2013-04-10 17:59:04
Φωτογραφία για Υποκλοπή στοιχείων πελατών από σπείρα χάκερς - Διενεργούσαν συναλλαγές μέσω διαδικτύου
Η Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εξάρθρωσε εγληματική οργάνωση, η οποία ενέχεται σε απάτη μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών σε βάρος ελληνικού Τραπεζικού Ιδρύματος.

Στην υπόθεση εμπλέκονται οκτώ άτομα, ένας 41χρονος Έλληνας, δύο Ρουμάνοι, 29 ετών και 36 ετών, αντίστοιχα και ακόμη πέντε αλλοδαποί σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της απάτης με υπολογιστή και της παραβίασης της νομοθεσίας που αφορά στην προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Παράλληλα, οι διωκτικές αρχές ερευνούν την εμπλοκή στα παραπάνω αδικήματα ακόμη 38 ατόμων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Συναλλαγές από συνδέσεις του διαδικτύου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό

Αφορμή για τη διερεύνηση της υπόθεσης υπήρξε καταγγελία στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αναφορικά με επιθέσεις υποκλοπής ονομάτων χρηστών & κωδικών πρόσβασης (τύπου phishing), που πραγματοποιήθηκαν σε βάρος της Τράπεζας από άγνωστους χρήστες του διαδικτύου.


Με τις ηλεκτρονικές αυτές επιθέσεις, οι δράστες κατάφερναν να αποκτούν πρόσβαση σε λογαριασμούς και στη συνέχεια προέβαιναν στη διενέργεια διαφόρων ηλεκτρονικών συναλλαγών, όπως μεταφορά τραπεζικών εμβασμάτων, πληρωμή λογαριασμών κοινής ωφέλειας και ασφαλιστικών εισφορών, ανανέωση χρόνου ομιλίας κινητής τηλεφωνίας και ανάληψης χρημάτων από Α.Τ.Μ.

Οι συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν από συνδέσεις του διαδικτύου στη χώρα μας και στο εξωτερικό (Ρουμανία, Γερμάνια, Ηνωμένο Βασίλειο) ενώ με τη μέθοδο αυτή προκλήθηκε στην Τράπεζα χρηματική ζημιά, το ύψος της οποίας διερευνάται.

Διενεργήθηκαν 79 «απατηλές» συναλλαγές - 23 χρήστες επωφελήθηκαν από αυτές

Μέσω της ψηφιακής αστυνομικής έρευνας - ανάλυσης των δεδομένων, από εξειδικευμένο προσωπικό της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε συνδυασμό με την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών (στο πλαίσιο σχετικών βουλευμάτων της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών), προέκυψε ότι πραγματοποιήθηκαν 79 «απατηλές» συναλλαγές σε βάρος της Τράπεζας, ενώ ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 23 χρηστών του διαδικτύου, οι οποίοι φέρεται να ωφελήθηκαν από τις συναλλαγές αυτές.

Η αστυνομία ενδεικτικά αναφέρεται στην περίπτωση του 41χρονου Έλληνα, ο οποίος, μαζί με ένα αλλοδαπό, που επίσης περιλαμβάνεται στη δικογραφία, επιχείρησε να πληρώσει λογαριασμούς κοινής ωφέλειας, ύψους 12.000 ευρώ καθώς και ασφαλιστικές εισφορές συγγενικού του προσώπου, ύψους 3.000 ευρώ.

Επίσης, οι δύο υπήκοοι Ρουμανίας κατάφεραν να κάνουν ανάληψη χρηματικού ποσού από Α.Τ.Μ. Τράπεζας, χρησιμοποιώντας κωδικούς, μέσω διαδικτύου, σε μηνύματα SMS.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικού υπολογιστή και μία συσκευή μόντεμ-ρούτερ, που απεστάλλησαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια για περαιτέρω εξέταση τους.

Σημειώνεται, ότι η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας.

directnews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ