2013-03-16 18:23:42
Φωτογραφία για Κυβερνητική αναδίπλωση, με «ναι σε όλα» τα θέλω της τρόικας
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΛΩΣΣΑ [email protected]

Η κυβέρνηση «κατάπιε» τη διατήρηση τέλους ακινήτων και ΦΠΑ και πλέον ψάχνεται πώς θα κάνει απολύσεις στο Δημόσιο και πώς θα καλύψει τις τρύπες των εσόδων και των ασφαλιστικών ταμείων, μήπως και αποφύγει τα νέα μέτρα που της επισείουν οι ελεγκτές

Εύκολες διαπραγματεύσεις με την τρόικα δεν υπάρχουν και αυτό το διαπίστωσε για τα καλά η κυβέρνηση, παρ' ότι καλλιεργούσε κλίμα προσέγγισης τις προηγούμενες μέρες.

Η κυβέρνηση πιάστηκε «αδιάβαστη» σχετικά με την εφαρμογή των προαπαιτουμένων που είχαν να κάνουν με την τρέχουσα αξιολόγηση, που θα οδηγούσε στην εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ τον Μάρτιο. Αυτή η εμπλοκή είχε ιδιαίτερη σημασία, καθώς δεν προήλθε μόνο από τα προαπαιτούμενα του Μαρτίου, αλλά και από τα θέματα που έθεσε στο τραπέζι η ελληνική πλευρά, όπως η κατάργηση του τέλους ακινήτων και η μείωση του ΦΠΑ, τα οποία αποτελούσαν δεσμεύσεις της κυβέρνησης εδώ και καιρό.


Απόρροια της άρνησης της τρόικας σε οποιαδήποτε συζήτηση για την κατάργηση του ειδικού τέλους στα ακίνητα ήταν η κραυγαλέα αναδίπλωση του οικονομικού επιτελείου μέσα σε λίγες ώρες. Ο ίδιος ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωνε από τις Βρυξέλλες ότι η είσπραξη του τέλους θα πραγματοποιηθεί και το 2013, μεταθέτοντας έτσι οριστικά το νέο ενιαίο φόρο στα ακίνητα για το 2014.

Εκτροχιασμός

Οι «δανειστές» εμφανίστηκαν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στην κατάργηση του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, καθώς δεν έχουν εμπιστοσύνη στο φορολογικό μηχανισμό ότι θα μπορέσει να εισπράξει αποτελεσματικά το νέο φόρο και ώς εκ τούτου οποιαδήποτε αλλαγή θα ενείχε τον κίνδυνο να εκτροχιαστεί περαιτέρω το πρόγραμμα.

Είναι πασιφανές ότι η τρόικα δεν δείχνει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση σχετικά με την ορθή εφαρμογή των δεσμεύσεών της. Κυρίως, γιατί και αυτή τη φορά η κυβέρνηση εξέλαβε το διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη επίσκεψη ως περίοδο χαλάρωσης και συνάμα ως ευκαιρία να δρέψει δάφνες από την εκταμίευση της δόσης. Αυτή ακριβώς η χαλάρωση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων την ανάγκασε να απεμπολήσει το διαπραγματευτικό της δικαίωμα και την οδήγησε σε υπαναχωρήσεις, ώστε να κάμψει τις ενστάσεις των δανειστών.

Και στο Δημόσιο

Οι ελεγκτές βρήκαν την Αθήνα απροετοίμαστη και στο θέμα της κινητικότητας - αποχωρήσεων δημοσίων υπαλλήλων, καθώς το σχέδιο που παρουσιάστηκε δεν τους έπεισε. Ετσι, ανάγκασαν την κυβέρνηση να υπαναχωρήσει και σε αυτό τον τομέα ανασχεδιάζοντας το πρόγραμμα και αναζητώντας τρόπους, ώστε να υπάρξουν άμεσες αποχωρήσεις από το Δημόσιο, αρχής γενομένης από τους «επίορκους». Η τρόικα διαμήνυσε στην ελληνική πλευρά ότι δεν πρόκειται να υπάρξει τελική συμφωνία, αν δεν της παραδοθούν συγκεκριμένα οργανογράμματα, αλλά και «συγκεκριμένος αριθμός και ονόματα» με τους 25.000 που θα ενταχθούν στη διαδικασία κινητικότητας.

Αποκλίσεις

Πέραν της καθυστέρησης στο σχεδιασμό των αποχωρήσεων, είναι σαφές ότι οι έλεγχοι ανέδειξαν την κακή εικόνα που παρουσιάζουν τα δημοσιονομικά μεγέθη, καθώς ήδη υπάρχει κενό ύψους 280 εκατ. ευρώ στα έσοδα για το δίμηνο και «τρύπα» στα ασφαλιστικά ταμεία, ύψους 500 εκατ. ευρώ, γεγονός που επαναφέρει στην επικαιρότητα το θέμα ενεργοποίησης αυτόματης επιβολής νέων μέτρων, ώστε να καλυφθούν οι δημοσιονομικές αποκλίσεις.

Ωστόσο, παρ' ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων, οι επικεφαλής της τρόικας επιστρέφουν στις αρχές Απριλίου, όταν δηλαδή θα έχει ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο και θα υπάρχει καλύτερη εικόνα για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού. Αυτό σημαίνει ότι αν συνεχιστεί η πτωτική πορεία των εσόδων, η τρόικα θα βάλει στο τραπέζι τις ρήτρες αυτόματων περικοπών και, άρα, νέα «διορθωτικά» μέτρα.

«Ευσεβείς πόθοι»

Αντίστοιχα, τις προτάσεις της κυβέρνησης για τις ρυθμίσεις των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες ακόμα και κυβερνητικά στελέχη τις χαρακτήρισαν «ευσεβείς πόθους, με 100 ή 200 δόσεις». Η τρόικα ήταν ξεκάθαρη από την πρώτη στιγμή και γι' αυτό το θέμα, διαμηνύοντας στο οικονομικό επιτελείο «να τους παρουσιάσει ένα μόνιμο σύστημα αποπληρωμής», το οποίο παράλληλα «δεν θα αυξάνει τα ληξιπρόθεσμα χρέη και δεν θα επιβραβεύει τους ασυνεπείς».

Αποτέλεσμα ήταν, όταν η ελληνική πλευρά αντιλήφθηκε ότι οι προτάσεις της δεν θα γίνουν αποδεκτές από την τρόικα, να σπεύσει την ύστατη ώρα να αναζητήσει λύση. Μάλιστα ανώτατος αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου σημείωνε ότι «μετά την εμπλοκή με την τρόικα αποφασίστηκε να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι για πρώτη φορά στελέχη του υπουργείου Εργασίας και του υπουργείου Οικονομικών για να βρουν μια κοινή λύση για τα χρέη».

Ολα τα παραπάνω, μαζί με αρκετά μικρότερα «τεχνικά» θέματα, οδήγησαν ακόμα μια αξιολόγηση να καταλήξει σε θρίλερ και την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ σε μοχλό πίεσης των δανειστών προς την ελληνική κυβέρνηση, παρά τις περί του αντιθέτου προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί.      ΕΝΕΤ.GR

http://medispin.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ