2013-04-06 21:37:04
Φωτογραφία για Αναστασιάδης: Θα αντέξουμε και δεν θα γονατίσουμε
Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, απευθύνοντας χαιρετισμό στην Ημερίδα με θέμα «Ο Εθνάρχης Μακάριος ως Πολιτικός Αρχηγός του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959» είπε πως... 58 χρόνια από την έναρξη της συγκλονιστικής εκείνης εποποιίας του ‘55-‘59, ο Εθνάρχης Μακάριος, πολιτικός ηγέτης του αγώνα και πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, επανέρχεται σήμερα ως σύμβολο αντίστασης και αγώνα για την εθνική και φυσική επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού.

Το εθνικό καλό υπαγορεύει ενωμένοι να αγωνιστούμε για την επανένωση της Κύπρου και συστρατευμένοι να παλέψουμε για επανόρθωση της οικονομίας μας, όπως ακριβώς επιτάσσει το ιστορικό χρέος μας, τόνισε ο Κύπριος Πρόεδρος.

Ο κυπριακός Ελληνισμός, σημείωσε ο Αναστασιάδης, δοκιμάζεται από την παρατεινόμενη αγωνία της τουρκικής κατοχής, αλλά και από την οδυνηρή πίεση της οικονομικής δυσχέρειας. «Σε αυτή την αγωνία και σε αυτή την πίεση αντιτάσσουμε, και ως κράτος και ως λαός, το αδούλωτο φρόνημα και την ακλόνητη πίστη για καλύτερες μέρες. Θα αντέξουμε και δεν θα γονατίσουμε. Θα σταθούμε όρθιοι και δεν θα απελπιστούμε», τόνισε.


Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως «ως πολιτικός αρχηγός του απελευθερωτικού μας αγώνα, ο Εθνάρχης Μακάριος ανάλωσε δυνάμεις και αξιοποίησε δυνατότητες, για να δικαιωθούν οι θυσίες των ηρώων μας και τα όνειρα του επαναστατημένου λαού μας. Εάν το τέλος του υπέροχου εκείνου αγώνα συγκρούεται με το διακηρυγμένο στόχο της αφετηρίας του, αυτό δεν μειώνει ούτε τη λαμπρότητα του ηρωικού μας έπους, ούτε το μεγαλείο των γενναίων αγωνιστών μας ούτε, βεβαίως και ασφαλέστατα, την επιβλητική προσωπικότητα των δυο ηγετών του αγώνα μας».

Ο Εθνάρχης Μακάριος, συνέχισε, «ως πολιτικός ηγέτης του αγώνα, αναμετρήθηκε με υπέρτερες δυνάμεις, μόχθησε για το καλύτερο υπό τας περιστάσεις και τελικά προσυπέγραψε την εφικτή υπό τις συνθήκες λύση».

Όσο περιορισμένες εκ των πραγμάτων, είπε ο Πρόεδρος, και αν ήταν οι προσπάθειές του «στο δεδομένο πολιτικό χώρο και χρόνο, είχαν πάντοτε αυτές οι προσπάθειες τη συγκίνηση του δημιουργικού πάθους και την αξιοπρέπεια της εμπνευσμένου αγωνιστή» τα οποία, δεν μπόρεσαν να ελαττώσουν ούτε η εξορία, οι αγωνίες, οι οποιεσδήποτε πικρίες και απογοητεύσεις του.

«Ως ιδεολογικός αρχηγός, ο Μακάριος ενέπνεε και εμψύχωνε τον αγωνιζόμενο λαό μας. Και ως ρεαλιστής ηγέτης, είχε πλήρη συναίσθηση των ορίων του» είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σε δικό του χαιρετισμό, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’ είπε πως ο Εθνάρχης Μακάριος καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του αγωνιζόταν νυχθημερόν για την ελευθερία της πολυαγαπημένης του πατρίδας και καθ’ όλη τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα υπήρξε ένθερμος εμψυχωτής του αγωνιζόμενου λαού.

«Οι μεγάλες έννοιες της ζωής του Εθνάρχη Μακαρίου ήταν ο χριστιανισμός και η ελευθερία του ανθρώπου», είπε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου.

«Πνευματική αλλά και πολιτική ήταν η πίστη του προς τον Χριστό και προς την πατρίδα. Οι έννοιες αυτές μέσα του ήταν όχι μόνο αλληλένδετες, αλλά και ταυτόσημες» ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος, προσθέτοντας πως όταν ο Εθνάρχης Μακάριος εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Κύπρου «είχε βαθύτατη τη συνείδηση ότι ήταν ταυτόχρονα και ο Εθνάρχης αυτής».

Ο Κύπρου Χρυσόστομος είπε πως η πνευματική και πολιτική ακτινοβολία του Εθνάρχη Μακαρίου ήταν μεγάλη και καθοριστική και παρέπεμψε στα λόγια του Αμερικανού Προέδρου Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι προς τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο: «σας αναγνωρίζουμε και σας θαυμάζουμε Μακαριότατε ως θαρραλέο μαχητή της ελευθερίας».

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος κάλεσε όλους να συνεχίσουν με την ίδια αισιοδοξία τους αγώνες για τους οποίους ανάλωσε τη ζωή του ο Εθνάρχης Μακάριος. «Η προσήλωσή μας στις διαχρονικές παρακαταθήκες που μας κληροδότησε αποτελεί για Μακάριο το καλύτερο μνημόσυνο και για την κλυδωνιζόμενη πατρίδα μας το οφειλόμενο χρέος» κατέληξε.

ysterografa.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ