2013-03-28 09:26:43
Φωτογραφία για Μάλτα, Σλοβενία και Λουξεμβούργο διαχωρίζουν την θέση τους από την Κύπρο
 Δεν θέλουν να πέσουν στη συζήτηση περί «πλυντηρίου»

Προσπάθεια να διαχωρίσουν την εικόνα τους ώστε να μην πέσουν στη συζήτηση περί «πλυντηρίων» καταβάλλουν η Μάλτα, το Λουξεμβούργο και η Σλοβενία, χαρακτηρίζοντας ομοθυμαδόν «άστοχες» τις συγκρίσεις με την Κύπρο και υπογραμμίζοντας τις ποιοτικές διαφορές τους με την πρόσφατα διασωθείσα νήσο. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν οι έντονες επικρίσεις του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου και μέχρι πρότινος επικεφαλής του Εurogroup, που δήλωσε «ενοχλημένος από την προσπάθεια να παρουσιαστεί ως οδικός χάρτης η λύση της Κύπρου».

Η Κύπρος λύγισε υπό το δυσανάλογα μεγάλο βάρος του τραπεζικού της τομέα και το Eurogroup, πέραν του ζητήματος με τους Ρώσους μεγαλοκαταθέτες, στάθηκε ιδιαίτερα στον υπερδιογκωμένο πιστωτικό τομέα στη Λευκωσία -στο κείμενο της συμφωνίας της 25ης Μαρτίου μάλιστα υπογραμμίζεται ρητά ο στόχος «της μείωσης του εγχώριου πιστωτικού τομέα στον ευρωπαϊκό μέσο όρο μέχρι το 2018».


Η εικόνα αυτή όμως, σε πρώτη τουλάχιστον ανάγνωση, θα μπορούσε να ταιριάζει και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης με επίσης μεγάλο τραπεζικό τομέα -αν και το ουσιαστικό είναι το πόσο ο «μεγάλος» πιστωτικός τομέας είναι και «φουσκωμένος», «υπερδιογκωμένος» ή ακόμη «τοξικός». Οι χώρες αυτές έχουν σπεύσει να προλάβουν τις συγκρίσεις.

Σε ενδεικτική συνέντευξή του, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Μάλτας Τζόζεφ Μπονίτσι απέρριψε ως «παραπλανητική και επιπόλαιη» τη συσχέτιση με την Κύπρο. Tο μέγεθος του μαλτέζικου χρηματοπιστωτικού τομέα είναι «μόλις κάτω από το 300% του ΑΕΠ, εντός των κανονικών ορίων με βάση τα διεθνή πρότυπα».

«Τα προβλήματα των κυπριακών τραπεζών περιλάμβαναν ζημιές από τις θέσεις τους σε ελληνικά ομόλογα, ενώ οι μαλτέζικες τράπεζες έχουν περιορισμένη έκθεση σε χρεόγραφα χωρών σε προγράμματα στήριξης» υπογράμμισε με νόημα ο Μπονίτσι στην συνέντευξή του στους Times of Malta με τον εύγλωττο τίτλο «μην συγκρίνετε τη Μάλτα με την Κύπρο».

Ανάλογες είναι οι αναφορές που προέρχονται σταθερά τις τελευταίες ημέρες από βορειότερα στην ήπειρο: Το Λουξεμβούργο, μικρή μεν χώρα με δραστήριο τραπεζικό τομέα, αντιδρά χωρίς πολλά προσχήματα στη ρητορική που χρησιμοποιήθηκε για την Κύπρο.

Ο υπουργός Οικονομίας Λουκ Φρίντεν δήλωσε ανήσυχος «για τις πρόσφατες συγκρίσεις μεταξύ των επιχειρηματικών μοντέλων των χρηματοπιστωτικών τομέων στην Ευρωζώνη». Το Λουξεμβούργο, τόνισε μάλιστα, δεν έχει καμία πρόθεση να μειώσει το μέγεθος του δικού του τομέα.

Από την πλευρά του, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ήταν εξίσου σαφής και ακόμη πιο αιχμηρός: «Με ενοχλεί όταν η μέθοδος που ακολουθήθηκε για την Κύπρο θεωρείται οδικός χάρτης» είπε μιλώντας στο γερμανικό ZDF. H Κύπρος, τόνισε, είναι «ειδική περίπτωση» και η κατάσταση του Λουξεμβούργου είναι «τελείως διαφορετική».

«Εμείς δεν προσελκύουμε λεφτά από τη Ρωσία με υψηλά επιτόκια, το τραπεζικό μας μοντέλο βασίζεται σε αρκετούς πυλώνες και χαρακτηρίζεται από ευρύ φάσμα πιστωτικών προϊόντων» εξήγησε. Και κλείνοντας επανέλαβε την επωδό: «Δεν υπάρχουν παραλληλισμοί με την Κύπρο και το Λουξεμβούργο και δεν επιτρέπουμε να μας επιβληθούν τέτοιοι παραλληλισμοί».

Στη μάλλον διαφορετική Σλοβενία, που έχει πέσει εδώ και καιρό όντως σε έναν σχετικά «ήπιο» κύκλο ανησυχιών για πιθανή διάσωση, η μόλις μίας εβδομάδας πρωθυπουργός Αλένκα Μπρατούσεκ τόνισε μιλώντας στο Κοινοβούλιο ότι «θα συνεχίσουμε την αναδιάρθρωση και την σταθεροποίηση του τραπεζικού μας τομέα, η χώρα είναι ικανή να λύσει μόνη της τα προβλήματά της».

Απορρίπτοντας έτσι το ενδεχόμενο υπαγωγής της Λιουμπλιάνα σε μηχανισμό στήριξης, η Μπρατούσεκ έδωσε και τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχουν παραλληλισμοί με την Κύπρο. Οι συγκρίσεις με τη Λευκωσία, είπε, «είναι περιττές και άστοχες».

Το Βήμα
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ