2013-03-29 17:35:03
Διαφορά μονάχα ως προς την οπτική που βλέπουν την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι κατασκευές και κατ' επέκταση οι εργοληπτικές εταιρείες, διαπίστωσε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος. "Εγώ το βλέπω μισογεμάτο, ο πρόεδρός σας μισοάδειο" είπε χαρακτηριστικά, δεχόμενος, ωστόσο, πως τα προβλήματα του κλάδου είναι πολλά και τα αιτήματα κατά βάση δίκαια, ενώ οι προτάσεις του ΣΑΤΕ κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και πρέπει να συζητηθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Ανακοίνωσε, μάλιστα, πως μια σειρά ρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν επίκαιρα προβλήματα, όπως η παράταση ισχύος των πτυχίων ΜΕΕΠ, οι δείκτες βιωσιμότητας των επιχειρήσεων (στο ιδιαίτερα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον που σήμερα δραστηριοποιούνται), η μείωση των πρόσθετων εγγυήσεων, η θέσπιση παραβόλου για την υποβολή ένστασης, αντιμετωπίζονται με νομοθετικές διατάξεις που θα ψηφιστούν ως τις 5 Απριλίου, είπε.
Επανέλαβε ότι έως τέλος Ιουνίου στόχος είναι να λειτουργήσει το σύστημα ηλεκτρονικής δημοπράτησης των έργων, το οποίο συνιστά ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και της διαφάνειας, ζήτημα που τίθεται επίμονα από το ΣΑΤΕ το τελευταίο διάστημα και το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Υποδομών σταδιακά προωθεί. Ήδη, εδώ και ένα μήνα αναρτά στο διαδίκτυο όλους τους διαγωνισμούς για έργα και προμήθειες, παραδέχθηκε, όμως, ότι δεν συμβαίνει και με τα άλλα υπουργεία "καθώς δεν μπορούμε να τα υποχρεώσουμε".
Το ίδιο πάνω-κάτω είπε και για τις απευθείας αναθέσεις έργων, υπογραμμίζοντας ότι "εμείς συμφωνούμε ότι θα πρέπει να περιοριστούν, θα πρέπει, ωστόσο, να συμφωνήσει και το υπουργείο Εσωτερικών".
Αναφερόμενος στις προτάσεις του ΣΑΤΕ για την καθιέρωση του συστήματος αναλυτικών τιμολογίων και ενός σύγχρονου αδιάβλητου και αντικειμενικού τρόπου αναθεώρησης των τιμών, "με δυο λόγια, την καθιέρωση και στη χώρα μας όσων ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση" όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρόεδρος του ΣΑΤΕ Γιώργος Βλάχος, ο Γ.Γ. Δημοσίων Έργων εξήρε την πρωτοβουλία και υποσχέθηκε να ξεκινήσει αμέσως διάλογος επ' αυτού του θέματος.
Το ίδιο υποσχέθηκε να γίνει στο αμέσως επόμενο διάστημα για τις προτάσεις του ΣΑΤΕ για την άμεση απλοποίηση και προσαρμογή της νομοθεσίας που διέπει τα δημόσια έργα στη χώρα μας στα Ευρωπαϊκά δεδομένα (FIDIC).
Θετικός δήλωσε ο κ. Σιμόπουλος και στην πρόταση για υπογραφή με τους εκπροσώπους του εργοληπτικού κόσμου ενός χρονοδιαγράμματος υλοποίησης σε όσα συμφωνηθούν, ώστε να προωθηθούν έως την έναρξη του επόμενου κοινοτικού προγράμματος. "Το ΕΣΠΑ χάθηκε, ας μην χάσουμε τίποτα από το επόμενο" είπε ο πρόεδρος του ΣΑΤΕ άποψη που επικρότησε ο Γ.Γ. Δημοσίων Έργων.
Νωρίτερα, ο κ. Βλάχος, μιλώντας κατά την έναρξη της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης, υπενθύμισε ότι "ακριβώς πριν ένα χρόνο, από το ίδιο βήμα, τόσο στη δική μου ομιλία, όσο και στις τοποθετήσεις των υπόλοιπων ομιλητών, κυριάρχησε μια φράση: 'δεν πάει άλλο'. Το ίδιο λέγαμε το 2011, το 2010, το 2009 και μερικά χρόνια πριν. Αλλά τελικά ...πάει κι άλλο !
Τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται η εξαμηνιαία έκθεση του ΣΑΤΕ για την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο των κατασκευών στη χώρα μας και, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που επεξεργαζόμαστε, η εξέλιξη, από κάθε άποψη, είναι δραματική".
Μίλησε για αλυσιδωτές και με γεωμετρική πρόοδο αυξανόμενες επιπτώσεις που έχουν τα προβλήματα του κλάδου στο σύνολο της οικονομίας. Προβλήματα απ’ τα οποία απορρέει (σε μεγάλο βαθμό) η δίχως προηγούμενο οικονομική ύφεση - για 6o συνεχόμενο χρόνο - με τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις, κυρίως λόγω της εκτίναξης της ανεργίας σε ποσοστά που δεν έχουν καταγραφεί ξανά τα τελευταία πενήντα χρόνια!
"Το περίεργο είναι ότι οι αρμόδιοι εμφανίζονται να αγωνιούν για τα δημόσια έσοδα, που παρά την αύξηση της φορολογίας και τα έκτακτα-μόνιμα χαράτσια, μειώνονται διαρκώς, αφού παραγνωρίζουν το αυτονόητο: με την οικονομία σε ακινησία, χωρίς τζίρο και παραγωγή πρόσθετου εθνικού προϊόντος, είναι αδύνατον το δημόσιο ταμείο να αυξήσει τα έσοδά του".
Στην παρούσα φάση, πρόσθεσε, "οφείλουν και οφείλουμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι χρειαζόμαστε περισσότερο από κάθε άλλη περίοδο τις κατασκευές για να κινηθεί η οικονομία, να σταματήσει ο οικονομικός κατήφορος, να αναστραφεί η ψυχολογία της αγοράς, να περιοριστούν τα οξυμμένα προβλήματα της απασχόλησης. Χρειαζόμαστε τις κατασκευές γιατί έχουμε ανάγκη τις υποδομές, το έλλειμμα των οποίων είναι ακόμη εξαιρετικά σημαντικό σ’ αυτό τον τόπο. Και χωρίς υποδομές δεν κτίζεται μέλλον !".
Ωστόσο, όπως τόνισε, ο ΣΑΤΕ επιθυμεί ένα διαφορετικό "τοπίο" στο οποίο θα υλοποιούνται τα δημόσια έργα στη χώρα μας στο εξής: πριν απ' όλα με διαφάνεια, την πλήρη αξιοποίηση, δηλαδή, του διαδικτύου, ώστε να δημοσιοποιούνται όλα τα στοιχεία των έργων και να είναι εφικτή η παρακολούθηση σε όλες τις φάσεις τους, τόσο από τις ανά περίπτωση αρχές, όσο και από τους πολίτες.
Καθώς το αίτημα δεν έχει προωθηθεί, "η επίσκεψη της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε εταιρείες και συνδέσμους, για αναζήτηση στοιχείων, στο πλαίσιο ενός - κατά την άποψή μας - αυτονόητου ελέγχου εκ μέρους της Πολιτείας, για μια νέα και συνολική επίθεση κατά του κλάδου, για δήθεν σκάνδαλα και άλλες ιστορίες, από τους 'κακούς εργολάβους' σε βάρος του 'καλού κράτους'.
Ενός 'καλού κράτους' που κατά συρροή αξιοποιεί το περιβόητο 'μικτό σύστημα' για την ενοποίηση άσχετων τεχνικών έργων, ενώ παράλληλα διατηρεί και αυξάνει τις απευθείας αναθέσεις (τα γνωστά σαρανταπεντάρια και όχι μόνον), με σαλαμοποίηση των έργων, ζητήματα που θέσαμε ως εξίσου σημαντικά με τα ζητήματα διαφάνειας, που εμείς τις θεωρούμε μεθοδεύσεις οι οποίες εφαρμόζονται μόνο και μόνο για να κατευθυνθεί η ανάθεση των έργων με κριτήρια πελατειακών σχέσεων" είπε ο κ. Βλάχος.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία ο πρόεδρος του ΣΑΤΕ τόνισε:
"Πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους, ότι ο ΣΑΤΕ δεν ζητά την επίλυση ή τακτοποίηση συντεχνιακής αφετηρίας ζητημάτων. Προτείνει και ζητά, επιμόνως, τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου, της οργάνωσης λειτουργίας των υπηρεσιών και των πρακτικών που εφαρμόζονται στη χώρα μας σε ότι αφορά την παραγωγή δημόσιων (αλλά και ιδιωτικών) έργων.
Θέλουμε - και το τονίζουμε αυτό - να ισχύσει στη χώρα μας ότι ισχύει στα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.
Σ’ αυτή τη φάση, κατά την οποία οι τεχνικές εταιρείες στο σύνολό τους, βιώνουν τραγικές καταστάσεις, εμείς ζητάμε να γίνουν όλα όσα θα απαλλάξουν τον εργοληπτικό κόσμο, αλλά και το κράτος από τη 'γκρίζα εικόνα της σκανδαλολογίας'. Και το ζητάμε με επίγνωση ότι τίποτα δεν έχουμε να φοβηθούμε ως κλάδος από τη θέσπιση κανόνων που θα διασφαλίζουν τον πλήρη και ανόθευτο ανταγωνισμό".
Κατά τον πρόεδρο του ΤΕΕ Χρήστο Σπίρτζη, που μίλησε στη Γενική Συνέλευση, "ο εξορθολογισμός της αγοράς, άρα και του τομέα των κατασκευών, δεν είναι στόχος της 'τρόϊκα', πολύ περισσότερο σήμερα που η ΕΕ παίρνει τα χαρακτηριστικά μιας Γερμανικής ηγεμονίας" όπως χαρακτηριστικά είπε. Απέναντι σ' αυτή την πολιτική "που εναντιώνεται στις δυνάμεις της παραγωγής και των επιχειρήσεων, την πολιτική διάλυσης" πρόσθεσε, "εμφανίζεται ανεπαρκές και ακατάλληλο το πολιτικό προσωπικό που κυβερνά τη χώρα".
Σε ότι αφορά τα προβλήματα των εργοληπτικών επιχειρήσεων, υποστήριξε ότι θα αυξηθούν, καθώς επιδιώκεται να εφαρμοστεί διάταξη για υπέρμετρες και αναδρομικές, από τον Ιούλιο του 2011, αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών προς το ΕΤΑΑ, αλλά και ενεργοποίηση της πρόβλεψης για 2-3‰ επί του τζίρου των επιχειρήσεων ως πόρο του ΟΑΕΔ.
Συμφώνησε ότι στον τομέα των κατασκευών στη χώρα μας πρέπει να γίνουν πολλά, ενώ πρότεινε ως άμεσα μέτρα:
• Τον καθορισμό μέγιστου ύψους στις εκπτώσεις που δίνονται κατά τις δημοπρατήσεις.
• Την μαζική εγγραφή στο μητρώο του ΤΕΕ με ταυτόχρονη διαγραφή από τα Εμπορικά και Βιοτεχνικά Επιμελητήρια.
• Την παρότρυνση μη καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών σε περίπτωση αδυναμίας των Συναδέλφων σε μία προσπάθεια αποτροπής των παράλογων αυξήσεων.
• Την απαίτηση να περιέλθουν στη λειτουργία και τον έλεγχο του ΤΕΕ και των οργανώσεων των εργοληπτών και μελετητών, τα αντίστοιχα μητρώα,
ενώ υποσχέθηκε ότι σε κάθε περίπτωση υποβολής μήνυσης ή αγωγής κατά του δημοσίου για θέματα αδιαφανών διαδικασιών, οι εργολήπτες θα έχουν τη συνδρομή του ΤΕΕ.
Στα πεπραγμένα του ΔΣ του ΣΑΤΕ κατά το διάστημα των τελευταίων δώδεκα μηνών αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Δημήτρης Κωνσταντινίδης, επισημαίνοντας ότι ο περισσότερος χρόνος και όγκος δουλειάς - και ορθώς - αφιερώθηκε στις διεκδικήσεις του ΣΑΤΕ "καθώς περισσότερο προϊόν για τον κλάδο σημαίνει ταχύτερη και εντονότερη ανάπτυξη για την χώρα, σημαίνει απελευθέρωση των λιμναζόντων παραγωγικών πόρων της χώρας, σημαίνει περισσότερες θέσεις εργασίας για τη χώρα", όπως χαρακτηριστικά είπε.
Η Γενική Συνέλευση, στην οποία εκπροσωπήθηκαν περισσότερες από 180 εταιρείες – μέλη του ΣΑΤΕ, ολοκληρώθηκε με την ομόφωνη έγκριση των: οικονομικού απολογισμού 2012, προϋπολογισμού έτους 2013, έκθεσης εξελεγκτικής επιτροπής καθώς και του τροποποιημένου κανονισμού αρχαιρεσιών του ΣΑΤΕ.
Tromaktiko
Ανακοίνωσε, μάλιστα, πως μια σειρά ρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν επίκαιρα προβλήματα, όπως η παράταση ισχύος των πτυχίων ΜΕΕΠ, οι δείκτες βιωσιμότητας των επιχειρήσεων (στο ιδιαίτερα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον που σήμερα δραστηριοποιούνται), η μείωση των πρόσθετων εγγυήσεων, η θέσπιση παραβόλου για την υποβολή ένστασης, αντιμετωπίζονται με νομοθετικές διατάξεις που θα ψηφιστούν ως τις 5 Απριλίου, είπε.
Επανέλαβε ότι έως τέλος Ιουνίου στόχος είναι να λειτουργήσει το σύστημα ηλεκτρονικής δημοπράτησης των έργων, το οποίο συνιστά ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και της διαφάνειας, ζήτημα που τίθεται επίμονα από το ΣΑΤΕ το τελευταίο διάστημα και το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Υποδομών σταδιακά προωθεί. Ήδη, εδώ και ένα μήνα αναρτά στο διαδίκτυο όλους τους διαγωνισμούς για έργα και προμήθειες, παραδέχθηκε, όμως, ότι δεν συμβαίνει και με τα άλλα υπουργεία "καθώς δεν μπορούμε να τα υποχρεώσουμε".
Το ίδιο πάνω-κάτω είπε και για τις απευθείας αναθέσεις έργων, υπογραμμίζοντας ότι "εμείς συμφωνούμε ότι θα πρέπει να περιοριστούν, θα πρέπει, ωστόσο, να συμφωνήσει και το υπουργείο Εσωτερικών".
Αναφερόμενος στις προτάσεις του ΣΑΤΕ για την καθιέρωση του συστήματος αναλυτικών τιμολογίων και ενός σύγχρονου αδιάβλητου και αντικειμενικού τρόπου αναθεώρησης των τιμών, "με δυο λόγια, την καθιέρωση και στη χώρα μας όσων ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση" όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρόεδρος του ΣΑΤΕ Γιώργος Βλάχος, ο Γ.Γ. Δημοσίων Έργων εξήρε την πρωτοβουλία και υποσχέθηκε να ξεκινήσει αμέσως διάλογος επ' αυτού του θέματος.
Το ίδιο υποσχέθηκε να γίνει στο αμέσως επόμενο διάστημα για τις προτάσεις του ΣΑΤΕ για την άμεση απλοποίηση και προσαρμογή της νομοθεσίας που διέπει τα δημόσια έργα στη χώρα μας στα Ευρωπαϊκά δεδομένα (FIDIC).
Θετικός δήλωσε ο κ. Σιμόπουλος και στην πρόταση για υπογραφή με τους εκπροσώπους του εργοληπτικού κόσμου ενός χρονοδιαγράμματος υλοποίησης σε όσα συμφωνηθούν, ώστε να προωθηθούν έως την έναρξη του επόμενου κοινοτικού προγράμματος. "Το ΕΣΠΑ χάθηκε, ας μην χάσουμε τίποτα από το επόμενο" είπε ο πρόεδρος του ΣΑΤΕ άποψη που επικρότησε ο Γ.Γ. Δημοσίων Έργων.
Νωρίτερα, ο κ. Βλάχος, μιλώντας κατά την έναρξη της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης, υπενθύμισε ότι "ακριβώς πριν ένα χρόνο, από το ίδιο βήμα, τόσο στη δική μου ομιλία, όσο και στις τοποθετήσεις των υπόλοιπων ομιλητών, κυριάρχησε μια φράση: 'δεν πάει άλλο'. Το ίδιο λέγαμε το 2011, το 2010, το 2009 και μερικά χρόνια πριν. Αλλά τελικά ...πάει κι άλλο !
Τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται η εξαμηνιαία έκθεση του ΣΑΤΕ για την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο των κατασκευών στη χώρα μας και, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που επεξεργαζόμαστε, η εξέλιξη, από κάθε άποψη, είναι δραματική".
Μίλησε για αλυσιδωτές και με γεωμετρική πρόοδο αυξανόμενες επιπτώσεις που έχουν τα προβλήματα του κλάδου στο σύνολο της οικονομίας. Προβλήματα απ’ τα οποία απορρέει (σε μεγάλο βαθμό) η δίχως προηγούμενο οικονομική ύφεση - για 6o συνεχόμενο χρόνο - με τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις, κυρίως λόγω της εκτίναξης της ανεργίας σε ποσοστά που δεν έχουν καταγραφεί ξανά τα τελευταία πενήντα χρόνια!
"Το περίεργο είναι ότι οι αρμόδιοι εμφανίζονται να αγωνιούν για τα δημόσια έσοδα, που παρά την αύξηση της φορολογίας και τα έκτακτα-μόνιμα χαράτσια, μειώνονται διαρκώς, αφού παραγνωρίζουν το αυτονόητο: με την οικονομία σε ακινησία, χωρίς τζίρο και παραγωγή πρόσθετου εθνικού προϊόντος, είναι αδύνατον το δημόσιο ταμείο να αυξήσει τα έσοδά του".
Στην παρούσα φάση, πρόσθεσε, "οφείλουν και οφείλουμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι χρειαζόμαστε περισσότερο από κάθε άλλη περίοδο τις κατασκευές για να κινηθεί η οικονομία, να σταματήσει ο οικονομικός κατήφορος, να αναστραφεί η ψυχολογία της αγοράς, να περιοριστούν τα οξυμμένα προβλήματα της απασχόλησης. Χρειαζόμαστε τις κατασκευές γιατί έχουμε ανάγκη τις υποδομές, το έλλειμμα των οποίων είναι ακόμη εξαιρετικά σημαντικό σ’ αυτό τον τόπο. Και χωρίς υποδομές δεν κτίζεται μέλλον !".
Ωστόσο, όπως τόνισε, ο ΣΑΤΕ επιθυμεί ένα διαφορετικό "τοπίο" στο οποίο θα υλοποιούνται τα δημόσια έργα στη χώρα μας στο εξής: πριν απ' όλα με διαφάνεια, την πλήρη αξιοποίηση, δηλαδή, του διαδικτύου, ώστε να δημοσιοποιούνται όλα τα στοιχεία των έργων και να είναι εφικτή η παρακολούθηση σε όλες τις φάσεις τους, τόσο από τις ανά περίπτωση αρχές, όσο και από τους πολίτες.
Καθώς το αίτημα δεν έχει προωθηθεί, "η επίσκεψη της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε εταιρείες και συνδέσμους, για αναζήτηση στοιχείων, στο πλαίσιο ενός - κατά την άποψή μας - αυτονόητου ελέγχου εκ μέρους της Πολιτείας, για μια νέα και συνολική επίθεση κατά του κλάδου, για δήθεν σκάνδαλα και άλλες ιστορίες, από τους 'κακούς εργολάβους' σε βάρος του 'καλού κράτους'.
Ενός 'καλού κράτους' που κατά συρροή αξιοποιεί το περιβόητο 'μικτό σύστημα' για την ενοποίηση άσχετων τεχνικών έργων, ενώ παράλληλα διατηρεί και αυξάνει τις απευθείας αναθέσεις (τα γνωστά σαρανταπεντάρια και όχι μόνον), με σαλαμοποίηση των έργων, ζητήματα που θέσαμε ως εξίσου σημαντικά με τα ζητήματα διαφάνειας, που εμείς τις θεωρούμε μεθοδεύσεις οι οποίες εφαρμόζονται μόνο και μόνο για να κατευθυνθεί η ανάθεση των έργων με κριτήρια πελατειακών σχέσεων" είπε ο κ. Βλάχος.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία ο πρόεδρος του ΣΑΤΕ τόνισε:
"Πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους, ότι ο ΣΑΤΕ δεν ζητά την επίλυση ή τακτοποίηση συντεχνιακής αφετηρίας ζητημάτων. Προτείνει και ζητά, επιμόνως, τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου, της οργάνωσης λειτουργίας των υπηρεσιών και των πρακτικών που εφαρμόζονται στη χώρα μας σε ότι αφορά την παραγωγή δημόσιων (αλλά και ιδιωτικών) έργων.
Θέλουμε - και το τονίζουμε αυτό - να ισχύσει στη χώρα μας ότι ισχύει στα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.
Σ’ αυτή τη φάση, κατά την οποία οι τεχνικές εταιρείες στο σύνολό τους, βιώνουν τραγικές καταστάσεις, εμείς ζητάμε να γίνουν όλα όσα θα απαλλάξουν τον εργοληπτικό κόσμο, αλλά και το κράτος από τη 'γκρίζα εικόνα της σκανδαλολογίας'. Και το ζητάμε με επίγνωση ότι τίποτα δεν έχουμε να φοβηθούμε ως κλάδος από τη θέσπιση κανόνων που θα διασφαλίζουν τον πλήρη και ανόθευτο ανταγωνισμό".
Κατά τον πρόεδρο του ΤΕΕ Χρήστο Σπίρτζη, που μίλησε στη Γενική Συνέλευση, "ο εξορθολογισμός της αγοράς, άρα και του τομέα των κατασκευών, δεν είναι στόχος της 'τρόϊκα', πολύ περισσότερο σήμερα που η ΕΕ παίρνει τα χαρακτηριστικά μιας Γερμανικής ηγεμονίας" όπως χαρακτηριστικά είπε. Απέναντι σ' αυτή την πολιτική "που εναντιώνεται στις δυνάμεις της παραγωγής και των επιχειρήσεων, την πολιτική διάλυσης" πρόσθεσε, "εμφανίζεται ανεπαρκές και ακατάλληλο το πολιτικό προσωπικό που κυβερνά τη χώρα".
Σε ότι αφορά τα προβλήματα των εργοληπτικών επιχειρήσεων, υποστήριξε ότι θα αυξηθούν, καθώς επιδιώκεται να εφαρμοστεί διάταξη για υπέρμετρες και αναδρομικές, από τον Ιούλιο του 2011, αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών προς το ΕΤΑΑ, αλλά και ενεργοποίηση της πρόβλεψης για 2-3‰ επί του τζίρου των επιχειρήσεων ως πόρο του ΟΑΕΔ.
Συμφώνησε ότι στον τομέα των κατασκευών στη χώρα μας πρέπει να γίνουν πολλά, ενώ πρότεινε ως άμεσα μέτρα:
• Τον καθορισμό μέγιστου ύψους στις εκπτώσεις που δίνονται κατά τις δημοπρατήσεις.
• Την μαζική εγγραφή στο μητρώο του ΤΕΕ με ταυτόχρονη διαγραφή από τα Εμπορικά και Βιοτεχνικά Επιμελητήρια.
• Την παρότρυνση μη καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών σε περίπτωση αδυναμίας των Συναδέλφων σε μία προσπάθεια αποτροπής των παράλογων αυξήσεων.
• Την απαίτηση να περιέλθουν στη λειτουργία και τον έλεγχο του ΤΕΕ και των οργανώσεων των εργοληπτών και μελετητών, τα αντίστοιχα μητρώα,
ενώ υποσχέθηκε ότι σε κάθε περίπτωση υποβολής μήνυσης ή αγωγής κατά του δημοσίου για θέματα αδιαφανών διαδικασιών, οι εργολήπτες θα έχουν τη συνδρομή του ΤΕΕ.
Στα πεπραγμένα του ΔΣ του ΣΑΤΕ κατά το διάστημα των τελευταίων δώδεκα μηνών αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Δημήτρης Κωνσταντινίδης, επισημαίνοντας ότι ο περισσότερος χρόνος και όγκος δουλειάς - και ορθώς - αφιερώθηκε στις διεκδικήσεις του ΣΑΤΕ "καθώς περισσότερο προϊόν για τον κλάδο σημαίνει ταχύτερη και εντονότερη ανάπτυξη για την χώρα, σημαίνει απελευθέρωση των λιμναζόντων παραγωγικών πόρων της χώρας, σημαίνει περισσότερες θέσεις εργασίας για τη χώρα", όπως χαρακτηριστικά είπε.
Η Γενική Συνέλευση, στην οποία εκπροσωπήθηκαν περισσότερες από 180 εταιρείες – μέλη του ΣΑΤΕ, ολοκληρώθηκε με την ομόφωνη έγκριση των: οικονομικού απολογισμού 2012, προϋπολογισμού έτους 2013, έκθεσης εξελεγκτικής επιτροπής καθώς και του τροποποιημένου κανονισμού αρχαιρεσιών του ΣΑΤΕ.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Mε... κομμένα φτερά έφυγε ο Ρεχάγκελ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ