2013-04-15 16:43:03
Φωτογραφία για Οι μικροί «Σουμάχερ» των Αχαρνών
Αφορμή για την γνωριμία μας στάθηκαν οι δύο επιδείξεις κάρτ που διοργάνωσε ο δήμος Αχαρνών, πριν λίγες εβδομάδες, μπροστά από το δημαρχείο.

Οι δύο έφηβοι από τις Αχαρνές, με τα κράνη στο χέρι, θεωρούνται από τους κορυφαίους οδηγούς κάρτ στην κατηγορία τους με συμμετοχές σε Πανελλήνια και Παγκόσμια πρωταθλήματα.

Ο Στέλιος Σαγανάς μεγάλωσε με το τιμόνι στο χέρι. Από 6 ετών όταν οι συμμαθητές του μάθαιναν ποδόσφαιρο και πολεμικές τέχνες ο Στέλιος έτρεχε σε βρεγμένες πίστες, μάθαινε για μίζες, λάστιχα και μηχανές και εντρυφούσε στα μυστικά της οδήγησης ενός κάρτ.

Εξοικειωμένος με τα κάρτ καθώς ο πατέρας του διέθετε το δικό του δε δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί και ν’ αγαπήσει τα μικροσκοπικά οχήματα που προσομοιάζουν με αγωνιστικά αυτοκίνητα της φόρμουλα. Στην αρχή, ο Στέλιος, το αντιμετώπιζε σαν παιχνίδι, ένα χόμπι για να γεμίζει τα Σαββατοκύριακα. Αυτό, όμως, κράτησε για λίγο. Το καρτ πολύ σύντομα εξελίχθηκε σε τρόπο ζωής. Οι πρώτες βόλτες στην πίστα του Αγίου Κοσμάς, γρήγορα, μετατράπηκαν σε προπονήσεις στην πίστα του Αγίου Στεφάνου.Παρόντος, πάντα, του πατέρα του ο οποίος εκτός από εμπνευστής ήταν ο χρηματοδότης, ο μηχανικός (στην αρχή ) και ο εμψυχωτής.


Στους αγώνες μπαίνει το 2006. «Μου αρέσει η ταχύτητα και η αδρεναλίνη» παραδέχεται ο έφηβος, πλέον, Στέλιος ο οποίος εδώ και 7 χρόνια έχει τρέξει σε Πανελλήνια και Παγκόσμια πρωταθλήματα και από την κατηγορία «Junior» έχει περάσει στην κατηγορία «sinior». Το άθλημα του έχει δώσει πάμπολλες εμπειρίες, κυρίως οδικές και κοινωνικές.

Στα ταξίδια του στο εξωτερικό γνώρισε επαγγελματίες οδηγούς, έμπειρους μηχανικούς και στην Ελλάδα συναναστράφηκε αξιόλογους ανθρώπους που ασχολούνται με το σπορ.

Παράλληλα, έμαθε να νικά τους φόβους και τις αναστολές του και μέσα από την οδήγηση συνειδητοποίησε, τη βασική αρχή της ζωής: να προσπαθεί και να μη το βάζει κάτω. Στις χειρότερες στιγμές του είναι ο τραυματισμός που είχε στο πανελλήνιο πρωτάθλημα στις Σέρρες και στις καλύτερες ο παγκόσμιος τελικός του 2011.

Και ο φόβος ; Ο φόβος, όπως εξομολογείται, υπάρχει αλλά οι εμπειρίες και η γνώση προσφέρουν την αίσθηση της ασφάλειας. «Τα κάρτ είναι επικίνδυνο σπορ αλλά ο εξοπλισμός μας προφυλάσσει και έτσι δεν έχουμε σοβαρά ατυχήματα», λέει. Στο ερώτημά μας για το που στοχεύει, ο Στέλιος δεν αμφιταλαντεύεται. Γνωρίζει ότι τα οικονομικά είναι δύσκολα και στην Ελλάδα δε βρίσκεις χορηγούς για το άθλημα.

Το κάρτ, πάντως, θ’ αποτελεί πάντα μέρος της ζωής του και θα τον έχει βοηθήσει σημαντικά στη συναισθηματική αλλά και οδική του ωρίμανση.

Κοντά του, όλη την ώρα που μιλάμε κάθεται ο έτερος οδηγός της οικογένειας. Ο Χρήστος είναι δύο χρόνια μικρότερος και η σχέση του με τα κάρτ είναι, θα λέγαμε, καρμική. «Θυμάμαι όταν ήμασταν μικροί ότι ο πατέρας μου προσπάθησε μας μάθει μπάλα αλλά εμένα μου άρεσε το καρτ και ήμουν 4 ετών». Από τότε έχει γευτεί αρκετές επιτυχίες στηριζόμενος στο ταλέντο του και στις ασταμάτητες προπονήσεις του. Για 4 χρόνια και μέχρι να έρθει η στιγμή να μπορεί να πάρει μέρος σε αγώνες έκανε συνεχώς προπονήσεις! «Το Σαββατοκύριακο κάναμε από 1 έως 2 ώρες προπόνηση. Στην αρχή δεν είχαμε κανένα παρά μόνο τον πατέρα μας .Στη συνέχεια μπήκαμε σε ομάδες και μας βοηθούσαν οι μηχανικοί. Τώρα είμαστε στην Athens Carts Shop που έχει ενεργούς 5 οδηγούς», σημειώνει ο Χρήστος ο οποίος, παρά το νεαρό της ηλικίας του, έχει αποφασίσει ότι θα ήθελε να γίνει επαγγελματίας οδηγός.

Από τις χρονιές που δεν θα ξεχάσει, ποτέ, ήταν το 2010 οπότε ξεκίνησε τη σεζόν με τον αέρα του Πρωταθλητή! Εκείνη τη χρονιά κέρδισε σχεδόν όλους τους αγώνες, αλλά μια εγκατάλειψη στον τελευταίο τελικό της χρονιάς του στέρησε ένα πιθανό τίτλο! Όμως, κάθε δυσκολία για καλό. Ο Χρήστος δεν δείχνει να πτοείται από τις ατυχίες . Αυτός κι ο αδερφός του είναι από τις λιγοστές περιπτώσεις οδηγών που γνωρίζουν να συντηρούν τα κάρτ τους. Συνήθως οι οδηγοί στο εξωτερικό ασχολούνται αποκλειστικά με το κομμάτι της οδήγησης, ενώ με το όχημα ασχολούνται οι μηχανικοί της κάθε ομάδας. Προς το παρόν τα δύο αδέρφια προσπαθούν με ίδια μέσα, με ατελείωτες ώρες προπόνηση και με την ορμή της ηλικίας τους να βρίσκονται, κάθε χρονιά, στην "αφρόκρεμα" των οδηγών κάρτ σε παγκόσμιο επίπεδο.

* Φυτώριο είναι οι Αχαρνές για οδηγούς κάρτ. Από την περιοχή προέρχονται οι: Φίλιππος Καλέσης, Γιώργος Κοκκινίδης, Νίκος Ζερβάκος και Σωτήρης Αθανασόπουλος.
doxthi.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ