2013-03-28 14:31:04
Φωτογραφία για Η τεχνολογία στην υπηρεσία των ατόμων με προβλήματα όρασης
Για πολύ καιρό οι τυφλοί δεν μπορούσαν να κάνουν και πολλά με τις οθόνες αφής. Πλέον όμως, με έξυπνα προγράμματα και ειδικά τσιπάκια, οι δυνατότητες είναι πάρα πολλές.

Προσφέρουν ψηφιακά σημειωματάρια, ημερολόγια, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Αυτές είναι ορισμένες μόνο από τις δυνατότητες που έχουν τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα, τα λεγόμενα smartphones.Και για πολλούς είναι καθημερινό εργαλείο δουλειάς.

Μια κατηγορία ανθρώπων όμως, οι άνθρωποι που έχουν προβλήματα όρασης, δεν είχαν μέχρι σήμερα πρόσβαση. Τα smartphones δεν έχουν συνήθως πληκτρολόγια, αλλά οθόνη αφής και για το λόγο αυτό δεν μπορούσαν να εφαρμοστούν οι μέχρι σήμερα συνήθεις πρακτικές.

Αυτό όμως

σιγά- σιγά αλλάζει. Μια νέα εφαρμογή με την ονομασία Mindtag φροντίζει ώστε οι τυφλοί να έχουν πρόσβαση στις νέες δυνατότητες. Η εφαρμογή αυτή λειτουργεί σαν ένα είδος υποβολέα. Αναγνωρίζει ειδικές ετικέτες που υπάρχουν πάνω σε ηλεκτρικά είδη, πίνακες πληροφόρησης, πινακίδες. Τους δίνει φωνή. Την ιδέα της εφαρμογής αυτής είχε ο νομικός Έριχ Τούρμερ, ο οποίος είναι και ο ίδιος σχεδόν τυφλός. Διαθέτει μόλις το 1% της όρασής του.


Η εφαρμογή του τον βοηθάει κάθε πρωί να βρίσκει τα κατάλληλα ρούχα. Για να το επιτύχει αυτό κινεί το κινητό του πάνω από τις ετικέτες των ρούχων. Η τεχνική που κρύβεται πίσω από αυτό ονομάζεται Near Field Communication. Οι ειδικοί λένε πως πρόκειται για μια απλή τεχνολογία. Λειτουργεί περίπου όπως ένα barcode που υπάρχει στα διάφορα προϊόντα. Χάρη όμως στην επιπρόσθετη εφαρμογή Mindtag δεν δείχνει μόνο το κείμενο και τις γραπτές πληροφορίες αλλά ενεργοποιείται και ο ήχος.

Από βιβλία και cd μέχρι μουσεία και στάσεις λεωφορείων

Αυτά τα τσιπάκια NFC έχουν όμως ακόμα ένα προτέρημα. Μπορούν να τοποθετηθούν σε αυτοκόλλητα, κουμπιά και κάρτες και μπορεί κανείς να τα αισθανθεί πολύ εύκολαμε την αφή. Μπορούν επίσης να τοποθετηθούν σε ένα σωρό άλλα αντικείμενα, όπως βιβλία, φάρμακα, cd.

Και δεν είναι μόνο αυτά. Το τσιπάκι αυτό δεν περιορίζεται μόνο στην ιδιωτική χρήση. Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν δείξει και τα γερμανικά μουσεία: σε ορισμένα μπορεί ήδη να τα αγοράσει κανείς για ένα ευρώ. Τις δυνατότητες αυτές θέλει να χρησιμοποιήσει και η κοινωνιολόγος Ρεγκίνα Φράνκεν Βέντελστορφ.

Απασχολούμενη στο περίφημο μουσείο της Περγάμου στο Βερολίνο, θέλει να μεταφέρει συνεντεύξεις, φιλμ και ειδικές προσφορές απευθείας από τους χώρους της έκθεσης σε άτομα με προβλήματα όρασης. Οι επισκέπτες θα μπορούν να αποκτούν το αίσθημα ότι βρίσκονται μέσα στην ίδια τη Βαβυλώνα, πιστεύει η Γερμανίδα ερευνήτρια. Και δεν είναι μόνο αυτά, τα τσιπάκια αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε δημόσιους χώρους. Από αεροδρόμια μέχρι στάσεις λεωφορείων.

Οι εφαρμογές είναι απεριόριστες με τη νέα τεχνολογία και η ζωή των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης μπορεί να γίνει πολύ πιο εύκολη.
schizas.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ