2013-03-29 15:57:03
Φωτογραφία για Δυσβάσταχτοι Φόροι: Η ολέθρια, της νέας των Αγγέλων, γενεά!
του Δημήτρη Μάρδα, καθηγητή Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ

Πόσοι θυμούνται άραγε ότι την Κωνσταντινούπολη την παρέδωσαν οι δικοί της ηγέτες στους φραγκολατίνους ηγεμόνες της Δύσης το 1204; Πώς ξέφυγε λοιπόν ο έλεγχος των καταστάσεων και καταλήφθηκε η Πόλη από τους σταυροφόρους;

Κατά πολλούς, η οικονομική και ειδικότερα η φορολογική πολιτική, στα όσα διαδραματίσθηκαν πριν την άλωση της Πόλης από τους ομόθρησκους, έπαιξε καταλυτικό ρόλο στις τότε εξελίξεις.

Αναλυτικότερα, θα περίμενε κανείς από μορφωμένους πολιτικούς άνδρες, να θυμούνται το όνομα του Αλέξιου Δ΄ Αγγέλου. Αυτός προκειμένου να αποκαταστήσει τον πατέρα του Ισαάκιο Β΄ στον θρόνο του Βυζαντίου, δε δίστασε να συμφωνήσει στην ουσία, το 1203, με τον τυφλωμένο από τους Ρωμιούς Δόγη της Βενετίας Δάνδολο, την παράδοση της Βασιλεύουσας των Πόλεων στους σταυροφόρους.

Οι ξένοι, μετά από αυτήν την εξέλιξη τηρώντας τις υποσχέσεις τους απέναντι στον Αλέξιο Άγγελο Δ΄ φθάνουν στην Κωνσταντινούπολη
. Ο σφετεριστής αυτοκράτορας Αλέξιος Άγγελος Γ΄ παίρνοντας υπό μάλης το ταμείο του κράτους διαφεύγει στη Θράκη. Ο θιγμένος αυτοκράτορας Ισαάκιος Β΄ καταλαμβάνει τον πολυπόθητο θρόνο, με τους Φράγκους να εγγυώνται έξω από τα τείχη της Πόλης τον νόμο και την τάξη, ενώ ο υιός του, Αλέξιος Άγγελος Δ΄ γίνεται συναυτοκράτορας.

Θα μπορούσε κάποιος να ισχυρισθεί, με μια δόση τακτ, ότι έτσι αποχώρησε από την ηγεσία της χώρας η κυβέρνηση Καραμανλή, δίνοντας την εξουσία στην κυβέρνηση Παπανδρέου. Η τελευταία έχαιρε της πλήρους υποστήριξης των συμμάχων της στην Ε.Ε.

Μετά από όλα αυτά, ίσως όμως κάποτε φθάσουμε να αναρωτηθούμε το εξής –όσο υπερβολικό και να ηχεί εκ πρώτης όψεως– αν όλα στραβώσουν: Οι προσπάθειες των Αλογοσκούφη-Παπαθανασίου, και στη συνέχεια του Παπακωνσταντίνου, σε συνεργασία με τον Σόϊμπλε, σε τι πραγματικά διαφέρουν από την συναλλαγή του Αλέξιου Δ΄ με τον Δάνδολο;

Αναλυτικότερα, όπως ο Αλέξιος Δ΄ έπρεπε να επικυρώσει με χρυσόβουλα τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει απέναντι στους φραγκολατίνους της εποχής εκείνης, έτσι και σήμερα η πολιτική ηγεσία της χώρας έπρεπε με μνημόνια συνεργασίας να στηρίξει τα συμπεφωνημένα με τους απογόνους των τότε κατακτητών της Πόλης.

Από το σημείο όμως αυτό και μετά είναι που οι ιστορικοί συνειρμοί αρχίζουν και αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πιο συγκεκριμένα, η επιβολή βαριάς φορολογίας στην Πόλη και η ληστρική στάση των σταυροφόρων τότε, ώθησε τον λαό σε εξέγερση. Ο ειλικρινής συνεργάτης του Δάνδολου, ο Αλέξιος Δ΄, έχασε τότε, μαζί με το στέμμα και την ίδια του την ζωή. Αυτό το γεγονός έκανε τους συμμάχους του σταυροφόρους να επέμβουν ορίζοντας δική τους κυβέρνηση το 1204 και δημιουργώντας από την άλλη, τις αναγκαίες συνθήκες για την τελική της πτώση από τους Οθωμανούς το 1453.

Δεδομένου ότι σήμερα ο ελληνικός λαός αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη στωικότητα την κατάντια του, η πορεία της χώρας δεν είναι ορατή. Όπως άδηλη είναι και η αντίδραση των ευρωπαίων συμμάχων μας, σε περίπτωση που οι Έλληνες κυβερνώντες αποδειχθούν αφερέγγυοι.

Αν συμβεί το δεύτερο, τότε θα εμφανιστεί, κάποτε, ένας άλλος ιστορικός, που, όπως ο Παπαρρηγόπουλος μιλούσε για την «ολέθρια των Αγγέλων γενεά», θα κάνει λόγο για την «ολέθρια, της νέας των Αγγέλων, γενεά»!. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ