2013-04-12 09:00:40
Φωτογραφία για Δραγασάκης: «Σημασία δεν έχει το νόμισμα, αλλά οι πολιτικές που εφαρμόζονται»
Σε μάχη επιχειρημάτων για τη διατήρηση ή κατάργηση του Μνημονίου και τα οφέλη ή τις ζημίες από μια ενδεχόμενη επιστροφή στη δραχμή εξελίχθηκε χθες η εκδήλωση που διοργάνωσαν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο πλαίσιο του προγράμματος Megaron Plus, το ΙΟΒΕ, το ΕΛΙΑΜΕΠ, η Kantor, η Κίνηση Πολιτών και η Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς με θέμα «Ανταγωνιστικότητα και Εξωστρέφεια: Προϋποθέσεις για την Οικονομική Ανάπτυξη».

Μιλώντας στην εκδήλωση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης ανέφερε πως «το Μνημόνιο δεν διαθέτει το αναπτυξιακό κεφάλαιο που απαιτείται για την ανάταξη της οικονομίας και ότι το ζητούμενο δεν είναι η εξωστρέφεια ενός οικονομικού συστήματος που έχει χρεοκοπήσει, αλλά η αντικατάστασή του με ένα νέο υπόδειγμα ανάπτυξης». Οπως τόνισε, οι ελληνικές εξαγωγές αντιστοιχούν μόλις στο 15% του ΑΕΠ και δεν υπάρχει ο χρόνος για να αυξηθούν περαιτέρω, ενώ σημείωσε πως η εξωστρέφεια προϋποθέτει αρχικά την ανάκτησης της εσωτερικής αγοράς.


Ο ίδιος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «σημασία δεν έχει το νόμισμα, αλλά οι πολιτικές που εφαρμόζονται» και τόνισε πως «η συμμετοχή στο ευρώ με όρους περιθωριοποίησης και εξαθλίωσης όπως απαιτεί το Μνημόνιο δεν είναι βιώσιμη».

«Μέσα σε 3 χρόνια εφαρμογής του Μνημονίου χάθηκαν 800.000 θέσεις εργασίας όσες δηλαδή δημιουργήθηκαν μέσα σε 20 χρόνια. Πριν το Μνημόνιο δημιουργούνταν 40.000 θέσεις εργασίας σε ετήσια βάση», δήλωσε ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος εστίασε στην προαγωγή της ανταγωνιστικότητας όχι με τη μείωση των μισθών αλλά με την αναβάθμιση της παραγωγικότητας της εργασίας.

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της εθνικοποίησης των τραπεζών και του ανασχεδιασμού του τραπεζικού συστήματος λέγοντας πως με τις προτεινόμενες αλλαγές είτε θα έχουμε ψευτο- ιδιωτικές τράπεζες ή ψευτο- δημοσιες τράπεζες, αλλά στην ουσία δεν θα υπάρχουν τράπεζες. «Οι τράπεζες είναι πολύ σοβαρός θεσμός για να τις αφήσουμε στους τραπεζίτες», τόνισε. Αναφερόμενος στις συνθήκες αντιμετώπισης της κρίσης χρέους είπε πως αυτή είτε θα γίνει μέσα από τη ανάπτυξη είτε μέσα από τη διαγραφή του χρέους. «Δεν θεωρώ παράλογο να ζητήσουμε πανευρωπαϊκή διάσκεψη για τη διαγραφή χρεών», τόνισε.

Για το ενδεχόμενο ανοικτής αντιπαράθεσης με την Ευρωζώνη ο Γιάννης Δραγασάκης παραδέχθηκε πως η τυφλή ρήξη έχει τα προβλήματα της και τάχθηκε υπέρ μιας «έλλογης διεκδίκησης» σε συμμαχία με τις χώρες του νότου, τους λαούς και τα κινήματα.

Λαμβάνοντας τον λόγο ο Διευθυντής Οικονομικών Μελετών του Ομίλου της Alpha Bank Μιχάλης Μασουράκης απάντησε εμμέσως στις αναφορές του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Αρχικά αποσαφήνισε ότι η αντοχή της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας στην συνεχιζόμενη λιτότητα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη χωρίς την εδραίωση προοπτικών ανάπτυξης και υπογράμμισε πως η Ελλάδα «προχωρεί καθυστερημένα στη βιομηχανική της επανάσταση».

Ο ίδιος χαρακτήρισε επιβεβλημένες τις πολιτικές του Μνημονίου και τόνισε πως μακροπρόθεσμα θα διαφανούν τα οφέλη. Αντιθέτως χαρακτήρισε τα «υποτιθέμενα» οφέλη από τη δραχμή ως «φρούδες υποσχέσεις των προάγγελων επιστροφής στην Εδέμ», ενώ υποστήριξε πως αποτελεί «απόκρυφο μυστήριο» το πώς θα ανακάμψει η οικονομία όντας στη δραχμή.

«Φανταστείτε την κεντρική τράπεζα να τυπώνει χρήμα για να επανορθώσει τις αδικίες του Μνημονίου», είπε αναφερόμενος στο πολυπληθές κοινό ο Διευθυντής Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank εξομολογούμενος πως ο ίδιος δεν θα ήθελε να ζήσει την επιστροφή στη δραχμή .

Ο τέως Γενικός Διευθυντής του Ελληνογερμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Μάρτιν Κνάπ χαρακτήρισε «διάλογο κωφαλάλων Βορρά - Νότου» τη συζήτηση για την ανταγωνιστικότητα, προσθέτοντας πως με οικονομικά κριτήρια η Βόρεια Ευρώπη θα έπρεπε να ενοποιηθεί με τον Καναδά και την Σιγκαπούρη. «Ο Βορράς πρέπει να καταλάβει πως οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στις οικονομίες του Νότου δε θα φέρουν αυτόματα την ανάπτυξη, αν δεν δοθεί η δέουσα προσοχή στην επιβίωση των υγιών επιχειρήσεων», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Chipita Σπύρος Θεοδωρόπουλος στην τοποθέτησή του εκτίμησε ότι η ελληνική κοινωνία δείχνει να ξεπερνά το πρώτο σοκ και να αντιλαμβάνεται ότι η κρίση δεν είναι μια πρόσκαιρη δυσκολία, αλλά ένα βαθύ συστημικό πρόβλημα του τρόπου που ζήσαμε επί δεκαετίες. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι μια σύγχρονη επιχείρηση προκειμένου να μπορεί να αναπτυχθεί πρέπει να διαθέτει επαρκή κεφάλαια, ικανό και εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό, ανταγωνιστικό κόστος αλλά και επιχειρηματική δεινότητα των διοικούντων.

Κλείνοντας τη συζήτηση ο συντονιστής της εκδήλωσης καθηγητής Νίκος Βέττας ανέφερε ότι κρίση θα έπρεπε να έχει κάνει σαφές προς όλους ότι η πορεία σταθεροποίησης και ανάπτυξης προϋποθέτει την απάλειψη σημαντικών στοιχείων παθογένειας που χαρακτήριζαν την ελληνική οικονομία για δεκαετίες, κάτι που όπως τόνισε δεν έχουν αντιληφθεί ούτε οι Έλληνες πολιτικοί ούτε οι δανειστές.

Κουκάκης Θανάσης Ι. I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ