2012-04-02 11:15:18
Φωτογραφία για Μανώλης Όθωνας....«Οι παράνομοι μετανάστες θα συλλαμβάνονται και θα επαναπροωθούνται»
Oι μετανάστες που βρίσκονται παράνομα στη χώρα μας, θα ταυτοποιούνται και αμέσως θα επαναπροωθούνται στην χώρα προέλευσής τους, τονίζει μιλώντας στο protothema.gr ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μανώλης Όθωνας, εκφράζοντας παράλληλα την απογοήτευσή του για το γεγονός της κακής συνεργασίας με τις Πρεσβείες που έχει ως αποτέλεσμα την πολύμηνη ή και πολύχρονη παραμονή τους στη χώρα μας. Την ίδια ώρα στέλνει σαφές μήνυμα ότι για όλο αυτό το διάστημα, οι μετανάστες δεν θα κυκλοφορούν πλέον ελεύθεροι, αλλά θα μεταφέρονται στα κλειστά κέντρα κράτησης.

Ο μετανάστης που συλλαμβάνεται θα περνάει πρώτα από το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής, εκεί θα γίνεται η προσπάθεια διαπίστωσης της πραγματικής ταυτότητάς του, ώστε να αποκτήσει ταξιδιωτικά έγγραφα και να επαναπροωθηθεί στη χώρα προέλευσής του. Μέχρι λοιπόν, να γίνει αυτό θα κρατείται στο κέντρο, «με απόλυτο σεβασμό στις αξιοπρεπείς και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και τους κανόνες υγιεινής», όπως τονίζει ο υφυπουργός.


Ο κύριος Όθωνας εκφράζει την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι η χώρα μας «διαθέτει πλέον μια ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική», ενώ εκτίμα ότι σε πέντε μήνες θα έχει ολοκληρωθεί και ο φράκτης στον Έβρο και έτσι θα περιοριστεί σημαντικά η εισροή παράνομων μεταναστών.

Αναφερόμενος στις έντονες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η ανακοίνωση της κατασκευής 30 κέντρων μεταναστών ο υφυπουργός απαντά: «Στις συνήθεις ‘θορυβώδεις’ αντιδράσεις των εκπροσώπων των τοπικών κοινωνιών εμείς απαντάμε με διάλογο, αλλά και αποφασιστικότητα».

Καθησυχάζοντας τις τοπικές κοινωνίες ξεκαθαρίζει ότι ο σχεδιασμός προβλέπει χωριστή περίφραξη του χώρου σε τρία επίπεδα, δηλαδή ανά 50, 250 και 1.000 άτομα, με φύλαξη τόσο εντός, όσο και εκτός του κέντρου.

Τέλος απαντώντας σε εκείνους που κατηγορούν την ηγεσία του υπουργείου ότι η απόφαση πάρθηκε σκόπιμα λίγο πριν τις εκλογές, σε έντονο ύφος αναφέρει, «Ας δείξουμε επιτέλους όλοι μας, πολιτικό σύστημα και κοινωνία, λίγη υπευθυνότητα και ας σταματήσουμε, χρησιμοποιώντας πάντα το πρόσχημα των εκλογών, να αναβάλλουμε όσα επιβάλλεται να γίνουν».

Π.Θ: Τη Δευτέρα ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε τη δημιουργία 30 κέντρων κράτησης παράνομων μεταναστών σε ολόκληρη την Ελλάδα. Την ίδια ώρα έντονες είναι οι αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες. Πώς αυτές θα αντιμετωπιστούν;

Στις συνήθεις «θορυβώδεις» αντιδράσεις των εκπροσώπων των τοπικών κοινωνιών εμείς απαντάμε με διάλογο, αλλά και αποφασιστικότητα. Έχουμε την υποχρέωση να εξηγήσουμε και να διευκρινίσουμε ότι τα κέντρα αυτά θα είναι απολύτως ασφαλή. Να εγγυηθούμε ότι δε θα δημιουργήσουν κανένα περαιτέρω πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή που θα χωροθετηθούν, γιατί έτσι είναι πράγματι. Μετά και την αναλυτική παρουσίαση του σχεδιασμού και του τρόπου λειτουργίας αυτών των κέντρων, δε υπάρχει περιθώριο να επικαλείται κανείς βάσιμους λόγους, ώστε να συνεχίζεται η αρνητική αυτή στάση. Εμείς θα επιμείνουμε στο διάλογο και στη συνεννόηση. Πρέπει όμως, να είναι σαφές ότι η ένταση του προβλήματος έχει φτάσει πια σε τέτοιο σημείο, που η ελληνική Πολιτεία θα πρέπει να αποδειχθεί επιτέλους αποτελεσματική και να υλοποιήσει το σχεδιασμό της.

Π.Θ: Πολλοί υποστηρίζουν ότι είναι απλά μια λύση που μετατοπίζει το πρόβλημα από το κέντρο στην περιφέρεια και θα έχει ως αποτέλεσμα να υποβιβαστούν πολλές περιοχές. Τί απαντάτε;

Αυτή η άποψη θα μπορούσε να στέκει μόνο στην περίπτωση που θα έπαιρνε κανείς παράνομους μετανάστες από τις περιοχές που σήμερα περιφέρονται και συνωστίζονται για να τους μεταφέρει απλώς σε μια άλλη περιοχή στην ελληνική περιφέρεια. Στην περίπτωση των κέντρων αυτών όμως δεν πρόκειται περί αυτού. Κάθε άλλο. Μιλάμε για οργανωμένους κλειστούς χώρους φιλοξενίας και κράτησης των παράνομων μεταναστών. Ο σχεδιασμός προβλέπει χωριστή περίφραξη του χώρου σε τρία επίπεδα, δηλαδή ανά 50, 250 και 1.000 άτομα, με φύλαξη τόσο εντός, όσο και εκτός του κέντρου. Είναι νομίζω απόλυτα σαφές, ότι αυτές, οι απαραίτητες για τη λειτουργία του εκάστοτε κέντρου, προϋποθέσεις εξασφαλίζουν ότι δε θα μπορούν να μπαινοβγαίνουν ανεξέλεγκτα άνθρωποι. Ούτε βέβαια ότι θα έχουν καμία επαφή με την τοπική κοινωνία.

Π.Θ: Υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά των κέντρων τα οποία δεν γνωρίζουμε, για παράδειγμα πως αυτά θα λειτουργούν; Ποια θα είναι η διαδικασία; Για πόσο χρόνο θα παραμένουν εκεί οι μετανάστες; - Yπάρχει πρόβλεψη πώς θα επαναπροωθούνται; - Με τί θα ασχολούνται το διάστημα της κράτησης ;

Καταρχήν, ο μετανάστης που συλλαμβάνεται θα περάσει πρώτα από το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής. Στη νέα αυτή δομή θα γίνεται η προσπάθεια διαπίστωσης της πραγματικής ταυτότητάς του, ώστε να αποκτήσει ταξιδιωτικά έγγραφα και να επαναπροωθηθεί στη χώρα προέλευσής του, εφόσον δεν έχει τις προϋποθέσεις για άδεια παραμονής. Μέχρι λοιπόν, να γίνει αυτό θα κρατείται στο κέντρο. Ανά 50 φιλοξενούμενους ο σχεδιασμός προβλέπει την ύπαρξη ενός χώρου εστιατορίου 75 τετραγωνικών μέτρων, ενός χώρου άσκησης των θρησκευτικών τους καθηκόντων 50 τετραγωνικών μέτρων, ενός στέγαστρου προαυλισμού και ενός χώρου αθλοπαιδιάς. Αυτή είναι η βασική κυψέλη λειτουργίας της φιλοξενίας των 50 ατόμων. Αυτό επαναλαμβανόμενο επί 20 φορές, δημιουργεί το χώρο κράτησης και φιλοξενίας των 1.000 ατόμων, με απόλυτο σεβασμό στις αξιοπρεπείς και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και τους κανόνες υγιεινής.

Π.Θ: Υπάρχουν και άλλες σκέψεις ούτως ώστε να διαμορφωθεί μια ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική;

Ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική επιτέλους η χώρα διαθέτει. Η Ελλάδα έχει για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης μεταναστευτικών ροών από το Σεπτέμβριο του 2010. Το σχέδιο αυτό εγκρίθηκε και η υλοποίησή του χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στο πλαίσιο αυτού ακριβώς του ολοκληρωμένου σχεδίου μεταναστευτικής πολιτικής εντάσσονται εκτός από τα Κέντρα Κράτησης και Φιλοξενίας Μεταναστών, και οι υπηρεσίες Ασύλου και Πρώτης Υποδοχής.

Π.Θ: Πολλοί ρωτούν γιατί δεν προχωράτε σε άμεσες απελάσεις;

Η απέλαση μεταναστών προϋποθέτει την ύπαρξη ταξιδιωτικών εγγράφων. Δηλαδή απαιτείται προφανώς, να έχει προηγηθεί η πιστοποίηση της πραγματικής ταυτότητας και της πραγματικής χώρα προέλευσης του μετανάστη. Αυτό δυστυχώς, δεν είναι καθόλου εύκολο, αφού ούτε οι ίδιοι οι μετανάστες ούτε οι πρεσβείες τους συνεργάζονται, με αποτέλεσμα την πολύμηνη ή και πολύχρονη παραμονή τους στη χώρα. Και ακριβώς σε αυτό το σημείο θέλουμε να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα: ότι για όσο διάστημα είτε οι ίδιοι οι μετανάστες, είτε οι πρεσβείες τους δεν συνεργάζονται για τη διαδικασία της επαναπροώθησης, θα φιλοξενούνται σε κλειστά κέντρα κράτησης.

Π.Θ: Γιατί όλα αυτά λίγο πριν τις εκλογές; Τι απαντάτε σε εκείνους που κατηγορούν την ηγεσία του υπουργείου ότι θέλει απλά να το εκμεταλλευτεί πολιτικά;

Ας δείξουμε επιτέλους όλοι μας, πολιτικό σύστημα και κοινωνία, λίγη υπευθυνότητα και ας σταματήσουμε, χρησιμοποιώντας πάντα το πρόσχημα των εκλογών, να αναβάλλουμε όσα επιβάλλεται να γίνουν. Ας σοβαρευτούμε. Η χώρα μας, η κοινωνία μας, η οικονομία μας, η εθνική μας ασφάλεια έχει μία βόμβα μεγατόνων στα θεμέλιά της με την οποία δεν επιτρέπεται να παίζουμε. Είναι άδικο όλη αυτή η μεγάλη και σοβαρή προσπάθεια να συνδυάζεται με εκλογικούς σχεδιασμούς ή κομματικές σκοπιμότητες.

Π.Θ: Τρεις χιλιάδες παράνομοι μετανάστες πέρασαν στη χώρα μας τους δυο πρώτους μήνες του 2012 μόνο από τον βόρειο Έβρο, τη στιγμή που ο αντίστοιχος αριθμός πέρυσι ήταν 1.609, δηλαδή σχεδόν οι μισοί. Παρά τις εξαγγελίες για την κατασκευή του «φράχτη» του Έβρου και την ενίσχυση των συνόρων από την «Frontex», το μόνο που έχει στηθεί σήμερα ήταν ένα… ομοίωμα του φράχτη. Τι χρονοδιάγραμμα υπάρχει;

Ο ανάδοχος έχει εγκατασταθεί και το έργο έχει ήδη ξεκινήσει. Εκτιμούμε ότι σε πέντε μήνες από σήμερα θα έχει ολοκληρωθεί. Εκτός όμως από το φράχτη, υπάρχει και λειτουργεί στην περιοχή επιπλέον ένα εξελιγμένο σύστημα θερμικών καμερών που συμβάλλει ακόμα περισσότερο στην αποτελεσματική επιτήρηση και φύλαξη των συνόρων μας.
Eglimatikotita
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ