2013-04-13 18:52:06
Φωτογραφία για Είναι οριστικό: Η Κυβέρνηση διώχνει 15.000 Δημοσίους Υπαλλήλους σε δύο χρόνια
Σε συμφωνία-πλαίσιο για τις αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων φαίνεται πως κατέληξαν οι πολιτικοί αρχηγοί, κατά τη συνάντησή τους το μεσημέρι του Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία ολοκληρώθηκε έπειτα από περίπου 3,5 ώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία προβλέπει την απομάκρυνση 4.000 δημοσίων υπαλλήλων εντός του 2013 και άλλες 11.000 αποχωρήσεις εντός του 2014.

Συνολικά, 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα απομακρυνθούν τη διετία 2013-2014, ενώ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, οι αποχωρήσεις μέχρι το τέλος του 2015 θα υπερβούν τις 180.000.

Πρώτοι στη σειρά αποχωρήσεων φαίνεται πως θα είναι οι επίορκοι υπάλληλοι, των οποίων οι αποφάσεις θα τελεσιδικήσουν στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα.

Επίσης, θα δοθούν κίνητρα για εθελουσία έξοδο από το Δημόσιο, ενώ θα υπάρξει και αξιολόγηση των οργανισμών, κατάτην οποία θα δοθεί προτεραιότητα στις αποχωρήσεις των λεγόμενων «κοπανατζήδων» υπαλλήλων.


Φ. Κουβέλης: Δεν αποφασίζουμε να κόψουμε κεφάλια γενικώς και αορίστως

Όπως δήλωσε ο κ. Κουβέλης, βασικό στοιχείο στην αναδιάρθρωση του Δημοσίου θα αποτελέσει η «αξιολόγηση των δομών και των προσώπων», προσθέτοντας ότι οργανισμοί που θα αξιολογηθεί πως δεν έχουν «λόγο ύπαρξης», θα καταργηθούν, αλλά και προσωπικό που «δεν μπορεί να προσφέρει υπηρεσία», «θα τίθεται εκτός».

«Οι επίορκοι θα αποχωρήσουν με βάση τις αποφάσεις των δικαστικών συμβουλίων, που θα ενεργοποιηθούν περισσότερο και θα επιταχύνουν τις εργασίες τους και οι μη επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι θα κριθούν με την αξιολόγηση και την κινητικότητα» είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υπογράμμισε πως, παρά τις απαιτήσεις της Τρόικας, η Αθήνα δεν μπορεί να καταρτίσει μία λίστα επίορκων δημοσίων υπαλλήλων που θα απομακρυνθούν άμεσα από τις θέσεις τους, τη στιγμή που οι υπόδικοι δεν έχουν κριθεί πρωτόδικα.

Σε ό,τι αφορά τους μη επίορκους υπαλλήλους, ο κ. Κουβέλης επανέλαβε πως θα κριθούν βάσει της αξιολόγησης. «Δεν αποφασίζουμε να κόψουμε κεφάλια γενικώς και αορίστως» με βάση τις επιταγές άλλων, σχολίασε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Και η Τρόικα, κατέληξε, θα πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν γίνεται να ζητάει την ικανοποίηση των απαιτήσεών της, χωρίς νόμιμες διαδικασίες.

Ευ. Βενιζέλος: Ελπίζουμε να αποδεχθεί η Τρόικα την πρότασή μας μέχρι την Κυριακή το βράδυ

Την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα υπογράμμισε, από την πλευρά του, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σημειώνοντας πως η χώρα μας πρέπει πλέον να βγει από «την εικόνα της κρίσης και της αβεβαιότητας», αντί να καλείται συνεχώς να διευθετήσει κάποια εκκρεμότητα στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα.

«Κορυφαίο ζήτημα», όπως σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, παραμένει αυτό της «δημόσιας διοίκησης», για το οποίο ο ίδιος υπογράμμισε πως οι τρεις συμπολιτευόμενοι αρχηγοί συμφώνησαν σε ένα «κοινά αποδεκτό πλαίσιο», εκφράζοντας την ελπίδα πως η Τρόικα θα αποδεκτή την πρόταση της ελληνικής πλευράς και η συμφωνία θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το βράδυ της Κυριακής

Όπως δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, η συρρίκνωση του Δημοσίου θα επιτευχθεί σταδιακά και «νομίμως», «με διάφορες πηγές» που βρίσκονται στη διάθεση της κυβέρνησης, όπως οι «πειθαρχικές διαδικασίες» και η «αξιολόγηση φορέων και υπηρεσιών», η οποία θα αποφέρει «καταργήσεις και συγχωνεύσεις».

Παρά ταύτα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέφυγε να δώσει ένα συγκεκριμένο αριθμό σε ό,τι αφορά τις αποχωρήσεις από το Δημόσιο που απαιτεί άμεσα η Τρόικα, επισημαίνοντας πως προτεραιότητα της Αθήνας είναι η καταπολέμηση της ανεργίας, παρά το Δημόσιο.

Ερωτηθείς για το αίτημα εκλογών από τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε δηκτικά στους χειρισμούς του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της κυπριακής κρίσης, τονίζοντας μάλιστα πως οι Έλληνες πολίτες πρέπει να αποφασίσουν «ποιους εμπιστεύονται»: τις «υπεύθυνες φιλοευρωπαϊκές» παρατάξεις, ή «να φλερτάρουν με την ιδέα ενός εναλλακτικού σχεδίου, που δεν υπάρχει».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, κλήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Αντώνης Μανιτάκης, ο οποίος ήταν παρών στην τελευταία φάση των συνομιλιών των κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη.

Παρών στη σύσκεψη, απόντος του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ήταν και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με κορυφαίο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών δε, στη σύσκεψη υπήρξε συμφωνία και για τη φορολόγηση των ακινήτων. Βάσει αυτής, το ειδικό τέλος ακινήτων θα είναι φέτος μειωμένο κατά 15%.

Πηγή: protothema
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ