2013-04-02 11:27:02
Φωτογραφία για Το παρελθόν του Σαίξπηρ ως... μαυραγορίτη
Το παρελθόν του Ουίλιαμ Σαίξπηρ ως ανθρώπου που εκμεταλλεύτηκε τον λιμό που είχε ενσκήψει στην Αγγλία πριν από 400 χρόνια έρχεται να φωτίσει έρευνα καθηγητών, οι οποίοι... παρατήρησαν με πόσο έντονο και γλαφυρό τρόπο περιγράφεται η πείνα σε ορισμένα έργα του.

Σύμφωνα με την έρευνα ο Σαίξπηρ όχι μόνο δρούσε ως "μαυραγορίτης" αλλά διατηρούσε και μία σειρά άλλων "σκοτεινών" δραστηριοτήτων, δανείζοντας χρήματα, ενώ είχε απειληθεί και με φυλάκιση λόγω φοροδιαφυγής. Όλα αυτά τον τοποθετούν κάτω από ένα νέο "φως" και βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα την προσωπικότητά του.

Οι ερευνητές παρατήρησαν τον ρόλο που παίζει η γεωργική παραγωγή, η επιτυχία ή η αποτυχία της σοδειάς κάθε χρονιά, αλλά και τα παιχνίδια πολιτικών και εμπόρων στην πλάτη του κόσμου που πεινούσε. Τα παραπάνω συνέθεταν το πολιτικό σκηνικό και ήταν οι αιτίες κοινωνικών αναταραχών στην εποχή του.

Η δόκτορας Μεσαιωνικής και Αναγεννησιακής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Aberystwyth, Τζέιν Άρτσερ, αναφέρει ότι η δραστηριότητά του κατά τη διάρκεια του λιμού που έπεσε στη χώρα στα τέλη του 16ου και στις αρχές του 17ου αιώνα είναι κάτι που ο κόσμος έχει ξεχάσει.


Ωστόσο για 15 χρόνια ο Βάρδος αγόραζε και αποθήκευε σιτηρά, τα οποία πουλούσε σε "φουσκωμένες" τιμές στους γείτονες του και σε εμπόρους. Η δρ. Άρτσερ αναφέρει ότι δεν πρέπει να τον κρίνουμε πολύ αυστηρά καθώς το "μαύρο" εμπόριο τροφίμων, διασφάλιζε την επιβίωση της οικογένειάς του.

"Το να θυμόμαστε τον Σαίξπηρ ως έναν άνθρωπο της πείνας, τον κάνει πιο ανθρώπινο και πιο κατανοητό, όπως επίσης πιο περίπλοκο" σημειώνει.

"Είναι ένα από αυτά που ξεχνάμε για τον Σαίξπηρ. Εκτός από το να γράφει για τους ανθρώπους που ζούσαν την πείνα, εκμεταλλευόταν επίσης ο ίδιος αυτή την ανάγκη τους" λέει, προσθέτοντας ότι διέθετε τα χρήματα που συγκέντρωνε από τις παραστάσεις του για να αγοράζει τρόφιμα, τα οποία διέθετε στην αγορά, όταν οι σοδειές ήταν άσχημες.
nooz.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ