2013-04-10 01:18:42
Φωτογραφία για Κλειστές πόρτες στην Υγεία για τις ευπαθείς ομάδες
Μελέτη των Γιατρών του Κόσμου αναδεικνύει εκτόξευση της ξενοφοβίας όσο βαθαίνει η κρίση

Απάντηση στην ξενοφοβία είναι η πρόσβαση στα συστήματα δημόσιας Υγείας λένε οι Γιατροί του Κόσμου (φωτογραφία ΓΙΩΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ)

«Εκείνοι που είναι ευάλωτοι γίνονται ακόμα πιο ευάλωτοι, όχι μόνο όσον αφορά την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, αλλά επίσης σε σχέση με άλλους καθοριστικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων του βαθμού κοινωνικού αποκλεισμού, της εκπαίδευσης, της στέγασης και των γενικών συνθηκών διαβίωσης, της ποιότητας διατροφής και της ευαισθησίας στη βία». Το συμπέρασμα αυτό αναφέρεται στην έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για το 2010, μόλις μία χρονιά από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ευρώπη, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο. Η εφετινή μελέτη της οργάνωσης Γιατροί του Κόσμου (ΓτΚ) με τίτλο «Η πρόσβαση στην Ιατρική Περίθαλψη στην Ευρώπη σε καιρούς κρίσης και έξαρσης της ξενοφοβίας» έρχεται να το επιβεβαιώσει.


Τα αποτελέσματα της μελέτης, τα οποία παρουσιάστηκαν την Τρίτη, 9 Απριλίου 2013 στις Βρυξέλλες με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, δείχνουν ότι τα μέτρα λιτότητας -που λαμβάνονται στην πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κρατών- έχουν σημαντική επίπτωση στα μοντέλα κοινωνικής προστασίας, συμπεριλαμβανομένης της υγειονομικής περίθαλψης. Η έρευνα έγινε σε περισσότερους από 8.000 ασθενείς που επισκέπτονται τα προγράμματα των Γιατρών του Κόσμου σε επτά ευρωπαϊκές χώρες με τη μέθοδο των συνεντεύξεων.

Τα βασικά στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα σχετικά με την επίδραση της οικονομικής κρίσης στην πρόσβαση στα συστήματα δημόσιας υγείας είναι τα εξής:

· 26% των ασθενών που εξετάζονται από τους ΓτΚ λένε ότι η υγεία τους είναι σε (πολύ) κακή κατάσταση

· 81% των ασθενών δεν είχαν καμία δυνατότητα πρόσβασης στο δημόσιο σύστημα υγείας -μέχρι τη στιγμή που εξετάστηκαν στα ιατρεία των ΓτΚ- δίχως να πληρώσουν το σύνολο των ιατρικών δαπανών

· 20% είχε δεχθεί άρνηση στην πρόσβαση σε υπηρεσίες ιατρικής φροντίδας από κάποιον επαγγελματία υγείας μέσα στο τελευταίο 12μηνο

· 59% των εγκύων γυναικών δεν είχαν πρόσβαση σε προγεννητική φροντίδα

· 36% των ασθενών είχαν εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια αναζήτησης ιατρικής περίθαλψης τους τελευταίους 12 μήνες

· ανάμεσα στους μετανάστες ασθενείς, οι οποίοι έκαναν λόγο για βία στη χώρα καταγωγής τους ή στη διάρκεια του ταξιδιού τους, το 40% είχε ζήσει σε μια χώρα σε πόλεμο

· 27% ανέφεραν ότι ήρθαν αντιμέτωποι με πράξεις βίας μετά την άφιξή τους στη χώρα που τους φιλοξενεί

· 49% είχαν ασταθή ή προσωρινή στέγαση

Πιο βαθιά στο περιθώριο ήδη ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού

Η μελέτη αποκαλύπτει πως η ξενοφοβία αποτελεί ανερχόμενο πρόβλημα, με τους μετανάστες να γίνονται οι «αποδιοπομπαίοι τράγοι» των οικονομικών προβλημάτων. Είναι εξάλλου χαρακτηριστικό ότι στην Ισπανία, μία από τις χώρες του Νότου, έχει ήδη βγάλει εκτός του εθνικού συστήματος υγείας τους μετανάστες που δεν έχουν χαρτιά. «Ως επαγγελματίες υγείας ζητούμε σαφώς το δικαίωμα να παρέχουμε υγειονομική περίθαλψη σε όλους τους ασθενείς ανεξαρτήτως της κοινωνικής τους θέσης ή της καταγωγής» ανέφερε η κυρία Λιάνα Μαΐλη, πρόεδρος των ΓτΚ - Ελλάδας, ζητώντας να αρθούν από τα εθνικά συστήματα υγείας τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι πλέον ευάλωτες ομάδες στην πρόσβασή τους στην ιατρική περίθαλψη.

Συγκεκριμένα για την ξενοφοβία στη χώρα μας, η έκθεση αναφέρει ότι «οι βίαιες επιθέσεις και τα εγκλήματα μίσους εναντίον των εθνικών μειονοτήτων έχουν γίνει πια καθημερινό φαινόμενο». Τέτοια περιστατικά άρχισαν να εμφανίζονται, σύμφωνα με τη σχετική μελέτη, ήδη από το 2010, η σοβαρότητα όμως των επιθέσεων έχει εξαπλωθεί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. «Η πρωτοφανής ύφεση έχει αξιοποιηθεί για πολιτικούς λόγους από ομάδες της ξενοφοβικής άκρας Δεξιάς. Κατά τους πρώτους 9 μήνες του 2012, 87 περιστατικά ρατσιστικής βίας εναντίον προσφύγων και μεταναστών έχουν τεκμηριωθεί από το Δίκτυο Καταγραφής Ρατσιστικής Βίας. Οι περισσότερες από αυτές έγιναν σε δημόσιους χώρους» αναγράφεται.

Εν κατακλείδι η μελέτη καλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αναλάβουν άμεση δράση για:

· Την υιοθέτηση μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για την πρόληψη και θεραπεία μεταδοτικών νοσημάτων

· Την εξασφάλιση της ίσης πρόσβασης στα εθνικά συστήματα εμβολιασμών και στην παιδιατρική περίθαλψη

· Την εξασφάλιση ίσης πρόσβασης στην προγεννητική και μεταγεννητική για όλες τις εγκύους και

· Την παροχή καθεστώτος πλήρους προστασίας για μετανάστες που πάσχουν από σοβαρά νοσήματα και δεν έχουν πρόσβαση σε θεραπεία στη χώρα προέλευσής τους.    ΤΟ ΒΗΜΑ
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ