2013-04-12 03:43:05
Φωτογραφία για Υγεία: Έχεις υψηλή χοληστερίνη; Θα ζήσεις περισσότερο!
Η χοληστερίνη είναι ένα ζωτικό συστατικό του σώματος. Χωρίς αυτήν μπορούμε να αρρωστήσουμε χάνοντας τη... μνήμη μας, αδυνατίζοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα, διακυβεύοντας τα επίπεδα των ορμονών μας και αυξάνοντας την πιθανότητα να υποφέρουμε από καρκίνο.

Με άλλα λόγια, όσο υψηλότερη είναι η χοληστερίνη μας, τόσο περισσότερο θα ζήσουμε. Αν μειώσουμε τη χοληστερίνη, αυξάνουμε τις πιθανότητες να υποφέρουμε από αρρυθμία.

Ερευνητές στην Ιατρική Σχολή του San Diego επισημαίνουν ότι η υψηλή χοληστερίνη σε άτομα άνω των 75 ετών είναι προστατευτική και όχι βλαβερή και ότι η χαμηλή χοληστερίνη είναι ένας παράγοντας κινδύνου για καρδιακή αρρυθμία, την κύρια αιτία θανάτου, αν συμβεί έμφραγμα.

Η αύξηση της ολικής χοληστερίνης μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια της λειτουργικής ζωής και να αποτρέψει τον καρκίνο. Το European Heart Journal δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας τρίχρονης μελέτης που συμπεριλάμβανε 11.500 ασθενείς.


Ο ερευνητής Behar και οι συνεργάτες του βρήκαν ότι στην ομάδα με τη χαμηλή χοληστερίνη (ολική χοληστερίνη κάτω από 160 mg/dL), ο σχετικός κίνδυνος ήταν 2,27 φορές περισσότερο σε σύγκριση με αυτούς με την υψηλή χοληστερίνη.

Η πιο κοινή αιτία θανάτου στην ομάδα με τη χαμηλή χοληστερίνη ήταν ο καρκίνος, ενώ ο κίνδυνος θανάτου από καρδιοπάθεια ήταν ο ίδιος στις δυο ομάδες.

Παλιότερη έρευνα έχει δείξει υψηλότερη αύξηση στον καρκίνο του πνεύμονα, όταν τα επίπεδα της ολικής χοληστερίνης διατηρήθηκαν κάτω από 170 mg/dL.

Οι ηλικιωμένοι έχουν πολλά να κερδίσουν από την υψηλή χοληστερίνη.

Το Journal of the American Medical Association δημοσίευσε μια μελέτη με τίτλο Cholesterol and Mortality. 30 years of follow-up from the Framingham study (Χοληστερίνη και θνησιμότητα. 30 χρόνια συνεχούς παρακολούθησης της μελέτης Framingham).

Αυτή η μελέτη έδειξε ότι μετά την ηλικία των 50 δεν υπάρχουν αυξημένα ολικά ποσοστά θανάτου σχετιζόμενα με υψηλή χοληστερίνη.

Υπήρχε ωστόσο άμεση σύνδεση μεταξύ χαμηλών επιπέδων (ή μειωμένων επιπέδων) χοληστερίνης και αυξημένου θανάτου.

Συγκεκριμένα οι ιατρικοί ερευνητές ανέφεραν ότι τα ποσοστά θανάτου από καρδιαγγειακή ασθένεια αυξήθηκαν 14% για κάθε πτώση 1 mg/dL των επιπέδων ολικής χοληστερίνης τον χρόνο.

Οι καρδιοπαθείς μπορούν να ωφεληθούν σημαντικά από την αύξηση των επιπέδων χοληστερίνης.

Το Journal of Cardiac Failure δημοσίευσε τα ευρήματα του Tamara και των συνεργατών του σε ένα άρθρο με τίτλο Low serum total cholesterol is associated with marked increase in mortality in advanced heart failure (Η χαμηλή ολική χοληστερίνη σχετίζεται με έντονη αύξηση της θνησιμότητας σε προχωρημένη καρδιακή ανεπάρκεια).

Στην ανάλυσή τους 1134 ασθενών με καρδιοπάθεια βρήκαν ότι η χαμηλή χοληστερίνη συνδέθηκε με χειρότερα αποτελέσματα σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, ενώ η υψηλή χοληστερίνη βελτίωσε τα ποσοστά επιβίωσης.

Επιπρόσθετα τα ευρήματά τους έδειξαν ότι η ανεβασμένη χοληστερίνη ανάμεσα στους ασθενείς δεν συνδέθηκε με υπέρταση, διαβήτη ή καρδιαγγειακή ασθένεια.

Επίπεδα ολικής χοληστερίνης 400 mg/dL είναι πιο ασφαλή από επίπεδα ολικής χοληστερίνης 188 mg/dl ή χαμηλότερα.

Το 2003 στο Journal of the American Geriatrics Society δημοσιεύτηκαν τα ευρήματα του ερευνητή Brescianini και των συνεργατών του. Μελετώντας τα επίπεδα ολικής χοληστερίνης 3.295 συμμετεχόντων ηλικίας 65 ώς 84 για μια 4χρονη περίοδο, συμπέραναν ότι αυτοί με χαμηλά επίπεδα ολικής χοληστερίνης (

Το να έχετε επίπεδα ολικής χοληστερίνης από 276 ώς 417 mg/dL ήταν καλύτερα ταιριαστό για μακροζωία σε σχέση με το να έχετε επίπεδα ολικής χοληστερίνης λιγότερα από 189 mg/dl. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ