2013-04-02 11:08:03
Γράφει ο Δημήτρης Γρηγορόπουλος
Οι δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο εγείρουν πολλά ζητήματα. Κομβικό ασφαλώς ρόλο διαδραματίζει η συμπεριφορά του ελληνικού πολιτικού συστήματος.
Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η απόλυτη ευθυγράμμιση της κυβέρνησης στις εξοντωτικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κύπρο, χωρίς καν έναν αστερίσκο σε αυτές, με εξαίρεση κάποιες φραστικές διαφοροποιήσεις, ιδίως κατά πάγια πλέον τακτική από τη ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ Αλλά δεν είναι μόνον αυτό.
Είναι τέτοια πλέον η διάβρωση και η ψύχωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στη βάση της απόλυτης πρόσδεσης των αστικών κομμάτων σε αυτήν, ώστε σε καταφανή αναντιστοιχία με τον υποτιθέμενο πατριωτισμό τους, να μην τηρούν τα προσχήματα και να επιχαίρουν για τη σταύρωση του κυπριακού λαού, αλλά και να λοιδορούν με ιταμό τρόπο το πνεύμα αντίστασης και εθνικής αξιοπρέπειας που οδήγησε στο «όχι» της κυπριακής Βουλής, χαρακτηρίζοντας αυτή τη στάση «τζάμπα μαγκιά», «ψευτολεβεντιά», «ανευθυνότητα» και, «λαϊκισμό»..
. Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις φραστικές, ιδεολογικές και διαχειριστικές διαφορές του με τη ΝΔ και τους εταίρου; της, αντιμετώπισε το ζήτημα επίσης στα συστημικά πλαίσια, ήτοι στη διεξαγωγή θαρραλέων και επιδέξιων διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τις ηχηρές θριαμβολογίες και τον «επαναστατικό βερμπαλισμό» («γκάνγκστερ» αποκάλεσε ο Τσίπρας την ηγεσία του Γιούρογκρουπ) διαδέχτηκε η αναδίπλωση στη μετριοπαθή θέση ότι τέτοια σύγκρουση απαιτεί σχέδιο Β', το οποίο ζηλότυπα φυλάει σαν εφτασφράγιστο μυστικό όπλο ο ΣΥΡΙΖΑ αν και απλώς αναπαράγει την αυταπάτη της αποτελεσματικής διαπραγμάτευσης, παρά τον κραυγαλέα άνισο συσχετισμό δυνάμεων. Διαφοροποιημένη από την επίσημη στάση του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε η συνέντευξη του Παναγιώτη Λαφαζάνη (Αυγή, 24/3), στην οποία τάσσεται υπέρ της επανεξέτασης της θέσης του ΣΥΡΙΖΑ για την ευρωζώνη. Διαφοροποίηση βέβαια που αξιολογείται από τη μετουσίωση και ενσωμάτωση της σε μια σύστοιχη πολιτική.
Η αναπαραγωγή από τις καθεστωτικές δυνάμεις στη σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση της συστημικής πολιτικής με την ανεπιφύλακτη υποτακτικότητα των νεοφιλελεύθερων και των σοσιαλφιλελεύθερων, από τη μια, και τη διαπραγματευτική πανάκεια του ρεφορμισμού, από την άλλη, πρέπει να κρίνεται όχι κυρίως με ηθικά και ιδεολογικά μέτρα (εθνική μειοδοσία - οπορτουνισμός) αλλά με γνώμονα την ταξική πολιτική ως συμπύκνωση της οικονομίας. Η κυρίαρχη επιλογή της ελληνικής αστικής τάξης για την επιβίωση και ανάπτυξη της είναι η πρόσδεση της με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ. Αυτή η επιλογή είναι αδιαπραγμάτευτη για τον ελληνικό καπιταλισμό, παρά την επιπόλαια ερωτοτροπία μέρους του πολιτικού κυρίως προσωπικού του με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Γι' αυτό, οι πολιτικές δυνάμεις που δρουν στα όρια και με τους όρους του ελληνικού καπιταλισμού, θεωρούν αυτονόητη τη συμμόρφωση τους με την κυρίαρχη επιλογή του κεφαλαίου, για να εξασφαλίζουν την έγκριση του, για τη διαχείριση της κυβερνητικής εξουσίας στη μια ή την άλλη παραλλαγή.
Έχοντας ως δεδομένο τη νομιμοφροσύνη στο ελληνικό κεφάλαιο και τους Ευρωπαίους επικυρίαρχους, οι δυνάμεις της διαχείρισης αδυνατούν να συναγάγουν τα σωστά συμπεράσματα από τη λύση που δίνεται στην περίπτωση της Κύπρου και τα νέα στοιχεία που αυτή εμπεριέχει. Η αντικειμενική ανάγνωση αυτής της εξέλιξης δεν συνεγείρει μόνον τους αντισυστημικούς αντιπάλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρώ. Μπορεί να αποτελέσει τη θρυαλλίδα, που θα ανάψει φωτιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι δημοσκοπήσεις στην Κύπρο και την Ελλάδα δείχνουν ραγδαία άνοδο της αρνητικής στάσης απέναντι στην EE και το ευρώ. Με ποσοστό 91% η κυπριακή Βουλή καταψήφισε την απόφαση του Γιούρογκρουπ. Κόμματα όπως το ΑΚΕΛ και το κεντροδεξιό ΔΗΚΟ, που είχαν ψηφίσει τα μνημονιακά νομοσχέδια, αναθεωρούν τη στάση τους και θέτουν θέμα αποχώρησης από το ευρώ και επανεξέτασης της σχέσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται ακόμη και ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.
Η αντίδραση ογκώνεται στις ευρωπαϊκές χώρες, στο λαό αλλά στους κόλπους της διανόησης και σε πολλά ΜΜΕ. Αν και η πολιτική Γερμανίας και βορείων κινείται στην ίδια βασικά κατεύθυνση (δημοσιονομική εξυγίανση - λιτότητα) υπάρχουν στοιχεία που εντείνουν την οργή και το φόβο: Εγκαινιάζεται από το Βερολίνο μια πρακτική αρπαγής των καταθέσεων τραπεζών του έθνους - κράτους. Δεδομένης της νευραλγικής σημασίας των τραπεζών για τη λειτουργία του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος μιας χώρας, δημιουργούνται προσκόμματα στην ομαλή λειτουργία του και κυρίως, καταβαραθρώνεται το βιοτικό επίπεδο του λαού. Είναι άθλια δημαγωγία των μνημονιακών, η θέση να πληρώσουν οι ολιγάρχες και όχι ο λαός. Χάνουν κάποιοι απ' αυτούς, αλλά ο λαός πληρώνει το λογαριασμό.
Για πρώτη φορά στην κρίση, αντί να εφαρμοστεί η πάγια τακτική ανακεφαλαιοποίησης από τον δημόσιο μάλιστα κορβανά, οδηγείται τράπεζα σε πτώχευση (αναλογίες έχει μόνον η πτώχευση της Λίμαν Μπράδερς την αρχή της κρίσης).
Πρωτοφανές είναι το γεγονός της αυθαίρετης ανατροπής εν μια νυκτί του οικονομικού μοντέλου μιας χώρας, όπως συνέβη με το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου, χωρίς καν να παρέχονται οι απαιτούμενες πιστώσεις (όπως συνέβη με το σχέδιο Μάρσαλ) και ο εύλογος χρόνος για την αναδόμηση της οικονομίας. Επιβάλλεται ένας απύθμενος αυταρχισμός. Υποχρεώνεται να εφαρμόσει μια χώρα τις πιο οδυνηρές αλλαγές, χωρίς να ερωτηθεί ο λαός με εκλογές ή δημοψήφισμα, χωρίς καν να ψηφίσει η Βουλή αυτές τις αλλαγές!
Αυτή η πολιτική γίνεται άτεγκτα τιμωρητική και εξοντωτική για όποιον λαό τολμήσει να σηκώσει ανάστημα στην αυθαιρεσία της Γερμανίας, ώστε να αποτελέσει παράδειγμα προς αποφυγή.
Το παράδειγμα της Ελλάδας και της Κύπρου, επιβεβαιώνει ότι η υπέρβαση της νομισματικής ενοποίησης και η εμβάθυνση της οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης δεν οδηγεί στον εκδημοκρατισμό και την ισοτιμία των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αφελώς ευελπιστούν ορισμένοι, ταυτίζοντας τις επιθυμίες και τα δέοντα με τον πραγματικό συσχετισμό δυνάμεων. που καθορίζει τις εξελίξεις. Απεναντίας, όλα δείχνουν ότι η προώθηση μιας ομοσπονδιοποιημένης Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πραγματοποιηθεί με κυρίαρχη μιαν άκρως αυταρχική Γερμανία. Αποδεικνύεται ατελέσφορο και το μοντέλο της απόλυτης υποταγής που πρεσβεύει η ΝΔ και εταίροι και το μοντέλο της «δυναμικής» διαπραγμάτευσης που επαγγέλλεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Το πρώτο δεν οδηγεί σε υποχωρήσεις την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ. Η τρόικα στα ελληνικά μνημόνια δεν έχει κάνει την παραμικρή υποχώρηση, απορρίπτει τα «ισοδύναμα», όπως παραδέχονται με παράπονο οι ίδιοι οι κυβερνητικοί εταίροι.
Αλλά και η διαπραγμάτευση εντός των τειχών στην περίπτωση της Κύπρου, αποδείχτηκε ότι δεν αποδίδει. Αν και η κυπριακή Βουλή είχε με μεγάλη πλειοψηφία υπερψηφίσει 25 μνημονιακά νομοσχέδια, αν και η καταψήφιση του Γιούρογκρουπ υπήρξε ομόφωνη ουσιαστικά και παρόλο που οι Κύπριοι διαπραγματευτές υπέβαλαν σωρεία εναλλακτικών προτάσεων, το Γιούρογκρουπ και το ΔΝΤ έμειναν ακλόνητα στις θέσεις τους. Παρά τό μικρό ειδικό βάρος της κυπριακής οικονομίας στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ηγεσία της δεύτερης απορρίπτει μετά βδελυγμίας την οποιαδήποτε αντίσταση στην πολιτική που επιβάλλει, φοβούμενη τη μετάδοση του ιού της άρνησης στις προβληματικές χώρες του Νότου. Ούτε και στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στην παρούσα φάση μπορεί κάποιος να εναποθέτει ισχυρές προσδοκίες. Είναι μεν υπαρκτές, μπορεί στο μέλλον να οξυνθούν εντονότερα. Σε συνθήκες όμως παγκοσμιοποίησης, ενισχύεται η αλληλεξάρτηση των ιμπεριαλισμών και δύσκολα θα διακινδυνεύσουν μια πόλωση χάριν μιας περιφερειακής χώρας. Η ψύχραιμη ανάλυση ούτε από τους Ρώσους δικαιολογεί υπερβολικές προσδοκίες ούτε από το φλερτ του Τσίπρα ή του Καμένου με τον Ομπάμα περιμένει κάτι ουσιαστικό.
Αλλά για την οικονομία του λόγου, ας υποθέσουμε ότι η πολιτική της αγκίστρωσης της ΝΔ ή της διαπραγμάτευσης του ΣΥΡΙΖΑ έχει αποτέλεσμα. Όμως ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Ποιο είναι το στρατηγικό μοντέλο που προωθεί η Γερμανία; Η αντιμετώπιση των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης δεν αφήνει αμφιβολίες. Στόχος του Βορρά είναι να πολώνει την ανισομετρία του με το Νότο. Ακόμη κι όταν υπάρξει κάποια ανάκαμψη αυτών των χωρών, στόχος του Βορρά είναι να έχει μετατρέψει αυτές τις χώρες (όσες περισσότερες μπορεί) σε ειδικές οικονομικές ζώνες, δημοσιονομικής πειθαρχίας και λιτότητας, με αποδυναμωμένες και ελεγχόμενες κυβερνήσεις, συρρικνωμένη δημοκρατία, απορρυθμισμένες εργασιακές σχέσεις, δυνατότητα εξαγοράς με ευτελές τίμημα των πλουτοπαραγωγικών πηγών, ένταση της ανισοκατανομής υπέρ της ολιγαρχίας. Μια Ευρώπη πειθαρχημένη και απομυζούμενη θα είναι το δυνατό όπλο της Γερμανίας και των δορυφόρων της στον εντεινόμενο ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό. Αυτό το μοντέλο δεν είναι φαντασιοκοπία. Είναι το μοντέλο που επιβάλλει το ΔΝΤ στις χώρες που επεμβαίνει για να τις «σώσει».
Οι δυνάμεις της διαχείρισης δεν παραδειγματίζονται από τις οδυνηρές εξελίξεις, την ένταση του αυταρχισμού και του οικονομικού ανορθολογισμού της Γερμανίας και παρά τις διαφορές τους, συγκλίνουν σε σχέση με τη στάση τους απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια βασική θέση: Στην αναγκαιότητα της ένταξης της χώρας μας σε αυτήν και στην πεποίθηση ότι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα εξελιχθεί σε ένωση αλληλεγγύης και ισοτιμίας, όπως διακηρύσσει. Τον ανεδαφικό χαρακτήρα αυτής της θέσης επισημαίνει η ακόλουθη κριτική: «Φοβούμαι ότι η ευρωζώνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ που έχουν φθάσει, δεν μεταρρυθμίζονται, αλλά μόνο ανατρέπονται». Είναι μια καθαρά αντικαπιταλιστική άποψη για το χαρακτήρα και την αντιμετώπιση της EE, που διατυπώνει ο Π. Λαφαζάνης (Ανγή, 24/3). Πράγμα που πιστοποιεί ότι διευρύνονται οι προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις, οι οποίες συνειδητοποιούν την ανάγκη σύγκρουσης, με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνοι. Όμως: «Αμ' έπος, αμ έργον» aristeroblog.gr
Οι δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο εγείρουν πολλά ζητήματα. Κομβικό ασφαλώς ρόλο διαδραματίζει η συμπεριφορά του ελληνικού πολιτικού συστήματος.
Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η απόλυτη ευθυγράμμιση της κυβέρνησης στις εξοντωτικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κύπρο, χωρίς καν έναν αστερίσκο σε αυτές, με εξαίρεση κάποιες φραστικές διαφοροποιήσεις, ιδίως κατά πάγια πλέον τακτική από τη ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ Αλλά δεν είναι μόνον αυτό.
Είναι τέτοια πλέον η διάβρωση και η ψύχωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στη βάση της απόλυτης πρόσδεσης των αστικών κομμάτων σε αυτήν, ώστε σε καταφανή αναντιστοιχία με τον υποτιθέμενο πατριωτισμό τους, να μην τηρούν τα προσχήματα και να επιχαίρουν για τη σταύρωση του κυπριακού λαού, αλλά και να λοιδορούν με ιταμό τρόπο το πνεύμα αντίστασης και εθνικής αξιοπρέπειας που οδήγησε στο «όχι» της κυπριακής Βουλής, χαρακτηρίζοντας αυτή τη στάση «τζάμπα μαγκιά», «ψευτολεβεντιά», «ανευθυνότητα» και, «λαϊκισμό»..
Η αναπαραγωγή από τις καθεστωτικές δυνάμεις στη σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση της συστημικής πολιτικής με την ανεπιφύλακτη υποτακτικότητα των νεοφιλελεύθερων και των σοσιαλφιλελεύθερων, από τη μια, και τη διαπραγματευτική πανάκεια του ρεφορμισμού, από την άλλη, πρέπει να κρίνεται όχι κυρίως με ηθικά και ιδεολογικά μέτρα (εθνική μειοδοσία - οπορτουνισμός) αλλά με γνώμονα την ταξική πολιτική ως συμπύκνωση της οικονομίας. Η κυρίαρχη επιλογή της ελληνικής αστικής τάξης για την επιβίωση και ανάπτυξη της είναι η πρόσδεση της με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ. Αυτή η επιλογή είναι αδιαπραγμάτευτη για τον ελληνικό καπιταλισμό, παρά την επιπόλαια ερωτοτροπία μέρους του πολιτικού κυρίως προσωπικού του με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Γι' αυτό, οι πολιτικές δυνάμεις που δρουν στα όρια και με τους όρους του ελληνικού καπιταλισμού, θεωρούν αυτονόητη τη συμμόρφωση τους με την κυρίαρχη επιλογή του κεφαλαίου, για να εξασφαλίζουν την έγκριση του, για τη διαχείριση της κυβερνητικής εξουσίας στη μια ή την άλλη παραλλαγή.
Έχοντας ως δεδομένο τη νομιμοφροσύνη στο ελληνικό κεφάλαιο και τους Ευρωπαίους επικυρίαρχους, οι δυνάμεις της διαχείρισης αδυνατούν να συναγάγουν τα σωστά συμπεράσματα από τη λύση που δίνεται στην περίπτωση της Κύπρου και τα νέα στοιχεία που αυτή εμπεριέχει. Η αντικειμενική ανάγνωση αυτής της εξέλιξης δεν συνεγείρει μόνον τους αντισυστημικούς αντιπάλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρώ. Μπορεί να αποτελέσει τη θρυαλλίδα, που θα ανάψει φωτιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι δημοσκοπήσεις στην Κύπρο και την Ελλάδα δείχνουν ραγδαία άνοδο της αρνητικής στάσης απέναντι στην EE και το ευρώ. Με ποσοστό 91% η κυπριακή Βουλή καταψήφισε την απόφαση του Γιούρογκρουπ. Κόμματα όπως το ΑΚΕΛ και το κεντροδεξιό ΔΗΚΟ, που είχαν ψηφίσει τα μνημονιακά νομοσχέδια, αναθεωρούν τη στάση τους και θέτουν θέμα αποχώρησης από το ευρώ και επανεξέτασης της σχέσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται ακόμη και ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.
Η αντίδραση ογκώνεται στις ευρωπαϊκές χώρες, στο λαό αλλά στους κόλπους της διανόησης και σε πολλά ΜΜΕ. Αν και η πολιτική Γερμανίας και βορείων κινείται στην ίδια βασικά κατεύθυνση (δημοσιονομική εξυγίανση - λιτότητα) υπάρχουν στοιχεία που εντείνουν την οργή και το φόβο: Εγκαινιάζεται από το Βερολίνο μια πρακτική αρπαγής των καταθέσεων τραπεζών του έθνους - κράτους. Δεδομένης της νευραλγικής σημασίας των τραπεζών για τη λειτουργία του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος μιας χώρας, δημιουργούνται προσκόμματα στην ομαλή λειτουργία του και κυρίως, καταβαραθρώνεται το βιοτικό επίπεδο του λαού. Είναι άθλια δημαγωγία των μνημονιακών, η θέση να πληρώσουν οι ολιγάρχες και όχι ο λαός. Χάνουν κάποιοι απ' αυτούς, αλλά ο λαός πληρώνει το λογαριασμό.
Για πρώτη φορά στην κρίση, αντί να εφαρμοστεί η πάγια τακτική ανακεφαλαιοποίησης από τον δημόσιο μάλιστα κορβανά, οδηγείται τράπεζα σε πτώχευση (αναλογίες έχει μόνον η πτώχευση της Λίμαν Μπράδερς την αρχή της κρίσης).
Πρωτοφανές είναι το γεγονός της αυθαίρετης ανατροπής εν μια νυκτί του οικονομικού μοντέλου μιας χώρας, όπως συνέβη με το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου, χωρίς καν να παρέχονται οι απαιτούμενες πιστώσεις (όπως συνέβη με το σχέδιο Μάρσαλ) και ο εύλογος χρόνος για την αναδόμηση της οικονομίας. Επιβάλλεται ένας απύθμενος αυταρχισμός. Υποχρεώνεται να εφαρμόσει μια χώρα τις πιο οδυνηρές αλλαγές, χωρίς να ερωτηθεί ο λαός με εκλογές ή δημοψήφισμα, χωρίς καν να ψηφίσει η Βουλή αυτές τις αλλαγές!
Αυτή η πολιτική γίνεται άτεγκτα τιμωρητική και εξοντωτική για όποιον λαό τολμήσει να σηκώσει ανάστημα στην αυθαιρεσία της Γερμανίας, ώστε να αποτελέσει παράδειγμα προς αποφυγή.
Το παράδειγμα της Ελλάδας και της Κύπρου, επιβεβαιώνει ότι η υπέρβαση της νομισματικής ενοποίησης και η εμβάθυνση της οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης δεν οδηγεί στον εκδημοκρατισμό και την ισοτιμία των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αφελώς ευελπιστούν ορισμένοι, ταυτίζοντας τις επιθυμίες και τα δέοντα με τον πραγματικό συσχετισμό δυνάμεων. που καθορίζει τις εξελίξεις. Απεναντίας, όλα δείχνουν ότι η προώθηση μιας ομοσπονδιοποιημένης Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πραγματοποιηθεί με κυρίαρχη μιαν άκρως αυταρχική Γερμανία. Αποδεικνύεται ατελέσφορο και το μοντέλο της απόλυτης υποταγής που πρεσβεύει η ΝΔ και εταίροι και το μοντέλο της «δυναμικής» διαπραγμάτευσης που επαγγέλλεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Το πρώτο δεν οδηγεί σε υποχωρήσεις την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ. Η τρόικα στα ελληνικά μνημόνια δεν έχει κάνει την παραμικρή υποχώρηση, απορρίπτει τα «ισοδύναμα», όπως παραδέχονται με παράπονο οι ίδιοι οι κυβερνητικοί εταίροι.
Αλλά και η διαπραγμάτευση εντός των τειχών στην περίπτωση της Κύπρου, αποδείχτηκε ότι δεν αποδίδει. Αν και η κυπριακή Βουλή είχε με μεγάλη πλειοψηφία υπερψηφίσει 25 μνημονιακά νομοσχέδια, αν και η καταψήφιση του Γιούρογκρουπ υπήρξε ομόφωνη ουσιαστικά και παρόλο που οι Κύπριοι διαπραγματευτές υπέβαλαν σωρεία εναλλακτικών προτάσεων, το Γιούρογκρουπ και το ΔΝΤ έμειναν ακλόνητα στις θέσεις τους. Παρά τό μικρό ειδικό βάρος της κυπριακής οικονομίας στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ηγεσία της δεύτερης απορρίπτει μετά βδελυγμίας την οποιαδήποτε αντίσταση στην πολιτική που επιβάλλει, φοβούμενη τη μετάδοση του ιού της άρνησης στις προβληματικές χώρες του Νότου. Ούτε και στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στην παρούσα φάση μπορεί κάποιος να εναποθέτει ισχυρές προσδοκίες. Είναι μεν υπαρκτές, μπορεί στο μέλλον να οξυνθούν εντονότερα. Σε συνθήκες όμως παγκοσμιοποίησης, ενισχύεται η αλληλεξάρτηση των ιμπεριαλισμών και δύσκολα θα διακινδυνεύσουν μια πόλωση χάριν μιας περιφερειακής χώρας. Η ψύχραιμη ανάλυση ούτε από τους Ρώσους δικαιολογεί υπερβολικές προσδοκίες ούτε από το φλερτ του Τσίπρα ή του Καμένου με τον Ομπάμα περιμένει κάτι ουσιαστικό.
Αλλά για την οικονομία του λόγου, ας υποθέσουμε ότι η πολιτική της αγκίστρωσης της ΝΔ ή της διαπραγμάτευσης του ΣΥΡΙΖΑ έχει αποτέλεσμα. Όμως ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Ποιο είναι το στρατηγικό μοντέλο που προωθεί η Γερμανία; Η αντιμετώπιση των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης δεν αφήνει αμφιβολίες. Στόχος του Βορρά είναι να πολώνει την ανισομετρία του με το Νότο. Ακόμη κι όταν υπάρξει κάποια ανάκαμψη αυτών των χωρών, στόχος του Βορρά είναι να έχει μετατρέψει αυτές τις χώρες (όσες περισσότερες μπορεί) σε ειδικές οικονομικές ζώνες, δημοσιονομικής πειθαρχίας και λιτότητας, με αποδυναμωμένες και ελεγχόμενες κυβερνήσεις, συρρικνωμένη δημοκρατία, απορρυθμισμένες εργασιακές σχέσεις, δυνατότητα εξαγοράς με ευτελές τίμημα των πλουτοπαραγωγικών πηγών, ένταση της ανισοκατανομής υπέρ της ολιγαρχίας. Μια Ευρώπη πειθαρχημένη και απομυζούμενη θα είναι το δυνατό όπλο της Γερμανίας και των δορυφόρων της στον εντεινόμενο ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό. Αυτό το μοντέλο δεν είναι φαντασιοκοπία. Είναι το μοντέλο που επιβάλλει το ΔΝΤ στις χώρες που επεμβαίνει για να τις «σώσει».
Οι δυνάμεις της διαχείρισης δεν παραδειγματίζονται από τις οδυνηρές εξελίξεις, την ένταση του αυταρχισμού και του οικονομικού ανορθολογισμού της Γερμανίας και παρά τις διαφορές τους, συγκλίνουν σε σχέση με τη στάση τους απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια βασική θέση: Στην αναγκαιότητα της ένταξης της χώρας μας σε αυτήν και στην πεποίθηση ότι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα εξελιχθεί σε ένωση αλληλεγγύης και ισοτιμίας, όπως διακηρύσσει. Τον ανεδαφικό χαρακτήρα αυτής της θέσης επισημαίνει η ακόλουθη κριτική: «Φοβούμαι ότι η ευρωζώνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ που έχουν φθάσει, δεν μεταρρυθμίζονται, αλλά μόνο ανατρέπονται». Είναι μια καθαρά αντικαπιταλιστική άποψη για το χαρακτήρα και την αντιμετώπιση της EE, που διατυπώνει ο Π. Λαφαζάνης (Ανγή, 24/3). Πράγμα που πιστοποιεί ότι διευρύνονται οι προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις, οι οποίες συνειδητοποιούν την ανάγκη σύγκρουσης, με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνοι. Όμως: «Αμ' έπος, αμ έργον» aristeroblog.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ανακοίνωση της ΠΑΕ Άρης: Δεν παραιτείται ο Ψηφίδης
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Κύπρος: Σε αναζήτηση πυξίδας
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ