2013-04-04 16:21:03
Φωτογραφία για Διατάγματα καταπολέμησης της διαφθοράς
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχίζει την εκστρατεία του εναντίον των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε διατάγματα που υποχρεώνουν τους κρατικούς λειτουργούς και τα μέλη των οικογενειών τους να απολογούνται για τα περιουσιακά στοιχεία και τα εισοδήματα, όπως ανακοίνωσε το Γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου.

Πρόκειται για ένα άλλο βήμα του Προέδρου στον αγώνα για την εκκαθάριση των γραμμών των κρατικών λειτουργών. Τα διατάγματα «Περί εφαρμογής ορισμένων θέσεων του Ομοσπονδιακού Νόμου “Περί καταπολέμησης της διαφθοράς”» και «Περί μέτρων για εφαρμογή ορισμένων θέσεων του Ομοσπονδιακού Νόμου “Περί ελέγχου της αντιστοιχίας των δαπανών κρατικών στελεχών και άλλων προσώπων με το εισόδημά τους”» συνηγορούν υπέρ του ότι για το επικεφαλής του ρωσικού κράτους η καταπολέμηση της διαφθοράς αποτελεί μια προτεραιότητα και όχι μια βραχυπρόθεσμη εκστρατεία.

Σύμφωνα με το πρώτο διάταγμα, τα πρόσωπα που έχουν τοποθετηθεί στη Δημόσια Διοίκηση, πρέπει, στο πλαίσιο μας καθιερωμένης πλέον διαδικασίας, να υποβάλλουν στον πρόεδρο στοιχεία για τους λογαριασμούς τους σε ξένες τράπεζες, που βρίσκονται εκτός της ρωσικής επικράτειας, για τα κρατικά αξιόγραφα ξένων κρατών και για τα ομόλογα και μετοχές άλλων ξένων εκδοτών. Επίσης πρέπει να δηλώνονται και τα ακίνητα στο εξωτερικό καθώς και άλλες υποχρεώσεις υλικού χαρακτήρα εκτός της ρωσικής επικράτειας.

Απ’ εδώ και στο εξής κανένας από τους κρατικούς λειτουργούς δε θα αισθάνεται πλέον απαραβίαστος, καθώς ο έλεγχος θα πραγματοποιείται σε ανώτατο επίπεδο. Το άλλο διάταγμα που υπεγράφη από τον πρόεδρο Πούτιν προβλέπει ότι ο επικεφαλής της Προεδρικής Διοίκησης ή άλλο ειδικά εξουσιοδοτημένο μέλος της Προεδρικής Διοίκησης λαμβάνει αποφάσεις για την πραγματοποίηση ελέγχου των δαπανών των προσώπων που έχουν τοποθετηθεί στη Δημόσια Διοίκηση και για τα οποία δεν προβλέφθηκε άλλο καθεστώς του ελέγχου των δαπανών. Πρόκειται για μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας της Ρωσίας, για τους αντιπροέδρους της Κεντρικής Τράπεζας, για τον Α’ αναπληρωτή και για τους αναπληρωτές του Γενικού Εισαγγελέα της Ρωσίας, για τους επικεφαλής των Γραμματειών του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλής), της Κρατικής Δούμας, της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής και του Ελεγκτικού Συνεδρίου καθώς και για τους αναπληρωτές τους, για τις θέσεις στις κρατικές επιχειρήσεις και σε άλλους οργανισμούς, στις οποίες οι διορισμοί και οι απομακρύνεις πραγματοποιούνται από τον πρόεδρο.

Το Γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου διευκρίνισε ότι «τα διατάγματα προσδιορίζουν τη μορφή της δήλωσης των δαπανών και τον μηχανισμό της υποβολής των πληροφοριών για τις πηγές εισοδημάτων, με τα οποία πληρώθηκε η απόκτηση».

Άλλη μια εγγύηση της σοβαρότητας των προθέσεων του Προέδρου και της αποτελεσματικότητας των δρομολογημένων μέτρων απορρέει από μια βαρυσήμαντη πρόβλεψη του Διατάγματος, που προστατεύει τα πρόσωπα, τα οποία καταγγέλλουν για διαφθορά, από αδικαιολόγητη δίωξη. Το θέμα αυτό διέπεται από μια ειδική παράγραφο, η οποία, μεταξύ άλλων, υποχρεώνει τις αρχές να παρέχουν δωρεών νομική υποστήριξη σε τέτοιους εθελοντικούς βοηθούς.

Ωστόσο ο επικεφαλής της Προεδρικής Διοίκησης Σεργκέι Ιβανόφ σχολιάζοντας το Διάταγμα, σημείωσε ότι ανώνυμες μηνύσεις για κρούσματα διαφθοράς ανάμεσα στους κρατικούς λειτουργούς δε θα εξετάζονται καν.

Πέραν αυτού ο κ. Ιβανόφ ανέφερε ότι από τις 1,315 εκ. δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων που υποβλήθηκαν από τους κρατικούς λειτουργούς για το 2011, ελέγχθηκαν 211 χιλ με αποτέλεσμα να αποκαλυφθούν 16.000 παραβάσεις και να απομακρυνθούν 322 στελέχη, συμπεριλαμβανομένων και στρατηγών του Υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών.

Ο κ. Ιβανόφ σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της Ρωσίας και ο επικεφαλής της Προεδρικής Διοίκησης μπορούν να ζητήσουν για έλεγχο τη ιδιοκτησιακή δήλωση κάθε κρατικού λειτουργού, από τους ανώτατους αξιωματούχους μέχρι και έναν δημοτικό υπάλληλο. Ο επικεφαλής της Προεδρικής Διοίκησης τόνισε ότι οι κρατικοί λειτουργοί που δε δήλωσαν περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό, υπόκεινται σε απομάκρυνση. «Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν απαγορεύεται να έχει ο δηλών περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό, αλλά πρέπει να σημειώσει με ποιους πόρους τα απέκτησε».

«Για την παραβίαση αυτής της πρόβλεψης ορίζεται μια λογική τιμωρία – απομάκρυνση εξαιτίας απώλειας εμπιστοσύνης», δήλωσε ο επικεφαλής της Προεδρικής Διοίκησης. Η προθεσμία υποβολής της δήλωσης δαπανών επιμηκύνθηκε ως την 1η Ιουλίου του 2013. Στη διάρκεια του εναπομείναντος χρονικού διαστήματος οι Ρώσοι αξιωματούχοι μπορούν να απαλλαγούν από λογαριασμούς στο εξωτερικό. Ο πρόεδρος της Ρωσίας έδωσε εντολή στον επικεφαλής της Προεδρικής Διοίκησης να του υποβάλει έκθεση για την εκπλήρωση του διατάγματος «Περί καταπολέμησης της διαφθοράς» μέχρι την 1η Οκτωβρίου.

Συνειδητοποιώντας τη συνέπεια του Προέδρου στον αγώνα για την καθαρότητα των γραμμών, ταυτόχρονα τρεις βουλευτές της Δούμας αποφάσισαν να παραιτηθούν από το βουλευτικό καθήκον – ο δισεκατομμυριούχος Ανατόλι Λομάκιν, ο πρώην πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για δεοντολογία και ακόμα ένας βουλευτής του κόμματος «Ενιαία Ρωσία» Βασίλι Τολστοπιάτοφ. Πρόκειται για έναρξη μαζικής εξόδου πλουσίων από τις κρατικές αρχές, πιστεύουν οι πολιτικοί αναλυτές.

Ο διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Πολιτικής Εμπειρογνωμοσύνης Ευγένι Μίντσενκο συνδέει άμεσα την παραίτηση των βουλευτών από τη Δούμα με το νομοσχέδιο του Βλαντίμιρ Πούτιν, το οποίο απαγορεύει στους κρατικούς λειτουργούς να έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό.

Πρέπει να υπενθυμιστεί ότι ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως και ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρόλαβαν να υποβάλουν πριν την προβλεπόμενη προθεσμία της 1ης Απριλίου τις δηλώσεις εισοδήματος για το 2012. Τέτοιες δηλώσεις υποβλήθηκαν επίσης από την πλειοψηφία βουλευτών και γερουσιαστών.

briefingnews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ