2013-04-05 03:08:03
Φωτογραφία για Βάζουν στο στόχαστρο μισθούς και συντάξεις
Ο Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία στο Πρώτο Αναπτυξιακό Συνέδριο τόνισε ότι «η Ευρώπη αποτελεί το σπίτι της Ελλάδας και πως... το νέο ΕΣΠΑ αποτελεί απάντηση για όλους εκείνους που ασκούν αντιευρωπαϊκή πολιτική εντός της χώρας». Όμως το σπίτι μας, για μία ακόμη φορά, μας πληγώνει. Ο λόγος για τους εκπροσώπους των δανειστών, οι οποίοι για να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού ζητούν νέο «κούρεμα» σε μισθούς και συντάξεις.

Ήδη πολύ πριν από την πρώτη συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τους Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Ε.Ε.) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), διαμηνύθηκε από την Αθήνα ότι η Ελλάδα δεν αντέχει άλλες οριζόντιες περικοπές, για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό (από την υστέρηση εσόδων και ασφαλιστικών εισφορών) που εκτιμάται από 2,5 έως 3,2 δισ. ευρώ για το 2013 και το 2014.

Βασικός στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να κλείσουν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο όλες οι εκκρεμότητες που έμειναν ανοικτές από την προηγούμενη επίσκεψη της τρόικας, η οποία οδηγήθηκε σε εμπλοκή στο Μέγαρο Μαξίμου στις 13 Μαρτίου.


Στο πλαίσιο αυτό έχουν αποσταλεί μέσω e-mail οι προτάσεις της κυβέρνησης για το θέμα της κινητικότητας και των υποχρεωτικών αποχωρήσεων στο Δημόσιο, ώστε να καλυφθεί το διαρθρωτικό ορόσημο (milestone) που δεν τηρήθηκε και διατηρεί σε εκκρεμότητα τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου (έχει εγκριθεί πολιτικά από τον Δεκέμβριο). Ο Γ. Στουρνάρας αισιοδοξεί ότι το ζήτημα θα λυθεί άμεσα.

Ωστόσο, η έγκριση της νέας δόσης των 6 δισ. ευρώ εξαρτάται από τη συνολική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας για το α΄ τρίμηνο του 2013 και δεν αναμένεται να εγκριθεί από το Eurogroup της Ιρλανδίας στις 12 Απριλίου, όπως υπολόγιζε αρχικά η κυβέρνηση.

Χωρίς χρονοδιάγραμμα

Η αποστολή της τρόικας, που βρίσκεται στην Αθήνα, δεν έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα όσον αφορά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τις ελληνικές αρχές, δήλωσε την Πέμπτη από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ολιβιέ Μπαγί.

«Σε αυτού του είδους τις αποστολές, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, γιατί γνωρίζουμε ότι χρειάζεται χρόνος για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ολιβιέ Μπαγί. Ο εκπρόσωπος απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένα θέματα που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση ανάμεσα στην τρόικα και τις ελληνικές αρχές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η διευθέτηση του ζητήματος για το χαράτσι των ακινήτων, μετά την αδυναμία του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει εγκαίρως στη θέσπιση ενιαίου φόρου ακινήτων, θα είναι μόνο η αρχή μιας μακράς διαδικασίας για την αντιμετώπιση της υστέρησης εσόδων και ασφαλιστικών εισφορών.

Διαμορφώνεται για άλλη μια φορά δυσμενές περιβάλλον για την ελληνική πλευρά, μέσα στο οποίο η διεκδίκηση αιτημάτων όπως η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, αλλά και του φόρου στο πετρέλαιο θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές λένε ότι και τα δύο ζητήματα θα τεθούν με ένταση.

Με βάση τα νέα δεδομένα, το υπουργείο Οικονομιών προσδοκά θετικό κλείσιμο των διαπραγματεύσεων έως τις 15 Απριλίου και έγκριση της δόσης των 6 δισ. ευρώ, ενδεχομένως με τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα.

Η σύσκεψη κορυφής

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις έχοντας ήσυχο το κεφάλι του για το εσωτερικό μέτωπο, μετά τη συμφωνία των τριών πολιτικών αρχηγών στη σύσκεψη κορυφής την Τετάρτη το απόγευμα. Η αλλαγή του κλίματος σηματοδοτήθηκε από δύο στοιχεία: Την απόφαση του Φ. Κουβέλη να μεταβάλει στάση και να αποδεχθεί την είσπραξη μέσω ΔΕΗ του ενιαίου, όμως, φόρου για τα ακίνητα, και την αποκήρυξη από τον Ευ. Βενιζέλο του σεναρίου που τον έφερε να ζητά επιτακτικά τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση σε ρόλο αντιπροέδρου.

Καθοριστική για την αποκλιμάκωση της έντασης που είχε δημιουργηθεί τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα μεταξύ των τριών «στρατοπέδων» και την εξεύρεση κοινού τόπου φαίνεται ότι υπήρξε η διαβεβαίωση του πρωθυπουργού προς τους δύο κυβερνητικούς εταίρους στην έναρξη της συζήτησης, ότι ουδέποτε σκέφτηκε να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές – σενάριο που είχε προκαλέσει μεγάλο εκνευρισμό στους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος μιας συζήτησης που θα μπορούσε να προκαλέσει ρωγμές στην κυβερνητική συνοχή, ο κ. Σαμαράς φέρεται να προέτρεψε τους δύο εταίρους του να «μείνουν στα μεγάλα και σημαντικά» – θέση που έγινε αποδεκτή από τους Βενιζέλο-Κουβέλη.

«Αυτή την κυβέρνηση δεν τη χαρίζουμε σε κανέναν, ούτε στη Ν.Δ., ούτε σε κανέναν άλλον, γιατί για μας είναι ιστορικό ζήτημα να πετύχει η χώρα», είπε εξερχόμενος της συνάντησης ο κ. Βενιζέλος. Έσπευσε πάντως να στείλει το μήνυμα ότι το ΠΑΣΟΚ λειτουργεί ως εγγυητής της ενότητας, αλλά δεν μπορεί να μη γίνεται αντιληπτό, «ότι πιέσεις μέχρι ενός σημείου, μπορούμε να δεχθούμε». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σημείωσε πολλές φορές και με έμφαση ότι η κυβέρνηση πηγαίνει με κοινή πρόταση στην τρόικα, η οποία περιλαμβάνει την αντικατάσταση του ειδικού τέλους ακινήτων με ενιαίο φόρο στα ακίνητα.

Στη σύσκεψη οι τρεις αρχηγοί επιχείρησαν να χαρτογραφήσουν το τοπίο μετά την κυπριακή κρίση ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις παρενέργειες στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, το οποίο –όπως είπαν– είναι θωρακισμένο, ενώ χαρακτήρισαν επιτακτική την ανάγκη να προχωρήσει ταχύτατα η ανακεφαλαιοποίηση. Και οι τρεις συμφώνησαν ότι θα πρέπει να επιμείνει η Αθήνα στη συγχώνευση της Εθνικής με την Eurobank.
iapopsi.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ