2013-03-27 17:28:08
Φωτογραφία για Έρευνα: Xάσαμε τον ύπνο μας λόγω της κρίσης
Για κάποιους οι ώρες στο γραφείο αυξάνονται και οι επαγγελματικές υποχρεώσεις γίνονται ολοένα και πιο απαιτητικές. Από την άλλη, αυτή η εργασιακή υπερπροσπάθεια δεν συνάδει με τον μισθό τους, που συνεχώς μειώνεται. Για άλλους, πάλι, η δουλειά έχει μετατραπεί σε άπιαστο όνειρο, τη στιγμή που οι λογαριασμοί και τα πάγια έξοδα τρέχουν. Είναι γεγονός ότι η οικονομική κρίση έχει κάνει πολλούς Ελληνες να χάσουν - κυριολεκτικά - τον ύπνο τους.

Το κλαμπ των «μονίμως κουρασμένων» μετράει καθημερινά και νέα μέλη. Κι αυτό γιατί όλο και πιο πολλοί παραπονιούνται ότι η κρίση τους φέρνει αϋπνία. Οικονομικά και οικογενειακά προβλήματα, η ανεργία αλλά και το άγχος της δουλειάς είναι σήμερα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι κύριες αιτίες που κάνουν τους Ελληνες να μην κλείνουν μάτι.

«Είναι βέβαιο ότι η κρίση, όπως και κάθε κατάσταση που φέρνει άγχος, επηρεάζει την ποιότητα αλλά και τις ώρες του ύπνου», τονίζει ο καθηγητής Πνευμονολογίας και υπεύθυνος του Εργαστηρίου Υπνου της Α' Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Σωτηρία Μάνος Αλχανάτης.


Και μπορεί να μην υπάρχουν μελέτες, ωστόσο, σύμφωνα με την πνευμονολόγο, διευθύντρια της Μονάδας Μελέτης Υπνου στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο και αντιπρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Διαταραχών Υπνου (ΕΛΕΔΥ) Αναστασία Αμφιλοχίου, «από την εμπειρία μου στη Μονάδα, έχουν αυξηθεί τα περιστατικά αϋπνίας κατά 30% το τελευταίο διάστημα. Κύρια αιτία η κρίση και τα προβλήματα που αυτή φέρνει, κάτι που και οι ίδιοι οι ασθενείς μάς αναφέρουν. Κάποιοι από αυτούς μας λένε: "Είμαι άνεργος κι έχω χάσει τον ύπνο μου"». Η φαρμακευτική αγωγή δεν είναι η λύση στην αϋπνία. «Αντίθετα, ο ίδιος ο ασθενής είναι αυτός που μπορεί να βοηθήσει τον εαυτό του. Εμείς δίνουμε κάποιες συμβουλές-οδηγίες που μπορούν να τον βοηθήσουν».

Ενδεικτικά του άγχους που επιφέρει η κρίση είναι και τα αποτελέσματα της πρόσφατης έρευνας, που έγινε σε δείγμα 24.000 στελεχών από περισσότερες από 90 χώρες, της εταιρείας παροχής υπηρεσιών σε επιχειρήσεις Regus: ο ένας στους τρεις εργαζομένους στη χώρα μας θυσιάζει τον ύπνο του προκειμένου να φέρει εις πέρας επαγγελματικές ή ακόμη και προσωπικές υποχρεώσεις. Μάλιστα, βάσει των στοιχείων, το παγκόσμιο ποσοστό για τους εργαζομένους που κοιμούνται λιγότερο για να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις αυτές είναι 29%, δηλαδή χαμηλότερο από το ελληνικό, σύμφωνα με τα «Νέα».

Πηγή: iefimerida
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ