2013-04-11 10:54:52
Φωτογραφία για Το Ισραήλ επιμένει σε τριμερή με Κύπρο και Ελλάδα
Αθανασόπουλος Άγγελος

Επαφές του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου στο Τελ-Αβίβ

Ξεκάθαρη θέση υπέρ της εμβάθυνσης της σχέσης Τελ Αβίβ - Λευκωσίας - Αθήνας εξέφρασαν οι συνομιλητές του κ. Ι. Κασουλίδη κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ. Ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος βρέθηκε στο Ισραήλ συνοδευόμενος από τον υπουργό Ενέργειας κ. Γ. Λακκοτρύπη, είχε εκτενείς συνομιλίες με όλη την πολιτική ηγεσία, όπως τον πρόεδρο Σιμόν Πέρες και τον πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου. Και σε όλες τις συνομιλίες, οι Ισραηλινοί έδειξαν με πολύ σαφή τρόπο ότι επιθυμούν η Αθήνα να έχει ενεργό και ουσιαστικό ρόλο στη συνεργασία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές από τη Λευκωσία, οι ισραηλινοί συνομιλητές του κ. Κασουλίδη του επεσήμαναν ότι παρά την πρωτοβουλία Νετανιάχου για αποκατάσταση των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων, το παρελθόν είναι οδηγός και η εμπιστοσύνη στις σχέσεις των δύο πλευρών πολύ δύσκολο θα οδηγήσει σε στρατηγική συνεργασία όσο υπάρχει η σημερινή κυβέρνηση στην Άγκυρα. Επιπλέον, το Τελ Αβίβ αναγνωρίζει ότι τόσο η Λευκωσία όσο και η Αθήνα γνωρίζουν πολύ καλύτερα την τουρκική συμπεριφορά.


Βασικό μέρος των συνομιλιών Κασουλίδη και Λακκοτρύπη στο Ισραήλ αφιερώθηκε στην ολοκλήρωση των τεχνικών λεπτομερειών για τη συνεκμετάλλευση του κοιτάσματος στο οικόπεδο 12, που περνάει και εντός της ισραηλινής ΑΟΖ. Προσεχώς, θα διεξαχθεί επί του θέματος αυτού ο έκτος γύρος συνομιλιών.

Ωστόσο, οι δύο πλευρές συζήτησαν και για σειρά διμερών ή και τριμερών (με τη συμμετοχή της Ελλάδος) συμφωνιών για εμβάθυνση της συνεργασίας. Αν και οι συζητήσεις επί αυτών θα επιταχυνθούν προσεχώς, σύμφωνα με πληροφορίες αφορούν συνεργασία στους τομείς της έρευνας και διάσωσης, της αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών κ.ά. Επίσης, στο τραπέζι επανέρχεται το θέμα του υποθαλασσίου καλωδίου Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδος.

Ωστόσο, οι ίδιες διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι οι Ισραηλινοί εμφανίζονται πλέον να κλίνουν πιο αποφασιστικά προς το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) ως μεθόδου εξαγωγής. Την ίδια στιγμή όμως, το θέμα της ασφάλειας των ενεργειακών εγκαταστάσεων βαρύνει περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο στις τελικές αποφάσεις που θα λάβει η κυβέρνηση του Ισραήλ σχετικά με τις εξαγωγές φυσικού αερίου από το κοίτασμα Λεβιάθαν. Στο πλαίσιο αυτό, ο χώρος κατασκευής του τερματικού σταθμού υγροποίησης παραμένει ακόμη ανοικτός διότι δεν λείπουν που οι φωνές εκείνες που πιέζουν να κατασκευαστεί ο τερματικός σταθμός σε ισραηλινό έδαφος.

Το Βήμα  
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ