2013-03-22 10:47:03
Φωτογραφία για Εκθέσεις του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
Ολοκληρώνονται την Κυριακή 24 Μαρτίου οι τρεις εκθέσεις "Ρωσική Πρωτοπορία. Έργα από τη συλλογή Κωστάκη", “Α.Τάσσος-Λουκία Μαγγιώρου. Η Καλλιέργεια του Καπνού” και "Gustav Klucis_Δυναμική Πόλη" στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών (ώρες λειτουργίας: 10:00-18:00), ενώ την Κυριακή 24 Μαρτίου, στις 12:00, θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ξενάγηση από τον επιμελητή και ιστορικό τέχνης Γιάννη Μπόλη (η συμμετοχή είναι ανοιχτή γα το κοινό, με το εισιτήριο εισόδου στον χώρο). Την ίδια μέρα ολοκληρώνεται και η έκθεση «Θεσσαλονίκη 101» στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, λιμάνι), στο πλαίσιο του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (ώρες λειτουργίας: 11:00-19:00).

ΟΙ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

"Ρωσική Πρωτοπορία. Έργα από τη συλλογή Κωστάκη"

Η έκθεση αφορά την παρουσίαση μέρους της μόνιμης συλλογής έργων της ρωσικής πρωτοπορίας (1900-1930) από τη συλλογή Κωστάκη, καθώς είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να παρουσιάζει τα κινήματα της ρωσικής πρωτοπορίας με χρονολογική σειρά από τον συμβολισμό και τον μετεμπρεσιονισμό στον κυβοφουτουρισμό, τον σουπρεματισμό και τον κονστρουκτιβισμό. Εδικά διαμορφωμένος χώρος είναι αφιερωμένος στον ίδιο τον συλλέκτη Γιώργο Κωστάκη.


Επιμέλεια: Μαρία Τσαντσάνογλου, Διευθύντρια του ΚΜΣΤ, Αγγελική Χαριστού, Ιστορικός Τέχνης-Επιμελήτρια ΚΜΣΤ.

“Α. Τάσσος και Λουκία Μαγγιώρου. Η Καλλιέργεια του Καπνού”

Η Καλλιέργεια του Καπνού του χαράκτη Α. Τάσσου (1914-1985) και της συντρόφου του, ζωγράφου και χαράκτριας Λουκίας Μαγγιώρου (1914-2008) φιλοτεχνήθηκε το 1960 για τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου Εθνικού Οργανισμού Καπνού Δυτικής Θεσσαλονίκης, ύστερα από παραγγελία της Εταιρείας Παπαστράτος. Πρόκειται για διακοσμητική ζωγραφική σύνθεση, μνημειακών διαστάσεων (2 μ. Χ 12,40 μ., μικτή τεχνική σε ύφασμα επικολλημένο σε ξύλο), η οποία συνοδεύεται και συμπληρώνεται από προπαρασκευαστική μακέτα σε ξύλο (0,59 Χ 3,80 μ.).

Οι συγκεκριμένες εικόνες χαρακτηρίζονται από μια συμβολική διάσταση, αποκτούν ένα έντονα «ηρωικό» περιεχόμενο –οι σκληρά εργαζόμενοι χειρώνακτες δένονται με τη γη, γίνονται ένα μ’ αυτήν. Στην Καλλιέργεια του καπνού, ο Α. Τάσσος και η Λουκία Μαγγιώρου επιλέγουν το στέρεο και ισορροπημένο χτίσιμο της σύνθεσης, την επίπεδη δομή, το μεγάλο μέγεθος, τις γεμάτες ενέργεια καμπύλες, τα έντονα μαύρα περιγράμματα, την αρχιτεκτονική διάρθρωση και την απλοποίηση των σχημάτων για να αφηγηθούν όλα τα στάδια της καλλιέργειας και της επεξεργασίας του καπνού.

Με αναφορές και επιρροές από τη βυζαντινή τέχνη, την αγγειογραφία και την πλαστική της αρχαιότητας, η σύνθεση αποτελείται από πέντε τμήματα που αναπτύσσονται ρυθμικά εν είδει ζωφόρου, με το χρώμα ως εκφραστική αξία να περιορίζεται στους γήινους και φαιούς τόνους, να εμπλουτίζεται από ώχρες, γαλάζια, ανοιχτά γκρίζα και λευκά. Με σαφή πολιτικό προσανατολισμένο και ευαίσθητη κοινωνική ματιά, χωρίς ωστόσο εξιδανικεύσεις, εξωραϊσμούς και ρητορείες, οι δύο δημιουργοί φιλοτεχνούν ένα έργο πνοής και δύναμης, αμεσότητας και αλήθειας που υμνεί τον ανθρώπινο μόχθο, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη της ομάδας, ένα έργο που διατηρεί την ιθαγένεια της πλαστικής του γλώσσας, επικοινωνεί και συναντά τον αποδέκτη του.»

Επιμέλεια: Γιάννης Μπόλης, Ιστορικός Τέχνης-Επιμελητής ΚΜΣΤ

"Gustav Klucis_Δυναμική Πόλη"

Στο διάστημα από το 1919 ως το 1921 ο λετονικής καταγωγής καλλιτέχνης Γκούσταβ Κλούτσις εργάστηκε πάνω στην ιδέα της ζωγραφικής αναπαράστασης ενός πλανήτη που αιωρείται και στον οποίον τηρούνται οι κανόνες της ατμοσφαιρικής βαρύτητας ενώ τα διάφορα μινιμαλιστικά επίπεδα που τέμνουν την σφαίρα επιδιώκουν να μεταφέρουν μηνύματα σχετικά με τις δυνατότητες των νέων τεχνολογικών επιτευγμάτων.

Ο κεντρικός πίνακας, ο οποίος έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον ως προς την χρήση υλικών που μεταβάλλουν την υφή, τιτλοφορείται “Δυναμική Πόλη”, τον οποίο ο Κλούτσις έχει παρουσιάσει και με τον τίτλο “Σχέδιο για την Πόλη του Μέλλοντος”. Το έργο «Δυναμική Πόλη» του Γκούσταβ Κλούτσις ανήκει στη συλλογή Κωστάκη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και θεωρείται ένα από τα πιο εμβληματικά έργα της ρωσικής πρωτοπορίας.

Η έκθεση στο ΚΜΣΤ παρουσιάζει μια σειρά από προσχέδια και μελέτες για την κατασκευή του έργου καθώς και άλλες εφαρμογές του καλλιτέχνη, βασισμένες στην ιδέα της «Δυναμικής Πόλης», όπως λιθογραφίες και φωτομοντάζ. Παρουσιάζει επίσης έργα άλλων καλλιτεχνών της ρωσικής πρωτοπορίας στα οποία εφαρμόζονται παρόμοια φορμαλιστικά τεχνάσματα που μελετούν τη δυναμική της αιωρούμενης σφαίρας.

Στην έκθεση παρουσιάζονται τέλος δύο τρισδιάστατα έργα των Designers United που αναπτύσσουν έναν δημιουργικό διάλογο με την «Δυναμική Πόλη» του Κλούτσις, μελετούν τα υλικά και την σύγχρονη σχέση των ανθρώπων με αυτά μεταφέροντας εκ νέου τον προβληματισμό για την πόλη του μέλλοντος με αφετηρία τα σημερινά τεχνολογικά δεδομένα. Η τρισδιάστατη κατασκευή (Dynamic City / Generation 3) δημιουργήθηκε από τους Designers United σε συνεργασία με τον designer Axel Peemoeller αποτελεί εξέλιξη των δύο προηγουμένων έργων και απομονώνει τα επίπεδα που τέμνουν τη σφαίρα, δημιουργώντας μια δυναμική στον ίδιο τον χώρο στον οποίο κινούνται οι θεατές και ταυτόχρονα προσφέροντας ιδέες για την αξιοποίηση της σχέσης φόρμας/υλικού σε μελλοντικές εφαρμογές.

Επιμέλεια: Μαρία Τσαντσάνογλου, Διευθύντρια του ΚΜΣΤ, Αγγελική Χαριστού,

Ιστορικός Τέχνης-Επιμελήτρια ΚΜΣΤ.

«Θεσσαλονίκη 101»

Το 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης παρουσιάζει, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεών του, την έκθεση φωτογραφίας «Θεσσαλονίκη 101», με έργα που προέκυψαν από το ομότιτλο εργαστήρι δημιουργικής φωτογραφίας για νέους έως 25 ετών, κατόπιν πρωτοβουλίας του οργανισμού. Στο εργαστήρι, που πραγματοποιήθηκε το Φεβρουάριο μέσω διαδικτύου, δίδαξε ο Ιρανοκαναδός φωτογράφος Μπάμπακ Σαλαρί. Οι 15 συμμετέχοντες, μόνιμοι κάτοικοι Θεσσαλονίκης, δραστηριοποιούνται στο χώρο της φωτογραφίας –κυρίως ερασιτεχνικά– και παρήγαγαν μία σειρά από έργα με άξονα την εξέλιξη της πόλης όπου ζουν.

Μνημεία, αστικά τοπία, το εβραϊκό στοιχείο και η σημασία του στην εμπορική ανάπτυξη της πόλης, η οθωμανική και η βυζαντινή κληρονομιά, αλλά και μείζονα κοινωνικά ζητήματα, όπως η τρέχουσα οικονομική κρίση και οι συνέπειές της, η συνύπαρξη πολλών διαφορετικών εθνοτικών; ομάδων, η ένταξή τους στο κοινωνικό περιβάλλον ή ο αποκλεισμός στο σύγχρονο πολυπολιτισμικό πλαίσιο της Θεσσαλονίκης, είναι μόνο μερικά από τα θέματα στα οποία επικεντρώθηκαν.

Διοργάνωση

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Επιμέλεια: Μπάμπακ Σαλαρί

Με την υποστήριξη

Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης / Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

Καναδική Πρεσβεία στην Ελλάδα Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ