2013-04-08 01:33:03
Από το Γραφείο Τύπου
Στη Σύρο πραγματοποιήθηκε το προσυνέδριο Κυκλάδων των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ με θέμα «Ναυτιλία - Νησιωτική Πολιτική».
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Πάνος Καμμένος.
Εισηγήτρια ήταν η τομεάρχης Ναυτιλίας και βουλευτής Δωδεκανήσου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Μίκα Ιατρίδη.
Χαιρετισμό απηύθυνε o τομεάρχης Μακεδονίας-Θράκης και βουλευτής Έβρου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Μαρίνος Ουζουνίδης.
Η ομιλία του προέδρου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Πάνου Καμμένου έχει ως εξής:
«Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι,
Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή να είμαστε σήμερα εδώ οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, κάνοντας το προσυνέδριό μας για τη Ναυτιλία και τη Νησιωτική Πολιτική, ένα προσυνέδριο ιδιαίτερα σημαντικό στον κύκλο αυτής της προσπάθειας που ξεκίνησε με τη συγκρότηση του Κινήματος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και της προσυνεδριακής διαδικασίας που ολοκληρώνεται σήμερα εδώ με αυτές τις δύο θεματικές ενότητες, τη Ναυτιλία που αποτελεί τα «ξύλινα τείχη» της πατρίδας μας από την εποχή του Ηρόδοτου και τη Νησιωτική Πολιτική, τα διαμάντια της Ελλάδος.
Σε όλη αυτή τη διάρκεια των προσυνεδρίων συζητήσαμε με τους πολίτες όλης της χώρας, από τη Θράκη μέχρι τη Γαύδο, από την Κέρκυρα μέχρι το Καστελόριζο, αλλά θεωρώ ότι αυτό εδώ το τελευταίο προσυνέδριο είναι ουσιαστικά και η ελπίδα που μπορούμε να δώσουμε σε όλη την Ελλάδα για την επόμενη μέρα, τη μέρα που μπορούμε να ξανακτίσουμε την πατρίδα μας, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται κάτω από μία ξένη κατοχή, την κατοχή των δανειστών, την κατοχή των τραπεζιτών, την κατοχή εκείνων που αποφάσισαν ότι με οικονομικά μέσα θα σκλαβώσουν για μια ακόμα φορά αυτόν εδώ τον τόπο, έναν τόπο όμως που πάντα αντιστάθηκε και πάντα νίκησε.
Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος σήμερα, γιατί εδώ ανάμεσά μας βλέπω ανθρώπους με τους οποίους συνεργαστήκαμε τα χρόνια που είχα την τύχη να είμαι στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ένα υπουργείο που μετατράπηκε σε γραμματεία και μια γραμματεία την οποία ουσιαστικά κατάργησε η σημερινή κυβέρνηση. Και την κατάργησε γιατί οι εντολές της τρόικας είναι να σβήσει ό,τι μπορεί να ξαναζωντανέψει την Ελλάδα, είτε αυτό λέγεται πρωτογενής παραγωγή είτε λέγεται αγροτική παραγωγή είτε λέγεται τουρισμός είτε λέγεται ναυτιλία είτε λέγεται φορείς που παράγουν χρήμα στην πατρίδα μας. Οι πολίτες πρέπει να μετατραπούν σε αριθμούς, οι εργαζόμενοι σε ανέργους, οι συνταξιούχοι σε πένητες, οι επιχειρηματίες να βάλουν λουκέτο και όλα αυτά να μετατρέψουν αυτόν εδώ τον άγιο τόπο σε μία έρημη περιοχή που θα μετατραπεί σε ένα εξαιρετικό γηροκομείο για συνταξιούχους Γερμανούς.
Προσπάθησαν να γίνει βίαια η ομοσπονδιοποίηση της Ευρώπης, να γίνει με έναν τέτοιο τρόπο στον οποίο δεν θα μπορεί να αντιδράσει κανείς, μετατρέποντας πρώτα την Ελλάδα σε πειραματόζωο, όπως οι ίδιοι ομολογούν, εφαρμόζοντας το «δόγμα του σοκ». Δεύτερο θύμα η Κύπρος, τρίτο θύμα ο Νότος της Ευρώπης.
Σε αυτό εδώ όμως το προσυνέδριο των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, με τη δυνατότητα που μας δίνει το διαδίκτυο, μας παρακολουθούν όλοι οι συμπολίτες μας σε όλα τα νησιά της Ελλάδος, από τους Οθωνούς μέχρι το Καστελόριζο και από τη Γαύδο μέχρι τη Σαμοθράκη, ιδίως οι Κυκλάδες, και θέλω να απευθύνω έναν ιδιαίτερο χαιρετισμό σε όλους τους πολίτες των Κυκλάδων από τη Τζια, την Κύθνο, τη Σέριφο, τη Σίφνο, την Κίμωλο, τη Μήλο, τη Σίκινο, τη Φολέγανδρο, τη Σαντορίνη, τη Θηρασιά, την Ανάφη, τη Νάξο, την Ηρακλειά, τη Δονούσα, τη Σχοινούσα, την Άνδρο, την Τήνο, τη Μύκονο, την Πάρο, την Αντίπαρο, σε όλες τις Κυκλάδες, που είχα την τύχη να γνωρίζω και να ζήσω για αρκετά χρόνια και γνωρίζω ότι όλοι μας βλέπουν. Μας τιμήσατε, τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, δίνοντάς μας μια έδρα, για πρώτη φορά έχει γίνει αυτό στη μεταπολίτευση, ένα κίνημα πολιτών που γεννήθηκε πριν από δύο μήνες να εκλέξει βουλευτή εδώ στις Κυκλάδες με ένα τεράστιο ποσοστό και για αυτό σας ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας.
Τι όμως σημαίνει νησιωτική πολιτική; Νησιωτική πολιτική για εμάς τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ σημαίνει καταρχήν την δυνατότητα να μπορεί να ζήσει στα νησιά ένας νέος άνθρωπος, να μπορεί να δημιουργήσει, να μπορεί να συντηρήσει την οικογένειά του, να έχει τους θεσμούς εκείνους που θα του εξασφαλίζουν τις δυνατότητες πρόσβασης στην υγεία, στην παιδεία, στην εργασία, στην παραγωγή του πλούτου.
Για να υπάρχει νησιωτικότητα πρέπει πρώτα από όλα να υπάρχει συγκοινωνία, να υπάρχει η δυνατότητα επικοινωνίας των νησιών, είτε με το διοικητικό κέντρο, το οποίο στην προκειμένη περίπτωση στις Κυκλάδες είναι η Σύρος είτε με την πρωτεύουσα. Να υπάρχει διανησιωτικότητα, δηλαδή η δυνατότητα επικοινωνίας των νησιών μεταξύ τους και αυτό μέχρι τώρα το λέγαμε ακτοπλοΐα. Κακώς το λέγαμε ακτοπλοΐα, είναι συγκοινωνία, είναι δηλαδή το αγαθό εκείνο το οποίο έχει υποχρέωση το κράτος να εξασφαλίζει στους πολίτες.
Σήμερα οι περισσότερες τουριστικές επιτροπές από τις Κυκλάδες δεν μπόρεσαν να είναι εδώ γιατί δεν υπάρχει επικοινωνία. Οι ενδοκυκλαδικές δρομολογιακές γραμμές, τις οποίες χτίσαμε με πολύ κόπο τη διετία 2007-2009 δεν υπάρχουν πλέον. Κάποτε όταν αργούσε ένα βαπόρι να πιάσει την Ανάφη, τη Φολέγανδρο, ή τη Σίκινο ξεσηκωνόταν ο κόσμος και τώρα πια έχουμε ένα μόνο δρομολόγιο όλη την εβδομάδα.
Έχει καταργηθεί ακόμα και η δυνατότητα επικοινωνίας με το διοικητικό κέντρο, τη Σύρο. Βλέπουμε κάθε μέρα που περνά αποδρομολογήσεις πλοίων και το κόστος, 100 εκατομ. ευρώ, για το ελληνικό δημόσιο, κάθε μήνας που περνά προσπαθούν να το περιορίζουν, την ίδια στιγμή που το κράτος των Αθηνών επιτρέπει αυτό το ποσό των 100 εκατομ. ευρώ, και δεν είναι τυχαίο, να το δίνουν για τη λειτουργία του Μεγάρου Μουσικής, να δίνουν 10 εκατομ. ευρώ για την προστασία του κόκκινου σκαθαριού, το οποίο κατοικεί σε κάτι φοίνικες πολυτελών επαύλεων στην Νότια Αττική
Την ίδια στιγμή που πληρώνονται οι σύμβουλοι για την παράδοση της χώρας μας με 350 εκατομμύρια ευρώ για το πως θα μας παραδώσουν ταχύτερα στα νύχια των δανειστών. Την ίδια στιγμή που την ώρα της κρίσης πληρώνονται δισεκατομμύρια για να κατασκευάζουν κάποιοι εργολάβοι δρόμους οι οποίοι καταρρέουν, μέσα σε λίγους μήνες, όπως η Εγνατία οδός και την ώρα που οι νησιώτες πληρώνουν για τη δημιουργία των αυτοκινητοδρόμων, ενώ δεν έχουν την ίδια στιγμή απολαβές από τα διόδια που πληρώνουν οι πολίτες για τη δυνατότητα επικοινωνίας.
Η συγκοινωνία είναι αναφαίρετο δικαίωμα και για να υπάρξει συγκοινωνία πρέπει το κράτος να παρέχει την επικοινωνία αυτή στους πολίτες.
Στην ακτοπλοΐα λοιπόν εμείς οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ θεωρούμε ότι πρέπει να εφαρμοστεί το περίφημο ισοδύναμο, το μεταφορικό ισοδύναμο. Το δικαίωμα δηλαδή που έχει ο κάτοικος της χερσαίας Ελλάδας να το έχει και ο κάτοικος της νησιωτικής Ελλάδος. Αυτό το μεταφορικό ισοδύναμο θα πρέπει να υπολογιστεί και θα πρέπει να συμπεριληφθεί με συνταγματική δέσμευση σε όλες τις κυβερνήσεις. Δεν είναι ρουσφέτι το να βάλεις ένα πλοίο για να έχει επικοινωνία ένα νησί.
Το δεύτερο είναι η εφαρμογή του άρθρου 101 του Συντάγματος, η ιδιαιτερότητα δηλαδή της νησιωτικότητας να εφαρμόζεται σε όλα τα νομοσχέδια.
Θα σας πω ένα απλό παράδειγμα, εφαρμόζουν για την εκκλησία ότι θα προσλαμβάνεται ένας ιερέας για κάθε δέκα ιερείς που θα παίρνουν σύνταξη. Αυτό σημαίνει ότι στη Δονούσα, στην Ηρακλειά, στα Κουφονήσια, στα άλλα μικρά νησιά τα οποία έχουν έναν ιερέα, θα πρέπει να περιμένουν να αποβιώσουν 10 ιερείς σε μεγάλα νησιά, προκειμένου να ξαναχτυπήσει η καμπάνα στο νησί τους.
Η νησιωτικότητα έχει πάψει να εφαρμόζεται ακόμα και σε εκείνους τους τομείς της παραμονής των υπηρεσιών. Βλέπουμε κάθε ημέρα που περνάει και εδώ στις Κυκλάδες να κλείνει ο ΕΟΤ ή να κλείνουν οι εφορίες και θα πρέπει να μετακινούνται οι νησιώτες, με τα μέσα που δεν υπάρχουν, για να μπορέσουν να υποβάλλουν την φορολογική τους δήλωση. Βλέπουμε να κλείνουν τα ΙΚΑ, να μετατρέπονται τα Κέντρα Υγείας ουσιαστικά σε αγροτικά ιατρεία, όπου δεν υπάρχουν καν γιατροί. Αυτή η αντιμετώπιση των νησιών γίνεται για ένα λόγο, για αυτό το οποίο τους ξέφυγε στην αρχή των μνημονίων, θέλουν την ερημοποίηση των νησιών, θέλουν τα νησιά, ιδίως τα μικρά, να εγκαταλειφθούν και να μετατραπούν σε μονάδες all inclusive.
Την ίδια στιγμή που νομοθετούν για να βάλουν μέτρα όσον αφορά την πολεοδομία στα νησιά, την ώρα που βάζουν την κλίση των 40 μοιρών για τη Σίκινο και την Φολέγανδρο, στοχεύουν να πουλήσουν την βραχονησίδα ανάμεσα στα δυο νησιά για να κάνουν καζίνο, χωρίς να υπάρχουν, αν θέλετε, πολεοδομικές υποχρεώσεις.
Νησιωτικότητα σημαίνει ανάπτυξη και ανάπτυξη θα έρθει μόνο όταν θα υπάρχει ανταγωνισμός όσον αφορά το θέμα του τουρισμού. Δεν μπορεί σε ένα νησί να έχουν 23% ΦΠΑ και να ζητούν να ανταγωνιστούμε τα παράλια της Μικράς Ασίας που έχει 5%. Δεν μπορεί να ζητήσει μια επιχείρηση να επιβιώσει ή να γίνουν επενδύσεις, όταν ο φόρος φυσικών προσώπων είναι 45% και την ίδια στιγμή στην Τουρκία ο φόρος είναι 10% πλαφόν και το ίδιο νομίζω συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα.
Για να προχωρήσει λοιπόν η νησιωτικότητα, εάν θέλουν να δώσουν τη δυνατότητα να υπάρχει ακτοπλοΐα, εάν θέλουν να δώσουν τη δυνατότητα να υπάρχει ανάπτυξη, η λύση είναι μία, χαμηλή φορολόγηση. Δεν έχουν να πληρώσουν τα 100 εκατομμύρια για την ακτοπλοΐα; Ας δώσουν αφορολόγητο πετρέλαιο και ας επιδοτήσουν αμέσως καράβια
Είναι απαραίτητη η επαναφορά της επικοινωνίας μεταξύ των νησιών και όχι μόνο των Κυκλάδων, με τη λεγόμενη ενιαία περιφέρεια, στην οποία είμαστε απόλυτα αντίθετοι και θα κάνουμε τα πάντα για να την καταργήσουμε, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται η προσπάθεια συνένωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όταν υποχρεούται ουσιαστικά να συνυπάρξουν οι Κυκλάδες με τα Δωδεκάνησα, όταν δεν μπορεί ο κάτοικος της Κάσου να πάει στη Σύρο προκειμένου να εξυπηρετηθεί.
Δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζεις δυο διαφορετικές περιοχές μέσα σε μία ίδια περιφέρεια, όταν δεν τους δίνεις τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν μεταξύ τους.
Ανάπτυξη σημαίνει επίσης, βοήθεια στο να υπάρχουν οι δυνατότητες εκείνες της πρωτογενούς παραγωγής, όπως η κτηνοτροφία. Για να υπάρξει κτηνοτροφία πρέπει να υπάρχουν τα σφαγεία, πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα στους κτηνοτρόφους να βρίσκουν ζωοτροφές, πρέπει να μπορούν, όταν έχουν κτηνοτροφική παραγωγή, να σφάζουν και να πωλούν. Στην Τήνο, για παράδειγμα, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή σφαγείο, μεταφέρονται όλα τα ζώα στη Μύκονο.
Έχουμε φαινόμενα τα οποία διώχνουν την πρωτογενή παραγωγή. Δεν υπάρχει αγροτική παραγωγή, γιατί δεν συμφέρει πλέον κανέναν να παράγει. Το αποτέλεσμα; Όλα είναι εισαγόμενα, άρα εξαρτώμενα.
Είμαστε σήμερα εδώ στη Σύρο, στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, όπου η Σύρος είχε τη δυνατότητα να αναπτύξει έναν μεγάλο τομέα, τον τομέα της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα που σήμερα είναι παρόντες οι εργαζόμενοι, τα σωματεία, οι πρόεδροι των σωματείων, αλλά και η διοίκηση του Νεωρίου.
Είναι ένα ναυπηγείο το οποίο δεν πήρε ούτε μια κρατική δουλειά την ίδια ώρα που προκλητικά όλες οι δουλειές, οι οποίες ήταν και ύποπτες, δίνονταν στα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά και της Ελευσίνας. Στο Νεώριο συνεχίζει να δουλεύει η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη χωρίς να υπάρχει ούτε ένα προνόμιο.
Για να προχωρήσει και να αναπτυχθεί η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη χρειάζονται καταρχήν κίνητρα και κίνητρα σημαίνει χαμηλή φορολόγηση. Κίνητρα δεν σημαίνει Ειδική Οικονομική Ζώνη όπως την περιγράφουν τα μνημόνια, όπου Ειδική Οικονομική Ζώνη σημαίνει εργαζόμενοι λαθρομετανάστες με 100 ευρώ, όπως τους μεταφέρουν αυτή τη στιγμή στον Έβρο ή στην Ήπειρο. Κίνητρα σημαίνει οικονομικά κίνητρα, όπου ο φόρος τον οποίο θα πληρώνουν ιδίως για τα πρωτογενή υλικά θα είναι πολύ μικρότερος από τις ανταγωνίστριες χώρες. Εάν μπει ένας φόρος 8% πλαφόν για το Νεώριο της Σύρου, τότε αμέσως θα μειωθεί το κόστος και θα μεταφερθούν εδώ δουλειές οι οποίες σήμερα πηγαίνουν στην Τουρκία. Σημαίνει ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται το Νεώριο της Σύρου με την ίδια ακριβώς οπτική γωνία, όπως αντιμετωπίζεται ή όπως αντιμετωπίστηκαν στο παρελθόν τα ναυπηγεία στο Σκαραμαγκά και στην Ελευσίνα.
Εάν χρειάζεται για να πάρουν τις δυο δεξαμενές που θα κρατούσαν τα ναυπηγεία ζωντανά για τουλάχιστον τρία χρόνια, να περάσουν πέντε διαγωνιστικές διαδικασίες, να μπουν μέσα στο διαγωνισμό εκείνοι που δεν δικαιούνταν, τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά που έχουν τη δυνατότητα μόνο παραγωγής αμυντικού υλικού, και να δημιουργήσουν πρόβλημα στο να μην μπορεί να γίνει η απευθείας ανάθεση, τότε δεν υπάρχει κράτος.
Εμείς λοιπόν δεσμευτήκαμε χθες και ενώπιον των εργαζομένων και ενώπιον της διοίκησης ότι θα καταθέσουμε τροπολογία στην οποία θα γίνεται απευθείας ανάθεση, κοστολογημένη, της εργασίας των δυο αυτών δεξαμενών, όπως τις κοστολόγησε το Πολεμικό Ναυτικό και εκείνοι οι οποίοι επισκέπτονται τη Σύρο και λένε ότι θέλουν να βοηθήσουν τη ζώνη και τα ναυπηγεία δεν έχουν τίποτε άλλο να κάνουν παρά να υπογράψουν.
Πρέπει να ζήσουν τα ναυπηγεία και πρέπει να ζήσουν και για έναν άλλο λόγο, ανεξάρτητα της ιδιοκτησίας, διότι ουσιαστικά η Ελλάδα μετατρέπεται σε πετρελαιοπαραγωγός χώρα, μετατρέπεται σε μια χώρα παραγωγής φυσικού αερίου.
Αυτό σημαίνει ότι σε όλες τις θαλάσσιες περιοχές που έχει βρεθεί αυτή τη στιγμή φυσικό αέριο και πετρέλαιο και ιδιαίτερα στις περιοχές του Ιονίου, νότια της Κρήτης, αλλά και στην περιοχή του Καστελόριζου, θα χρειαστεί να τοποθετηθούν νέες εξέδρες απάντλησης πετρελαίου, όπου θα γίνουν γεωτρήσεις για την εξεύρεση του φυσικού αερίου. Πύργοι μέσα στη θάλασσα, οι οποίοι θα λειτουργήσουν ως βασικές μονάδες για την απάντληση του φυσικού αερίου. Ποιος θα τα κατασκευάσει αυτά; Αυτά τα κατασκευάζουν ναυπηγεία και για αυτό ακριβώς θέλουν την υποβάθμιση των ναυπηγείων.
Για αυτό θέλουν όλα τα ναυπηγεία να υπαχθούν στο άρθρο 99 για να κατασχεθούν και εν συνεχεία μέσω των τραπεζών να περάσουν σε συγκριμένους δανειστές, που θα λειτουργήσουν όχι με Έλληνες εργαζόμενους, αλλά μετατρέποντάς τα σε Ειδικές Οικονομικές Ζώνες με λαθρομετανάστες, οι οποίοι θα έρθουν για αυτό ακριβώς τον λόγο, ώστε να μην υπάρχει κανένα έσοδο για την ελληνική κοινωνία.
Είναι πολύ σημαντικό να δούμε ακόμη τις δυνατότητες ανάπτυξης των περιοχών με τις ειδικές μορφές τουρισμού. Με τον τουρισμό που μπορεί να είναι για παράδειγμα ο θρησκευτικός τουρισμός, τα προσκυνήματα του Αιγαίου είναι αυτά τα οποία μπορούν να προσελκύσουν δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες εκτός τουριστικής περιόδου, δηλαδή εκτός των τριών μηνών του καλοκαιριού για να μπορέσει να αναπτυχθεί ο τουρισμός σε περιόδους όπως το Πάσχα ή τα Χριστούγεννα ή τις μεγάλες θρησκευτικές εορτές.
Πώς θα έρθει κανείς αυτή τη στιγμή διανησιωτικά για να επισκεφθεί την Παναγία της Τήνου, εν συνεχεία να έρθει στη Σύρο, μετά να κατέβει στη Μήλο ή να επισκεφθεί τα προσκυνήματα που υπάρχουν στην Πάρο στην Εκατονταπυλιανή, όταν δεν υπάρχει ακτοπλοϊκή σύνδεση;
Νέες μορφές τουρισμού είναι αυτές τις οποίες ξεκινήσαμε και χαίρομαι που βλέπω εδώ τον πρώην νομάρχη τον κ. Μπάϊλα, όταν ξεκινήσαμε τη δημιουργία των λεγόμενων καταδυτικών πάρκων, όπου θα μπορέσουν να φέρουν όλο εκείνο τον τουρισμό των τριών εκατομμυρίων αυτοδυτών που επισκέπτονταν μέχρι χθες την Αίγυπτο, που έκλεισε πια ως προορισμός λόγω των ειδικών συνθηκών ασφαλείας που έχουν δημιουργηθεί, την Ιορδανία, τα τρία εκατομμύρια αυτά των αυτοδυτών μετά το νόμο που περάσαμε για να επιτραπούν οι καταδύσεις, δεν κατευθύνονται στην Ελλάδα και δεν κατευθύνονται στα ασφαλή μας νερά, διότι δεν έχει γίνει καμία επένδυση για τον καταδυτικό τουρισμό, με εξαίρεση κάποιες σχολές αυτοδυτών που παλεύουν μόνοι τους.
Υπάρχει η δυνατότητα ανάπτυξης των θαλάσσιων σπορ και αυτά έχουν δημιουργήσει προβλήματα γραφειοκρατίας απαγορεύοντας να αναπτυχθούν. Νησιωτικότητα, λοιπόν, σημαίνει ευκολότερες διαδικασίες, προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και ανάδειξη της ιδιαιτερότητας των νησιών μας.
Ο δεύτερος τομέας με τον οποίο θα ασχοληθεί σήμερα το προσυνέδριό μας και θα ακούσουμε τις δικές σας προτάσεις, θα ακούσουμε τους εισηγητές, αλλά θα ακούσουμε περισσότερο εσάς, είναι το θέμα της Ναυτιλίας. Το θέμα της Ναυτιλίας έχει άμεση σχέση με τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, ελάχιστα καράβια Ελλήνων πλοιοκτητών έρχονται στα ελληνικά ναυπηγεία, όταν τα ελληνικά ναυπηγεία έχουν τους καλύτερους τεχνίτες και αυτό είναι παγκοσμίως αποδεκτό.
Τα καλύτερα πλοία της ακτοπλοΐας, τα ξέρετε τα πλοία σχεδόν όλα, το «Νήσος Μύκονος», το «Νήσος Χίος» έχουν κατασκευαστεί σε ελληνικά ναυπηγεία, από ελληνικά χέρια. Τα κότερα, τα mega yachts, τα οποία ξεκίνησαν να γίνονται εδώ στη Σύρο και τελικά κατέληξαν σε άλλα ναυπηγεία για να τα αποτελειώσουν, εδώ κατασκευάστηκαν.
Η Ναυτιλία λοιπόν μπορεί να φέρει δουλειά και στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, από τη στιγμή όμως που θα τους δώσουμε τη δυνατότητα να έχουν τα ίδια προνόμια. Γιατί πάνε στην Κορέα και στην Κίνα; Πάνε στην Κορέα και στην Κίνα όπως επίσης και στην Τουρκία, λόγω του ότι το φορολογικό περιβάλλον είναι ένα περιβάλλον που μπορεί να τους καλύψει.
Εδώ, αντί να φέρουμε την ελληνική ναυτιλία στην Ελλάδα, διώχνουμε τους Έλληνες εφοπλιστές, με αποτέλεσμα να έχουμε μείωση της ελληνικής σημαίας. Όταν έλεγα πριν από τις εκλογές ότι θα φτάσουμε σε σημείο να έχουμε κατασχέσεις πλοίων υπό ελληνική σημαία, ο πρόεδρος των Ελλήνων Εφοπλιστών έβγαλε ανακοίνωση εναντίον μου. Σήμερα καταλάβαμε γιατί, γιατί ο πρόεδρος των Ελλήνων Εφοπλιστών είναι αυτός ο οποίος πήρε μετοχοδάνειο από τις κυπριακές τράπεζες του κ. Βγενόπουλου και ο οποίος συμμετείχε ουσιαστικά σε τραπεζική κομπίνα.
Αντί δηλαδή να εξυπηρετήσει την εμπορική ναυτιλία, εξυπηρετούσε εκείνους που πήγαν να σκλαβώσουν την εμπορική ναυτιλία και την ελληνική σημαία. Τι λέμε λοιπόν; Απεμπλοκή της εμπορικής ναυτιλίας από την προσπάθεια να μπει μέσα στα στενά πλαίσια της φορολόγησης που επιβάλλει η τρόικα. Γιατί; Διότι τα βαπόρια αλλάζουν σημαία ακόμη και μέσα στη θάλασσα.
Ένα βαπόρι που θέλει να αλλάξει σημαία μπορεί να είναι στη μέση της Μεσογείου, στον Ατλαντικό ή τον Ειρηνικό Ωκεανό και με ένα μόνο σήμα να κατεβεί η ελληνική σημαία και να ανεβεί μια άλλη. Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει αλλαγή σύνθεσης του πληρώματος, σημαίνει ότι οι Έλληνες ναυτικοί, αξιωματικοί της γέφυρας και της μηχανής, πληρώματα, θα αποβιβασθούν από το πλοίο και θα αντικατασταθούν από Φιλιππινέζους.
Δημιουργία ειδικής ζώνης στον Πειραιά. Ειδική ζώνη, όπου αντί να διώχνουμε τον εφοπλισμό θα τον φέρνουμε εδώ. Ζώνη για να μπορούν να κάνουν τα ναυλοσύμφωνα με χαμηλή φορολόγηση, η οποία θα είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη. Δημιουργία σχολών καλυτέρων πληρωμάτων και για να μην παρεξηγηθώ, εμείς είμαστε υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα των σχολών του εμπορικού ναυτικού όσον αφορά τους πλοιάρχους και τους μηχανικούς. Όμως στα χαμηλόβαθμα πληρώματα δεν υπάρχει κανένας λόγος και με την ανεργία που υπάρχει αυτή τη στιγμή, οι σχολές να είναι στις Φιλιππίνες ή στην Ουρουγουάη.
Για ποιο λόγο να μην δημιουργηθούν σχολές οι οποίες θα εκπαιδεύουν χαμηλόβαθμα πληρώματα; Το crew management, δηλαδή η διαχείριση πληρωμάτων γίνεται κατά 95% στο εξωτερικό και αυτό γιατί δεν υπάρχουν ελεύθερες ζώνες επεξεργασίας των crew management στον Πειραιά.
Πρόταση: δημιουργία ενός χώρου ελεύθερης ζώνης για την ναυτιλία συνταγματικά κατοχυρωμένης. Ένας χώρος που θα ξεκινά από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και θα φτάνει μέχρι την ψαραγορά, όπου εκεί θα δοθεί η δυνατότητα να μεταφερθεί όλο το City, όλες οι τραπεζικές εργασίες.
Εκεί να μεταφερθεί η δυνατότητα διαχείρισης πληρωμάτων, εκεί να δημιουργηθούν δικηγορικές εταιρίες που θα καλύπτουν τα ναυλοσύμφωνα και παράλληλα εδώ στη Σύρο, αλλά και σε άλλα νησιά του Αιγαίου, με μελέτη η οποία θα γίνει να υπάρξει δυνατότητα παράλληλου νηολογίου ελληνικής σημαίας για κότερα κάτω των σαράντα μέτρων .
Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι θα μπορούν όλα αυτά τα γιότ, τα οποία βρίσκουν σημαίες ευκαιρίας, είτε της Αγγλίας, τα Channel Island, είτε της Κύπρου, είτε της Μάλτας, είτε των άλλων χωρών, να μεταφερθούν με ελληνική σημαία, η οποία όμως να είναι σε παράλληλο νηολόγιο.
Ειδικές φορολογικές δυνατότητες, προκειμένου όλες οι εργασίες οι οποίες θα γίνονται ακόμη και για τα σκάφη αναψυχής, να γίνονται στην Ελλάδα. Εάν κανείς δει ότι κάθε χρόνο πάνω από 25.000 κότερα φεύγουν και πάνε στην Τουρκία, αν κανείς αντιληφθεί ότι αυτά τα 25.000 γιότ έχουν εργασίες.
Σημαίνει μουράγια, σημαίνει ηλεκτρολόγους, σημαίνει υδραυλικούς, σημαίνει συντηρήσεις και οι συντηρήσεις αυτές αντί να γίνονται στην Ελλάδα, γίνονται στα παράλια της Μικράς Ασίας, θα δίνουν τη δυνατότητα ανάπτυξης, ακόμη και σε αυτό τον τομέα της ναυτιλίας.
Ποιοι είναι πιο θαλασσινοί; Είναι οι Φιλιππινέζοι, οι οποίοι είναι σε όλα τα σκάφη αναψυχής; Όχι, είναι οι Έλληνες, αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται άμεση συνεννόηση με την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία. Χρειάζεται τώρα αλλαγή της πολιτικής, χρειάζεται δημιουργία φορολογικών παραδείσων με παράλληλα νηολόγια, τα οποία θα βοηθήσουν και τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, αλλά θα βοηθήσουν στο αρχίσει τη χειμερινή περίοδο να υπάρχει οικονομική ζωή στα νησιά μας. Και δεν είναι μόνο οι μεγάλες μονάδες όπως εδώ στην Σύρο, υπάρχουν νησιά τα οποία έχουν την δυνατότητα και την παράδοση να ξεκινήσουν τη δημιουργία μικρών μονάδων. Υπάρχουν ασφαλείς κόλποι στην Νιό που θα μπορούσαν για παράδειγμα να δημιουργηθούν εκεί μικρά ναυπηγεία που θα συντηρούσαν τα σκάφη αναψυχής, στους Λειψούς, στα Δωδεκάνησα ή σε άλλα νησιά που έχουν την δυνατότητα φιλοξενίας, όπως τη Σίφνο υπάρχουν όλες εκείνες οι φυσικές δυνατότητες στη δημιουργία παράλληλων εργασιών με γνώμονα τα σκάφη αναψυχής, το yachting και την ιστιοπλοΐα.
Δεν θέλω να σας κουράσω παραπάνω λέγοντάς σας τις προτάσεις τις οποίες έχουμε ετοιμάσει. Θα τις δείτε στην εθνική μας αντιπρόταση, θα τις διαμορφώσουμε μαζί και σήμερα και θα είναι ένα πρόγραμμα η εθνική πρόταση δηλαδή το κυβερνητικό μας πρόγραμμα το οποίο θα περιλαμβάνεται στην πρόταση διακυβέρνησης του τόπου. Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ είμαστε ένα κίνημα πολιτών στο οποίο χώρο έχουν όλοι οι Έλληνες και όλες οι Ελληνίδες του μεγάλου δημοκρατικού και πατριωτικού τόξου. Με ρωτούν πολλές φορές θα συνεργαστείτε με το ΣΥΡΙΖΑ, με ρωτούν τι θα κάνετε την επόμενη μέρα; Η απάντηση είναι ότι εμείς ετοιμάζουμε την Εθνική μας Πρόταση. Εμείς καλούμε μαζί μας όλους τους πολίτες, τους δημοκρατικούς πολίτες, εκείνους που πίστεψαν σε μια δημοκρατία του Κωνσταντίνου Καραμανλή όταν μιλούσε για την Ευρώπη των εθνών-κρατών και όχι για την Ευρώπη της Μέρκελ και του φεντεραλισμού. Όχι την Ευρώπη του Σόιμπλε, όχι την Ευρώπη των υποταγμένων λαών του Νότου απέναντι σε ένα ισχυρό Βορρά.
Καλούμε εκείνους που πίστεψαν στο πατριωτικό ΠΑΣΟΚ, που πίστεψαν στον Ανδρέα Παπανδρέου όταν έλεγε ότι «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» και όχι σε εκείνους που εν συνεχεία, χρησιμοποιώντας την ταμπέλα του ΠΑΣΟΚ, έλεγαν αφήστε από τα Ίμια «να πάρει ο αέρας την σημαία». Εκείνους που γονάτισαν στις αγορές και τον νεοφιλελευθερισμό.
Θέλουμε μαζί μας τις Ελληνίδες και τους Έλληνες της πατριωτικής αριστεράς, χώρος για συνεργασίες υπάρχει με όλους. Υπάρχει εθνική ανάγκη να βρεθούμε όλοι μαζί, δημιουργώντας μια μεγάλη δημοκρατική και πατριωτική παράταξη, ένα μέτωπο απέναντι στην επίθεση που δέχεται η πατρίδα μας.
Χρειάζεται να αντισταθούμε απέναντι στον σχεδιασμό που έχουν να οδηγήσουν την Ελλάδα στη διχόνοια και να οδηγήσουν την πατρίδα μας ακόμα και στο αιματοκύλισμα, γιατί φαινόμενα όπως το φαινόμενο του νεοναζισμού που εμφανίστηκε στην Ελλάδα 60 χρόνια μετά από τον πόλεμο εμφανίζονται γιατί στόχος τους είναι να δημιουργήσουν το κακό.
Πώς δημιούργησαν την Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα; Ήρθε ο κ. Σαμαράς με τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Καρατζαφέρη τότε και υπουργοποίησαν δύο καθοδηγητές της Χρυσής Αυγής, δύο ναζιστές, νομιμοποιώντας ουσιαστικά στα μάτια του κόσμου αυτό το κίνημα το οποίο θέλει να οδηγήσει την Ελλάδα σε σύγκρουση και σε αίμα.
Εμείς λοιπόν οι υπόλοιποι, οι δημοκρατικοί πολίτες, έχουμε την υποχρέωση να συστρατευτούμε για να πούμε το μεγάλο όχι. Να πάρουμε την πατρίδα μας στα χέρια μας, να διαγράψουμε το επονείδιστο και το επαχθές χρέος που δεν μπορούν να το πληρώσουν ούτε δέκα γενιές μετά τα δισέγγονά μας. Να ξεκινήσουμε με πολιτικές στις οποίες θα βρούμε κοινή συνισταμένη, προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη, να υπάρχουν δουλειές, να σταματήσουμε τις αυτοκτονίες, να σταματήσουμε τα λουκέτα, να σταματήσουμε την ανεργία, να σταματήσουμε αυτό το κλίμα του φόβου, του τρόμου και της απελπισίας που έχουν δημιουργήσει.
Βλέπουμε πλέον ότι το ένα μαγαζί μετά το άλλο κλείνει. Γιατί; Γιατί δεν έχει κανείς πια την ασφαλιστική ενημερότητα, δεν έχει φορολογική ενημερότητα, όλοι οι Έλληνες είναι στον «Τειρεσία» ή όσοι δεν είναι θα μπουν. Γιατί με τα βαριά χαράτσια αυτό που θέλουν να κάνουν είναι να κλείσουν την παραγωγή.
Θέλουν στην Σύρο αντί να υπάρχουν 100 μαγαζιά λιανικού εμπορίου να υπάρχει ένα τεράστιο Lidl, το οποίο θα μας σερβίρει άλογα και το οποίο θα ελέγχει ουσιαστικά την κατανάλωση. Θέλουν να μετατρέψουν όλο τον Νότο με το Δ’ οικονομικό γερμανικό Ράιχ σε ένα τόπο όπου δεν θα υπάρχουν άνθρωποι, αλλά αριθμοί.
Η αντίσταση λοιπόν είναι η αντιπρόταση, η ανάπτυξη, το Αιγαίο. Είναι το πέταγμα του γλάρου. Για αυτό επιλέξαμε τον γλάρο σαν δικό μας σημάδι γιατί ο γλάρος δεν μπαίνει μέσα σε κλουβί. Ο γλάρος πετάει ελεύθερος και οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας, έχουν δικαίωμα και θα πετάξουν ελεύθεροι, γιατί
ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΛΟΙ
ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ
ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ.»
Tromaktiko
Στη Σύρο πραγματοποιήθηκε το προσυνέδριο Κυκλάδων των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ με θέμα «Ναυτιλία - Νησιωτική Πολιτική».
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Πάνος Καμμένος.
Εισηγήτρια ήταν η τομεάρχης Ναυτιλίας και βουλευτής Δωδεκανήσου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Μίκα Ιατρίδη.
Χαιρετισμό απηύθυνε o τομεάρχης Μακεδονίας-Θράκης και βουλευτής Έβρου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Μαρίνος Ουζουνίδης.
Η ομιλία του προέδρου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Πάνου Καμμένου έχει ως εξής:
«Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι,
Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή να είμαστε σήμερα εδώ οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, κάνοντας το προσυνέδριό μας για τη Ναυτιλία και τη Νησιωτική Πολιτική, ένα προσυνέδριο ιδιαίτερα σημαντικό στον κύκλο αυτής της προσπάθειας που ξεκίνησε με τη συγκρότηση του Κινήματος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και της προσυνεδριακής διαδικασίας που ολοκληρώνεται σήμερα εδώ με αυτές τις δύο θεματικές ενότητες, τη Ναυτιλία που αποτελεί τα «ξύλινα τείχη» της πατρίδας μας από την εποχή του Ηρόδοτου και τη Νησιωτική Πολιτική, τα διαμάντια της Ελλάδος.
Σε όλη αυτή τη διάρκεια των προσυνεδρίων συζητήσαμε με τους πολίτες όλης της χώρας, από τη Θράκη μέχρι τη Γαύδο, από την Κέρκυρα μέχρι το Καστελόριζο, αλλά θεωρώ ότι αυτό εδώ το τελευταίο προσυνέδριο είναι ουσιαστικά και η ελπίδα που μπορούμε να δώσουμε σε όλη την Ελλάδα για την επόμενη μέρα, τη μέρα που μπορούμε να ξανακτίσουμε την πατρίδα μας, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται κάτω από μία ξένη κατοχή, την κατοχή των δανειστών, την κατοχή των τραπεζιτών, την κατοχή εκείνων που αποφάσισαν ότι με οικονομικά μέσα θα σκλαβώσουν για μια ακόμα φορά αυτόν εδώ τον τόπο, έναν τόπο όμως που πάντα αντιστάθηκε και πάντα νίκησε.
Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος σήμερα, γιατί εδώ ανάμεσά μας βλέπω ανθρώπους με τους οποίους συνεργαστήκαμε τα χρόνια που είχα την τύχη να είμαι στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ένα υπουργείο που μετατράπηκε σε γραμματεία και μια γραμματεία την οποία ουσιαστικά κατάργησε η σημερινή κυβέρνηση. Και την κατάργησε γιατί οι εντολές της τρόικας είναι να σβήσει ό,τι μπορεί να ξαναζωντανέψει την Ελλάδα, είτε αυτό λέγεται πρωτογενής παραγωγή είτε λέγεται αγροτική παραγωγή είτε λέγεται τουρισμός είτε λέγεται ναυτιλία είτε λέγεται φορείς που παράγουν χρήμα στην πατρίδα μας. Οι πολίτες πρέπει να μετατραπούν σε αριθμούς, οι εργαζόμενοι σε ανέργους, οι συνταξιούχοι σε πένητες, οι επιχειρηματίες να βάλουν λουκέτο και όλα αυτά να μετατρέψουν αυτόν εδώ τον άγιο τόπο σε μία έρημη περιοχή που θα μετατραπεί σε ένα εξαιρετικό γηροκομείο για συνταξιούχους Γερμανούς.
Προσπάθησαν να γίνει βίαια η ομοσπονδιοποίηση της Ευρώπης, να γίνει με έναν τέτοιο τρόπο στον οποίο δεν θα μπορεί να αντιδράσει κανείς, μετατρέποντας πρώτα την Ελλάδα σε πειραματόζωο, όπως οι ίδιοι ομολογούν, εφαρμόζοντας το «δόγμα του σοκ». Δεύτερο θύμα η Κύπρος, τρίτο θύμα ο Νότος της Ευρώπης.
Σε αυτό εδώ όμως το προσυνέδριο των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, με τη δυνατότητα που μας δίνει το διαδίκτυο, μας παρακολουθούν όλοι οι συμπολίτες μας σε όλα τα νησιά της Ελλάδος, από τους Οθωνούς μέχρι το Καστελόριζο και από τη Γαύδο μέχρι τη Σαμοθράκη, ιδίως οι Κυκλάδες, και θέλω να απευθύνω έναν ιδιαίτερο χαιρετισμό σε όλους τους πολίτες των Κυκλάδων από τη Τζια, την Κύθνο, τη Σέριφο, τη Σίφνο, την Κίμωλο, τη Μήλο, τη Σίκινο, τη Φολέγανδρο, τη Σαντορίνη, τη Θηρασιά, την Ανάφη, τη Νάξο, την Ηρακλειά, τη Δονούσα, τη Σχοινούσα, την Άνδρο, την Τήνο, τη Μύκονο, την Πάρο, την Αντίπαρο, σε όλες τις Κυκλάδες, που είχα την τύχη να γνωρίζω και να ζήσω για αρκετά χρόνια και γνωρίζω ότι όλοι μας βλέπουν. Μας τιμήσατε, τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, δίνοντάς μας μια έδρα, για πρώτη φορά έχει γίνει αυτό στη μεταπολίτευση, ένα κίνημα πολιτών που γεννήθηκε πριν από δύο μήνες να εκλέξει βουλευτή εδώ στις Κυκλάδες με ένα τεράστιο ποσοστό και για αυτό σας ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας.
Τι όμως σημαίνει νησιωτική πολιτική; Νησιωτική πολιτική για εμάς τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ σημαίνει καταρχήν την δυνατότητα να μπορεί να ζήσει στα νησιά ένας νέος άνθρωπος, να μπορεί να δημιουργήσει, να μπορεί να συντηρήσει την οικογένειά του, να έχει τους θεσμούς εκείνους που θα του εξασφαλίζουν τις δυνατότητες πρόσβασης στην υγεία, στην παιδεία, στην εργασία, στην παραγωγή του πλούτου.
Για να υπάρχει νησιωτικότητα πρέπει πρώτα από όλα να υπάρχει συγκοινωνία, να υπάρχει η δυνατότητα επικοινωνίας των νησιών, είτε με το διοικητικό κέντρο, το οποίο στην προκειμένη περίπτωση στις Κυκλάδες είναι η Σύρος είτε με την πρωτεύουσα. Να υπάρχει διανησιωτικότητα, δηλαδή η δυνατότητα επικοινωνίας των νησιών μεταξύ τους και αυτό μέχρι τώρα το λέγαμε ακτοπλοΐα. Κακώς το λέγαμε ακτοπλοΐα, είναι συγκοινωνία, είναι δηλαδή το αγαθό εκείνο το οποίο έχει υποχρέωση το κράτος να εξασφαλίζει στους πολίτες.
Σήμερα οι περισσότερες τουριστικές επιτροπές από τις Κυκλάδες δεν μπόρεσαν να είναι εδώ γιατί δεν υπάρχει επικοινωνία. Οι ενδοκυκλαδικές δρομολογιακές γραμμές, τις οποίες χτίσαμε με πολύ κόπο τη διετία 2007-2009 δεν υπάρχουν πλέον. Κάποτε όταν αργούσε ένα βαπόρι να πιάσει την Ανάφη, τη Φολέγανδρο, ή τη Σίκινο ξεσηκωνόταν ο κόσμος και τώρα πια έχουμε ένα μόνο δρομολόγιο όλη την εβδομάδα.
Έχει καταργηθεί ακόμα και η δυνατότητα επικοινωνίας με το διοικητικό κέντρο, τη Σύρο. Βλέπουμε κάθε μέρα που περνά αποδρομολογήσεις πλοίων και το κόστος, 100 εκατομ. ευρώ, για το ελληνικό δημόσιο, κάθε μήνας που περνά προσπαθούν να το περιορίζουν, την ίδια στιγμή που το κράτος των Αθηνών επιτρέπει αυτό το ποσό των 100 εκατομ. ευρώ, και δεν είναι τυχαίο, να το δίνουν για τη λειτουργία του Μεγάρου Μουσικής, να δίνουν 10 εκατομ. ευρώ για την προστασία του κόκκινου σκαθαριού, το οποίο κατοικεί σε κάτι φοίνικες πολυτελών επαύλεων στην Νότια Αττική
Την ίδια στιγμή που πληρώνονται οι σύμβουλοι για την παράδοση της χώρας μας με 350 εκατομμύρια ευρώ για το πως θα μας παραδώσουν ταχύτερα στα νύχια των δανειστών. Την ίδια στιγμή που την ώρα της κρίσης πληρώνονται δισεκατομμύρια για να κατασκευάζουν κάποιοι εργολάβοι δρόμους οι οποίοι καταρρέουν, μέσα σε λίγους μήνες, όπως η Εγνατία οδός και την ώρα που οι νησιώτες πληρώνουν για τη δημιουργία των αυτοκινητοδρόμων, ενώ δεν έχουν την ίδια στιγμή απολαβές από τα διόδια που πληρώνουν οι πολίτες για τη δυνατότητα επικοινωνίας.
Η συγκοινωνία είναι αναφαίρετο δικαίωμα και για να υπάρξει συγκοινωνία πρέπει το κράτος να παρέχει την επικοινωνία αυτή στους πολίτες.
Στην ακτοπλοΐα λοιπόν εμείς οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ θεωρούμε ότι πρέπει να εφαρμοστεί το περίφημο ισοδύναμο, το μεταφορικό ισοδύναμο. Το δικαίωμα δηλαδή που έχει ο κάτοικος της χερσαίας Ελλάδας να το έχει και ο κάτοικος της νησιωτικής Ελλάδος. Αυτό το μεταφορικό ισοδύναμο θα πρέπει να υπολογιστεί και θα πρέπει να συμπεριληφθεί με συνταγματική δέσμευση σε όλες τις κυβερνήσεις. Δεν είναι ρουσφέτι το να βάλεις ένα πλοίο για να έχει επικοινωνία ένα νησί.
Το δεύτερο είναι η εφαρμογή του άρθρου 101 του Συντάγματος, η ιδιαιτερότητα δηλαδή της νησιωτικότητας να εφαρμόζεται σε όλα τα νομοσχέδια.
Θα σας πω ένα απλό παράδειγμα, εφαρμόζουν για την εκκλησία ότι θα προσλαμβάνεται ένας ιερέας για κάθε δέκα ιερείς που θα παίρνουν σύνταξη. Αυτό σημαίνει ότι στη Δονούσα, στην Ηρακλειά, στα Κουφονήσια, στα άλλα μικρά νησιά τα οποία έχουν έναν ιερέα, θα πρέπει να περιμένουν να αποβιώσουν 10 ιερείς σε μεγάλα νησιά, προκειμένου να ξαναχτυπήσει η καμπάνα στο νησί τους.
Η νησιωτικότητα έχει πάψει να εφαρμόζεται ακόμα και σε εκείνους τους τομείς της παραμονής των υπηρεσιών. Βλέπουμε κάθε ημέρα που περνάει και εδώ στις Κυκλάδες να κλείνει ο ΕΟΤ ή να κλείνουν οι εφορίες και θα πρέπει να μετακινούνται οι νησιώτες, με τα μέσα που δεν υπάρχουν, για να μπορέσουν να υποβάλλουν την φορολογική τους δήλωση. Βλέπουμε να κλείνουν τα ΙΚΑ, να μετατρέπονται τα Κέντρα Υγείας ουσιαστικά σε αγροτικά ιατρεία, όπου δεν υπάρχουν καν γιατροί. Αυτή η αντιμετώπιση των νησιών γίνεται για ένα λόγο, για αυτό το οποίο τους ξέφυγε στην αρχή των μνημονίων, θέλουν την ερημοποίηση των νησιών, θέλουν τα νησιά, ιδίως τα μικρά, να εγκαταλειφθούν και να μετατραπούν σε μονάδες all inclusive.
Την ίδια στιγμή που νομοθετούν για να βάλουν μέτρα όσον αφορά την πολεοδομία στα νησιά, την ώρα που βάζουν την κλίση των 40 μοιρών για τη Σίκινο και την Φολέγανδρο, στοχεύουν να πουλήσουν την βραχονησίδα ανάμεσα στα δυο νησιά για να κάνουν καζίνο, χωρίς να υπάρχουν, αν θέλετε, πολεοδομικές υποχρεώσεις.
Νησιωτικότητα σημαίνει ανάπτυξη και ανάπτυξη θα έρθει μόνο όταν θα υπάρχει ανταγωνισμός όσον αφορά το θέμα του τουρισμού. Δεν μπορεί σε ένα νησί να έχουν 23% ΦΠΑ και να ζητούν να ανταγωνιστούμε τα παράλια της Μικράς Ασίας που έχει 5%. Δεν μπορεί να ζητήσει μια επιχείρηση να επιβιώσει ή να γίνουν επενδύσεις, όταν ο φόρος φυσικών προσώπων είναι 45% και την ίδια στιγμή στην Τουρκία ο φόρος είναι 10% πλαφόν και το ίδιο νομίζω συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα.
Για να προχωρήσει λοιπόν η νησιωτικότητα, εάν θέλουν να δώσουν τη δυνατότητα να υπάρχει ακτοπλοΐα, εάν θέλουν να δώσουν τη δυνατότητα να υπάρχει ανάπτυξη, η λύση είναι μία, χαμηλή φορολόγηση. Δεν έχουν να πληρώσουν τα 100 εκατομμύρια για την ακτοπλοΐα; Ας δώσουν αφορολόγητο πετρέλαιο και ας επιδοτήσουν αμέσως καράβια
Είναι απαραίτητη η επαναφορά της επικοινωνίας μεταξύ των νησιών και όχι μόνο των Κυκλάδων, με τη λεγόμενη ενιαία περιφέρεια, στην οποία είμαστε απόλυτα αντίθετοι και θα κάνουμε τα πάντα για να την καταργήσουμε, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται η προσπάθεια συνένωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όταν υποχρεούται ουσιαστικά να συνυπάρξουν οι Κυκλάδες με τα Δωδεκάνησα, όταν δεν μπορεί ο κάτοικος της Κάσου να πάει στη Σύρο προκειμένου να εξυπηρετηθεί.
Δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζεις δυο διαφορετικές περιοχές μέσα σε μία ίδια περιφέρεια, όταν δεν τους δίνεις τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν μεταξύ τους.
Ανάπτυξη σημαίνει επίσης, βοήθεια στο να υπάρχουν οι δυνατότητες εκείνες της πρωτογενούς παραγωγής, όπως η κτηνοτροφία. Για να υπάρξει κτηνοτροφία πρέπει να υπάρχουν τα σφαγεία, πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα στους κτηνοτρόφους να βρίσκουν ζωοτροφές, πρέπει να μπορούν, όταν έχουν κτηνοτροφική παραγωγή, να σφάζουν και να πωλούν. Στην Τήνο, για παράδειγμα, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή σφαγείο, μεταφέρονται όλα τα ζώα στη Μύκονο.
Έχουμε φαινόμενα τα οποία διώχνουν την πρωτογενή παραγωγή. Δεν υπάρχει αγροτική παραγωγή, γιατί δεν συμφέρει πλέον κανέναν να παράγει. Το αποτέλεσμα; Όλα είναι εισαγόμενα, άρα εξαρτώμενα.
Είμαστε σήμερα εδώ στη Σύρο, στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, όπου η Σύρος είχε τη δυνατότητα να αναπτύξει έναν μεγάλο τομέα, τον τομέα της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα που σήμερα είναι παρόντες οι εργαζόμενοι, τα σωματεία, οι πρόεδροι των σωματείων, αλλά και η διοίκηση του Νεωρίου.
Είναι ένα ναυπηγείο το οποίο δεν πήρε ούτε μια κρατική δουλειά την ίδια ώρα που προκλητικά όλες οι δουλειές, οι οποίες ήταν και ύποπτες, δίνονταν στα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά και της Ελευσίνας. Στο Νεώριο συνεχίζει να δουλεύει η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη χωρίς να υπάρχει ούτε ένα προνόμιο.
Για να προχωρήσει και να αναπτυχθεί η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη χρειάζονται καταρχήν κίνητρα και κίνητρα σημαίνει χαμηλή φορολόγηση. Κίνητρα δεν σημαίνει Ειδική Οικονομική Ζώνη όπως την περιγράφουν τα μνημόνια, όπου Ειδική Οικονομική Ζώνη σημαίνει εργαζόμενοι λαθρομετανάστες με 100 ευρώ, όπως τους μεταφέρουν αυτή τη στιγμή στον Έβρο ή στην Ήπειρο. Κίνητρα σημαίνει οικονομικά κίνητρα, όπου ο φόρος τον οποίο θα πληρώνουν ιδίως για τα πρωτογενή υλικά θα είναι πολύ μικρότερος από τις ανταγωνίστριες χώρες. Εάν μπει ένας φόρος 8% πλαφόν για το Νεώριο της Σύρου, τότε αμέσως θα μειωθεί το κόστος και θα μεταφερθούν εδώ δουλειές οι οποίες σήμερα πηγαίνουν στην Τουρκία. Σημαίνει ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται το Νεώριο της Σύρου με την ίδια ακριβώς οπτική γωνία, όπως αντιμετωπίζεται ή όπως αντιμετωπίστηκαν στο παρελθόν τα ναυπηγεία στο Σκαραμαγκά και στην Ελευσίνα.
Εάν χρειάζεται για να πάρουν τις δυο δεξαμενές που θα κρατούσαν τα ναυπηγεία ζωντανά για τουλάχιστον τρία χρόνια, να περάσουν πέντε διαγωνιστικές διαδικασίες, να μπουν μέσα στο διαγωνισμό εκείνοι που δεν δικαιούνταν, τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά που έχουν τη δυνατότητα μόνο παραγωγής αμυντικού υλικού, και να δημιουργήσουν πρόβλημα στο να μην μπορεί να γίνει η απευθείας ανάθεση, τότε δεν υπάρχει κράτος.
Εμείς λοιπόν δεσμευτήκαμε χθες και ενώπιον των εργαζομένων και ενώπιον της διοίκησης ότι θα καταθέσουμε τροπολογία στην οποία θα γίνεται απευθείας ανάθεση, κοστολογημένη, της εργασίας των δυο αυτών δεξαμενών, όπως τις κοστολόγησε το Πολεμικό Ναυτικό και εκείνοι οι οποίοι επισκέπτονται τη Σύρο και λένε ότι θέλουν να βοηθήσουν τη ζώνη και τα ναυπηγεία δεν έχουν τίποτε άλλο να κάνουν παρά να υπογράψουν.
Πρέπει να ζήσουν τα ναυπηγεία και πρέπει να ζήσουν και για έναν άλλο λόγο, ανεξάρτητα της ιδιοκτησίας, διότι ουσιαστικά η Ελλάδα μετατρέπεται σε πετρελαιοπαραγωγός χώρα, μετατρέπεται σε μια χώρα παραγωγής φυσικού αερίου.
Αυτό σημαίνει ότι σε όλες τις θαλάσσιες περιοχές που έχει βρεθεί αυτή τη στιγμή φυσικό αέριο και πετρέλαιο και ιδιαίτερα στις περιοχές του Ιονίου, νότια της Κρήτης, αλλά και στην περιοχή του Καστελόριζου, θα χρειαστεί να τοποθετηθούν νέες εξέδρες απάντλησης πετρελαίου, όπου θα γίνουν γεωτρήσεις για την εξεύρεση του φυσικού αερίου. Πύργοι μέσα στη θάλασσα, οι οποίοι θα λειτουργήσουν ως βασικές μονάδες για την απάντληση του φυσικού αερίου. Ποιος θα τα κατασκευάσει αυτά; Αυτά τα κατασκευάζουν ναυπηγεία και για αυτό ακριβώς θέλουν την υποβάθμιση των ναυπηγείων.
Για αυτό θέλουν όλα τα ναυπηγεία να υπαχθούν στο άρθρο 99 για να κατασχεθούν και εν συνεχεία μέσω των τραπεζών να περάσουν σε συγκριμένους δανειστές, που θα λειτουργήσουν όχι με Έλληνες εργαζόμενους, αλλά μετατρέποντάς τα σε Ειδικές Οικονομικές Ζώνες με λαθρομετανάστες, οι οποίοι θα έρθουν για αυτό ακριβώς τον λόγο, ώστε να μην υπάρχει κανένα έσοδο για την ελληνική κοινωνία.
Είναι πολύ σημαντικό να δούμε ακόμη τις δυνατότητες ανάπτυξης των περιοχών με τις ειδικές μορφές τουρισμού. Με τον τουρισμό που μπορεί να είναι για παράδειγμα ο θρησκευτικός τουρισμός, τα προσκυνήματα του Αιγαίου είναι αυτά τα οποία μπορούν να προσελκύσουν δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες εκτός τουριστικής περιόδου, δηλαδή εκτός των τριών μηνών του καλοκαιριού για να μπορέσει να αναπτυχθεί ο τουρισμός σε περιόδους όπως το Πάσχα ή τα Χριστούγεννα ή τις μεγάλες θρησκευτικές εορτές.
Πώς θα έρθει κανείς αυτή τη στιγμή διανησιωτικά για να επισκεφθεί την Παναγία της Τήνου, εν συνεχεία να έρθει στη Σύρο, μετά να κατέβει στη Μήλο ή να επισκεφθεί τα προσκυνήματα που υπάρχουν στην Πάρο στην Εκατονταπυλιανή, όταν δεν υπάρχει ακτοπλοϊκή σύνδεση;
Νέες μορφές τουρισμού είναι αυτές τις οποίες ξεκινήσαμε και χαίρομαι που βλέπω εδώ τον πρώην νομάρχη τον κ. Μπάϊλα, όταν ξεκινήσαμε τη δημιουργία των λεγόμενων καταδυτικών πάρκων, όπου θα μπορέσουν να φέρουν όλο εκείνο τον τουρισμό των τριών εκατομμυρίων αυτοδυτών που επισκέπτονταν μέχρι χθες την Αίγυπτο, που έκλεισε πια ως προορισμός λόγω των ειδικών συνθηκών ασφαλείας που έχουν δημιουργηθεί, την Ιορδανία, τα τρία εκατομμύρια αυτά των αυτοδυτών μετά το νόμο που περάσαμε για να επιτραπούν οι καταδύσεις, δεν κατευθύνονται στην Ελλάδα και δεν κατευθύνονται στα ασφαλή μας νερά, διότι δεν έχει γίνει καμία επένδυση για τον καταδυτικό τουρισμό, με εξαίρεση κάποιες σχολές αυτοδυτών που παλεύουν μόνοι τους.
Υπάρχει η δυνατότητα ανάπτυξης των θαλάσσιων σπορ και αυτά έχουν δημιουργήσει προβλήματα γραφειοκρατίας απαγορεύοντας να αναπτυχθούν. Νησιωτικότητα, λοιπόν, σημαίνει ευκολότερες διαδικασίες, προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και ανάδειξη της ιδιαιτερότητας των νησιών μας.
Ο δεύτερος τομέας με τον οποίο θα ασχοληθεί σήμερα το προσυνέδριό μας και θα ακούσουμε τις δικές σας προτάσεις, θα ακούσουμε τους εισηγητές, αλλά θα ακούσουμε περισσότερο εσάς, είναι το θέμα της Ναυτιλίας. Το θέμα της Ναυτιλίας έχει άμεση σχέση με τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, ελάχιστα καράβια Ελλήνων πλοιοκτητών έρχονται στα ελληνικά ναυπηγεία, όταν τα ελληνικά ναυπηγεία έχουν τους καλύτερους τεχνίτες και αυτό είναι παγκοσμίως αποδεκτό.
Τα καλύτερα πλοία της ακτοπλοΐας, τα ξέρετε τα πλοία σχεδόν όλα, το «Νήσος Μύκονος», το «Νήσος Χίος» έχουν κατασκευαστεί σε ελληνικά ναυπηγεία, από ελληνικά χέρια. Τα κότερα, τα mega yachts, τα οποία ξεκίνησαν να γίνονται εδώ στη Σύρο και τελικά κατέληξαν σε άλλα ναυπηγεία για να τα αποτελειώσουν, εδώ κατασκευάστηκαν.
Η Ναυτιλία λοιπόν μπορεί να φέρει δουλειά και στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, από τη στιγμή όμως που θα τους δώσουμε τη δυνατότητα να έχουν τα ίδια προνόμια. Γιατί πάνε στην Κορέα και στην Κίνα; Πάνε στην Κορέα και στην Κίνα όπως επίσης και στην Τουρκία, λόγω του ότι το φορολογικό περιβάλλον είναι ένα περιβάλλον που μπορεί να τους καλύψει.
Εδώ, αντί να φέρουμε την ελληνική ναυτιλία στην Ελλάδα, διώχνουμε τους Έλληνες εφοπλιστές, με αποτέλεσμα να έχουμε μείωση της ελληνικής σημαίας. Όταν έλεγα πριν από τις εκλογές ότι θα φτάσουμε σε σημείο να έχουμε κατασχέσεις πλοίων υπό ελληνική σημαία, ο πρόεδρος των Ελλήνων Εφοπλιστών έβγαλε ανακοίνωση εναντίον μου. Σήμερα καταλάβαμε γιατί, γιατί ο πρόεδρος των Ελλήνων Εφοπλιστών είναι αυτός ο οποίος πήρε μετοχοδάνειο από τις κυπριακές τράπεζες του κ. Βγενόπουλου και ο οποίος συμμετείχε ουσιαστικά σε τραπεζική κομπίνα.
Αντί δηλαδή να εξυπηρετήσει την εμπορική ναυτιλία, εξυπηρετούσε εκείνους που πήγαν να σκλαβώσουν την εμπορική ναυτιλία και την ελληνική σημαία. Τι λέμε λοιπόν; Απεμπλοκή της εμπορικής ναυτιλίας από την προσπάθεια να μπει μέσα στα στενά πλαίσια της φορολόγησης που επιβάλλει η τρόικα. Γιατί; Διότι τα βαπόρια αλλάζουν σημαία ακόμη και μέσα στη θάλασσα.
Ένα βαπόρι που θέλει να αλλάξει σημαία μπορεί να είναι στη μέση της Μεσογείου, στον Ατλαντικό ή τον Ειρηνικό Ωκεανό και με ένα μόνο σήμα να κατεβεί η ελληνική σημαία και να ανεβεί μια άλλη. Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει αλλαγή σύνθεσης του πληρώματος, σημαίνει ότι οι Έλληνες ναυτικοί, αξιωματικοί της γέφυρας και της μηχανής, πληρώματα, θα αποβιβασθούν από το πλοίο και θα αντικατασταθούν από Φιλιππινέζους.
Δημιουργία ειδικής ζώνης στον Πειραιά. Ειδική ζώνη, όπου αντί να διώχνουμε τον εφοπλισμό θα τον φέρνουμε εδώ. Ζώνη για να μπορούν να κάνουν τα ναυλοσύμφωνα με χαμηλή φορολόγηση, η οποία θα είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη. Δημιουργία σχολών καλυτέρων πληρωμάτων και για να μην παρεξηγηθώ, εμείς είμαστε υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα των σχολών του εμπορικού ναυτικού όσον αφορά τους πλοιάρχους και τους μηχανικούς. Όμως στα χαμηλόβαθμα πληρώματα δεν υπάρχει κανένας λόγος και με την ανεργία που υπάρχει αυτή τη στιγμή, οι σχολές να είναι στις Φιλιππίνες ή στην Ουρουγουάη.
Για ποιο λόγο να μην δημιουργηθούν σχολές οι οποίες θα εκπαιδεύουν χαμηλόβαθμα πληρώματα; Το crew management, δηλαδή η διαχείριση πληρωμάτων γίνεται κατά 95% στο εξωτερικό και αυτό γιατί δεν υπάρχουν ελεύθερες ζώνες επεξεργασίας των crew management στον Πειραιά.
Πρόταση: δημιουργία ενός χώρου ελεύθερης ζώνης για την ναυτιλία συνταγματικά κατοχυρωμένης. Ένας χώρος που θα ξεκινά από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και θα φτάνει μέχρι την ψαραγορά, όπου εκεί θα δοθεί η δυνατότητα να μεταφερθεί όλο το City, όλες οι τραπεζικές εργασίες.
Εκεί να μεταφερθεί η δυνατότητα διαχείρισης πληρωμάτων, εκεί να δημιουργηθούν δικηγορικές εταιρίες που θα καλύπτουν τα ναυλοσύμφωνα και παράλληλα εδώ στη Σύρο, αλλά και σε άλλα νησιά του Αιγαίου, με μελέτη η οποία θα γίνει να υπάρξει δυνατότητα παράλληλου νηολογίου ελληνικής σημαίας για κότερα κάτω των σαράντα μέτρων .
Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι θα μπορούν όλα αυτά τα γιότ, τα οποία βρίσκουν σημαίες ευκαιρίας, είτε της Αγγλίας, τα Channel Island, είτε της Κύπρου, είτε της Μάλτας, είτε των άλλων χωρών, να μεταφερθούν με ελληνική σημαία, η οποία όμως να είναι σε παράλληλο νηολόγιο.
Ειδικές φορολογικές δυνατότητες, προκειμένου όλες οι εργασίες οι οποίες θα γίνονται ακόμη και για τα σκάφη αναψυχής, να γίνονται στην Ελλάδα. Εάν κανείς δει ότι κάθε χρόνο πάνω από 25.000 κότερα φεύγουν και πάνε στην Τουρκία, αν κανείς αντιληφθεί ότι αυτά τα 25.000 γιότ έχουν εργασίες.
Σημαίνει μουράγια, σημαίνει ηλεκτρολόγους, σημαίνει υδραυλικούς, σημαίνει συντηρήσεις και οι συντηρήσεις αυτές αντί να γίνονται στην Ελλάδα, γίνονται στα παράλια της Μικράς Ασίας, θα δίνουν τη δυνατότητα ανάπτυξης, ακόμη και σε αυτό τον τομέα της ναυτιλίας.
Ποιοι είναι πιο θαλασσινοί; Είναι οι Φιλιππινέζοι, οι οποίοι είναι σε όλα τα σκάφη αναψυχής; Όχι, είναι οι Έλληνες, αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται άμεση συνεννόηση με την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία. Χρειάζεται τώρα αλλαγή της πολιτικής, χρειάζεται δημιουργία φορολογικών παραδείσων με παράλληλα νηολόγια, τα οποία θα βοηθήσουν και τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, αλλά θα βοηθήσουν στο αρχίσει τη χειμερινή περίοδο να υπάρχει οικονομική ζωή στα νησιά μας. Και δεν είναι μόνο οι μεγάλες μονάδες όπως εδώ στην Σύρο, υπάρχουν νησιά τα οποία έχουν την δυνατότητα και την παράδοση να ξεκινήσουν τη δημιουργία μικρών μονάδων. Υπάρχουν ασφαλείς κόλποι στην Νιό που θα μπορούσαν για παράδειγμα να δημιουργηθούν εκεί μικρά ναυπηγεία που θα συντηρούσαν τα σκάφη αναψυχής, στους Λειψούς, στα Δωδεκάνησα ή σε άλλα νησιά που έχουν την δυνατότητα φιλοξενίας, όπως τη Σίφνο υπάρχουν όλες εκείνες οι φυσικές δυνατότητες στη δημιουργία παράλληλων εργασιών με γνώμονα τα σκάφη αναψυχής, το yachting και την ιστιοπλοΐα.
Δεν θέλω να σας κουράσω παραπάνω λέγοντάς σας τις προτάσεις τις οποίες έχουμε ετοιμάσει. Θα τις δείτε στην εθνική μας αντιπρόταση, θα τις διαμορφώσουμε μαζί και σήμερα και θα είναι ένα πρόγραμμα η εθνική πρόταση δηλαδή το κυβερνητικό μας πρόγραμμα το οποίο θα περιλαμβάνεται στην πρόταση διακυβέρνησης του τόπου. Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ είμαστε ένα κίνημα πολιτών στο οποίο χώρο έχουν όλοι οι Έλληνες και όλες οι Ελληνίδες του μεγάλου δημοκρατικού και πατριωτικού τόξου. Με ρωτούν πολλές φορές θα συνεργαστείτε με το ΣΥΡΙΖΑ, με ρωτούν τι θα κάνετε την επόμενη μέρα; Η απάντηση είναι ότι εμείς ετοιμάζουμε την Εθνική μας Πρόταση. Εμείς καλούμε μαζί μας όλους τους πολίτες, τους δημοκρατικούς πολίτες, εκείνους που πίστεψαν σε μια δημοκρατία του Κωνσταντίνου Καραμανλή όταν μιλούσε για την Ευρώπη των εθνών-κρατών και όχι για την Ευρώπη της Μέρκελ και του φεντεραλισμού. Όχι την Ευρώπη του Σόιμπλε, όχι την Ευρώπη των υποταγμένων λαών του Νότου απέναντι σε ένα ισχυρό Βορρά.
Καλούμε εκείνους που πίστεψαν στο πατριωτικό ΠΑΣΟΚ, που πίστεψαν στον Ανδρέα Παπανδρέου όταν έλεγε ότι «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» και όχι σε εκείνους που εν συνεχεία, χρησιμοποιώντας την ταμπέλα του ΠΑΣΟΚ, έλεγαν αφήστε από τα Ίμια «να πάρει ο αέρας την σημαία». Εκείνους που γονάτισαν στις αγορές και τον νεοφιλελευθερισμό.
Θέλουμε μαζί μας τις Ελληνίδες και τους Έλληνες της πατριωτικής αριστεράς, χώρος για συνεργασίες υπάρχει με όλους. Υπάρχει εθνική ανάγκη να βρεθούμε όλοι μαζί, δημιουργώντας μια μεγάλη δημοκρατική και πατριωτική παράταξη, ένα μέτωπο απέναντι στην επίθεση που δέχεται η πατρίδα μας.
Χρειάζεται να αντισταθούμε απέναντι στον σχεδιασμό που έχουν να οδηγήσουν την Ελλάδα στη διχόνοια και να οδηγήσουν την πατρίδα μας ακόμα και στο αιματοκύλισμα, γιατί φαινόμενα όπως το φαινόμενο του νεοναζισμού που εμφανίστηκε στην Ελλάδα 60 χρόνια μετά από τον πόλεμο εμφανίζονται γιατί στόχος τους είναι να δημιουργήσουν το κακό.
Πώς δημιούργησαν την Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα; Ήρθε ο κ. Σαμαράς με τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Καρατζαφέρη τότε και υπουργοποίησαν δύο καθοδηγητές της Χρυσής Αυγής, δύο ναζιστές, νομιμοποιώντας ουσιαστικά στα μάτια του κόσμου αυτό το κίνημα το οποίο θέλει να οδηγήσει την Ελλάδα σε σύγκρουση και σε αίμα.
Εμείς λοιπόν οι υπόλοιποι, οι δημοκρατικοί πολίτες, έχουμε την υποχρέωση να συστρατευτούμε για να πούμε το μεγάλο όχι. Να πάρουμε την πατρίδα μας στα χέρια μας, να διαγράψουμε το επονείδιστο και το επαχθές χρέος που δεν μπορούν να το πληρώσουν ούτε δέκα γενιές μετά τα δισέγγονά μας. Να ξεκινήσουμε με πολιτικές στις οποίες θα βρούμε κοινή συνισταμένη, προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη, να υπάρχουν δουλειές, να σταματήσουμε τις αυτοκτονίες, να σταματήσουμε τα λουκέτα, να σταματήσουμε την ανεργία, να σταματήσουμε αυτό το κλίμα του φόβου, του τρόμου και της απελπισίας που έχουν δημιουργήσει.
Βλέπουμε πλέον ότι το ένα μαγαζί μετά το άλλο κλείνει. Γιατί; Γιατί δεν έχει κανείς πια την ασφαλιστική ενημερότητα, δεν έχει φορολογική ενημερότητα, όλοι οι Έλληνες είναι στον «Τειρεσία» ή όσοι δεν είναι θα μπουν. Γιατί με τα βαριά χαράτσια αυτό που θέλουν να κάνουν είναι να κλείσουν την παραγωγή.
Θέλουν στην Σύρο αντί να υπάρχουν 100 μαγαζιά λιανικού εμπορίου να υπάρχει ένα τεράστιο Lidl, το οποίο θα μας σερβίρει άλογα και το οποίο θα ελέγχει ουσιαστικά την κατανάλωση. Θέλουν να μετατρέψουν όλο τον Νότο με το Δ’ οικονομικό γερμανικό Ράιχ σε ένα τόπο όπου δεν θα υπάρχουν άνθρωποι, αλλά αριθμοί.
Η αντίσταση λοιπόν είναι η αντιπρόταση, η ανάπτυξη, το Αιγαίο. Είναι το πέταγμα του γλάρου. Για αυτό επιλέξαμε τον γλάρο σαν δικό μας σημάδι γιατί ο γλάρος δεν μπαίνει μέσα σε κλουβί. Ο γλάρος πετάει ελεύθερος και οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας, έχουν δικαίωμα και θα πετάξουν ελεύθεροι, γιατί
ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΛΟΙ
ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ
ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ.»
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Πρωταθλητής Α1 κατηγορία Λακωνίας Ατρόμητος Συκέας
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ