2013-03-29 11:13:04
Φωτογραφία για Επιστρέφει το «country risk» στην ελληνική οικονομία
Σε αχαρτογράφητα ύδατα έχει εισέλθει το ΧΑ λόγω της επανόδου του σκηνικού αβεβαιότητας, καθώς οι εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου διαμορφώνουν προϋποθέσεις για επάνοδο της συστημικής κρίσης στην ευρωζώνη και της ισχυροποίησης του ρεύματος ευρωσκεπτικισμού. Παράλληλα, επανέρχεται το "country risk" της ελληνικής οικονομίας, λόγω των πιθανών επιπτώσεων για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, τις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο αλλά και σημαντικού αριθμού ιδιωτών και επιχειρήσεων που επωφελούντο των φορολογικών και λοιπών πλεονεκτημάτων που απολάμβαναν, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που τώρα θεσμοθετούνται στις κυπριακές τράπεζες.

Στα καθ'Α ημάς, αναπόφευκτη θα είναι η χρονική μετάθεση των αποκρατικοποιήσεων και η διαδικασία ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, μεταθέτοντας τις προσδοκίες αλλαγής του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στο απώτερο μέλλον και συντηρώντας την ήδη σοβαρή ύφεση που θα τροφοδοτηθεί από την περαιτέρω υποχώρηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον.


Έτσι, η ήδη φανερή υποχώρηση της αξίας των συναλλαγών στο ΧΑ θα διατηρηθεί, με καλύτερο σενάριο τη συγκράτηση της πλαγιοκαθοδικής κίνησης μέσω των δεικτοβαρών μετοχών. Αυτό θα είναι το αποτέλεσμα της αναζωπύρωσης του φόβου των αποταμιευτών/επενδυτών και της νέας έξαρσης της αποστροφής προς κάθε μορφής επενδυτικό κίνδυνο. Η διαδικασία αυτή μπορεί να στρέψει τα άτομα σε εξαιρετικά ανορθολογικές επιλογές, όπως η διακράτηση μετρητών σε προσωπικά σεντούκια ή της αναζήτησης τοποθετήσεων στα τραπεζικά συστήματα ευφάνταστα προσδιοριζόμενων χωρών, εκτός του αποδεδειγμένα ασφαλούς ελληνικού.

Αγνοούνται έτσι οι επενδυτικές επιλογές του ΧΑ με ιδιαιτέρως ελκυστικά θεμελιώδη και χαρακτηριστικά επενδυτικού καταφυγίου και προκρίνονται επενδυτικές επιλογές άλλων αγορών με εμφανή τα υπερτιμημένα χαρακτηριστικά λόγω της εφαρμοζόμενης χαλαρής νομισματικής πολιτικής. Συστήνεται επομένως ψυχραιμία και αποφυγή ενεργειών που καθοδηγούνται από το συναίσθημα και την παρόρμηση και όχι τη στέρεη λογική.
express.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Παράδοση-παραλαβή της 25ης ΤΘΤ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Παράδοση-παραλαβή της 25ης ΤΘΤ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ