2013-03-26 04:49:03
Φωτογραφία για Πληθώρα μικροβίων στο βαθύτερο σημείο του πλανήτη
Στην Τάφρο των Μαριάνων, σε βάθος 11 χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια του Κεντροδυτικού Ειρηνικού Ωκεανού, οι βιολόγοι ανακάλυψαν πληθώρα μικροβίων.

Σε ένα από τα πιο εχθρικά και απόκοσμα περιβάλλοντα στον πλανήτη οι επιστήμονες ανακάλυψαν, προς μεγάλη τους έκπληξη, πλήθος ζωντανών μικροοργανισμών. Το σημείο είναι η Τάφρος των Μαριάνων και βρίσκεται σε βάθος 11 χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια του Κεντροδυτικού Ειρηνικού Ωκεανού, κοντά στη νήσο Γκουάμ και τη νήσο Μαριάνα.

Είναι το βαθύτερο σημείο στον πλανήτη που γνωρίζει ο άνθρωπος, στο οποίο μάλιστα καταδύθηκε πριν από λίγους μήνες με ένα βαθυσκάφος ο Τζέιμς Κάμερον, ο γνωστός σκηνοθέτης. Ηταν η πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια να φτάσει τόσο βαθιά άνθρωπος μετά το 1960.

Η Τάφρος των Μαριάνων είναι ένα τεράστιο σχίσμα στον βυθό όπου συναντώνται τεκτονικές πλάτες, το οποίο έχει 2.550 χιλιόμετρα μήκος και μέσο πλάτος 69 χιλιόμετρα. Αν το Εβερεστ έπεφτε μέσα στην Τάφρο, η κορυφή του θα απείχε περίπου 2.100 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Στον βυθό, η πίεση είναι χίλιες φορές μεγαλύτερη απ' ό,τι στην επιφάνεια.


Το 2010, μια ομάδα επιστημόνων έστειλε ένα μη επανδρωμένο βαθυσκάφος για μετρήσεις, το οποίο εντόπισε ενδείξεις ζωής εν αφθονία. Τα ευρήματα τους εξέπληξαν, όπως γράφουν στην παρουσίαση της έρευνας στην επιθεώρηση «Nature Geoscience» την περασμένη εβδομάδα.

Οι βιολόγοι θαλάσσης ανακάλυψαν πληθώρα μικροβίων σε βάθος 11 χιλιομέτρων, δηλαδή στο βαθύτερο σημείο της Τάφρου, πολύ περισσότερα από ό,τι σε βάθος 6 χιλιομέτρων, όπου επίσης έκαναν μετρήσεις.

Κι αυτό γιατί στον βυθό υπάρχει ένα στρώμα πάχους εκατοντάδων μέτρων από νεκρά φυτά και άλλους νεκρούς οργανισμούς που πέφτουν σιγά σιγά από την επιφάνεια, με τους οποίους τρέφονται οι πρωτόγονοι μονοκύτταροι οργανισμοί.

«Αυτά τα μικρόβια ίσως είναι η κοντινότερη στο κέντρο της Γης ζωή που έχουμε βρει», λέει στον Στιβ Κόνορ της εφημερίδας «Ιντιπέντεντ» ο καθηγητής Ρόνι Γκλουντ από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας.

«Περιμέναμε να βρούμε μικρόβια αλλά όχι σε αυτές τις ποσότητες, ούτε να είναι σε τόσο καλή κατάσταση σε τόσο μεγάλα βάθη. Μείναμε έκπληκτοι», τονίζει ο ίδιος.

Τρεφόμενα από την οργανική ύλη που βυθίζεται στον Ειρηνικό, τα μικρόβια παίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας στην ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα που κυκλοφορεί στην ατμόσφαιρα.

Οι ερευνητές δεν μπορούσαν να συλλέξουν μικροοργανισμούς και να τους ανασύρουν στην επιφάνεια. «Αν ανασύρουμε μικρόβια από τον βυθό και τα πάμε στο εργαστήριο, πολλά θα πεθάνουν γιατί έχουν μάθει να προσαρμόζονται σε ακραίες συνθήκες και όχι σε αυτές που επικρατούν στην επιφάνεια της Γης. Γι' αυτό και αναπτύξαμε εργαλεία που κάνουν μετρήσεις στον βυθό», λέει ο καθηγητής.

Τα όργανα αυτά μετρούν τα επίπεδα του οξυγόνου στα ιζήματα κι έτσι καταγράφουν την παρουσία των μικροβίων, τα οποία αναπνέουν όπως οι άνθρωποι, εξηγεί ο Ρόμπερτ Τέρνγουιτς από την Ενωση Θαλάσσιων Επιστημών της Σκωτίας κι ένας από τους συγγραφείς της παρουσίασης.

Το ταξίδι του Κάμερον. Ο Κάμερον ανακοίνωσε το φθινόπωρο τα πρώτα συμπεράσματα από την κάθοδό του στην Τάφρο των Μαριάνων. Μια ομάδα επιστημόνων του Ινστιτούτου Σκριπς τον βοήθησε να επεξεργαστεί όσα κατέγραψε στον βυθό, ανάμεσά τους γιγαντιαίες αμοιβάδες και αμφίποδα. Το μοναχικό του ταξίδι στο βαθύτερο σημείο του πλανήτη θα είναι το θέμα ενός ντοκιμαντέρ σε 3D που θα προβληθεί από το National Geographic.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ