2013-03-28 03:10:03
Φωτογραφία για Βιο-μπαταρίες από βακτήρια που γεννούν ηλεκτρικά φορτία
Ένα βήμα πιο κοντά στις βιο-μπαταρίες μας φέρνει νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Ανατολικής Αγγλίας, σε συνεργασία με... ερευνητές του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Βορειοδυτικού Ειρηνικού.

Η έρευνα αποκαλύπτει πως όταν συγκεκριμένες πρωτεΐνες στις κυτταρικές τους μεμβράνες έρθουν σε επαφή με την επιφάνεια ενός μετάλλου, τα βακτήρια γεννούν ηλεκτρικά φορτία και παράγουν ρεύμα.

Οι επιστήμονες γνώριζαν εδώ και καιρό ότι τα θαλάσσια βακτήρια Shewanella oneidensis, που βρίσκονται σε ωκεάνια ιζήματα και στο έδαφος παράγουν ηλεκτρικά ρεύματα όταν εκτεθούν σε βαρέα μέταλλα όπως ο σίδηρος και το μαγνήσιο.

Στη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), απέδειξαν πως οι πρωτεΐνες των βακτηρίων μπορούν να μεταφέρουν ηλεκτρόνια κατά μήκος μιας μεμβράνης σε ταχείς ρυθμούς, ικανούς να παράγουν την ενέργεια που χρειάζονται τα βακτήρια για να επιβιώσουν.


Στο πλαίσιο της έρευνάς τους, οι επιστήμονες τροποποίησαν γενετικά τα θαλάσσια βακτήρια Shewanella oneidensis ώστε να αυξήσουν τις πρωτεΐνες που μεταφέρουν το ηλεκτρικό φορτίο από το εσωτερικό του μικροοργανισμού στο μέταλλο με το οποίο έρχεται σε επαφή.

«Η έρευνά μας αποδεικνύει ότι αυτές οι πρωτεΐνες μπορούν να ακουμπήσουν ευθέως τη μεταλλική επιφάνεια και να παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα, γεγονός που σημαίνει ότι τα βακτήρια μπορούν να προσκολληθούν στην επιφάνεια ενός μετάλλου ή ορυκτού και να μεταφέρουν ηλεκτρικό ρεύμα μέσω της κυτταρικής τους μεμβράνης», τόνισε σε δηλώσεις του ο Δρ. Tom Clarke από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας.

Εκτιμάται ότι η κατανόηση της λειτουργίας των βακτηρίων θα μπορούσε να συμβάλλει στην ανάπτυξη βιο-μπαταριών, ικανών να αποθηκεύσουν ενέργεια για αισθητήρες σε απομακρυσμένες περιοχές.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Το κινητό έκανε φτερά
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Το κινητό έκανε φτερά
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ