2013-04-02 07:59:03
Φωτογραφία για ΥΓΕΙΑ: Τα Πιο «Υγιεινά» Κρέατα Ανεξαρτήτως… Χρώματος
Είναι τελικά υγιεινό το κόκκινο κρέας; Υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές; Και αν ναι, ποιες είναι αυτές; Είναι απολύτως ασφαλή, τα υπόλοιπα είδη κρέατος;

Η αλήθεια είναι πως πολλά λέγονται για το κόκκινο κρέας και τη «θρεπτική» του αξία. Οι ειδικοί μας προτρέπουν να το αποφεύγουμε. Μάλιστα πρόσφατη μελέτη έδειξε, ότι όσοι καταναλώνουν περίπου 300γρμ κόκκινου κρέατος την εβδομάδα, είναι πιθανότερο να εμφανίσουν καρκίνο στο παχύ έντερο, σε σχέση με εκείνους που δεν καταναλώνουν κόκκινο κρέας.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε κάθε βλαβερή συνέπεια; Να επιλέξουμε ανάμεσα σε κάποια από τις «υγιεινές» κατηγορίες κρέατος.

Οι εναλλακτικές προτάσεις είναι πολλές, βέβαια η κατανάλωση σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνεται με μέτρο Βουβάλι (βίσωνας)

Όσο νόστιμο και θρεπτικό και αν είναι το άσπρο κρέας, δύσκολα θα ικανοποιήσει την λαχτάρα μας για ένα κομμάτι κόκκινο κρέας. Το βουβαλίσιο κρέας, είναι ίσως το πιο βαθύ κόκκινο κρέας που έχετε δει.


Μην σας τρομάζει η εξωτερική του όψη, είναι πολύ ωφέλιμο για τον οργανισμό. Τα βουβάλια τρέφονται με χορτάρι, που σημαίνει ότι το κρέας τους είναι σίγουρα καθαρό, αγνό και μαλακό. Τα λιπαρά του βουβαλίσιου κρέατος, είναι πολύ λιγότερα από μια μπριζόλα.

Επιπλέον, συγκρίνοντας το τυπικό άπαχο μπιφτέκι το οποίο περιέχει 9γρμ λίπους (10% λιπαρά) και το μπιφτέκι που παράγεται από κρέας βουβαλιού και έχει 4γρμ λίπους, βλέπουμε, ότι το κρέας βουβαλιού αποτελεί μια υγιεινή, συγχρόνως όμως και γευστική πρόταση για τις μαγειρικές μας επιλογές.

Κάποια περίοδο, είχε προκληθεί μεγάλο θέμα από την συνεχή και άλογη κατανάλωσή του βουβαλίσιου κρέατος, καθώς φθάσαμε σε σημείο να απειλείται με εξαφάνιση. Σήμερα πλέον δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα και διατίθεται κανονικά στο εμπόριο.

Χοιρινό

Το χοιρινό κρέας- παρά τις όποιες αντιρρήσεις των γιατρών- παραμένει η καλύτερη εναλλακτική επιλογή, όταν το κόκκινο κρέας «απαγορεύεται». Όταν μάλιστα καταναλώνεται σε λογικά πλαίσια, μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμο για τον οργανισμό μας.

Οι χοιρινές άπαχες μπριζόλες, σίγουρα δεν είναι χαμηλές σε λιπαρά, όπως το κοτόπουλο ή το ψάρι. Μια μόνο έρευνα, που διενεργήθηκε από τα Πανεπιστήμια του Wisconsin και του Maryland, έδειξε ότι ένα ψαρονέφρι 85γρμ, περιέχει περίπου 2,98γρμ λίπους, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα φιλέτου από στήθος κοτόπουλο περιέχει 3γρμ λίπους- εδώ δηλαδή αντιστράφηκαν κάπως οι ισορροπίες.

Φροντίστε να επιλέγετε άπαχες χοιρινές μπριζόλες και να αφαιρείτε πάντοτε το λίπος πριν τις καταναλώσετε. Μια τυπική χοιρινή μπριζόλα-χωρίς τα λίπη- περιέχει περίπου 8γρμ λίπους. Εξίσου προσεκτικοί πρέπει να είμαστε και με τα αλλαντικά (τα επεξεργασμένα παράγωγα του χοιρινού), όπως για παράδειγμα το ζαμπόν ή το μπέικον, καθώς περιέχουν συντηρητικά, όπως τα νιτρικά και νιτρώδη άλατα, τα οποία συχνά συνδέονται με την εμφάνιση καρκίνου.

Κοτόπουλο

Είναι γενικά παραδεκτό, ότι το άσπρο κρέας είναι πιο υγιεινό από το κόκκινο. Το κοτόπουλο (όταν δεν είναι υπερβολικά ψημένο), είναι μια εναλλακτική υγιεινή αντιπρόταση στο κόκκινο κρέας. Είναι χαμηλό σε λιπαρά και ιδιαίτερα γευστικό, εφόσον μαγειρευτεί σωστά.

Ακόμη, το κοτόπουλο είναι μια σημαντική πηγή πρωτεϊνών και σίγουρα είναι πολύ πιο προσιτό οικονομικά, σε σχέση με το μοσχάρι. Το μόνο πρόβλημα με το κοτόπουλο είναι η συχνή εμφάνιση βακτηριδίων, όπως έγινε πρόσφατα και με τον εργαστηριακό ιό, E. coli.

Με το μαγείρεμα ή και το βράσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες, πετυχαίνουμε να «καταπολεμήσουμε» τα επικίνδυνα βακτηρίδια. Ακόμη το κοτόπουλο σχάρας, δεν πρέπει να είναι υπερβολικά ψημένο-σχεδόν μαυρισμένο- καθώς αποτελεί «εστία», επιβλαβών για την υγεία, χημικών ουσιών.

Γαλοπούλα

Ίσως την έχουμε συνδυάσει με τις γιορτές των Χριστουγέννων και το εορταστικό τραπέζι, όμως η γαλοπούλα είναι ένα θρεπτικό και υγιεινό γεύμα… για κάθε εποχή. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και χαμηλή σε λιπαρά. Συγκεκριμένα, 140γρμ γαλοπούλας, περιέχουν μόλις 7γρμ λίπους.

Η γαλοπούλα είναι επίσης πλούσια σε τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που όπως φαίνεται… προκαλεί υπνηλία. Όμως αυτό δεν είναι λόγος για να τη βγάλετε, από το διατροφολόγιό σας.

Όταν καταναλώνεται σε κανονικές μερίδες, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Όποιο φαγητό και να καταναλώσουμε σε μεγάλες ποσότητες… σίγουρα θα μας κάνει να νυστάξουμε, οπότε δεν μας φταίει τελικά, τόσο η γαλοπούλα.

Ψάρι

Ένα καλομαγειρεμένο ψάρι, μπορεί να μας προσφέρει την ίδια ευχαρίστηση με ένα κομμάτι κόκκινο κρέας. Υπάρχουν πολλά είδη ψαριών και θαλασσινών. Ψάρια λιπαρά, όπως ο σολομός και ο τόνος, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε Ω3 λιπαρά οξέα, τα οποία συνδέονται με τον περιορισμό εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Έρευνες έδειξαν, ότι τα λευκά ψάρια, όπως ο μπακαλιάρος, δεν έχουν τα ίδια ευεργετικά οφέλη για τον οργανισμό με τα λιπαρά ψάρια.

Μια ακόμη έρευνα έδειξε ότι, όσοι καταναλώνουν ψάρια σε τακτική βάση διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο στο παχύ έντερο σε σύγκριση με όσους δεν έχουν το ψάρι ως διατροφική επιλογή. Προσοχή βέβαια, χρειάζεται με τα μεγάλα ψάρια, τα οποία συχνά περιέχουν υδράργυρο, που ευθύνεται για τυχόν δηλητηρίαση του οργανισμού.

Τα μικρότερα ψάρια- που δεν τρέφονται με άλλα ψάρια- περιέχουν σίγουρα μικρότερα ποσοστά υδραργύρου και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας με την κατανάλωσή τους.

Όλα με μέτρο

Μπορεί να μας ευχαριστεί απεριόριστα να τρώμε μια καλοψημένη χοιρινή μπριζόλα ή ένα γευστικό κοτόπουλο ή να «βουτάμε» σε μια πιατέλα με θαλασσινά… όμως η λαιμαργία και η υπερβολική κατανάλωση, δεν ωφελούν. Το μέτρο είναι βασικός κανόνας και αρχή που πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα στις διατροφικές μας συνήθειες.

Μικρές μερίδες και ελεγχόμενες ποσότητες τροφίμων, σε συνδυασμό με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, είναι οι καλύτεροι «σύμβουλοι» σε κάθε ισορροπημένη διατροφή.
clickatlife.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ