλιο της Ευρώπης κ. Μιχάλη Κατρίνη, που στη διάρκεια της θητείας του οργάνωσε εκδηλώσεις σε τέσσερις πόλεις της χώρας μας, ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών στο πλαίσιο της εκστρατείας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Το έργο αυτό θα συνεχιστεί.
Είναι λοιπόν κομβικής σημασίας να αναπτύξουμε τους μηχανισμούς διάγνωσης πιθανής κακοποίησης των παιδιών με τρόπους διαρκείς και ασφαλείς. Να αποκωδικοποιούμε τις εκμυστηρεύσεις του, να παρατηρούμε τις αλλαγές της συμπεριφοράς του, να εξετάζουμε πιθανές σωματικές και ψυχικές του εκδηλώσεις, να μη διστάζουμε να ζητούμε τη συνδρομή ειδικών για το θέμα που λόγω της πολυπλοκότητάς του υπερβαίνει τα δικά μας όρια γνώσης.
Η αντιμετώπιση ωστόσο είναι το τελευταίο στάδιο της προσπάθειας προστασίας των παιδιών. Η βαρύτητα στο σχεδιασμό οφείλει να είναι στο επίπεδο της πρόληψης. Εκεί απαιτείται ένα πολύ ευρύ δίκτυο εμπλεκομένων, με απόλυτο συντονισμό, ώστε να δημιουργήσουμε μια δυναμική συνεχούς ενημέρωσης που θα διατηρήσει το θέμα σε μια μόνιμη επικαιρότητα, αλλά και μια σειρά πρακτικών συμβουλών, μεθόδων και εκπαίδευσης που από κοινού με τη δημόσια έμφαση στο θέμα θα επιτύχουν τη μείωση των περιστατικών παιδικής κακοποίησης και θα δώσουν τη δυνατότητα καλύτερης διαχείρισης του θέματος.
Προσωπικά από το 1998 που εκλέχτηκα Δημοτική Σύμβουλος στο Δήμο Θεσσαλονίκης δραστηριοποιήθηκα ως μέλος αρχικά και ως πρόεδρος στη συνέχεια στο δημοτικό βρεφοκομείο Άγιος Στυλιανός, όπου φιλοξενούνται βρέφη ολίγων ημερών μέχρι 4-5 ετών. Βρέφη εγκαταλελειμμένα ή κακοποιημένα που φτάνουν στο ίδρυμα με απόφαση του εισαγγελέα.
Έζησα από κοντά το φαινόμενο και είχα την ευθύνη του συντονισμού αυτής της μεγάλης προσπάθειας παροχής φροντίδας και της εύρεσης ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για τη φιλοξενία ή υιοθεσία των παιδιών.
Ως Δημοτική Σύμβουλος επίσης ορίστηκα, επί σειρά ετών, μέλος της διοίκησης του Παπάφειου Ορφανοτροφείου.
Tο 2000 μαζί με μια ομάδα φίλων δημιουργήσαμε την Κοινωνική Οργάνωση «Αγάπη», η οποία έχει ως στόχο να φέρνει τα προβλήματα στην επιφάνεια, να τα αναλύει διεξοδικά και να αναζητεί λύσεις σε αυτά. Η Κοινωνική Οργάνωση «Αγάπη» μέχρι σήμερα ανάμεσα σε άλλα σημαντικά κοινωνικά θέματα δραστηριοποιήθηκε ενεργά στο θέμα της ενδοοικογενειακής βίας, της κακοποίησης των παιδιών, της σεξουαλικής τους εκμετάλλευσης καθώς και στην ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο. Στην Κοινωνική Οργάνωση «Αγάπη» οργανώσαμε δεκάδες ανοιχτές συζητήσεις με τη συμμετοχή των πολιτών αλλά και των μαθητών σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, έρευνες κοινού, εκστρατείες σε όλη την Ελλάδα και προβολή κοινωνικών μηνυμάτων σε κάθε πρόσφορο μέσο δημοσιότητας, ώστε να δημιουργήσουμε μια ισχυρή δυναμική γύρω από την ανάγκη αντιμετώπισης πολλών σύγχρονων προβλημάτων.
Με την πολύτιμη εμπειρία των τελευταίων 15 ετών επιθυμώ και επιδιώκω να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις αποτελεσματικά στην επίτευξη του στόχου του Συμβουλίου της Ευρώπης στη χώρα μου.
Προσδοκώ λοιπόν να δρομολογήσω μια νέα πρωτοβουλία ενημέρωσης που στο παρελθόν υλοποίησα με επιτυχία, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει μια σειρά από δράσεις.
Ενδεικτικά μόνο αναφέρω προς διάλογο:
- Τη δημιουργία τηλεοπτικού spot, με τη μορφή κοινωνικού μηνύματος, που θα προβληθεί από τα κρατικά και ιδιωτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης (τηλεόραση, ραδιόφωνο, internet)
- Τη σύνταξη μνημονίων συνεργασίας με το Υπουργείο Παιδείας προκειμένου να πραγματοποιηθούν ομιλίες σε σχολεία για την ενημέρωση μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών αλλά και με φορείς και ομοσπονδίες που θα μπορούσαν να προβάλλουν το μήνυμα μέσα από τις δράσεις τους (πχ Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, Super league football clubs, ΣΕΓΑΣ κλπ)
- Ενημέρωση των πολιτών από υπαίθρια stands σε κεντρικά σημεία πόλεων και σε χώρους υψηλής επισκεψιμότητας διανέμοντας έντυπο υλικό για την κακοποίηση των παιδιών
- Δημόσιες εκδηλώσεις και ανοιχτές ενημερωτικές συζητήσεις με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων και φορέων που δραστηριοποιούνται σε θέματα αντιμετώπισης παιδικής κακοποίησης
- Τις συνέργειες με την Εκκλησία της Ελλάδος, συλλόγους, σωματεία και Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις που αναπτύσσουν δράσεις γύρω από το θέμα (Χαμόγελο του Παιδιού κλπ)
- Τη δημιουργία ιστοσελίδας για την ενημέρωση των πολιτών γύρω από το θέμα και την προώθηση μιας διαρκούς εκστρατείας ευαισθητοποίησης με χρήση του υλικού της καμπάνιας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» του ΣτΕ
- Την παραγωγή και διανομή ribbon καμπάνιας ευαισθητοποίησης.
Ασφαλώς θα μπορούσαν να συζητηθούν και άλλες δράσεις που θα μεταφέρουν με ένταση και αποτελεσματικότητα το μήνυμα σε ολόκληρη την κοινωνία και θα συνδράμουν στην κοινή εθνική προσπάθεια για την εξάλειψη του φαινομένου.
Και βεβαίως είμαι ανοιχτή σε οποιαδήποτε πρόταση που κρίνετε πως θα μπορούσε να βοηθήσει στην προσπάθεια αυτή, που θα ήταν μάλιστα εξαιρετικό αν θα μπορούσε να εφαρμοστεί μαζικά και ταυτόχρονα μαζί με άλλες εθνικές αντιπροσωπείες των χωρών που εκπροσωπούνται στο Συμβούλιο, ώστε να λάβει η πρωτοβουλία μεγαλύτερη δημοσιότητα και να βοηθήσει ουσιαστικά στους στόχους μας.
Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Αυτό που από τη δική μου πλευρά θέλω σήμερα να καταθέσω είναι πως σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, όπως έχει ειπωθεί και επιβεβαιωθεί στην πράξη, συνεχίζουμε την προσπάθειά μας με την ίδια θέρμη, ώστε ο παιδικός κόσμος να μείνει ανόθευτος και απαραβίαστος χωρίς παρεμβάσεις που αφήνουν το στίγμα τους πάνω στα παιδιά για μια ζωή.
Σας ευχαριστώ .
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ιρανικό καταδιωκτικό «κυνήγησε» αμερικανικό Predator
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Πρωινός καθαρισμός με λεμόνι
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ