2013-04-16 21:05:03
Φωτογραφία για «Δεσμευτική» επιστολή Μπαρόζο προς Αναστασιάδη
Την προσωπική του δέσμευση να πράξει ό,τι είναι δυνατό, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ούτως ώστε η Κύπρος να επιστρέψει... σε βιώσιμη κατάσταση και να μετριαστούν οι επιπτώσεις της κρίσης, εκφράζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Στην επιστολή του ο κ. Μπαρόζο, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από το Νοέμβριο του 2011, είχε επανειλημμένως εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για την οικονομική κατάσταση της Κύπρου και είχε επισημάνει την ανάγκη η χώρα να μπει σε πρόγραμμα μακροοικονομικής βοήθειας.

Για τον λόγο αυτό, προσθέτει ο κ. Μπαρόζο, στις διαπραγματεύσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φρόντισε, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να λάβει υπόψη του τις ιδιαίτερες ανάγκες της Κύπρου, κάτι το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα η χώρα να λάβει πρόσθετη χρηματοδότηση 150 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Συνοχής και 7 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη της υπαίθρου (με δείκτη συγχρηματοδότησης 100%).


Επιπλέον, ο κ. Μπαρόζο τονίζει ότι η Κύπρος θα μπορούσε να ζητήσει από τα κοινοτικά Ταμεία, υψηλότερους δείκτες προ-χρηματοδότησης (π.χ. 1,5% αντί του κανονικού 1% για το 2014 και το 2015).

Επίσης, σημειώνει, ότι στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής και της ανάπτυξης της υπαίθρου, η Κύπρος είναι δυνατό να ζητήσει 10% πάνω από το δείκτη συγχρηματοδότησης.

Συνεχίζοντας, ο κ. Μπαρόζο προτείνει να εξεταστεί με τις αρχές του προϋπολογισμού το ενδεχόμενο εμπροσθοβαρούς βοήθειας προς την Κύπρο από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Σημειώνει, ωστόσο, ότι κάτι τέτοιο απαιτεί από την κυπριακή διοίκηση να υποβάλει νωρίτερα το σχεδιασμό των προγραμμάτων της, στο πλαίσιο της συνοχής και της ανάπτυξης της υπαίθρου.

Εκφράζει, επίσης, την πρόθεσή του να στηρίξει πιθανό αίτημα της Κύπρου για χρηματοδότηση από το Ταμείο για τους Νέους (Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων), για το οποίο σήμερα η χώρα δεν είναι επιλέξιμη.

Εξάλλου, ο κ. Μπαρόζο, προτείνει τα στελέχη της Επιτροπής να συντάξουν μια πιο λεπτομερή έκθεση αξιολόγησης για τις ανάγκες της Κυπριακής οικονομίας, προκειμένου να διερευνήσουν καλύτερους τρόπους συνεργασίας με τις κυπριακές αρχές και να παράσχουν την απαραίτητη βοήθεια.

Σε ό,τι αφορά το μελλοντικό προγραμματισμό των Διαρθρωτικών Ταμείων, ο κ. Μπαρόζο τονίζει ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η κατάσταση της Κύπρου.

Επισημαίνει, μάλιστα, ότι στο ζήτημα αυτό μπορούν να βοηθήσουν τα στελέχη της Επιτροπής και η ομάδα στήριξης που θα συσταθεί για να συνδράμει τις κυπριακές αρχές. «Μόλις συμφωνήσουμε για την αξιολόγηση των αναγκών της χώρας θα μπορέσουμε να ταιριάξουμε τα διαθέσιμα κονδύλια με τις συγκεκριμένες ανάγκες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μπαρόζο και συνεχίζει λέγοντας: «Σε αυτό το πλαίσιο δεν αποκλείω να αναζητήσουμε πρόσθετη στήριξη από τις αρχές προϋπολογισμού, παρά τις γνωστές δυσκολίες που σχετίζονται με αυτά τα ζητήματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Καταλήγοντας την επιστολή του, ο κ. Μπαρόζο επαναλαμβάνει την στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και την προσωπική του στήριξη στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη και στον κυπριακό λαό. «Η αλληλεγγύη ήταν πάντα συνώνυμη με τη δράση της Επιτροπής και θα αποτελέσει εγγύηση για το έργο μας στο μέλλον να βοηθήσουμε την Κύπρο να ανοικοδομήσει και να διαφοροποιήσει την οικονομία της, δίνοντας νέα ελπίδα στο λαό της για καλύτερες ημέρες» αναφέρει ο κ. Μπαρόζο στην επιστολή του.

Χρ. Στυλιανίδης: Οι προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης αποδίδουν

«Η Κύπρος θα εξασφαλίσει προχρηματοδότηση και αύξηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για να αντιμετωπίσει τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, στην οποία βρίσκεται», τονίζει, μεταξύ άλλων, σε επιστολή του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Χρ. Στυλιανίδης.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε στην επιστολή Μπαρόζο ο οποίος, όπως σημείωσε «προσκαλεί την κυπριακή κυβέρνηση να τύχει προχρηματοδότησης από κονδύλια που δικαιούται η Κύπρος στο πλαίσιο του γνωστού πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2014-2020».

Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «έχουν δημιουργηθεί τεχνοκρατικές και πολιτικές ομάδες οι οποίες ετοιμάζουν ένα σχέδιο το οποίο θα έχει ως στόχο την επίσπευση αυτών των προγραμμάτων».

Η Κύπρος, είπε, θα εξασφαλίσει ένα ποσό ύψους 150 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, καθώς η χώρα είναι νησιωτική και απομονωμένο κράτος, όπως επίσης και άλλα 7 εκατ. ευρώ τα οποία θα κατανεμηθούν στο πλαίσιο της αγροτικής πολιτικής.

Υπάρχει σαφής δέσμευση, είπε, ότι «από το 1% θα πάμε στο 1,5% για τα έτη 2014-2015», εφ'όσον όμως υπάρξει προετοιμασία εκ μέρους του κράτους, των φορέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «αποδίδουν οι προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης για την προχρηματοδότηση ευρωπαϊκών κονδυλίων κι αυτό προκύπτει από την επιστολή του προέδρου της Ε.Ε., κ. Ζοζέ Μανουέ Μπαρόζο προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη».

Η επιστολή Μπαρόζο είναι απάντηση σε επιστολή του κ. Αναστασιάδη που εστάλη στις 9 Απριλίου.
kerdos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ