2013-03-20 11:18:19
Φωτογραφία για «Χάος στην Κύπρο από την απόρριψη της απόφασης του Eurogroup»
Με γνήσια έκπληξη αλλά και έντονη ανησυχία για το μέλλον υποδέχτηκαν τα διεθνή ΜΜΕ την απόφαση του κυπριακού Κοινοβουλίου να απορρίψει το νομοσχέδιο με την απόφαση του Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες τα περισσότερα από αυτά έχουν ως πρώτο θέμα τους τις δραματικές εξελίξεις στο νησί.

Στη Βρετανία, η εφημερίδα Guardian μεταδίδει ότι η Κύπρος «απέρριψε το αμφιλεγόμενο σχέδιο του κουρέματος των 5,8 δις ευρώ από τις τραπεζικές καταθέσεις σε μια κίνηση που κινδυνεύει να βυθίσει την Ευρωζώνη σε μια νέα κρίση και αυξάνει τις προσδοκίες ότι η χώρα χωρίς ανεπάρκεια ταμειακών διαθεσίμων θα αναζητήσει μια σανίδα σωτηρίας ως προς τη χρηματοδότησή της από τη Ρωσία.

Ο αρθρογράφος αναφέρει ότι η Κύπρος έχει μόλις 24 ώρες για να βρει μια λύση για το χρηματοδοτικό της κενό πριν ξανανοίξουν οι τράπεζες ενώ εκφράζει την ανησυχία της για το μέλλον του ευρώ το οποίο πριν ακόμη από τη δραματική συνεδρίαση είχε σημειώσει αρνητικό ρεκόρ τετραμήνου. 


Η εφημερίδα Independent σε άρθρο της με τίτλο «Χάος στην Κύπρο καθώς το Κοινοβούλιο απέρριψε τη διάσωση» επισημαίνει τον κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας μέσα στις επόμενες εβδομάδες αν δεν βρεθεί τρόπος εισροής ρευστού στα ταμεία των τραπεζών.

«Η απόφαση συνιστά ρήξη με τους Ευρωπαίους πιστωτές της οι οποίοι επιμένουν ότι αν δεν λάβει το νησί το πακέτο διάσωσης υπάρχει ο κίνδυνος της κατάρρευσης»

«Αξιωματούχοι αναφέρουν ότι είναι μόλις θέμα εβδομάδων μέχρι η κυβέρνηση να ξεμείνει από ρευστό, καθιστώντας αδύνατη την κάλυψη των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και των παροχών κοινωνικής πρόνοιας. Υπογραμμίζοντας το αίσθημα του πανικού η Βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι στέλνει ένα βασιλικό αεροσκάφος εφοδιασμένο με 1 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες των βρετανικών στρατιωτικών μονάδων καθώς οι τράπεζες στο νησί παραμένουν κλειστές και τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης ξεμένουν από χρήματα».

Η κυπριακή κυβέρνσηση αντιμετωπίζει τώρα το σκληρό δίλημμα – να επιστρέψει στην τρόικα και να προσπαθήσει να διαπραγματευτεί τους όρους της διάσωσης ή να προσπαθήσει να βρει άλλες πηγές χρηματοδότησης, πιθανώς από τη Ρωσία.

Τέλος η εφημερίδα αναφέρεται εκτεταμένα στις προσωπικές τραπεζικές καταθέσεις του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα έχει στην κατοχή του εκατομμύρια ευρώ και σε περίπτωση επιβολής φόρου στις καταθέσεις θα ήταν ανάμεσα στους χαμένους. Η εφημερίδα υπολογίζει τη συνολική του περιουσία σε 2,3 εκατ. ευρώ. και τις καταθέσεις του σε 706.527 ευρώ. «Αυτό σημαίνει ότι αν ο αμφιλεγόμενος νόμος περνούσε 70.652 ευρώ θα αφαιρούνταν από τον λογαριασμό του.

Η εφημερίδα Telegraph τονίζει ότι «η σύγχυση θα μπορούσε να παρέχει στη Μόσχα μια σπουδαία ευκαιρία να αποκτήσει σημαντική εμπορική επιρροή στην ευρωζώνη εκμεταλλευόμενη τα αποθέματα φυσικού αερίου που φέρονται να βρίσκονται στα ανοιχτά της Κύπρου. Εναλλακτικά, η Ρωσία θα μπορούσε να κερδίσει επιρροή επεκτείνοντας το ο δάνειο 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που της έχει ήδη δώσει».

Η Wall Street Journal αναφέρει ότι «η απόφαση του κυπριακού κοινοβουλίου θα μπορούσε να επιταχύνει την πιθανή κατάρρευση του τραπεζικού της συστήματος και να εκσφενδονίσει το μικρό νησιωτικό κράτος έξω από την Ευρωζώνη» ενώ υπογραμμίζει ότι «ακόμη και το κυβερνών κόμμα του προέδρου της χώρας Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος τέσσερις μέρες πριν διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία, αρνήθηκε να τη στηρίξει, αφήνοντας ελάχιστες επιλογές στη χώρα προκειμένου να αποτρέψει μια οικονομική κατάρρευση».

«Το τι θα γίνει από εδώ και πέρα δεν είναι ξεκάθαρο», επισημαίνει το άρθρο.

Χαρακτηριστικός είναι και ο τίτλος των Νew York Times, «Η Κύπρος απορρίπτει τη φορολόγηση καταθέσεων διαλύοντας το σχέδιο διάσωσης» που αναφέρουν ότι το «το πακέτο διάσωσης το οποίο με τη φορολόγηση τραπεζικών καταθέσεων θα οδηγούσε σε ένα ασυνήθιστο προηγούμενο για την πληρωμή μέρους των χρεών, έβγαλε στους δρόμους τους κατοίκους της μικρής μεσογειακής χώρας και πυροδότησε ένα κύμα ανησυχίας σε όλη την Ευρώπη», ενώ η Washington Post σημειώνει ότι «η Κύπρος απορρίπτει το σχέδιο διάσωσης που θα έκανε τους καταθέτες να πληρώσουν, αυξάνοντας την αγωνία στην Ευρωζώνη».

ΠΗΓΗ: Εθνος Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ