2013-03-17 09:37:22
Φωτογραφία για Android και Chrome OS σε ενιαία πλατφόρμα!
Με αφορμή την παραίτηση του Andy Rubin από την ηγεσία του Android, νομίζω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να πούμε δυο λόγια για τον ίδιο αλλά να ρίξουμε και μια ματιά στο μέλλον του αγαπημένου μας λειτουργικού συστήματος, καθώς η αλλαγή προσώπων μπορεί να σημαίνει και αλλαγή πλεύσης και στόχων.

O Rubin και το Android

Ξεκινώντας από τον Rubin είναι ένας εκ των εμπνευστών του Android και ιδρυτής της εταιρίας Android Inc. που το είχε στην κατοχή της το 2005. Όταν αγοράστηκε από τη Google το 2007, παρέμεινε ως ηγέτης στην ομάδα ανάπτυξης και είδε το δημιούργημά του να κατακτά τον κόσμο με τα γνωστά αποτελέσματα που βλέπουμε σήμερα.

Η πρόσφατη αποχώρησή του δεν έχει να κάνει με κάποια καλύτερη πρόταση από άλλη εταιρία ή επειδή δεν τα βρίσκει πλέον με τους ανθρώπους της Google. Είναι ίσως από αυτούς τους ανήσυχους ανθρώπους που δεν μπορούν να κάθονται πάνω στην επιτυχία τους αλλά θέλουν να δημιουργήσουν και άλλα πράγματα και φυσικά το καλύτερο περιβάλλον για να κάνεις αυτό που θέλεις με διαρκή χρηματοδότηση είναι η Google.


Λαμβάνοντας υπ' όψιν τις τελευταίες παρουσιάσεις του Android όπου ο Rubin δε φαίνεται κυριολεκτικά πουθενά, βγάζουμε το συμπέρασμα ότι η εμπλοκή του αφορά περισσότερο στο εσωτερικό του συστήματος το οποίο δεν άλλαξε ιδιαίτερα από το αρχικό, αλλά και στη γενική διαχείριση του project. Τις μεγάλες αλλαγές τις έφερε η ομάδα του Matias Duarte, η οποία είναι υπεύθυνη για το γραφικό περιβάλλον.

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω λοιπόν και με το γεγονός ότι το Android έχει πάρει πλέον το δρόμο του και έχει ξεπεράσει κατά πολύ τους στόχους του Rubin, φαίνεται λογική η αποχώρησή του. Νομίζω μάλιστα ότι μία αποχώρηση του Duarte θα ήταν πολύ χειρότερη από αυτή, για την εξέλιξη της πλατφόρμας.

Η αλλαγή και το Chrome OS

Τον Rubin λοιπόν διαδέχθηκε ο επικεφαλής του τμήματος του Chrome OS και σίγουρα δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός. Το Chrome OS είναι ένα έξυπνο project το οποίο εδώ και καιρό βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, τουλάχιστον όσον αφορά τους καταναλωτές και τις πωλήσεις.

Πρόκειται για ένα λειτουργικό σύστημα για laptop (τα λεγόμενα Chromebook) βασισμένο στον Chrome browser, το οποίο λειτουργεί κατά κύριο λόγο online. Το κυριότερο χαρακτηριστικό του είναι το γεγονός ότι τα πάντα αποθηκεύονται στο cloud και έτσι αν χαλάσει ή κλαπεί, απλά αγοράζουμε ένα νέο και κάνουμε login στο Google account μας. Έχει και αυτό το δικό του μαγαζάκι, το Chrome Webstore από όπου μπορούμε να κατεβάσουμε εφαρμογές και παιχνίδια σε μορφή επεκτάσεων.

Το πρόβλημα με το Chrome OS είναι ότι δεν έχουμε μάθει ακόμα να χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή μας κατ' αυτόν τον τρόπο. Δε θέλω να αγοράσω ένα laptop που θα μπαίνει μόνο στο ίντερνετ και θέλω να εγκαθιστώ και γνωστά παιχνίδια για να παίζω σε αυτό, όπως κάνω με τα Windows. Χρειάζομαι εφαρμογές που να δουλεύουν και offline καθότι δεν είμαστε "λουσμένοι" στο 3G σε όλη την Ελλάδα και φυσικά ούτε λόγος δε γίνεται για δημόσια WiFi Hotspot. Νομίζω πως θα ταίριαζε περισσότερο σε ένα tablet με τη μορφή που τα συναντάμε σήμερα, παρά σε ένα laptop.

O δρόμος των Windows 8

Το Android έχει ήδη αποδείξει ότι λειτουργεί παντού χωρίς προβλήματα, όμως το γραφικό του περιβάλλον δεν είναι φτιαγμένο για ποντίκι αλλά για οθόνες αφής. Είναι επίσης πολύ πιο διαδεδομένο από το Chrome OS και έχει έναν τεράστιο αριθμό από developer να το υποστηρίξουν. Το Chrome OS από την άλλη είναι μία φρέσκια ιδέα που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη και μας δείχνει ένα μέλλον χωρίς σκληρούς δίσκους, καλώδια και περιορισμούς.

Το μυστικό λοιπόν είναι στο πάντρεμα! Η δύναμη σε όλα τα επίπεδα του Android με την καλαισθησία και τις νέες ιδέες του Chrome OS, παντού! Δε μιλάμε για dual boot, αλλά για πραγματική συγχώνευση. Πάρτε για παράδειγμα τα Windows 8 τα οποία μέσω του Metro UI λειτουργούν σε tablet και υπολογιστές ταυτόχρονα. Η ίδια βάση με δύο γραφικά περιβάλλοντα. Η Google λοιπόν θα πρέπει να χρησιμοποιήσει ως βάση το Android και να χτίσει επάνω του ένα δεύτερο γραφικό περιβάλλον από τα καλύτερα στοιχεία του Chrome OS. Έτσι θα μπορέσει σε μία συσκευή να έχει και το Play Store για native apps αλλά και το Chrome Webstore για web apps!

Τα δύο γραφικά περιβάλλοντα θα μπορούν να λειτουργούν ως εξής:

σε smartphone, θα έχουμε το περιβάλλον του Android αλλά όταν το βάζουμε σε κάποιο dock θα ενεργοποιείται αυτό του Chrome OS (κάτι σαν το Ubuntu for Android)σε tablet και laptop, θα είναι ενεργοποιημένα και τα δύο και θα υπάρχει ένα πλήκτρο που θα εξυπηρετεί την εναλλαγή από το ένα στο άλλο (όπως στα Win8).

Θα πετύχει;

Είναι πολύ θετικό ότι τα δύο λειτουργικά συστήματα συγγενεύουν καθώς τρέχουν σε πυρήνα Linux, δε βρίσκω λοιπόν το λόγο να μην πετύχει αυτή η μίξη. Το Android θα κερδίσει ένα πλήρες γραφικό περιβάλλον και το Chrome OS θα μπορεί να τρέχει εφαρμογές Android. Νομίζω ότι είναι μία περίπτωση όπου όλοι κερδίζουν:

η Google, η οποία θα ενοποιήσει τα δύο τμήματα και θα αφιερωθεί σε ένα και μόνο λειτουργικόοι καταναλωτές, που θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν συσκευές όλων των τύπων με το ίδιο λειτουργικό σύστημα.

Είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας; Ίσως! Πάντως η Google δουλεύει στενά με την Intel τον τελευταίο χρόνο για να φέρουν το Android σε συσκευές με x86 αρχιτεκτονική και ήδη ξεπήδηξαν τα πρώτα project. wiredgr
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ