2013-04-09 17:13:22
Φωτογραφία για Πόλεμος γιατρών – υπ. Υγείας για τα φάρμακα τύπου Losec
Για το «εμπάργκο» στη διακίνηση της πραζόλης

Την άρση του «εμπάργκο» του υπουργείου Υγείας στη συνταγογράφηση φαρμάκων για τη γαστροπροστασία ζητούν οι γιατροί, με τους ειδικευμένους γαστρεντερολόγους να θεωρούν επιβεβλημένη την επανεξέταση «αυτού του ζωτικής σημασίας για την υγεία κάθε ασθενή θέματος». Το έναυσμα για το «εμπάργκο» έδωσε πρόσφατη υπουργική απόφαση η οποία περιορίζει την αποζημίωση των σκευασμάτων με τη δραστική ουσία πραζόλη μόνο για τη θεραπεία πεπτικού έλκους και γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και θέτει ως προϋπόθεση ότι αυτή θα συνταγογραφείται μόνο από γαστρεντερολόγους.

Ωστόσο, στελέχη του υπουργείου αλλά και του ΕΟΠΥΥ υποστηρίζουν ότι το επιστημονικό ενδιαφέρον της ιατρικής κοινότητας για τη συγκεκριμένη θεραπευτική κατηγορία αναδεικνύει τη μία όψη του ζητήματος. Η άλλη όψη αφορά τη μεγάλη πίτα των φαρμάκων για τη γαστροπροστασία, καθώς αυτά αποτελούν περίπου το 6% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης.


«Πρόκειται για μια πίτα που μέχρι τώρα μοιράζονταν οι φαρμακευτικές εταιρίες και πολλοί γιατροί, με τους παθολόγους, τους καρδιολόγους και τους ορθοπαιδικούς να έχουν τα πρωτεία, μαζί με τους γαστρεντερολόγους. Είναι κοινό μυστικό ότι την τελευταία δεκαετία ο γιατρός με κάθε αντιβίωση συνταγογραφούσε και μία πραζόλη στον ασθενή για να μην τον πειράξουν τα φάρμακα στο στομάχι. Αυτός ο κίνδυνος βεβαίως σε λίγες περιπτώσεις ήταν πραγματικός» λέει στο protothema.gr στέλεχος της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ.

Το αποτέλεσμα ήταν η ευρεία χορήγηση των φαρμάκων γαστροπροστασίας και όχι μόνο από τους ειδικευμένους ιατρούς. Εκατομμύρια κουτιά με πραζόλες διακινούνταν κάθε χρόνο στη χώρα μας δια πάσαν νόσο και… αντιβίωση. Είναι ενδεικτικό ότι ποσό ύψους τουλάχιστον 168 εκατ. ευρώ ετησίως της φαρμακευτικής δαπάνης αφορούσε τις πραζόλες.

Εκπρόσωποι της Επαγγελματικής Ένωσης Γαστρεντερολόγων Ελλάδας επισημαίνουν ότι η συνταγογράφηση φαρμάκων για τη γαστροπροστασία πρέπει να γίνεται από τους γαστρεντερολόγους, τους καρδιολόγους, τους ορθοπαιδικούς και τους παθολόγους κατά περίπτωση. Με έγγραφό τους έχουν ενημερώσει και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας που εγκυμονεί ο περιορισμός της συνταγογράφησης σε μία και μόνη ιατρική ειδικότητα.

Υπογραμμίζουν επίσης ότι είναι περιορισμένος ο αριθμός των γαστρεντερολόγων οι οποίοι αν και αριθμητικά λίγοι θα κληθούν να καλύψουν τεράστιο αριθμό ασθενών.

Στελέχη του ΕΟΠΥΥ υποστηρίζουν ότι οι χρονίως πάσχοντες από έλκος ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση καλύπτονται πλήρως στη φαρμακευτική αγωγή τους, δεδομένου ότι με τη διάγνωση του γαστρεντερολόγου μπορούν να προμηθεύονται κανονικά τα φάρμακά τους από τον γενικό γιατρό ή τον αγροτικό γιατρό. Σε ό,τι αφορά άλλα νοσήματα για τα οποία μέχρι τώρα ήταν σύνηθες να χορηγείται πραζόλη επιμένουν ότι η εν λόγω δραστική ουσία δεν ήταν πάντοτε επιστημονικά ενδεδειγμένη και ότι υπάρχουν διάφορες άλλες δραστικές ουσίες, όπως πχ ρανιτιδίνη, που μπορούν να χορηγηθούν από τους γιατρούς για την αντιμετώπιση της ευαισθησίας του στομάχου.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ