2013-04-05 17:22:04
Φωτογραφία για Προτάσεις αντί ευχών για τη γιορτή του Νερού
Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό πέρασε για άλλη μια χρονιά, χωρίς όμως ιδιαίτερες τυμπανοκρουσίες. Οι εκδηλώσεις και ημερίδες που οργανώθηκαν ήταν λίγες συγκριτικά με άλλες χρονιές, ενώ κυριάρχησαν σε σημαντικό βαθμό οι δράσεις και εκδηλώσεις που εναντιώνονται στις προωθούμενες από την κυβέρνηση ιδιωτικοποιήσεις της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ.

Την παράσταση όμως έκλεψε η ΕΥΔΑΠ, που κόντρα σε οποιαδήποτε λογική ορθής διαχείρισης του πόρου, επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να μειώσει τα τιμολόγια νερού, δίνοντας πλέον συγκεκριμένα νούμερα και αριθμούς. Και ενώ ένα τέτοιο νέο ακούγεται θετικό, ιδιαίτερα στις μέρες μας, όπου κυριαρχούν οι αυξήσεις και τα διάφορα χαράτσια, δυστυχώς εγείρει ενστάσεις για τη γενικότερη πολιτική διαχείρισης του νερού, που εν προκειμένω κρίνεται αποσπασματική. Η βιώσιμη διαχείριση ενός πόρου, όπως είναι το νερό, δεν μπορεί να γίνεται βάσει του υδρολογικού έτους και του κατά πόσο είχαμε αρκετές βροχές ή όχι μια συγκεκριμένη χρονική συγκυρία
. Αντιστοίχως και η τιμολόγησή του. Να περιμένουμε δηλαδή να δούμε υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια σε ένα κακό υδρολογικό έτος; Επιπρόσθετα θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι οι μειώσεις στο σύνολο του λογαριασμού για τις χαμηλές καταναλώσεις είναι αμελητέες, καθώς, και ορθώς, το τιμολόγιο του νερού στην Αθήνα είναι χαμηλό. Αισθητή όμως διαφορά θα έχουν οι μεγάλοι καταναλωτές. Με μια τέτοια πολιτική τιμολόγησης ενθαρρύνεται η σπατάλη και οι υδροβόρες συνήθειες (π.χ. πισίνες, πότισμα μεγάλων εκτάσεων και κήπων με νερό που έχει υποστεί επεξεργασία για να καταστεί πόσιμο, κ.λπ.). Είναι σαφές βέβαια ότι τα όποια κατασταλτικά μέτρα δεν αποτελούν από μόνα τους λύση στο πρόβλημα της υπερκατανάλωσης και της σπατάλης, αλλά απαιτείται παράλληλα ενημέρωση και εκπαίδευση των χρηστών.

Δυστυχώς, στις διάφορες ανακοινώσεις θεσμικών και επισήμων δεν ακούσαμε καμία πρωτοβουλία για τον περιορισμό των διαρροών στα αστικά και αρδευτικά δίκτυα, κανένα χρηματοδοτικό εργαλείο για την αξιοποίηση επεξεργασμένων λυμάτων βιολογικών καθαρισμών, κανένα οικονομικό κίνητρο για τη χρήση των γκρίζων νερών σε επίπεδο κατοικίας, καμιά επένδυση για τη συλλογή και αξιοποίηση του βρόχινου νερού, καμία εκστρατεία ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης των πολιτών-χρηστών για εξοικονόμηση και ορθολογική χρήση και διαχείριση του πόρου.
medsos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ