2013-03-31 23:53:18
Φωτογραφία για ΓΚΑΛΟΠ ΤΗΣ MARC Για πρώτη φορά υπέρ της δραχμής οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ...!!!
Η ανάσυρση από τη φαρέτρα του ΣΥΡΙΖΑ του προεκλογικού συνθήματος «καμία θυσία για το ευρώ», μετά τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο, αλλά και ο σκεπτικισμός που επικρατεί στις τάξεις των κεντρικών στελεχών για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης, προδιαγράφουν μια «νέα» αφήγηση από την πλευρά της Κουμουνδούρου για την έξοδο της χώρας από την κρίση.Το κλίμα ευρωσκεπτικισμού στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στους ψηφοφόρους του καταγράφεται και στη δημοσκόπηση της Marc για λογαριασμό του «Εθνους της Κυριακής». Στο ερώτημα «παραμονή στο ευρώ ή επιστροφή στη δραχμή», το 48% των ψηφοφόρων του κόμματος επιθυμεί επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, ενώ το 41,6% τάσσεται υπέρ του ευρώ. Ο «διχασμός» των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και οι συζητήσεις περί επανεξέτασης της θέσης για την Ευρωζώνη ή αναζήτησης «νέων δρόμων» αποτυπώνεται και στην ηγεσία του κόμματος,

καθώς ακόμη και στελέχη της πλειοψηφίας αναγνωρίζουν ότι απαιτείται «εμπλουτισμός» και «εξειδίκευση» των πολιτικών, ανεξάρτητα από το εάν δεν προκρίνουν ως λύση την... επιστροφή στη δραχμή.


Η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου Πάνου Σκουρλέτη «όχι πάση θυσία για το ευρώ», με τη διευκρίνιση πως το κόμμα δεν τάσσεται υπέρ της «εθνικής αναδίπλωσης», καταδεικνύει τον προβληματισμό που επικρατεί στα ηγετικά κλιμάκια του κόμματος.

Τα όργανα

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του ονομαζόμενου «άτυπου οργάνου» ο αντιπρόεδρος της Βουλής και υπεύθυνος του οικονομικού προγράμματος Γιάννης Δραγασάκης επεσήμανε πως πλέον είναι ανάγκη να μελετηθούν σε βάθος όλα τα ενδεχόμενα, ενώ ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νίκος Βούτσης ανέδειξε πως πρέπει να υπάρχει πλήρες σχέδιο - δεν έκανε λόγο για «Plan B» καθώς οι επιλογές της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης οδηγούν την Ευρωζώνη σε... διάλυση.

Μέσα στο αυτό κλίμα, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, υπέρμαχος της αποχώρησης της χώρας από το ευρώ, επανήλθε θέτοντας θέμα επανεξέτασης της επίσημης θέσης του κόμματος. Είναι ενδεικτικό ότι και σε στελέχη που προέρχονται από τον λεγόμενο «ΠΑΣΟΚογενή χώρο», όπως ο Αλέξης Μητρόπουλος, επικρατεί προβληματισμός, ενώ θεωρούν πως μετά τις τελευταίες και δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο, αδυνατίζει η θέση του ΣΥΡΙΖΑ περί διαπραγμάτευσης της δανειακής σύμβασης.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζουν ότι τα γεγονότα στην Κύπρο είναι εν μέρει μία «προσομοίωση» όταν έρθει η ώρα της σκληρής διαπραγμάτευσης με την ΕΕ. Αν και όπως λένε, χαρακτηριστικά, σημασία έχει ποιος διαπραγματεύεται, δείχνοντας τόσο την ελληνική κυβέρνηση όσο και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Με όλα τα ζητήματα ανοικτά, στις 13 και 14 Απριλίου θα συνέλθει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αναμένεται να πάρει και τις τελικές αποφάσεις για το Ιδρυτικό Συνέδριο του κόμματος. Η πλειοψηφία δεν συζητά αναβολή του Συνεδρίου, εκτός βέβαια και αν προκύψουν πολιτικές εξελίξεις. Πρόταση για μετάθεση του Συνεδρίου, το φθινόπωρο, έχει καταθέσει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Στην τελευταία συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ο επικεφαλής της «Αριστερής Πλατφόρμας» διατύπωσε το αίτημα «να πάμε στο Ιδρυτικό Συνέδριο από μηδενική βάση», μη αναγνωρίζοντας εμμέσως τις αποφάσεις της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης, μετά τα νέα δεδομένα.

Η πρόταση του κ. Λαφαζάνη ετέθη σε ψηφοφορία και απορρίφθηκε, αν και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να συνθέσει, καταθέτοντας ως «λύση» να αφαιρεθούν από την εισήγηση που θα τεθεί στο Συνέδριο όλα τα ζητήματα της συγκυρίας και να μείνουν μόνο οι θέσεις στρατηγικής του κόμματος. Το μείζον θέμα των πολιτικών συμμαχιών αναμένεται να συζητηθεί στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, καθώς στελέχη της μειοψηφίας θεωρούν πως τα ανοίγματα θα πρέπει να είναι εξ αριστερών και πιο συγκεκριμένα στο ΚΚΕ και στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Οι συμμαχίες

Η πρόσφατη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο προκάλεσε ποικίλα σχόλια και ενστάσεις και στο εσωτερικό του κόμματος, καθώς ορισμένα στελέχη το εξέλαβαν ως προάγγελο κυβερνητικής συνεργασίας. Η ηγεσία του κόμματος, πάντως, διαμηνύει ότι μπορεί να υπάρχουν συμπτώσεις σε ζητήματα οικονομίας, μεταξύ των δύο κομμάτων, ωστόσο σε άλλα θέματα, όπως την εξωτερική πολιτική, υπάρχουν τεράστιες αποκλίσεις.

Διευκρινίσεις και επεξηγήσεις έδωσε και ο Πάνος Σκουρλέτης, λέγοντας πως το πεδίο των συνεργασιών είναι ευρύτατο, από την ιστορική Αριστερά μέχρι τις δυνάμεις εκείνες που αντιστρατεύονται το Μνημόνιο. Στο σχέδιο αυτό, εξήγησε ο κ. Σκουρλέτης, χωράνε και πρόσωπα αλλά όχι όσα υπηρέτησαν από κυβερνητικά αξιώματα την πολιτική του Μνημονίου.

Ωστόσο, τόσο η ηγεσία του ΚΚΕ όσο και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ απορρίπτουν κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα η ηγεσία του ΚΚΕ σχεδόν σε καθημερινή βάση επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ, κόβοντας κάθε συζήτηση με ένα κόμμα, όπως λέει, που μεταλλάσσεται σε σοσιαλδημοκρατικό.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ

[email protected]
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ