2013-03-15 10:32:03
Φωτογραφία για Επαφές Προέδρου στις Βρυξέλλες ενόψει Eurogroup
Γράφει o Παναγιώτης Χατζηαποστόλου

Καθοριστικό για το για το πρότυπο του κυπριακού μνημονίου και το μέλλον της Κυπριακής Οικονομίας, θα είναι το έκτακτο Eurogroup της Παρασκευής.

Το γρίφο του τραπεζικού και των 7,5 δις, που υπολείπονται επιχειρεί να λύσει η Λευκωσία, ενώ κομβική θεωρείται η επιτυχία του εγχειρήματος για μεταφορά των παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών από ελλαδική τράπεζα. Χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε μέχρι αργά το βράδυ αλλεπάλληλες συναντήσεις στις Βρυξέλλες στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με κορυφαίους Κοινοτικούς αξιωματούχους και Ευρωπαίους ηγέτες, ενόψει της αυριανής κρίσιμης συνεδρίας του Εurogroup για τη στήριξη της Κύπρου.

Κύκλοι ωστόσο τις Κυβέρνησης αναφέρουν πως όλα είναι ρευστά σε ότι αφορά τη συνεδρίαση του Eurogroup. Οι ίδιοι κύκλοι, σε ότι αφορά την προσπάθεια για τη θυγατροποίηση των Κυπριακών τραπεζών δεν έχει ακόμη κλείσει ενώ η Κυπριακή Επιτροπή που συστάθηκε για τη λύση του συγκεκριμένου θέματος, βρίσκεται από χθες στις Βρυξέλλες. Αυτό που γίνεται ωστόσο αντιληπτό είναι ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση θέλει τη λύση του θέματος πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση.


Σε ότι αφορά τώρα τη συνεδρίαση του Eurogroup, αυτό που θα γίνει είναι ένας πρώτος απολογισμός των ανοικτών θεμάτων, προκειμένου να μειωθεί πακέτο των 17.5 δις που πρέπει να λάβει η Κύπρος στα 10 δις με κάποιες ασφαλιστικές δικλίδες ότι τα υπόλοιπα χρήματα θα εξασφαλιστούν από άλλες πηγές.

Μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων υπάρχουν συγκρουόμενα συμφέροντα και διαφωνίες ως προς το πρότυπο διάσωσης. Φαίνεται να διαμορφώνονται δύο τάσεις στους κόλπους της Ευρωζώνης. Οι χώρες εκείνες, οι οποίες ζητούν από την Κύπρο να μειώσει το χρέος της στο 100% του ΑΕΠ έως το 2016 και το άλλο μέτωπο, το ηπιότερο -κατά κάποιον τρόπο- το οποίο ζητεί η μείωση του χρέους στο 100% να γίνει έως το 2020. (με τα νέα δεδομένα το κυπριακο χρεος θα είναι στο 141% Θα πρέπει ξεπληρώσουμε έως το 2016 ή το 2020 τα 9 δις. Ο υπολογισμός γίνεται με το δεδομένο ότι το ΑΕΠ της Κύπρου είναι γύρω στα 17,5 δις).

Ο Νίκος Αναστασιάδης και το επιτελείο του, θα κληθούν να αντιπαλέψουν, επίσης, πρόταση της Κομισιόν για φορολόγηση των ίδιων των καταθέσεων και όχι απλώς των τόκων. Ένα μοντέλο φορολογίας στη βάση του γαλλικού προτύπου. Στη Γαλλία υπάρχει ο φόρος περιουσίας, όπου αποτιμάται η αξία της περιουσίας και φορολογείται με κάποιο πολύ μικρό ποσοστό. Κάτι ανάλογο, προτείνεται να γίνει με τις καταθέσεις στην Κύπρο. Όμως, απορρίπτεται ασυζητητί από την πλευρά μας, καθώς εκλαμβάνεται ως έμμεσο "κούρεμα".

Παραμένει, όμως, ως διακύβευμα να εξασφαλιστεί δάνειο μεγαλύτερο των 10 δις από την Τρόικα, αν και είναι κομβική η επιτυχία του εγχειρήματος για μεταφορά του ενεργητικού των παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών σε ελλαδική τράπεζα.

Εκτιμάται ότι εάν ανακεφαλαιοποιηθεί το κομμάτι των τραπεζών από το ελληνικό ταμείο διάσωσης θα αφαιρεθούν 2 δις από τις υποχρεώσεις της Κύπρου, μειώνοντας ταυτόχρονα και το κυπριακό χρέος από το 141% στο 130%. Ταυτόχρονα, όμως, θα αποξενωθεί το κομμάτι της Ελλάδας, γεγονός το οποίο θα ανοίξει το δρόμο σε ρωσικές τράπεζες να εξαγοράσουν μέρος της Τράπεζας Κύπρου και ολόκληρη την Λαϊκή στην Κύπρο. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ η ρωσική VTB, μητρική της Russian Commercial Bank, ενδιαφέρεται. Είχε εκδηλώσει και στο παρελθόν ενδιαφέρον, αλλά "κόλλησε" στην ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων στην Ελλάδα, υπό τον φόβο ότι επιδείνωση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, θα αύξανε τον πήχη των επισφαλών δανείων.

Πριν από την έναρξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Χέρμαν Βαν Ρόμπει και τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ενώ απόψε θα συνεχίσει τις επαφές με ιδιαίτερες συναντήσεις που θα έχει με τον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Νωρίτερα το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε, στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά.

Κύπριος αξιωματούχος ερωτηθείς σχετικά με την αυριανή συνεδρίαση, αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη, επισημαίνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις δεν γίνονται δημόσια. Αναγνώρισε, ωστόσο, την πολυπλοκότητα του θέματος, υπογραμμίζοντας ότι καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες για εξεύρεση λύσης.

Εμείς θέλουμε συμφωνία το συντομότερο ώστε να εκλείψει η σημερινή αβεβαιότητα και να γίνει επανεκκίνηση της κυπριακής οικονομίας, είπε, ενώ ανέφερε ως πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας.

offsite.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ