2013-04-16 12:28:04
Φωτογραφία για Ποιες αλλαγές σχεδιάζει ο Obama στα φοιτητικά δάνεια
Θαμμένη στον προτεινόμενο προϋπολογισμό του Obama βρίσκεται μία μεγάλη αλλαγή για τα ομοσπονδιακά φοιτητικά δάνεια. Σύμφωνα με το προσχέδιο προϋπολογισμού του υπουργείου Παιδείας, ο Obama θέλει τα επιτόκια των δανείων αυτών να έχουν ετησίως σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία με τα επιτόκια της αγοράς. Αυτή τη στιγμή το επιτόκιο των περισσότερων δανείων διαμορφώνεται στο 6,8%, με χαμηλότερο επιτόκιο της τάξης του 3,4% στα επιδοτούμενα δάνεια των προπτυχιακών φοιτητών που έχουν ανάγκη. Το Κογκρέσο έθεσε το τρέχον επιτόκιο για τα δάνεια το 2001 και το 2007 ψήφισε υπέρ της μείωσης των επιδοτούμενων επιτοκίων. Η οικονομία έκτοτε έχει αλλάξει, ωστόσο τα επιτόκια δεν έχουν προσαρμοστεί ώστε να αντανακλούν το σημερινό επιτοκιακό περιβάλλον.

Βάσει της πρότασης του Obama, το επιτόκιο των φοιτητικών δανείων θα καθορίζεται κάθε έτος σύμφωνα με τα κόστη δανεισμού της κυβέρνησης. Για τα επιδοτούμενα δάνεια, το επιτόκιο θα είναι 0,93 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από το επιτόκιο του δεκαετούς κρατικού ομολόγου
. Τα μη επιδοτούμενα επιτόκια θα διαμορφώνονται 2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από αυτό και τα δάνεια των μεταπτυχιακών φοιτητών μία επιπλέον ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα από αυτό. Έτσι με βάση την τρέχουσα απόδοση των εντόκων γραμματίων διάρκειας 10 ετών στο λίγο άνω του 1,8%, τα επιδοτούμενα δάνεια θα έχουν επιτόκιο περίπου 2,75%, τα μη επιδοτούμεα 4,75%, ενώ για οι μεταπτυχιακοί φοιτητές θα επιβαρύνονται με περίπου 5,75% -όλα χαμηλότερα σε σχέση με τα ισχύοντα επιτόκια.

Φυσικά, τα επιτόκια θα αυξάνονται όσο η οικονομία θα βελτιώνεται, οπότε ορισμένες καταναλωτικές ομάδες ασκούν κριτική στο σχέδιο Obama για το ότι δεν προβλέπει πλαφόν στα επιτόκια. Την εποχή που τα ομοσπονδιακά δάνεια υπήρξαν συνδεδεμένα ξανά με τα επιτόκια αγοράς, είχαν πλαφόν είτε στο 9%, είτε στο 8,25% ανάλογα με το έτος.

Το σχέδιο Obama δεν επεκτείνει το πρόγραμμα «Pay As You Earn» που θέτει ως ανώτατο όριο της δόσης των ομοσπονδιακών φοιτητικών δανείων το 10% του εισοδήματος του δανειολήπτη και παραγράφει το ισοζύγιο του χρέους μετά από 20 έτη. (ή 10 έτη για απόφοιτους σε θέσεις δημοσίου ενδιαφέροντος). Αυτό θα μπορούσε να μειώσει αποτελεσματικά τα επιτόκια για απόφοιτους με χαμηλά εισοδήματα ή για αυτούς που δανείζονται πολλά (και έχουν κατά συνέπεια υψηλό χρέος που εκκρεμεί και στο τέλος παραγράφεται).

Οι Ρεπουμπλικανοί τάσσονται σε γενικές γραμμές υπέρ της σύνδεσης των επιτοκίων των φοιτητικών δανείων με την ευρύτερη αγορά. Δεν είναι ξεκάθαρο το πως θα αντιδράσουν οι Δημοκρατικοί. Αν η πρόταση Obama δεν «περάσει» και το Κογκρέσο δεν κάνει άλλες αλλαγές, τα επιτόκια των επιδοτούμενων δανείων θα διπλασιαστούν αυτό το καλοκαίρι στο 6,8%.
capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ