2013-03-20 10:19:44
Φωτογραφία για Νέα δυσλειτουργία ρίχνει το Curiosity ξανά σε νάρκη
Λίγο αφότου μετέδωσε τα αποτελέσματα της πρώτης χημικής ανάλυσης στα πετρώματα του Άρη, το Curiosity εμφάνισε πρόβλημα στη διάρκεια διαγνωστικού ελέγχου και αναγκάστηκε να τεθεί για δεύτερη φορά σε κατάσταση ασφαλούς λειτουργίας. H NASA διαβεβαιώνει πάντως ότι το ρομπότ θα επανέλθει πλήρως στη διάρκεια μερικών ημερών.

Η ανωμαλία

Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η NASA, η ανωμαλία εμφανίστηκε στις 16 Μαρτίου κατά την εκτέλεση του λογισμικού που ελέγχει το μέγεθος αποθηκευμένων αρχείων. «Το πρόβλημα είναι απλό να αντιμετωπιστεί» δήλωσε ο Ρίτσαρντ Κουκ, διαχειριστής της αποστολής στο Εργαστήρι Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια.

Όταν εμφανίστηκε η βλάβη το Curiosity χρησιμοποιούσε τον δεύτερο από τους υπολογιστές του, καθώς ο πρώτος είχε παρουσιάσει δυσλειτουργία στο τσιπ μνήμης και ορίστηκε ως εφεδρικός πριν από μερικές μέρες.

Το πυρηνοκίνητο ρομπότ προσεδαφίστηκε στον Άρη τον περασμένο Αύγουστο προκειμένου να απαντήσει στο ερώτημα αν ο Άρης διέθετε ποτέ τα συστατικά που απαιτούνται για την εμφάνιση ζωής. Η απάντηση που έδωσε η NASA την περασμένη εβδομάδα, βασισμένη στα πρώτα αποτελέσματα, ήταν ένα κατηγορηματικό ναι.


Το συμπέρασμα

Το συμπέρασμα προήλθε από τις τις χημικές αναλύσεις στο πρώτο κονιορτοποιημένο δείγμα πετρωμάτων, το οποίο συνέλεξε το ρομπότ χρησιμοποιώντας το τρυπάνι του, το πρώτο που φτάνει στον Άρη. Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν ότι η περιοχή στην οποία έχει προσεδαφιστεί η αποστολή βρεχόταν κάποτε από λίμνες και ποτάμια.

Τη Δευτέρα η NASA παρουσίασε επιπλέον ενδείξεις για την ύπαρξη μορίων νερού που παραμένουν σήμερα στο υπέδαφος. Υπέρυθρες εικόνες και μετρήσεις από ένα ρωσικό όργανο που εκτοξεύει νετρόνια στο έδαφος χαρτογράφησαν το νερό αυτό σε ποικίλα βάθη μέσα στο έδαφος.

Το Curiosity, κόστους 2,5 δισ. δολαρίων, βρίσκεται στον έβδομο μήνα μιας αποστολής που προγραμματίζεται να διαρκέσει τουλάχιστον δύο χρόνια. Ο εξάτροχος ρομποτικός γεωλόγος βρίσκεται καθ' οδόν γα το Όρος Σαρπ, ένα ύψωμα στο κέντρο του αρχαίου Κρατήρα Γκέιλ -μια τεράστια τρύπα στο έδαφος που επιτρέπει στους ερευνητές να κοιτάξουν πιο βαθιά στο παρελθόν του γειτονικού πλανήτη.

ΠΗΓΗ

Βλάβη παρουσίασε το Curiosity στον Άρη

Το Curiosity μπήκε σε ασφαλή λειτουργία μετά τη M1 ηλιακή έκρηξη ; 5 Μαρτίου, 2013
aneksigita-fainomena
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ