2013-04-02 14:33:03
Φωτογραφία για Εβδομάδα Διεθνούς Πανεπιστημίου - Εναρκτήρια Εκδήλωση: Η Ελλάδα του Μέλλοντος
Με την συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών και προσκεκλημένων άνοιξε η αυλαία της Εβδομάδας του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας, διοργανώνοντας δύο ανοιχτές συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης. Τα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος στις δύο πολύ ενδιαφέρουσες συνεδρίες, τις οποίες συντόνιζε ο Καθηγητής Κώστας Γραμμένος, Πρόεδρος του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, αφορούσαν κυρίως στην Ελλάδα του Μέλλοντος και ιδίως στους τομείς της επιχειρηματικότητας, της ενέργειας, του τραπεζικού συστήματος και της κοινωνικής συνοχής.

O κ. Γραμμένος μεταξύ άλλων τόνισε ότι: «Ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες μέρες το Πανεπιστήμιο πρέπει να καλλιεργεί, να γονιμοποιεί και να κινητοποιεί τις δυνάμεις της αριστείας στην διδασκαλία και στην έρευνα έχοντας ένα σαφώς φοιτητοκεντρικό χαρακτήρα αλλά και χτίζοντας μια αμφίδρομη σχέση με την ευρύτερη κοινωνία. Η σημερινή εκδήλωση, όπως και ολόκληρη η εβδομάδα, αποτελεί απόρροια αυτής της φιλοσοφίας.»


Το θέμα της οικονομίας της Ευρωζώνης ανέπτυξε ο κ. Ευθύμιος Χριστοδούλου, Πρόεδρος της Eurobank Ergasias. Αναφερόμενος στο μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Χριστοδούλου επεσήμανε ότι «αν η Ευρώπη δεν αποκτήσει τα χαρακτηριστικά μιας ηπειρωτικής οικονομίας, έχει πολύ δύσκολο δρόμο μπροστά της, δεδομένου ότι οι άμεσοι ανταγωνιστές της, ήτοι η ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα, παρουσιάζουν τα χαρακτηριστικά των ηπειρωτικών ενώσεων».

Ο κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος παρουσίασε συντόμως την ιστορία γέννησης της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης καθώς και την παρούσα κατάσταση στην Ελλάδα της κρίσης. Τόνισε την ανάγκη φορολογικής μεταρρύθμισης και των ιδιωτικοποιήσεων ως «αναγκαίες προϋποθέσεις για την αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, η οποία χρειάζεται να ανακτήσει κυρίως την αξιοπιστία της και να απελευθερώσει τις δημιουργικές της δυνάμεις ώστε να υπάρξει ανάπτυξη»

Ξεχωριστή στιγμή κατά την διάρκεια των εν λόγω συζητήσεων αποτέλεσε η προσέγγιση των μείζονος σημασίας θεμάτων της αναζήτησης αναπτυξιακών προοπτικών μέσω του τομέα της ενέργειας, της αξιοποίησης νέων πηγών καθώς και της αρμονικής συνύπαρξης των συμβατικών μορφών ενέργειας.

Στα θετικά σημεία της ελληνικής οικονομίας επικεντρώθηκε και ο κ. Θανάσης Μαρτίνος, Διευθύνων Σύμβουλος της Eastern Mediterranean Maritime. «Ο ελληνόκτητος εμπορικός στόλος είναι ο μεγαλύτερος διεθνώς. Τα εμπορικά πλοία υπό σημαία Ελληνική, Κυπριακή και Μαλτέζικη Ελληνικών συμφερόντων αποτελούν το 50% του εμπορικού στόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα ελληνόκτητα δεξαμενόπλοια σε χωρητικότητα καλύπτουν το 20% του παγκόσμιου στόλου δεξαμενοπλοίων. Η εμπορική ναυτιλία είναι από τους λίγους τομείς όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ανταγωνιστική διεθνώς λόγω της ελληνικής παρουσίας».

Αντίστοιχα, ο κ. Γιάννης Κωστόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων ΑΕ τόνισε ότι η Ελληνική αγορά ενέργειας εξελίσσεται αργά αλλά σταθερά σε μια μεγάλη και διεθνοποιημένη αγορά. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι: «Ο τομέας πετρελαιοειδών στην Ελλάδα είναι ώριμος και ανταγωνιστικός σε σχέση και με την υπόλοιπη Ευρώπη»

Στο κομμάτι της ενέργειας αναφέρθηκε και ο κ. Αθανάσιος Καΐσης, Καθηγητής ΑΠΘ, Μέλος της Δ.Ε. του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, κάνοντας λόγο για την πρόσφατη δημοσιοποίηση των πορισμάτων του ενεργειακού οδικού χάρτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας ότι : «θα αποτελέσει τον καθοδηγητικό χάρτη για τον τομέα της ενέργειας». Όπως επεξήγησε ο κ. Καΐσης, βάσει των πορισμάτων της Ε.Ε. «το πετρέλαιο μάλλον θα αποτελέσει το σημαντικότερο κομμάτι του ενεργειακού μείγματος μέχρι και το 2050 στην Ευρώπη».

Με τον τομέα του πολιτισμού και την άμεση σχέση αλληλεπίδρασής του με τον τουρισμό ασχολήθηκε μεταξύ άλλων ο κ. Αντώνης Παπαδημητρίου, Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, σύμφωνα με τον οποίο: «η πολιτιστική κληρονομιά της πατρίδας μας είναι αυτή που πάντα προσέλκυε και θα πάντα θα προσελκύει τουρίστες». Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι : «το μουσείο της Ακρόπολης επισκέπτονται ετησίως πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι σε σύνολο 6 εκατομμυρίων επισκεπτών της Αθήνας.»

Ο γόνιμος διάλογος και τα επιχειρήματα που αναπτύχθηκαν από τους ομιλητές προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των προσκεκλημένων που είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις δύο αυτές συνεδρίες.

Τα συμπεράσματα αυτής της δημόσιας προσέγγισης των πλέον επίκαιρων θεμάτων της Πολιτικής και Κοινωνικής ζωής, σε άμεση συνάρτηση με τον τραπεζικό και επιχειρηματικό στίβο, μπορούν να αποτελέσουν την δεξαμενή χρήσιμων προτάσεων για πρακτικές παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες που θα συμβάλουν στην έξοδο από την κρίση.

Παράλληλα, το βράδυ της Δευτέρας 1 Απριλίου 2013 πραγματοποιήθηκαν και τα εγκαίνια της έκθεσης «Χάρτες της Μαύρης Θάλασσας».

Το πρόγραμμα της αυριανής μέρας (2 Απριλίου 2013) της Εβδομάδας Διεθνούς Πανεπιστημίου περιλαμβάνει:

-Προετοιμασία Βιογραφικού και Συνοδευτικής Επιστολής

-Η Θεσσαλονίκη κέντρο εκπαίδευσης, έρευνας και ανάδειξης της ιστορίας και των πολιτισμών της Μαύρης Θάλασσας.

-3D modelling and prototyping

-Ενισχύοντας την Καινοτομία στην Ευρωπαϊκή Ένωση

-Air Quality and Public Health: An assessment for Thessaloniki

Δείτε το πρόγραμμα όλων των εκδηλώσεων www.ihu.edu.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ