2012-04-02 16:19:15
Φωτογραφία για ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ:ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΚΡΙΣΗ
Οι δημοσκοπήσεις, ο στόχος της πρωτιάς για το ΠΑΣΟΚ και η εθνική συνέργεια για να ξεπεραστεί το συντομότερο η κρίση στην χώρα ήταν, ανάμεσα στα άλλα, τα θέματα που εθίγησαν σε σημερινή συνέντευξη του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρη Ρέππα, στο ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ, στους δημοσιογράφους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο. Ο κ. Ρέππας μίλησε ακόμη για τη δική του υποψηφιότητα στις ερχόμενες εκλογές, για την ανάγκη συναίνεσης και του άλλου κόμματος προκειμένου να ψηφιστεί μία διάταξη στη Βουλή αυτήν την περίοδο που η Κυβέρνηση είναι δικομματική, αλλά και για την αξιολόγηση του προσωπικού στο Δημόσιο και το τεστ δεξιοτήτων, ως ένα από τα κριτήρια.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Στην τηλεφωνική μας γραμμή ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικός Διακυβέρνησης κ. Δημήτρης Ρέππας. Καλημέρα κ. Υπουργέ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Καλημέρα σας και καλό μήνα.


Β. ΧΙΩΤΗΣ: Να ξεκινήσουμε πρώτα από τα πολιτικά και μετά να πάμε στα του Υπουργείου σας. Θα παρακολουθήσατε κι εσείς τον Τύπο του Σαββατοκύριακου και τις δημοσκοπήσεις που βγήκαν εκεί, όπου φαίνεται παρ' ότι οι δημοσκοπήσεις ακόμη δεν μπορούν ούτε οι ίδιες να πουν ότι μετρούν ακριβώς τις προτιμήσεις της κοινής γνώμης, το ΠΑΣΟΚ ενώ θα περιμέναμε να έχει ένα απότομο τίναγμα προς τα πάνω μετά την εκλογή του κ. Βενιζέλου στην ηγεσία του, φαίνεται ότι πολύ λίγα κερδίζει και δεν ξέρω, αυτό σας απασχολεί; Το θεωρείτε λογικό ή θα περιμένατε κι εσείς κάτι καλύτερο;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Ας κάνω ένα σχόλιο με αφορμή τα όσα είπατε ότι η διενέργεια των δημοσκοπήσεων αυτή την περίοδο, που είναι εξαιρετικά ρευστή, έχει ένα υψηλό βαθμό αβεβαιότητας. Η αρτιότητα των δημοσκοπήσεων ως προς τη μεθοδολογία που ακολουθείται παγίως πάσχει. Αυτό το αναγνωρίζουν και οι ίδιοι οι ερευνητές των τάσεων της κοινής γνώμης.

Τα καταγραφόμενα ποσοστά της προτίμησης των πολιτών, δείχνουν πως το ΠΑΣΟΚ έχει σταματήσει να υποχωρεί, έχει πράγματι μια πορεία ανάκαμψης η οποία πιστεύω ότι θα έχει ένα ρυθμό πολύ πιο θετικό πιο έντονο, την ώρα που θα προκηρυχθούν οι εκλογές.

Οι πολίτες ακόμη δεν τοποθετούνται. Είναι υψηλά τα ποσοστά εκείνων οι οποίοι δηλώνουν είτε ότι δεν θέλουν να απαντήσουν, είτε ότι έχουν μια άλλη επιλογή χωρίς να διευκρινίζουν ποια είναι αυτή η επιλογή.

Από τη στιγμή που θα προκηρυχθούν οι εκλογές και οι πολίτες αρχίζουν να τοποθετούνται θετικά πλέον, τι είναι αυτό το οποίο προτιμούν όχι τι είναι αυτό το οποίο απορρίπτουν, πιστεύω ότι θα βελτιωθούν τα δημοσκοπικά ποσοστά. Βεβαίως, οι δημοσκοπήσεις είναι δημοσκοπήσεις. Εμείς πρέπει να αγωνιστούμε για ένα εξαιρετικά καλύτερο ποσοστό στην κάλπη των εκλογών και αυτό θα κάνουμε.

Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι καλό που λέτε γιατί ακούμε τώρα τον κ. Βενιζέλο να λέει για πρωτιά, το οποίο μας φαίνεται λίγο παράξενο. Σηκώνετε τον πήχη όταν είναι μάλλον βέβαιο ότι θα περάσετε από κάτω.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Μιλάμε για πρωτιά, δεν μιλάμε πλέον για ποσοστά στο πεδίο του 40% και πλέον. Για την πρωτιά μπορούμε να μιλήσουμε και το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να συμφιλιώνεται με τίποτε λιγότερο από την πρώτη θέση. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα κριθεί τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, αμέσως μετά το Πάσχα. Έχει αξία όμως να βάλουμε εμείς αυτόν το στόχο, ώστε να επιτύχουμε ένα ποσοστό το οποίο θα είναι πολύ καλύτερο από αυτό που καταγράφεται δημοσκοπικά σήμερα για το Κίνημά μας.

Να είστε σίγουροι ότι θα είναι πάρα πολύ καλύτερο. Αυτό πιστεύω εγώ. Μένει να το συζητήσουμε και να το σχολιάσουμε αμέσως μετά τις εκλογές. Βεβαίως βάζουμε στόχο την πρωτιά, το ΠΑΣΟΚ είναι γεννημένο και λειτουργεί για να θέτει πάντα αυτόν το στόχο. Δεν υπάρχει περίπτωση να ακούσετε από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, κάτι το οποίο είναι υποδεέστερο σε σχέση με αυτόν το στόχο.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο όμως τον κόσμο που σας ακούει, είναι το τι θα γίνει μετά τις εκλογές. Εσείς λέτε ότι μπορεί να είστε πρώτο κόμμα, οι δημοσκοπήσεις λένε ότι θα είναι η Νέα Δημοκρατία. Σε κάθε περίπτωση πάντως για να υπάρξει μια λειτουργική βιώσιμη Κυβέρνηση, θα πρέπει να συνεργαστείτε με το άλλο μεγάλο κόμμα σε κάθε περίπτωση. Και αναρωτιόμαστε με αυτά που βλέπουμε τους τελευταίους μήνες αν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη, λειτουργική, αποτελεσματική συγκυβέρνηση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Ο κόσμος που μας ακούει, πρέπει να έχει υπόψη του ότι προσέρχεται στην κάλπη ώστε με την ψήφο του να αναδείξει την Κυβέρνηση του τόπου, όχι να ορίσει την Αντιπολίτευση. Αυτό σημαίνει ότι εκείνος και όχι εμείς, εκ των προτέρων, με έναν τρόπο αλαζονικό και υπερφίαλο να κανονίζουμε τις Κυβερνήσεις. Ο ίδιος ο ελληνικός λαός θα μας πει ποια είναι η κατεύθυνση στην οποία πρέπει να κινηθεί για να κυβερνηθεί η χώρα.

Εμείς θα θέλαμε, όπως σε όλες τις χώρες άλλωστε, τις ανεπτυγμένες δημοκρατίες, να λειτουργεί αυτός ο προγραμματικός και πολιτικός διπολισμός, όπου σε κάθε πόλο υπάρχει ένα κόμμα που αποτελεί το βασικό άξονά του. Το λέμε συντηρητικό αφ' ενός και προοδευτικό αφ' ετέρου, έτσι έχει επικρατήσει. Θα θέλαμε οι πολίτες να ψηφίσουν ώστε να δώσουν μια καθαρή κατεύθυνση στην χώρα, προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Εμείς θα θέλαμε πραγματικά με άξονα το ΠΑΣΟΚ κι άλλες συγγενείς πολιτικά δυνάμεις, στο πλαίσιο μιας προγραμματικής σύγκλισης που δεν θεωρώ ότι είναι ανέφικτη, να επιτύχουμε ή να δοκιμάσουμε την πρόκριση της Κυβέρνησης μέσα σε τόσο έντονη κρίση μιας άλλη πολιτικής η οποία θα βάλει και την προοπτική εξόδου της χώρας από αυτήν.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Λέτε συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με συγγενείς δυνάμεις. Αυτό είναι λογικό. Το ζήτημα είναι αν η κάλπη βγάλει μια εντολή να συγκυβερνήσετε με τη Νέα Δημοκρατία και εκεί δεν μου απαντήσατε.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Όταν ο λαός με την ψήφο του προσδιορίσει ότι δεν υπάρχουν βιώσιμα κυβερνητικά σχήματα παρά μόνον ένα, αυτό της συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία -επειδή έχω πει κατ’ επανάληψη ότι πλέον η μάχη δεν γίνεται στα κομματικά χαρακώματα αλλά στα εθνικά σύνορα ιδίως σε τέτοια περίοδο κρίσης- θα πρέπει να συζητηθεί πλέον ένα πρόγραμμα, προκειμένου να βρεθεί ο κοινός κυβερνητικός τόπος. Αλλιώς, μια σύμπραξη η οποία θα είναι μια εξωτερική συγκόλληση χωρίς ουσιαστικό προγραμματικό περιεχόμενο, δεν έχει νόημα και θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα θα επιχειρήσει να λύσει αυτή η Κυβέρνηση. Από την άλλη γνωρίζετε πολύ καλά ότι στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης υποθετικής τέτοιας συνεργασίας, γιατί προχωρήσαμε πολύ τώρα κάνουμε μια υπόθεση, θα πρέπει να δούμε ποιες εναλλακτικές επιλογές υπάρχουν για το σχήμα το κυβερνητικό για τον Πρωθυπουργό και για τους Υπουργούς.

Αυτό όμως είναι μια συζήτηση η οποία γίνεται με τρόπο πρωθύστερο. Πρωθυπουργός μπορεί να είναι κάποιος από τους πολιτικούς ηγέτες των κομμάτων, μπορεί να είναι και κάποιο τρίτο πρόσωπο. Όλα αυτά –επαναλαμβάνω- έχουν μικρότερη σημασία σε σχέση με το περιεχόμενο της συνεργασίας, δηλαδή το πρόγραμμα το οποίο θα έχει η Κυβέρνηση αυτής της σύνθεσης, προκειμένου η Ελλάδα να μπορέσει να τρέξει πάρα πολύ γρήγορα και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις.

Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Ρέππα, ακούσαμε το Σαββατοκύριακο την κα Παπανδρέου ένα ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, να λέει ότι η Νέα Δημοκρατία κατέστρεψε την οικονομία, το ΠΑΣΟΚ την αποτελείωσε και να ζητάει από τον κ. Παπανδρέου να κάνει αυτοκριτική. Ποια θα είναι η προεκλογική τακτική του κόμματος απέναντι στον κ. Παπανδρέου; Συνήθως αυτοί οι οποίοι διεκδικούν την εξουσία μέσα από ένα κόμμα το οποίο δεν τα πήγε καλά, προσπαθούν να πάρουν αποστάσεις. Αυτό θα κάνετε;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε μια θέση η οποία πράγματι είναι όχι εύκολη, με την έννοια ότι εμείς κρινόμαστε επί του πραγματικού, από τις πράξεις μας, ενώ οι άλλοι αξιολογούνται από τη θεωρία την οποία αναπτύσσουν, από αυτό το οποίο λένε.

Αν δεν είχαμε ακολουθήσει αυτήν την πολιτική, η Ελλάδα θα είχε καταρρεύσει, θα είχε περιθωριοποιηθεί και απομονωθεί. Δεν θα μιλούσαμε καν γι' αυτό το ύψος των μισθών και των συντάξεων, δεν θα μιλούσαμε καν γι' αυτή τη λειτουργία δημόσιων υπηρεσιών, σχολείων και Νοσοκομείων που πράγματι υπολείπεται αυτής που θα έπρεπε να έχουμε επιτύχει.

Αλλά εμείς φτάσαμε σε αυτό το αποτέλεσμα, κάνοντας αυτήν την πολιτική μια ολόκληρη διετία μόνοι μας, ενώ όταν συμμετείχαν για μόλις λίγους μήνες τα άλλα κόμματα σε αυτήν την Κυβέρνηση, γνωρίζετε τι τεράστια κρίση δοκίμασαν στο εσωτερικό τους.

Αφού λοιπόν εμείς κρινόμαστε επί του πραγματικού και έπρεπε να πάρουμε γρήγορα αποφάσεις απέναντι σε μια πρόκληση, πετύχαμε να κρατήσουμε την Ελλάδα όρθια και την ελπίδα ζωντανή. Βεβαίως, είναι ίσως λάθος το ότι δεν αναδείχτηκαν οι ευθύνες της προηγούμενης Κυβέρνησης, δηλαδή η υπό το μηδέν αφετηρία από την οποία ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια το 2009. Και σήμερα παρουσιάζεται ως εναλλακτική λύση -εντός ή εκτός εισαγωγικών- το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας που είναι αυτό, το οποίο από το 2004 έως το 2009 κυβέρνησε αυτοδύναμο και έφερε αυτά τα αποτελέσματα στην Οικονομία.

Έχω τη γνώμη ότι εμείς πολλά πράγματα μπορούσαμε να τα κάνουμε καλύτερα, το έχουμε πει κατ’ επανάληψη, το λέμε και τώρα. Και για τις αδυναμίες μας αξίζει πράγματι να ζητήσουμε μια συγνώμη από τον ελληνικό λαό και όπως είπα στο Εθνικό Συμβούλιο του Κινήματος, θα έπρεπε ίσως να καθιερώσουμε στην αρχή και στο τέλος της ομιλίας μας ένα χαιρετισμό, με το συγνώμη προς αυτούς, τους οποίους απευθυνόμαστε. Αλλά αυτό είναι αμυντικό και ενοχικό, δεν φτάνει αυτό.

Αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε είναι, να μιλήσουμε όχι για τα όσα έγιναν, αλλά γι' αυτά τα οποία πρέπει να γίνουν, για την προοπτική της χώρας, για την αυτοδύναμη Ελλάδα η οποία παραπέμπει στον ισχυρό και αυτοδύναμο πολίτη. Γι' αυτό μίλησα για την ανάγκη ενός προγράμματος που κάνει το μνημόνιο να είναι μια παρένθεση, η οποία κάποια στιγμή κλείνει για να δούμε την Ελλάδα μετά το μνημόνιο.

Η Ελλάδα υπήρχε πριν το μνημόνιο, θα υπάρχει και μετά το μνημόνιο. Μπορούμε να μιλήσουμε γι' αυτό; Υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις; Εμείς έχουμε προτάσεις. Κερδίσαμε περισσότερο χρόνο, καλύτερες προϋποθέσεις και μειωμένο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους μας με τη μείωση των επιτοκίων κατά 5,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση με τις τελευταίες συμφωνίες που κάναμε, με ελάφρυνση του χρέους κατά 105 δισ. στο ύψος των 50 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ και παράταση του χρόνου αποπληρωμής αυτών των υποχρεώσεών μας.

Έχουμε καλύτερες προϋποθέσεις. Ποια είναι η εναλλακτική πρόταση; Να κάνουμε στάση πληρωμών, να μην εξυπηρετήσουμε τα δάνεια που έχουμε πάρει; Μα η στάση πληρωμών προς τα έξω, σημαίνει και στάση πληρωμών και προς τα μέσα, δεν θα έχεις τη δυνατότητα να πληρώσεις καν μισθούς και συντάξεις, ή να επιτύχεις τη συντήρηση της λειτουργίας κρίσιμων δομών του ελληνικού κράτους. Ποια είναι λοιπόν η εναλλακτική λύση; Δεν υπάρχει.

Υπάρχει μόνο θεωρητική ανάλυση, ενώ εμείς πρέπει επί του πρακτέου να δοκιμαζόμαστε κάθε μέρα και να κρινόμαστε από τον πολίτη, ο οποίος βεβαίως αυτό το οποίο εισπράττει από την εφαρμογή της πολιτικής μας είναι κάτι λιγότερο από αυτό το οποίο θα επιθυμούσε και γι' αυτό πικραίνεται, απογοητεύεται και μας κατακρίνει.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Και εξοργίζεται κ. Ρέππα γιατί είπατε κι εσείς ότι το Μνημόνιο θα υπάρχει και μετά τις εκλογές και βλέπουμε κινήσεις κυβερνητικών στελεχών, που αν μη τι άλλο θα εξοργίζουν την τρόικα η οποία έχει μείνει στο περιθώριο, αλλά θα επανέλθει μετά τις εκλογές. Αναφέρομαι στο παράδειγμα του κ. Βορίδη. Διαβάζουμε σήμερα στα «Νέα», που το έχει πρώτο θέμα, ότι ο κ. Βορίδης ξαφνικά με μια τροπολογία, κρατά κλειστό το επάγγελμα των βυτιοφορέων.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα γίνει αυτό. Έχουν ανοίξει τα επαγγέλματα αυτά, τόσο για τα φορτηγά δημόσιας χρήσης όσο και για τα φορτηγά ιδιωτικής χρήσης, τα βυτιοφόρα ιδιωτικής χρήσης των εταιρειών. Το ένα με νόμο, αυτόν που αναφέρεται στην εφημερίδα, το άλλο με Προεδρικό Διάταγμα επί των ημερών μας τον Απρίλιο του 2011. Αυτά δεν περνούν. Στη Βουλή αυτή, δεν υπάρχει κόμμα το οποίο να έχει την απόλυτη πλειοψηφία, άρα θα χρειάζεται τη συναίνεση και του άλλου κόμματος προκειμένου να ψηφιστεί μια διάταξη.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Άρα εσείς τι λέτε; Ότι αυτή τη διάταξη θα την καταψηφίσει το ΠΑΣΟΚ;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ πιστεύω ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με τέτοιες διατάξεις, όπως και κάποιες άλλες, δεν συμφωνούν και δεν θα τις ψηφίσουν. Είναι δυνατό;

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Καλά, όταν φέρνει ένας Υπουργός αυτήν τη διάταξη δεν έχει υποτίθεται τη στήριξη των δύο μεγαλύτερων κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση; Έτσι τη φέρνει;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να έχει ενημερώσει τα όργανα και τους συναδέλφους και νομίζω ότι τέτοιου είδους ρυθμίσεις, που είναι πολύ σημαντικές για τη λειτουργία της αγοράς σε κρίσιμους τομείς, απαιτούν μια προεργασία. Χωρίς αυτήν την προεργασία -πράγμα, το οποίο δηλώνεται με την κατάθεση μιας τροπολογίας, αν υπήρχε η προεργασία θα υπήρχε στο βασικό κείμενο του νόμου- οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει αυτή η ενημέρωση. Εγώ δεν ξέρω τις λεπτομέρειες, έχω υπόψη μου το σχετικό δημοσίευμα στο οποίο αναφέρεστε, σας λέω όμως ότι δεν είναι δυνατό να κάνουμε βήματα προς τα πίσω.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Άρα λέτε ότι πρέπει να την αποσύρει.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ πιστεύω ότι δεν πρέπει να ψηφιστούν τέτοιες διατάξεις και πρέπει να αποσυρθούν. Δεν πρέπει να τίθενται αυτές οι διατάξεις, είναι βήματα προς τα πίσω.

Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Βορίδης την έκανε τη δουλειά του πάντως, έκλεισε το μάτι στους βυτιοφορείς και τώρα δεν έχει σημασία αν θα ψηφιστεί η διάταξη ή όχι.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Πως δεν έχει σημασία. Αν δεν ψηφιστεί;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Βορίδης είναι μέλος μιας Κυβέρνησης, έχει επιλεγεί από τον Πρωθυπουργό, γνωρίζετε ότι υπέβαλλε την παραίτησή του, ο Πρωθυπουργός επέλεξε να τον διατηρήσει σε αυτήν τη θέση του, κάνει την προσπάθειά του σε όλους τους τομείς. Απλώς, όπως όλοι οι Υπουργοί και εκείνος, πρέπει να λάβει υπόψη του ότι είμαστε μέλη μιας Κυβέρνησης η οποία δεν είναι μονοκομματική.

Εγώ είχα ενημερώσει τη Νέα Δημοκρατία για ένα νομοσχέδιο που αφορά στους Οργανισμούς των Υπουργείων το οποίο επρόκειτο να κατατεθεί στη Βουλή, το κατέθεσα, προβλέπει μείωση των δομών στις θέσεις ευθύνης Γενικών Διευθυντών, Διευθυντών και Προϊσταμένων σε ένα σημαντικό ποσοστό που αγγίζει το 40%. Η Νέα Δημοκρατία από μια πρώτη εξέταση, μου διεμήνυσε ότι έχει μια άλλη προσέγγιση -σεβαστή η αντίρρησή της- το νομοσχέδιο έχει μείνει στην αρμόδια Επιτροπή και δεν συγκλήθηκε η Επιτροπή προκειμένου να το συζητήσει και να πάρει την άποψη προς την Ολομέλεια. Έτσι λειτουργούν τα σχήματα συνεργασίας.

Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Ρέππα είναι φανερό ότι ο κ. Βορίδης προσπαθεί να κλείσει το μάτι στους εκλογείς γιατί εκλογές έρχονται. Μια και το συζητάμε θα κατέβετε στην Αρκαδία ή θα κατέβετε στην Αθήνα; Τι έχετε σκεφτεί γι' αυτές τις εκλογές; Θα κατέβετε;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον και τη δυνατότητα που μου δίνετε. Έχω εκλεγεί στην Αρκαδία για πρώτη φορά βουλευτής, το 1981. Νομίζω ότι ο κύκλος αυτός για την Αρκαδία, καθ' όσον με αφορά, έχει ολοκληρωθεί. Έχει ολοκληρωθεί με τον καλύτερο τρόπο μέσα από μια μακρόχρονη συνεργασία με τους συμπατριώτες μου. Άλλωστε, η Αρκαδία δεν είναι εκλογική Περιφέρεια, είναι η πατρίδα μου. Αυτός ο ιστορικός και όμορφος τόπος είναι η πατρίδα που αγαπώ και θέλω να υπηρετώ και αυτό δεν αλλάζει.

Εγώ είμαι διαθέσιμος, αν πράγματι η παρουσία μας είναι πιο χρήσιμη από την απουσία μας, αν κρίνει το Κίνημά μας ότι πρέπει να είμαστε παρόντες σε αυτήν τη μάχη. Εγώ θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε παρόντες σε αυτήν τη μάχη, να είμαστε απέναντι στον ελληνικό λαό εκτεθειμένοι στη δική του κριτική και ας αποφασίσει εκείνος για την τύχη των προσώπων και την πορεία των πραγμάτων, τότε και το κόμμα ας αποφασίσει που είμαστε πιο χρήσιμοι.

Η Β' Αθήνας για την οποία γίνεται πολύ συζήτηση, πράγματι είναι μια Περιφέρεια η οποία συζητείται, αλλά θα αναμένουμε τις αποφάσεις των οργάνων τις επόμενες ημέρες.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Η δική σας επιθυμία ποια είναι; Θεωρείτε ότι ο κύκλος έχει κλείσει, άρα πρέπει πια να μετακινηθείτε στη Β' Αθήνας;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ δεν έχω καμία προσωπική επιθυμία, σας διαβεβαιώ. Έχω εκπληρώσει όλες τις ανθρώπινες φιλοδοξίες μου, έκανα ό,τι μπορούσα με την πολιτική παρουσία μου, από εκεί και πέρα πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ έχει πολλές προκλήσεις να αντιμετωπίσει, οφείλει πολλά στον ελληνικό λαό. Το ΠΑΣΟΚ είναι το αποκούμπι του ελληνικού λαού και πρέπει να το στηρίξουμε σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση να πετύχει το καλύτερο δυνατό ποσοστό, γιατί από αυτό το ποσοστό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και το αν θα ανακάμψει η όχι.

Εγώ θέλω να δώσω τη μάχη για την πατρίδα μου, δίνοντάς τη μέσα από τις γραμμές του ΠΑΣΟΚ. Γιατί πιστεύω ότι αν πάει καλά το ΠΑΣΟΚ, υπάρχουν καλύτερες προϋποθέσεις να πάει καλά και η Ελλάδα. Με βάση αυτήν την αρχή, αυτόν τον κανόνα κινούμαι.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Άρα θα αποφασίσει δηλαδή το ΠΑΣΟΚ που θα πολιτευτείτε.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ θα έλεγα σε όλους να ψηφίσουμε ΠΑΣΟΚ, ασχέτως των προσώπων. Σε τελευταία ανάλυση το δικαίωμα του σταυρού προτίμησης και η δύναμη της ψήφου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους πολίτες έτσι ώστε να κριθούν τα πρόσωπα, αλλά να μην αδικηθεί το Κίνημά μας. Ας ψηφίσουμε ΠΑΣΟΚ και ας μην ψηφίσουμε κάποιο πρόσωπο, ας μην βάλουμε καν σταυρό. Ας ρίξουν το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι το μήνυμά μου.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Ρέππα, διαβάζω σήμερα στις εφημερίδες ότι επιμένει η τρόικα για 15 χιλιάδες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του χρόνου. Είναι έτσι;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Έχουμε δεσμευτεί πως στο πλαίσιο της πολιτικής μας θα πρέπει να μειώσουμε τους απασχολούμενους στο Ελληνικό Κράτος, κατά 150 χιλιάδες έως το τέλος του 2015. Ταυτοχρόνως, θα πρέπει να έχουμε επιτύχει τη μείωση της δαπάνης της λειτουργικής στο Ελληνικό Κράτος και τη μείωση των δομών.

Έχουμε κάνει βήματα και προς τις τρεις αυτές κατευθύνσεις. Ο αριθμός των εργαζομένων στο Ελληνικό Κράτος σήμερα, είναι περίπου 720 χιλιάδες στις υπηρεσίες του κράτους και των νομικών προσώπων, 640 χιλιάδες είναι το τακτικό προσωπικό οι μόνιμοι, εκ των οποίων οι περίπου 190 χιλιάδες είναι εκπαιδευτικοί και περίπου 160-165 χιλιάδες είναι ένστολοι όλων των κατηγοριών και βαθμίδων. Και έχουμε και 70 έως 80 χιλιάδες συμβασιούχους, ο αριθμός κυμαίνεται αναλόγως της εποχής και των αναγκών της Διοίκησης. Αυτοί είναι περίπου 710-720 χιλιάδες, συν 25 χιλιάδες που είναι οι εργαζόμενοι στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, στις λεγόμενες ΔΕΚΟ δηλαδή, όπου έχει το κράτος την πλειοψηφία των μετοχών.

Στη συνεργασία που έχουμε με την Task Force και την τρόικα, με τη βοήθεια εξωτερικού Συμβούλου που έχουμε προσλάβει τους τελευταίους μήνες, παρακολουθούμε τη ροή των προσλήψεων και αποχωρήσεων από το Ελληνικό Δημόσιο, ώστε να είμαστε συνεπείς στο στόχο αυτό, για τη μείωση του προσωπικού κατά 150 χιλιάδες έως το τέλος του 2015. Αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί.

Τώρα, μέσα στο 2012 θα πρέπει στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών να έχουμε εκτός των συνταξιοδοτήσεων ή της μείωσης των νέων προσλήψεων και αποχωρήσεις υπαλλήλων, που θα προέλθουν κυρίως μέσα από την αναδιάρθρωση, κατάργηση, συγχώνευση φορέων. Για να μην πάμε με έναν τρόπο οριζόντιο, με κριτήρια ανορθολογικά και γι΄ αυτό άδικα, έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία της αξιολόγησης κι είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελληνική Δημόσια Διοίκηση. Είναι κάτι απολύτως απαραίτητο, όμως. Είναι δική μας πρόταση, με την οποία η τρόικα αλλά και η Task Force, όχι απλώς συμφώνησαν, αλλά υπερθεμάτισαν και συνεργαζόμαστε γι΄ αυτό.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Αξιολόγηση λέτε με γραπτές εξετάσεις. Έχει ένα πρωτοσέλιδο σήμερα το ΕΘΝΟΣ..

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχει ένας σχεδιασμός. Γνωρίζουμε πόσοι περίπου είμαστε, πρέπει να γνωρίζουμε όμως και τι ποιότητας είναι η Διοίκησή μας. Το γνωρίζουμε, αλλά πρέπει να το μετρήσουμε στο πρόσωπο του κάθε υπαλλήλου ή με την αξιολόγηση κάθε υπηρεσιακής μονάδας.

Αυτό λοιπόν το οποίο γίνεται τώρα, έχει ξεκινήσει, είναι η αξιολόγηση των δομών, θα ακολουθήσει αμέσως η αξιολόγηση του προσωπικού. Βεβαίως, έχουμε ήδη ολοκληρώσει το πρώτο στάδιο της πολιτικής επεξεργασίας των στοιχείων για το λεγόμενο καλύτερο κυβερνητικό συντονισμό, τη συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων και των Υπηρεσιών, κάτι που σήμερα κινείται σε πολύ χαμηλό επίπεδο ή θα έλεγε κανείς ότι είναι ανύπαρκτο, γι΄ αυτό βλέπετε αντιφατικές ρυθμίσεις από Υπουργείο σε Υπουργείο ή έκδοση εγκυκλίων που μεταξύ τους είναι τελείως σε αποκλίνουσα κατεύθυνση.

Όσον αφορά στην αξιολόγηση του προσωπικού, η οποία θα ξεκινήσει υπολογίζω μέσα στο δεύτερο 15νθήμερο του Μαΐου, είναι να καταλήξουμε στα κριτήρια και τη μεθοδολογία -αυτό μας απασχολεί τώρα στη συνεργασία μας με την ομάδα δράσης. Τα κριτήρια και η μεθοδολογία έχουν σχέση με τις σπουδές, βεβαίως την εμπειρία, αλλά και –κυρίως- τις δεξιότητες του υπαλλήλου. Πρέπει να δούμε δηλαδή πως για τα καθήκοντα που έχει αναλάβει να ασκήσει κάθε υπάλληλος είναι κατάλληλος, είναι ικανός, ώστε να επιτύχει το μέγιστο της απόδοσης που μπορεί να επιτύχει. Θα υπάρχει μία αξιολόγηση η οποία μεταξύ των άλλων βασίζεται στα λεγόμενα τεστ των πολλαπλών επιλογών -αυτή είναι μία πρώτη πρόταση που κάνουμε χωρίς να έχουμε καταλήξει.

Και βεβαίως, οι ομάδες αξιολόγησης θα μπορούν αναλόγως της ειδικότητας που κάθε φορά αξιολογείται να προσαρμόζουν τη μεθοδολογία, γιατί δεν μπορεί να κριθεί το ίδιο ο πανεπιστήμων με τον άνθρωπο που ασκεί μία βοηθητική εργασία.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Αν κάποιος δεν γράψει καλά κ. Ρέππα και αποτύχει στο τεστ και αποτύχει οικτρά, τι θα του συμβεί;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή η αξιολόγηση δεν γίνεται για να επιλέξουμε κάποιους και να «προωθούμε» κάποιους άλλους, γίνεται για να γνωρίζουμε το επίπεδο αναφοράς του ανθρώπινου δυναμικού και να κατατάξουμε το προσωπικό, με βάση τα κριτήρια αυτά σε έναν πίνακα.

Η κατάταξη αυτή, θα μας βοηθήσει να πάμε αμέσως μετά, αφού έχουμε κάνει και την αξιολόγηση των δομών, στην καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, μετακινώντας υπαλλήλους από εκεί που πράγματι περισσεύουν ή δεν μπορούν να ανταποκριθούν, σε υπηρεσίες που πρέπει να στελεχωθούν ή θέλουν μιας άλλης μορφής υπαλλήλους που σήμερα δεν τους έχουν.

Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Το γραπτό τεστ δεν θα παίξει ρόλο για την απόλυση ενός υπαλλήλου;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Στο τεστ δεξιοτήτων θα είναι σε ένα ποσοστό 20-25% αυτό που θα καθορίσει την αξιολόγηση του υπαλλήλου, αλλά όχι μόνον αυτό. Υπάρχουν και οι σπουδές του, η εμπειρία του.

Γνωρίζετε ότι υπάρχει μία άλλη αξιολόγηση η οποία θα ξεκινήσει με βάση ένα Προεδρικό Διάταγμα το οποίο παρουσιάσαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Είναι ένα πάγιο σύστημα αξιολόγησης και αφορά στο σύνολο των υπαλλήλων και συνδέεται αυτή η διαδικασία αξιολόγησης όχι με την κατάταξή τους σε έναν πίνακα γενικώς, αλλά με την προαγωγή την οποία επιδιώκουν στον επόμενο, στον ανώτερο βαθμό.

Όλα αυτά όμως, τα οποία έχουν ένα μέρος τεχνικό που είναι κάπως δυσνόητο, επειδή γίνονται για πρώτη φορά θα πρέπει να είναι πολύ καλά μελετημένα, πέραν της μοριοδότησης που είναι μία διαδικασία κάπως ψυχρή, δηλαδή να μελετάει ο αξιολογητής το φάκελο. Πάρα πολλοί που δεν έχουν αξιοποιηθεί στη Διοίκηση δεν έχουν εμπειρία, κάνουν σπουδές, παίρνουν μεταπτυχιακά, γράφουν βιβλία ή μένουν σε κάποια «υπηρεσία ψυγείο», αλλά στα χαρτιά παρουσιάζονται ως έχοντες πάρα πολλά προσόντα και υπάρχουν πάρα πολλά μόρια, ενώ κάποιοι άλλοι οι οποίοι είναι επιχειρησιακοί, είναι μάχιμοι και είναι καλοί υπάλληλοι δεν παρουσιάζονται στα χαρτιά ως έχοντες αυτά τα προσόντα, πως θα αξιολογηθούν αυτοί;

Θέλουμε με κάποια άλλη διαδικασία ζωντανή, να αξιολογηθεί η προσωπικότητά τους, η απόδοσή τους, η διοικητική ικανότητά τους και η συμπεριφορά τους κι αυτό πρέπει να το δεις στον ίδιο τον υπάλληλο όχι μέσω του φακέλου του, μελετώντας μόνο τα χαρτιά που τον αφορούν. Αποφεύγοντας βέβαια την εμπειρία της «γαλάζιας συνέντευξης». Επειδή έχει κακοποιηθεί ως έννοια, παρά το ότι είναι μία διαδικασία η συνέντευξη που αν ήταν αξιόπιστη θα αποτελούσε ένα εργαλείο για την αξιολόγηση του κρινόμενου υπαλλήλου, πρέπει να την αποφύγουμε για λόγους που αντιλαμβάνεστε και πρέπει να αποφύγουμε το βαθμό υποκειμενισμού που ελλοχεύει.

Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντως έχει ασκηθεί κριτική και νομίζω δικαίως, ότι το ΠΑΣΟΚ έχει αργήσει πάρα πολύ. Δηλαδή κοντεύουμε κατ΄ αρχήν στον τρίτο χρόνο για να αρχίσουμε να μειώνουμε τους υπαλλήλους του Δημοσίου, όταν αυτό ήταν το κύριο ζητούμενο από την τρόικα κι αν το είχατε κάνει νωρίτερα ίσως να είχαμε γλιτώσει και τις μειώσεις των μισθών.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Από τον περασμένο Ιούνιο, που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας, έχουμε κάνει δύο τομές: η μία είναι αυτή που αφορά στο νέο βαθμολόγιο, όπου συνδέεται πλέον η εξέλιξη του υπαλλήλου με την αξιολόγησή του και δεν γίνεται αυτομάτως με τη συμπλήρωση κάποιου χρόνου υπηρεσίας. Μέχρι πρότινος η προαγωγή του υπαλλήλου γινόταν με βάση τις τριετίες που συμπλήρωνε, χωρίς να υπόκειται σε κάποια αξιολόγηση. Αυτό λοιπόν αλλάζει. Και η δεύτερη είναι ότι ταυτόχρονα με τον υπάλληλο, προσπαθούμε να αναμορφώσουμε τη Διοίκηση και τις δομές του κράτους, ώστε να δούμε ποιο επιτελικό κράτος πρέπει να λειτουργήσει στην Ελλάδα, αναλόγως των αναγκών της κοινωνίας και της χώρας.

Αυτό γίνεται τώρα, σε συνεργασία με την ομάδα δράσης, που βεβαίως θέλει λίγο χρόνο. Και εάν σκεφτεί κανείς ότι αυτά γίνονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα αντιλαμβάνεστε ότι είναι ένα εγχείρημα προκλητικό και πολύ φιλόδοξο.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Και δεν είχε γίνει τίποτα και πριν τον Ιούνιο από ότι κατάλαβα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Όχι, είχε γίνει. Από το 2009 μέχρι τώρα υπηρετούν στο Ελληνικό Δημόσιο λιγότεροι υπάλληλοι, περίπου 180-200 χιλιάδες.

Δηλαδή έχουμε πολλές αποχωρήσεις. Έχουμε 53.000 αποχωρήσεις το 2010 κι έχουμε περίπου 40.0000 αποχωρήσεις, συνταξιοδοτήσεις, απομακρύνσεις, εφεδρείες και λοιπά μέσα στο 2011, ενώ οι προσλήψεις κυμαίνονται σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ένα άνοιγμα, μειώνεται δηλαδή ο αριθμός των απασχολουμένων στο δημόσιο, κυρίως μέσω της μείωσης των συμβασιούχων, κάτι το οποίο θα γίνει και την επόμενη περίοδο διότι οι προσλήψεις γίνονται με μία αναλογία: για κάθε πέντε αποχωρήσεις έχουμε μία νέα πρόσληψη.

Όλα αυτά μας απασχολούν και συνεργαζόμαστε καλά –γιατί γνωρίζετε ότι το Ελληνικό Κράτος και ιδίως η Διοίκηση, δεν ανταποκρίνεται όχι στο γενικό ρόλο να υπηρετεί τον πολίτη, αλλά στο μεγάλο στοίχημα της ανάπτυξης για την οποία η Διοίκηση έχει να παίξει σημαντικό ρόλο.

Άλλωστε, η γραφειοκρατία μετρούμενη σε όλη την Ευρώπη φτάνει περίπου στο 3,5% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο, ενώ στην Ελλάδα φτάνει το 7% του ΑΕΠ. Έχουμε πολλή γραφειοκρατία, πολυνομία, κακονομία, επιβάρυνση του πολίτη και -θα έλεγα- παρεμπόδιση ουσιαστικά του επιχειρηματία, παρά διευκόλυνσή του, να αναλάβει μία δράση αναπτυξιακού χαρακτήρα.

Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Ρέππα δεν έχουμε πολύ χρόνο ακόμα και ήθελα να σας κάνω μία προσωπική ερώτηση. Βλέπω ότι είσαστε άνθρωπος όλων των Προέδρων του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή ήσαστε το δεξί χέρι του κ. Σημίτη, μετά ήσασταν ένας στενός συνεργάτης του κ. Παπανδρέου, τώρα είσαστε ο αρχιτέκτονας ας πούμε του ενός υποψηφίου για τη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ στην εκλογή Βενιζέλου. Πως το καταφέρνετε αυτό;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Λέω πάντα -και το έχετε ακούσει κι εσείς- «εμείς ανήκουμε στο ΠΑΣΟΚ, δεν ανήκει το ΠΑΣΟΚ σε μας». Εγώ ανήκω στο ΠΑΣΟΚ, ευγνωμονώ και τιμώ τη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου για τον οποίο βρέθηκα στο ΠΑΣΟΚ και ήμουν Γραμματέας Νεολαίας εκείνη την περίοδο, τον Κώστα Σημίτη που με ανέδειξε σε πρώτους ρόλους, το Γιώργο Παπανδρέου που είναι της γενιάς μου και παλέψαμε μαζί σε μια δύσκολη περίοδο και τιμώ και βοηθώ το Βαγγέλη Βενιζέλο που είναι ένας Πρόεδρος νικηφόρας προοπτικής για το ΠΑΣΟΚ.

Ό,τι είναι καλό για το ΠΑΣΟΚ, πιστεύω ότι είναι καλό για την χώρα και ό,τι είναι καλό για την χώρα πρέπει εκ προοιμίου να το υπηρετούμε, αδιαφορώντας για το ποια είναι η προσωπική μας σχέση. Η σχέση μας με το κόμμα είναι αδιαπραγμάτευτη, είναι σχέση αφοσίωσης προκειμένου να βοηθήσουμε μέσω του ΠΑΣΟΚ την χώρα μας. Αυτή είναι η αντίληψή μου, δεν είναι ανάγκη να είμαστε σε αξιώματα και δεν είναι ανάγκη να είμαστε και όλοι Βουλευτές.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Έτσι όπως το λέτε, μήπως το σκέφτεστε να μην είστε καν υποψήφιος;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι κάτι που με απασχολεί, σας λέω και πάλι ότι όποια απόφαση πάρει ο ελληνικός λαός, για μας είναι λυτρωτική.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Το ΠΑΣΟΚ πάντως θα σεβαστεί τη δική σας απόφαση κ. Ρέππα κι επειδή το είπατε και προηγουμένως γι΄ αυτό κι εγώ επιμένω.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θέλω να πουν ότι είμαι λιποτάκτης σε μια δύσκολη ώρα και δεν θέλω να πουν ότι διαλέγω και τα εύκολα. Εγώ θέλω να πάμε στον ελληνικό λαό όλοι μας θαρρετά, να πούμε την άποψή μας και ο ελληνικός λαός να μας κρίνει. Δεν έχουμε λόγο να φοβόμαστε τον ελληνικό λαό, άλλωστε πολιτικοί και κόμματα χωρίς λαό δεν υπάρχουν. Αυτό έλειπε κιόλας, ο λαός είναι η πηγή από την οποία ξεκινούν τα πάντα.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Να σας ευχαριστήσουμε πολύ γι΄ αυτή την επικοινωνία.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία Exofitsio
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Nα ξαναϋπάρξει Eλλάδα
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Nα ξαναϋπάρξει Eλλάδα
Απίστευτο αυτογκολ!
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Απίστευτο αυτογκολ!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ