2013-03-21 14:14:04
Φωτογραφία για Με τη θηλιά στο λαιμό...
Με τη θηλιά στο λαιμό που έβαλε στην Κύπρο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κατ΄ εντολήν, προφανώς, της Γερμανίας, αναζητείται, στη Λευκωσία, η εναλλακτική λύση στην απόφαση του Eurogroup. Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό την προεδρία του Νίκου Αναστασιάδη.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα πολιτικά κόμματα της Κύπρου συμφώνησαν στη δημιουργία ενός Ταμείου Αλληλεγγύης, το οποίο θα εποπτεύεται από το κράτος, αλλά θα είναι ιδιωτικού δικαίου. Ο στόχος θα είναι να εξευρεθούν, μέσω του υπό σύσταση Ταμείου, τα 5,8 δις ευρώ, τα οποία, σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup θα έπρεπε να αφαιρεθούν από τις καταθέσεις στις κυπριακές Τράπεζες.

Αδιευκρίνιστο παραμένει ακόμα το αν το Ταμείο θα συσταθεί με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή ή αν θα γίνει με πράξη της κυβέρνησης. Το θέμα επεξεργάζονται οι νομικοί σύμβουλοι της Κυπριακής κυβέρνησης και αν χρειαστεί να γίνει νομοσχέδιο, η Βουλή θα συνεδριάσει σήμερα κιόλας.


Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες επί του παρόντος φαίνεται να έχουν εξευρεθεί τα 4,8 δις, από τα αποθεματικά των Ταμείων Πρόνοιας και από την πώληση το κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας. Η επίτευξη του στόχου είναι κοντά, αλλά παραμένει σε εκκρεμότητα ξ εξεύρεση του υπολειπόμενου 1 δις ευρώ. Υπάρχουν σκέψεις η Κύπρος να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αυξήσει τη δανειοδότησή της προς το νησί και άλλες να απευθυνθούν σε τρίτες χώρες, με την προσδοκία ότι αυτές θα καλύψουν το ποσό και με το παραπάνω.

Στην περίπτωση αυτή, της κάλυψης των 5,8 δις με αυτό τον τρόπο, το ερώτημα που θα τεθεί από την Ευρώπη και κυρίως τους Γερμανούς, είναι αν με αυτό τον τρόπο θα επιβαρυνθεί το χρέος ή όχι. Στην πρώτη περίπτωση πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι οι ευρωπαίοι εταίροι θα απορρίψουν το κυπριακό εναλλακτικό σχέδιο.

Δύσκολο πρέπει να θεωρείται και το ενδεχόμενο αύξησης της ευρωπαϊκής δανειοδότησης, καθώς το ζήτημα που έχουν θέσει οι Γερμανοί δεν είναι η βοήθεια προς την Κύπρο για να λύσει το πρόβλημά της, αλλά η συρρίκνωση του Τραπεζικού τομέα της χώρας, του πιο ισχυρού από τους δύο οικονομικούς πυλώνες της Κύπρου.

Πολύ περισσότερο που η πιθανότητα να καλύψει η Κύπρος με άλλο τρόπο τα 5,8 δις, θα αποτελέσει σημαντικό πλήγμα στη Γερμανία και ειδικότερα στην Άνγκελα Μέρκελ, ενώ θα δείξει ότι η Γερμανία δεν μπορεί να είναι η ηγέτιδα δύναμη της Ευρώπης, όταν αντιμετωπίζει τα προβλήματα με τον τρόπο που προσπάθησε να επιβάλει στην Κύπρο, κάτι που θα έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στο κύρος και την αξιοπιστία της.

Η σημαντική αυτή πιθανότητα έχει ανησυχήσει, όπως αναφέρουν πληροφορίες από το Βερολίνο, τη Γερμανίδα καγκελάριο, ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου, καθώς μια αποτυχία στην περίπτωση της Κύπρου θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στο προφίλ της και θα θέσει σε κίνδυνο την εκλογή της, λόγω της εξάπλωσης της αμφιβολίας για τις προθέσεις και τις επιλογές της Γερμανίας υπό την ηγεσία της κ. Μέρκελ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η κ. Μέρκελ αναζητεί εξιλαστήριο θύμα για την περίπτωση της αποτυχίας. Ήδη στο στόχαστρο έχει μπει ο Βόλφκανγκ Σόϊμπλε, για τον οποίο η καγκελαρία διοχετεύει στον Τύπο ότι είναι εκείνος που επέλεξε και επέβαλε και τους άλλους εταίρους στην ευρωζώνη τη σκληρή στάση που αποτυπώθηκε στην απόφαση για την Κύπρο. Είναι χαρακτηριστικό, εξάλλου, ότι έχει αρχίσει να συζητείται ακόμα και το ενδεχόμενο παραίτησης του κ. Σόϊμπλε.

Στην Κύπρο, πάντως, έχουν να λύσουν ένα ακόμα πρόβλημα, το οποίο έχει να κάνει με το χρόνο στον οποίο θα οριστικοποιηθεί το εναλλακτικό σχέδιο και, κυρίως, θα γίνει αποδεκτό από την ευρωζώνη. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έχει βάλει κι άλλη θηλιά στο λαιμό της Κύπρου.

Έχει διαμηνύσει ότι ο μηχανισμός παροχής ρευστότητας για τις κυπριακές Τράπεζες θα είναι διαθέσιμος μόνο μέχρι τη Δευτέρα 25 Μαρτίου. Από κει και μετά η όποια δανειοδότηση που θα γίνει θα συνδυάζεται με ένταξη της Κύπρου σε πρόγραμμα λιτότητας. Επομένως δεν είναι απίθανο να προβληθούν προσκόμματα, από διάφορε πλευρές, ώστε να μη γίνει αποδεκτό το εναλλακτικό σχέδιο και να παραμείνουν κλειστές οι κυπριακές Τράπεζες και να μη προσφύγουν στον μηχανισμό παροχής ρευστότητας, με αποτέλεσμα να καταστεί αναπόφευκτο το «κούρεμα» των καταθέσεων, το οποίο είχε επιλεγεί από το Eurogoup.

Η όλη κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί, έχει πυροδοτήσει, στην Κύπρο, συζητήσεις για έξοδο της χώρας από το ευρώ, κάτι που έχουν θέσει και ορισμένες πολιτικές δυνάμεις της χώρας.

Οι εξελίξεις στην Κύπρο είχαν ως παράπλευρο αποτέλεσμα να υπάρξει μια κάποια ψυχρότητα στις σχέσεις Αθήνας-Λευκωσίας. Η Αθήνα είναι δυσαρεστημένη από την επιλογή της Κύπρου να επιλέξει τη Ρωσία για να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος και μάλιστα δημιουργώντας υπερβολικές προσδοκίες.

Από την πλευρά της η Λευκωσία δεν είναι ικανοποιημένη από τη στήριξη που της παρέχει η Αθήνα. Και ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση να κινητοποιηθεί για να στηρίξει το εναλλακτικό σχέδιο το οποίο θα αποφασίσει η Κύπρος. Αυτό, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ζήτησε ο Νίκος Αναστασιάδης από τον Αντώνη Σαμαρά κατά την πρόσφατη τηλεφωνική τους συνομιλία, ενώ το ίδιο ζήτησε και από τον Πρόεδρο Ολάντ στη μεταξύ τους, επίσης τηλεφωνική, συνομιλία. I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ