2013-03-28 02:15:47
Φωτογραφία για Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄: Ελπίζουμε στη Ρωσία!
Ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου Χρυσόστομος Β΄, επικεφαλής μιας από τις αρχαιότερες ορθόδοξες Εκκλησίες, είναι από τους πλέον περιζήτητους συνομιλητές των διεθνών μέσων τις τελευταίες ημέρες. Ανάμεσα στις συνεντεύξεις του στο CNN και το BBC ο ακόμη πιο δραστήριος σε καιρούς κρίσης προκαθήμενος της κυπριακής Εκκλησίας μίλησε στη «Φωνή της Ρωσίας» ζητώντας να δικαστούν οι υπεύθυνοι για την κατάπτωση της κυπριακής οικονομίας και εκφράζοντας την ελπίδα του ότι η Ρωσία θα βοηθήσει τελικά την Κύπρο και ότι ο ίδιος θα έχει σύντομα την ευκαιρία να μιλήσει για τα θέματα αυτά αυτοπροσώπως με τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλο:

Δυστυχώς είχαμε έναν πρόεδρο για πέντε χρόνια με κομμουνιστική κουλτούρα, που ήθελε όλους τους πλουσίους να τους κάνει φτωχούς κι έφερε τα πάνω κάτω. Δεν επήρε κανένα μέτρο να αντιμετωπίσει την οικονομική κατάσταση, που ήταν διεθνής, ξεκίνησε από την Αμερική, ήρθε στην Ευρώπη και μας περιέλαβε όλους
. Δεν εργάστηκε προς αυτήν την κατεύθυνση, μάλλον σκορπούσε την οικονομία της Κύπρου και την έφερε σε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση. Ευθύνη βέβαια φέρουν και οι ηγεσίες των τραπεζών, που άλλοι έκλεβαν, άλλοι έκαναν κακή διοίκηση και ήρθαμε σ’ αυτήν την αλγεινή κατάσταση. Φταίνε όλοι αυτοί. Ασφαλώς και πρέπει να γίνει δικαστική αναζήτηση των υπευθύνων, διότι αν δεν τιμωρηθούν νομίζω θα ενθαρρυνθούν και δεν πρόκειται να προσγειωθούν ποτέ, θα κλέβουν όλοι πλέον. Κάπου πρέπει να τιμωρηθούν κάποιοι, ούτως ώστε και οι άλλοι να φοβηθούν.

Ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου δεν κατακρίνει μόνο τους προηγούμενους ηγέτες και τους ένοχους τραπεζίτες, αλλά εκφράζει επιφυλάξεις και για τη σημερινή πολιτική ηγεσία του νησιού, διαπιστώνοντας έλλειψη σχεδιασμού και επικίνδυνους ερασιτεχνισμούς, αν όχι απώλεια ψυχραιμίας και περιγράφοντας ως δύσκολη και χρονοβόρο οδό την έξοδο από το ευρώ, την οποία δεν φαίνεται να αποκλείει:

Έχω πει ότι εν ανάγκη η Κύπρος θα μπορούσε και να βγει από το ευρώ, αλλά αυτό δεν είναι εύκολο πράγμα. Όσο χρόνο χρειαστήκαμε για να μπούμε στο ευρώ, χρειαζόμαστε άλλο τόσο χρόνο να προετοιμαστούμε για την έξοδό μας. Δεν μπορεί να γίνει σε 24 ώρες αυτό το πράγμα να υλοποιηθεί. Μόνο αν δεν υπογράφαμε, θα πτώχευε βέβαια η Κύπρος, δεν είχαμε άλλη επιλογή, θα πηγαίναμε στη λίρα, αλλά όπως βλέπω και οι δικοί μας εδώ έχουν χάσει την ψυχραιμία τους, δεν υπάρχει καθαρό μυαλό, δεν υπάρχει σχεδιασμός τί θα γίνει την άλλη ημέρα. Παρουσιάζονται οι περισσότεροι δυστυχώς ως ερασιτέχνες.

Ομολογώντας ότι και η ίδια η Εκκλησία της Κύπρου θα χάσει από το «κούρεμα» της Τράπεζας Κύπρου άνω των 100 εκατ. ευρώ, ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου δείχνει να αναγνωρίζει την ερμηνεία περί προμελετημένου δυτικοευρωπαϊκού σχεδίου να διαλυθεί το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου και απορεί γιατί η ΕΕ διαχειρίστηκε κατ’ αυτόν τον τρόπο το θέμα της δανειακής βοήθειας προς την Κυπριακή Δημοκρατία:

Δεν ξέρω γιατί αποφάσισαν να μας τιμωρήσουν. Αυτή είναι καθαρή τιμωρία. Δεν ξέρω τα ελατήριά τους. Αλλά για μια μικρή οικονομία, όπως είναι η κυπριακή, θέλαμε 17 δισ. ευρώ και απέναντί μας έχουμε μια μεγάλη Ευρώπη με έναν τρομερό προϋπολογισμό τρισεκατομμυρίων. Είναι ντροπή να έχουν αυτήν την συμπεριφορά. Ήθελαν να μας διαλύσουν και τα κατάφεραν. Πάει προς διάλυση πλέον το τραπεζιτικό μας σύστημα και δεν ξέρω γιατί δεν αντιδρά η κυβέρνηση, τα έχουν όλοι χαμένα, δεν μπορώ να καταλάβω.

Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου έχει αποδυθεί σε προσπάθεια να μεταπειστούν οι Ρώσοι επενδυτές να παραμείνουν στην Κύπρο, εκτιμώντας ότι τυχόν μαζική απομάκρυνσή τους θα οδηγήσει σε ολική κατάρρευση όλων των τραπεζών:

Εγώ θα ήθελα να συναντήσω τους Ρώσους επενδυτές, να τους γνωρίσω καλύτερα, να μιλήσω μαζί τους, αν είναι δυνατόν να μην πάρουν τα χρήματά τους και να φύγουν, διότι αν αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες, οι τράπεζες θα καταρρεύσουν όλες, δεν θα μείνει καμιά. Πιστεύω ότι οι Ρώσοι, που έχουν υπεράκτιες εταιρείες εδώ είναι σαγηνευμένοι με την Κύπρο, ο λαός μας είναι ευγενής, έχει μιαν άψογη συμπεριφορά και δεν πιστεύω ότι θα ήθελαν να πάνε κάπου αλλού. Εάν δεν υποστούν ζημιά πιστεύω ότι θα μείνουν, τώρα αν θα χαθεί ένα μέρος των καταθέσεών τους, τότε δεν ξέρω κάποιοι πιθανόν και να φύγουν. Αλλά εν πάση περιπτώσει εγώ ήθελα να τους συναντήσω και να συνομιλήσω μαζί τους. Προγραμματίζουμε για αύριο Πέμπτη αυτή τη συνάντηση, αλλά αν δεν έχουμε προετοιμαστεί καλά, ίσως το αναβάλλουμε, αν και εγώ προσωπικά δεν θα ήθελα να το αναβάλλουμε, θα έχω επαφή σήμερα με την ομάδα πρωτοβουλίας.

Όμως η δραστηριότητα της Εκκλησίας της Κύπρου, που στο παρελθόν έχει ζητήσει και πετύχει μεσολάβηση της Ρωσικής Εκκλησίας στην ανώτατη πολιτική ηγεσία για τα δίκαια του κυπριακού λαού, δεν φαίνεται ότι θα περιοριστεί μόνο σε αυτή τη συνάντηση, αλλά προετοιμάζει απευθείας επαφή των δύο προκαθημένων Κύπρου και Ρωσίας:

Ευελπιστώ ότι θα μπορέσω εντός των ημερών να συναντήσω τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλο στη Μόσχα, δεν είμαι σίγουρος, κάνω κάποιες σκέψεις, πάντοτε η Εκκλησία της Ρωσίας μας συμπαραστεκόταν και είμαι σίγουρος ότι και σε αυτήν την δεινή οικονομική κατάσταση, που βρισκόμαστε και πάλι η Ρωσική Εκκλησία θα κάνει την παρέμβασή της στην πολιτική εξουσία της Ρωσίας. Ναι θέλω να προετοιμάσω ένα ταξίδι στη Ρωσία καταλλήλως ώστε να πετύχει.

Η Εκκλησία της Κύπρου φαίνεται όμως ότι ετοιμάζεται και για τα χειρότερα, καθώς είναι προφανές ότι οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες θα επιδεινωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα για μεγάλα στρώματα του κυπριακού πληθυσμού:

H Eκκλησία πάντοτε μέσα στους αιώνες ήταν σκυμμένη πάνω στο λαό και ποίμνιό της και στις εκάστοτε δύσκολες περιστάσεις του συμπαραστεκόταν. Τον παραμυθούσε, τον παρηγορούσε και τον εστήριζε. Αυτή τη στιγμή αυτό ο λαός άρχισε να πεινά, πάρα πολλοί έχουν χάσει τη δουλειά τους και θα χάσουν και άλλοι τη δουλειά τους, άρα η Εκκλησία πρέπει να σταθεί δίπλα στον πόνο του χριστιανού, που υποφέρει αυτή τη στιγμή ούτως ώστε να του δώσει κουράγιο ν’ αντέξει. Ήδη προσφέρουμε τρόφιμα σε αρκετούς, τώρα, που θα πολλαπλασιαστούν οι περιπτώσεις αυτές πρέπει η Εκκλησία να ενεργοποιηθεί, να σταθεί δίπλα στον καθένα και να του προσφέρει και φαγητό, αλλά περισσότερο αγάπη. Και θα συμβουλεύει και την κυβέρνηση ότι πρέπει να ανοίξουν δουλειές, να δουλέψει αυτός ο λαός, πρέπει να γίνει ανάπτυξη, διότι μόνο με την ανάπτυξη μπορούμε να βγούμε από πάνω αυτής της αρνητικής οικονομικής κατάστασης, που μας έχει κυριεύσει τις τελευταίες μέρες.

Και ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος κατέληξε απευθύνοντας ειδικές ευχές στους αναγνώστες και ακροατές της «Φωνής της Ρωσίας» «τώρα που είναι η Μεγάλη Τεσσαρακοστή να βιώσουν το πάθος του Κυρίου, ούτως ώστε να χαρούν περισσότερο τη στιγμή της Αναστάσεως του Θεανθρώπου Ιησού».

http://greek.ruvr.ru/2013_03_27/109098874/
GeopoliticsDailyNews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ